Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   686 / 838
(#) zaza99 hozzászólása Ápr 11, 2021 /
 
Sziasztok!
Tudnátok segíteni PID finomhangolásban?
Ezek az alap értékek rKp = 0.25, rKi = 1, rKd = 0; és dadog a motor.
Bővebben: Link
(#) Saggitarius válasza zaza99 hozzászólására (») Ápr 11, 2021 /
 
Olvasd at EZT. Lehetseges eleg lenne csak rKd erteket valtoztatni (tulloves es beallasi idot csokkento hatasu, leiras 8. oldal tablazat)
Es most talaltam ami "referencia": Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2021
(#) Saggitarius válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 11, 2021 /
 
Elso korben az R6 & R7 elotet ellenallasokat tedd az emitterekbe es csereld 82ohm-ra, igy kb 50mA-es arakorlatozott jeled lesz (simple linear current sink).
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2021
(#) Saggitarius válasza Saggitarius hozzászólására (») Ápr 11, 2021 /
 
Elirtam 28R, lasd mellekelt modositott rajzot.
- C1-nek elegendo 47u v. 100u/16V
- R3-al parhuzamosan lehetne egy 33n (kozel 500ms idoallando)
- C4-el parhuzamosan 10u/16V (keramia)
(#) Saggitarius válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 11, 2021 /
 
Valtoztasd a kovetkezokepp:

  1. const byte interruptPin = 7;
  2.  
  3. void setup() {
  4.  
  5.   pinMode(interruptPin, INPUT);
  6.   attachInterrupt(digitalPinToInterrupt(interruptPin), handleInterrupt, CHANGE);
  7. }


Lasd csatolt kepet.

Capture.JPG
    
(#) Vacok válasza Saggitarius hozzászólására (») Ápr 12, 2021 /
 
Igen, ezzel még valóban kiegészíthetem a kódot, de az INT0 a PD2 lábon van, ami a digital pin 2.
(#) Vacok válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 12, 2021 /
 
Bocsi, PB2.
(#) freddyke hozzászólása Ápr 13, 2021 /
 
Sziasztok!

Tudnátok gyári dobozt ajánlani, amelyben az Arduino mellett elfér egy RTC modul, egy 230V-os mini trafós tápegység és egy relé? Növényes lámpa vezérléséhez kellene. Két időpont között a környezeti fény mennyiségétől függően kellene felkapcsolja a lámpát (annak 230V-os betápját) egy relével. 2db két eres 230V-os kábel menne be és fényérzékelőnek vezetékek ki. Kijelző, nyomógomb nem kell rá. Időnként beállítanám az óráját. Milyen Arduino alkalmas erre a célra? Lehetőleg kész dobozt keresek, amelybe minden passzol és nem kell barkácsolni.
(#) Lamprologus válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 13, 2021 / 1
 
Kötődoboz falon kívüli 150x110x70 mm IP56 vízmentes sima oldalú Elettrocanali EC410C5.
Rakhatsz rá kimenetnek 230V os dugaljat, bementnek PC tápból bontott tápcsatlakozót.
Ha nem akarsz az óra beállítással küzdeni, Arduino helyett ESP8266, és azzal netről le tudod kérdezni a pontos időt is ... Webes felületen meg az időpontok is állíthatók lennének ...
Relé helyett SSR ...

Írtam volna linket, de azt mondta a forummotor, hogy tiltott szöveget tartalmaz! O n l i n e v i l l
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2021
(#) freddyke válasza Lamprologus hozzászólására (») Ápr 13, 2021 /
 
A kötődoboz megvan, köszönöm. Ennek a belső kialakítása ideális vagy a méretei miatt javasoltad? Az ESP8266-nak pontos, stabilizált táp kell és futólag úgy olvastam külső alkatrészek is, talán programozó készülék is hozzá. Ha nem szeretnék stabilizált tápot, sem külső áramkört és minél egyszerűbb programozhatóságra lenne szükség (eszközben és kód formájában), nem lenne jobb mégis egy Arduino WIFI modullal? Konkrét típust esetleg tudnátok javasolni? A lehető legegyszerűbben szeretném megoldani.
(#) tbarath válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 13, 2021 / 1
 
A kötődoboz a mérete miatt, abban elfér (valszegVALÓSZÍNŰLEG*). Olyat nem találsz, hogy mindent csak bele kell tenned, mert pont a te céljaidra és az általad választott eszközökre van gyártva.
Legyen akkor random arduino lap, és az RTC modul meg DS3231. Az elég pontos, azt nem kell nagyon állítgatni, tapasztalatom szerint a DS1307 egy vicc hozzá képest.
Amúgy az ESP programozása se akkora tragédia, normális táp pedig egyikhez se árt. Egy feszstab IC, 1 elkó és 2 kerámiakondi belefér szerintem.

