Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zselés akkumulátor töltése
Lapozás: OK   41 / 50
(#) cupika97 hozzászólása Ápr 20, 2021 /
 
Sziasztok. Hozzám került 2 darab ilyen ólom akumlátor. Letekerve a kupakokat azt vettem észre hogy totál ki van száradva. Fel lehet önteni desztilált vízzel?
(#) kendre256 válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Ez egy zselés akkumulátor, abban a zselé tartalmazza az elektrolitot.
Bővebben: Link
Szerintem semmit nem szabad bele önteni. Ha feltölthető, és van elég kapacitása, lehet használni így, különben veszélyes hulladék.
Mellesleg újonnan jó kis ára van, 100e körül...
(#) cupika97 válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Multiméterrel mérve 4V. Amint rákötöm a labortápomat lemegy 0,2Vra. Töltést nem vesz fel semmit.
(#) Doky586 válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Az a táp is kukázható...
(#) cupika97 válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Miért? Mi gond van vele?
(#) pucuka válasza cupika97 hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Azért megpróbálhatod, semmit sem vesztesz vele. No nem nyakonönteni, de injekciós fecskendővel finoman töltögetni. Talán feléled. Ha nem, még mindig ráérsz ártalmatlanítani. (elviszed a veszélyes hulladék átvevőbe)
(#) Andralin hozzászólása Jún 4, 2021 /
 
Sziasztok!

Kérdezhetek itt AGM akkumulátorról is? Sajnos nem találtam közelebbi topikot hozzá, ez áll hozzá a legközelebb.

Van egy saját építésű, kisebb napelemes rendszerem, a rendeltetése egy LED-es kerti izzósor működtetése egész éjjel a sötétség időtartama alatt. Az izzósor fogyasztása 19 W, 12 V-ról 1,6 A-t vesz fel. Tehát egy 10 órás éjszaka során 16 Ah-nyi töltésre van szükségem. A napelem: MWG-55 (55W, 12V). A töltés vezérlő pedig ez: MPPT30 A forgalmazó elmondása szerint a vezérlő 12V-os AGM típusú akkumulátorokhoz lett felprogramozva, ezt a típust ajánlják hozzá.

Tavaly nyáron helyeztem üzembe a rendszert. Akkor két darab Long WP12-12E AGM akksit kötöttem párhuzamosan (12V, 2x12 Ah). A beüzelemés utáni hetekben még gond nélkül bírták az akksik, hogy napnyugtától napkeltéig világítson az izzósor teljes feltöltés esetén. Aztán szépen lassan elkezdett csökkenni az éjszakai üzemidő. Kb. 4 hónap, azaz 120 akku ciklus elteltével teljes feltöltés után már csak kb. 4 órányi világításra futotta.

Télire leszereltem a rendszert.
Egy hónapja állítottam újra üzembe és vettem hozzá új akkumulátort.
Sokat olvasgattam, hogy milyen akksit érdemes venni. Jókat olvastam a VARTA Professional Deep Cycle sorozatáról, mint az egyik legjobb ciklusálló akku. Ezt válaszotttam végül. Eléggé túlméreteztem a kapacitását is, hogy ezzel is növeljem a várható élettartamot. Egy Varta Professional Deep Cycle AGM 12V 60Ah akkumulátorba fektettem be, nem kevés pénzért. Abban bíztam, hogy ez akár több évig is gond nélkül fog nekem szolgálni majd.

Pont egy hónapja üzemeltem be az új akkut. Az elején még bírta egész éjjel majd röhamosan elkezdett csökkenni a tárolt töltés és napkelte előtt egyre korábban kapcsolt le az izzósor!
30 nap azaz 30 ciklus elteltével ott tartok, hogy 5 órányi világítás után lemerül az akksi és lekapcsol a töltésvezérlő.