* A valszeg az milyen szeg?!
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) proba válasza Lamprologus hozzászólására (») Ápr 13, 2021 /
 
Akartam ajánlani a SONOFF minit, de aztán rájöttem, a fénymérés azzal bajos ( nincs benne AD..) Esetleg a sonoff R2 változat, saját programmal, ntp-vel, meg valami soros portos/I2C-s fénymérővel. Vagy vannak olyan programok, amik digitális IO lábon töltés kisütésből számolnak ellenállást....azt alkalmazva (készen dobozolva, minden benne van).
(#) Lamprologus válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 13, 2021 /
 
NodeMcu, van analog bemenete is ... rajta van a soros/USB konverter, csak rádugod az USB protra és már programozhatod is az arduino-ide alól!
5 vagy 3,3V-os táp kell neki.
(#) freddyke válasza proba hozzászólására (») Ápr 13, 2021 /
 
Jópofa a Sonoff és olvasom, hogy újraprogramozható, de milyen "alaprendszert" tehetnék rá, hogy legyen hálózatkezelés, TCP/IP, NTP (az alatt UDP) és futtassa a programom? Ha pedig ez mind menne, az egyetlen GPIO lábat lehet egyik pillanatban kimenetre (kondi töltéséhez), másikban bemenetre állítani a kondi fotoellenálláson keresztüli kisülésekor a jelszint alacsonyra váltásának érzékelésére? Nekem ez több szempontból is sántít. A ki-bemenet szerintem nem váltogatható, a digitális jelszint határa pontatlan, tól-ig érték. Egy sereg alkatrész kellene pontos jelszintbillenéshez (márpedig ezt kerülném). A buszos fénymérőt, ha van olyan, külön dobozolni kell egy fotoellenállás két zsugorcsővel szigetelhető alkatrészlábához képest. Talán két fénymérő is lenne. Egyszóval az A/D hiánya és az egyetlen IO láb komoly hátrány ennél a projektnél. Egyébként jó ötlet, a létezéséről sem tudtam.
(#) vargham válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Bármelyik Sonoffra írhatsz saját programot az Espressif saját környezetében és Arduinoval is. Mindegyikben ott a soros port a NYÁKon, egyszerűen fel is tudod rá tölteni.
Valamint támogatja több framework is, pl Tasmota, ESPHome, amikkel könnyedén lehet otthon automatizálási rendszerekhez csatlakoztatni.
Több GPIO is elérhető a NYÁKon.
(#) sargarigo válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Én is a nodeMCU-t ajánlom erre. Ugyanúgy programozhatod mint bármelyik ardu-t, viszont a hálózatkezelése sokkal sokkal egyszerűbb. Elvégre erre találták ki!
(#) freddyke válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Mini trafót, Graetz-et és nagy pufferkondit gondoltam Arduino tápnak, ami még összerakható egy próbapanelen is. Ha ennyivel beéri és az A/D-hez a board-ról le lehet venni stabilizált feszültséget, a többit kihagynám.
Biztosan nem bonyolult az ESP, de a WIFI miatt nem sok értelme erőltetni, mert az említett célra a WIFI nem csak felesleges, függést okoz. A WIFI eszközökön történő változtatások miatt gyakrabban kellene konfigurálni az eszközön, mint az RTC pontatlansága miatt. Ha az RTC egy órát tévedne, még az is belefér a tűrésbe. Hacsak nincs hasonló eszköz beépített RTC-vel, maradnék az Arduino-nál.
(#) freddyke válasza vargham hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
WIFI-t már nem szeretnék, RTC viszont kellene. Az utóbbi a Sonoff-ból hiányzik. Az A/D hiánya óriási hátrány. A "kondenzátor kisütéses-feltöltéses" típusú méréshez is A/D kell vagy külső művelelti erősítős kapcsolás, amely egy bizonyos analóg jelszintnél átbillen és H vagy L digitális jelszintet ad. Ilyesmit nem szeretnék. Külső A/D még lehetne, de akkor külső RTC is kell (két külső modulhoz kevés lesz a láb) és a WIFI-t kikapcsolni, mert az nem kell. Ezért nincs értelme erőltetni.
(#) proba válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Sonoff simán arduinó keretrendszerrel programozható, ugyanúgy mint az arduinó. Ntp-t biztosan tudja. IO lábból meg korlátozottan, de van 4 ( led, jelfogó, és az RX, TX is használható, legalábbis a sima ESP8266-os modulon biztosan. Szerintem itt sincs akadálya. ( lehet még a gomb bemenet is használható, olyan megkötéssel, hogy induláskor magas szinten kell lennie, de lehúzható módon.) Az analóg bemenet hiánya tartott vissza engem is az óra építéstől. ( nem tudja a fényerő szabályzást, így már nem is tetszett annyira.)
(#) tbarath válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Ha _mindent_ el tud látni az arduino lap 100 mA-es kis stabilizátora, akkor ennyi elég is. De ha több is kellene, akkor egy 5V (vagy 3,3V) stab IC és két kerámiakondi is simán mehet a próbapanelre, a pufferkondi mellé, nem foglal nagy helyet, a költsége szerintem nem több egy sör áránál.
(#) freddyke válasza sargarigo hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Meggyőző, ha hálózatkezelésre szükség lenne. WIFI nélkül, RTC-vel keresem a legegyszerűbb megoldást. Hacsak nincs eszköz beépített RTC-vel, talán az Arduino nano every megfelelő alany lenne.
(#) tbarath válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Vegyél sima nano-t, a hestore-ból vagy Kínából, jó lesz.
(#) GPeti1977 válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
GPS modul, de építettem, programoztam olyan rádióvevőt ami az FM adónak az RDS jeléből dekódolja nem csak a pontos időt hanem a dátumot is, ott van a DCF-77, meg a lakihegyi adó is sugároz időt, dátumot, de arra még nem láttam kész megoldást,
Van egy saját készítésű LED-es órám PIC-kel, már 12 éve használom, fél évente 1 percet késik, ha a kvarcnál lenne trimmer kondi is ezt is tudnám korrigálni, 4,194304MHz-es kristályból van az órajele.
(#) zaza99 hozzászólása Ápr 14, 2021 /
 
Sziasztok!

ILI9486 tft kijelzőre szeretnék egy órát programozni óra: perc kijelzéssel a jelenlegi könyvtárakkal nem bírok tudnátok segíteni?


  1. #include <MyRealTimeClock.h>
  2. MyRealTimeClock myRTC(11, 12, 13); // Assign Digital Pins
  3.  
  4. #include <LCDWIKI_GUI.h> //Core graphics library
  5. #include <LCDWIKI_KBV.h> //Hardware-specific library
  6.  
  7. LCDWIKI_KBV mylcd(ILI9486,A3,A2,A1,A0,A4); //model,cs,cd,wr,rd,reset
  8.  
  9.  
  10. //define some colour values
  11. #define  BLACK   0x0000
  12. #define BLUE    0x001F
  13. #define RED     0xF800
  14. #define GREEN   0x07E0
  15. #define CYAN    0x07FF
  16. #define MAGENTA 0xF81F
  17. #define YELLOW  0xFFE0
  18. #define WHITE   0xFFFF
  19.  
  20.   float ora;
  21.   float perc;
  22.   float masodperc;
  23.  
  24. void setup()
  25. {
  26.   pinMode(10, OUTPUT);  //backlight
  27.  
  28.   Serial.begin(9600);
  29.   mylcd.Init_LCD();
  30.  // myRTC.setDS1302Time(00, 58, 9, 3 , 7, 4, 2021);   // seconds, minutes, hours, day of the week, day of the month, month, year
  31.   Serial.println(mylcd.Read_ID(), HEX);
  32.   mylcd.Fill_Screen(BLACK);
  33.   mylcd.Set_Rotation(1);
  34. }
  35.  
  36. void loop()
  37. {
  38.   analogWrite(10, 150); //backlight
  39.  
  40.    uint16_t;
  41.   mylcd.Set_Text_Mode(1);
  42.  
  43.  
  44.  // Allow the update of variables for time / accessing the individual element.
  45. myRTC.updateTime();
  46.  
  47.   float ora=(myRTC.hours);
  48.   float perc=myRTC.minutes;
  49.   float masodperc=myRTC.seconds;
  50.  
  51.    
  52.   mylcd.Fill_Screen(0x0000);
  53.   mylcd.Set_Text_colour(GREEN);
  54.   mylcd.Set_Text_Back_colour(BLACK);
  55.   mylcd.Set_Text_Size(8);
  56.   mylcd.Print_Number_Float(ora, 0, 0, 40, '.', 0 , ' ');
  57.   mylcd.Print_Number_Float(perc, 0, 0, 120, '.', 0, ' ');
  58.  
  59.  
  60.   delay(5000);
  61. }
(#) freddyke válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 14, 2021 1 / 1
 