Természetesen napközben 100%-ra feltöltődik az akku. A kapocsfeszültség eléri a 14,1 V-ot és csepptöltés módra vált a vezérlő. Ezután ha lekapcsolom a napelemet és bekapcsol a fogyasztó, 5 óra alatt lecsökken a kapocsfeszültség 10,5 V-ra majd lekapcsol a vezérlő. Ugyanez a helyzet, ha lekötöm az akksit és profi, AGM üzemmódot ismerő Bosch töltővel töltöm fel teljesen, majd így teszem vissza.

Mindent összefoglalva vásároltam egy 60 Ah-s profinak hirdetett ciklusálló akkumulátort, ami 30, kb. 25%-nyit merítő ciklus elteltével már csak mindösszesen 8 Ah-t képes leadni teljesen töltött állapotból.

Tanácsot kérnék, hogy mi lehet erre a magyarázat. Én rontottam el valamit, hogy ilyen rövid idő alatt kinyírtam a komoly, profi akkut? Vagy ez az akku gyári hibás lehet? Esetleg érdemes lenne a forgalmazóhoz fordulnom garanciális igénnyel?
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2021
(#) Kera_Will válasza Andralin hozzászólására (») Jún 4, 2021 /
 
55W napelem keves.
Orankent idealis esetben 55Wh menne bele az akkuba a napelembol.
De nem idealis esetben ennel kevesebb.
12V *60Ah az 720 Wh ... igaz ezt elvileg kb napi 13 14 oras megvilagitas eseten tudna is visszapotolni.
Idealizalt napfenyes idotartamban.
De a valovilag nem ilyen.
Persze mondhatod , hogy csak 190Wh oranyit eszik ejjelente a ledsorod.
Legalabb ennyit kell tudnod vissza is tolteni az 55W napelemednek ...
Jo ok legyen minden masodik nap fenyben ... akkor mar 380Wh kell vissza termelnie.
Kissé kiéheztetett lett az akku pakkod.
Keves az 55W napelem erre a celra ...
(#) Andralin válasza Kera_Will hozzászólására (») Jún 4, 2021 /
 
Nem a napelem teljesítménye a kérdéses. Azzal semmi gond, hosszútávú tapasztalatok alapján.
Tavaly a 24 Ah-s akkuszettel teljesen elfogadhatóan működött, amíg nem kezdtek degradálódni az akkuk. Egy-egy napfénymentes nap után hamarabb kikapcsolt éjjel a fény, de ez így elfogadható volt.

A kérdés az, hogy a 60 Ah-s hiper-szuper Varta professzionális ciklusálló akkumulátor egy hónap használat / 30 ciklus után miért tud már csak kemény 8 Ah-t produkálni 100%-os feltöltés után.
Akkor is, ha profi Bosch töltővel töltöm fel 100%-ra.
Ezzel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2021
(#) erbe válasza Andralin hozzászólására (») Jún 4, 2021 / 1
 
A segítséget kérd a forgalmazótól!
Néhány éve vettem én is Varta indító akkut az autómba. 2 évet bírt. ~30 éve vettem egy "roncsot". Akkutöltővel megsegítve indította el a tulajdonosa. A Varta akkuját 12 évesen dobtam ki, addig indított. Megrendült a bizalmam.
(#) bbatka válasza Andralin hozzászólására (») Jún 5, 2021 /
 
Használj inkább Banner-t. A csónakosoknak ez vált be. Napelemről töltöm.
(#) Andralin válasza bbatka hozzászólására (») Jún 5, 2021 /
 
És akkor adjam le a hulladéktelepen a 70 ezres Varta profi ciklusálló akksimat 30 nap használat után? Ezt engedjem el, nyugodjak bele, hogy ez 30 napot bír 70 ezer forintért, ez van?
(#) nedudgi válasza Andralin hozzászólására (») Jún 5, 2021 /
 
Gondolom, még megvan a számla. Javasolták, hogy a forgalmazót keresd meg.
A párezer forintos zselés akkumulátorokról lehet találni részletes adatlapot, és egy 70 rugós akkuról meg nem? Támadd meg a Varta képviseletet, produkáljanak ilyet.
(#) szs válasza Andralin hozzászólására (») Jún 5, 2021 /
 
Szerintem te módszeresen tönkreteszed az akkuid
Azt hiszem, volt már tóla szó:
12V alatt kimerültnek kell tekinteni az akkut, továbbhasználni töltés nélkül nem tanácsos. Az Agm akkut állítólag csak 50%-ig szabad meríteni általában, az meg valami 12,2-12,4V körüli.
Ha folyamatosan, naponta 12V alá meríted, akkor hamar tönkremehet.
A 10,5V az nem azt jelenti, hogy ciklikusan, naponta addig merítheted, csak azt, hogy az az alá merült akkut vagy életre tudod kelteni, vagy nem (ha csak egyszer merül addig, mint az enyém, akkor általában sikerülhet, 10,5-ről sikerült visszacsalni az életnek, minden különösebb cécó nélkül)
Azt a töltésvezérlődet is ellenőrizd, ha 10%-nál nagyobb töltést ad, az ugyancsak élettartamrontó. (60Ah-t max 6A-rel tölts)
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2021
(#) szs válasza szs hozzászólására (») Jún 5, 2021 /
 
Találtam ugyan táblázatot, de bemásolni egy az egyben nem tudom. Ezt írja:
Idézet:

100%: 12.7V
75% 12.4V
50% 12.2V
25% 12.0V
Mélykisütött
11.9V

(És ez a 12,7V 100% sem a rögtön töltés utáni feszültségre értve, hanem a töltés után több, akár 10 óra pihentetés után mérhető feszültség)

Így hát az AGM akkut ne merítgesd általában 12,2 alá (persze, egyszer-egyszer előfordulhat kevesebb is, de ne túl sokszor)
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2021
(#) szs válasza szs hozzászólására (») Jún 5, 2021 /
 
A VARTA oldalán ez a táblázat van, láthatóan az AGM-re még "elriasztóbb" számokkal

Testing.JPG
    
(#) szalamandra válasza Andralin hozzászólására (») Jún 5, 2021 / 1
 
Lehet, hogy nincs más megoldás a ledek táplálására, de nekem nem tünik túl gazdaságosnak ez az egész. 70 ezer akku, 30 ezer töltésvezérlő, 30 ezer napelem, stb.
130 ezer forint (50 Ft/kWh) az 2600 kWh. Egy nap legyen a fogyasztàs 20W/12h az 0,24 kWh. Ebből az jön ki, hogy kb. 30 évig világíthatnál ugyanekkora összeggel, normál hálózatról. (Vagy valamit nagyon rosszul számoltam). Az akkuk sem tartanak örökké, időközben azokat is majd cserélni kell, napelem is ki tudja meddig bírja. Biztos, hogy megéri mindez?
(#) Ge Lee válasza szs hozzászólására (») Jún 5, 2021 / 2
 
Szinte biztos hogy nem az akkukkal van baj, bár én biztos hogy nem vettem volna erre AGM akkut, a hagyományossal is megoldható a feladat (úgy harmada árból) csak hozzá kell igazítani a töltést és a kisütést. A töltést én biztos nem engedném 14V fölé, a kisütést meg 12,2 alá.
Meg kell mellé venni Kínából egy tesztert, mert nem jó az akkunak ha tartósan alacsony feszültségen van, azon meg látszik ha elkezd megnőni a belső ellenállása (szulfátosodik).
(#) szs válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 5, 2021 /
 
Úgy van, ilyesmire szerettem volna kilyukadni.
(#) Andralin válasza szs hozzászólására (») Jún 11, 2021 /
 
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.

Nem hinném, hogy én tenném tönkre az akkut "módszeresen".
Nem egy kínai vacak PWM töltés szabályozót használok hozzá, hanem egy minőségi, német (IVT) gyártású MMPT szabályozót. Aminek a paraméterei (pl. le és visszakapcsolási feszültségek) nem dokumentáltak és a felhasználó által nem is változtathatóak. Csak annyit tudok róla, hogy ez biztosan használható 12V-os AGM akkumulátorhoz. Én jóhiszerműen, a forgalmazó tanácsára ezt megvettem és rákötöttem a 12V-os AGM akkumat.

A magyar forgalmazó véleménye szerint a szabályozó nem okozhatta a problémát, ők állítják, hogy a nevezett Varta AGM akkumulátorhoz is teljesen megfelel az általam vásárolt szabályozó. És szerintük az akku a hibás az esetemben.
Nem egy kis garázscégről beszélünk, 20 éves tapasztalatuk van napelemes rendszerekkel, nem gondolnám, hogy a levegőbe beszélnek.

Az ő javaslatukra megpróbálom az akku forgalmazóját megkeresni a problémával.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2021
(#) Atis57 válasza Andralin hozzászólására (») Jún 11, 2021 /
 
Sziasztok!

Igen a napelemes üzemmód ilyen s a Varta akku még annyit sem ér , mint a nevenincs kinaiak.!
(Banner ,MUTLU ! )
A töltésvezérlő állitható feszültségű legyen ! UT max 13.8V Load off ; 12,2V Load ON 12,4V
A kiszámolt akku kapacitás meg 5X Ah/ Wh !
Tehát ha elhasználnál 240Wh -t akkor 5x 240=1200 Wh kb 100Ah !
Igy a töltőáramod is rendben lessz.

A napelemes Off-Grid nem álltalános a cégeknél ! Lehet a cégnek 20 éves tapasztalat ,de összesen hány ilyet helyeztek üzembe ? 5-20 max?
(#) szs válasza Andralin hozzászólására (») Jún 11, 2021 /
 
Leírtam, hogy mitől megy tönkre az akku. És hogy hogyan nem. Nem én találtam ki. Csak segítség, mert azt kértél...
Ez a mondat elég sokat elmond a gyártóról, a hozzáállásáról, a megfelelőségről:
Idézet:
„Aminek a paraméterei (pl. le és visszakapcsolási feszültségek) nem dokumentáltak ”
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2021
(#) deebo válasza szs hozzászólására (») Jún 11, 2021 / 1
 
Kevered a szezont a fazonnal. Ezek a feszültségek nem azt jelzik, hogy mikor van kisülve az akksi, hanem az aksi állapotára lehet következtetni belőlük. De önmgakukban a feszültség értékek sem sokat jeleznek, ehhez szokás egy töltési-merítésii módszert is mellékelni és akkor lehet pontosan következtetni, de ettől még egy jó akksi nem tekinthető lemerültnek, ha terhelés mellett (!) 12V alá csökken a feszültsége!
(#) szs válasza deebo hozzászólására (») Jún 12, 2021 /
 
Nem keverek én semmit semmivel.
Természetesen azok a számok az akku "nyugalmi" állapotára vonatkoznak, azonban elkerülte a figyelmed, hogy ő csak 1,6A-rel terhel egy 60 AH-akkut. Emlékszem rá, hogy a 40AH-akkun a féklámpaizzó (21W, azaz kb 1,75A) alig 0,1-0,15V feszültségesést okoz. Tehát ilyen kis terhelésnél közelítőleg a táblázat szerintit vehetjük figyelembe.
De van itt egy-két (pontosan kettő) akku, féklámpaizzót is találok (reméle), ha lesz, mindjárt rámérek.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2021
(#) szs válasza szs hozzászólására (») Jún 12, 2021 /
 
Gyors voltam? Pedig ittam egy pályinkát is.

Tehát:
-Az akku 12,50V (fel kell már töltenem, jó hogy ránéztünk)
-Feklámpaizzóval 12,31V

Tehát nem pontosan emlékeztem, kb 0,2V feszültségesést okoz 1,75A-nyi terhelés egy 40AH-s akkun.
Tehát ilyen kis terheléssel nagyjából lehet a táblázatot követni, tudomásul kell venni a 