Kínából sok apró dolgom jött különböző helyekről. Az áramköri lapok bűzlenek a rajtamaradt szerektől, a műanyagok elviselhetetlen vegyszeres bűzt árasztanak (tisztítás után is), a forrasztások minősége gyakran kritikán aluli, kapcsoló minősége új korában selejt. Egy részük szállításban sérül, küldtek másikakat, a cserék is, amíg végül feladtam.
Ritkán, inkább ebay-ről érkeztek kultúrált összeszerelési minőségben, vegyszerek bűzétől mentes panelek.
A bennem kialakult kép: "amennyibe kerül, annyit is ér, vagy még annyit sem".
Akik rendszeresen rendeltek onnan azt tanácsolták inkább többet rendeljek, hibaaránnyal számolva. Ha hibás, rengeteg időbe, bosszúságba telhet, mire kiderül, főleg egy kezdőnek. Nem állítom, hogy ami onnan jön minden rossz, de ezekkel számolva nem olcsó, a minőség nagyon változó, bizonytalan.

Van Arduino mini pro klónom (másra vettem), USB nélkül, az ISP kivezetések nem felhasználóbarát módon vannak elrendezve, sok pepecselés lenne kábelt gyártani. Ezért inkább vennék olyat, amin van rendes ISP vagy USB csatlakozó.

A belinkelt nano every eredetiben nem drága, hármas csomagban még kedvezőbb. A klónok is majdnem ennyibe kerülnek. A sima nano elég drága, eredetiben nem éri meg.
(#) zaza99 válasza zaza99 hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
A kép lemaradt.
(#) sargarigo válasza freddyke hozzászólására (») Ápr 14, 2021 /
 
Nézd! Sokan sokat vettünk már ezekből a lapokból, és azért nem olyan szörnyű a helyzet! Azt kell megnézni, hogy akitől vennéd, annak hány sikeres eladása volt már. Ha 99%-os a rátája, és túl van a 100.000.-ik eladáson, akkor valószínű hogy nem futsz vele homokra. Vagy, itt van helyben a HEstore is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2021
(#) pipi válasza zaza99 hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
Nem ismerem a használt könyvtáradat...
Miért kell a float? Bőven elég az unsigned char... ennek legalább tizedese sincs...
A kiíratás meg formattált módon kellene csinálni, hogy pl mindig 2 karakteres legyen az óra ill. perc
Ez is egy jó lib: https://github.com/Bodmer/TFT_eSPI/ sok példával.
(#) zaza99 válasza pipi hozzászólására (») Ápr 15, 2021 /
 
Ez a könyvtár/ példák nem fér bele az unoba.
(#) Régi motoros hozzászólása Ápr 16, 2021 /
 
Sziasztok!

Készítettem egy Atmega328p -vel működő panelt, ami már működik rendesen. A programot is megírtam, viszont egy érdekes problémám van. Valamiért a kijelző fényereje gyengén de vibrál, nem értem miért. A táp rész egy AC-DC 12V konverter,és utána egy 7805 stabilizátor, rajta puffer kondi, az IC táp lábán pedig 100nf. Érdekes mivel ha a program fut, akkor látható a fényerő változás.
De ha épp egy delay() -nál várakozik, a vibrálás is megszűnik. Nem értem... Valami tipp esetleg? Köszi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2021
Következő: »»   686 / 838
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem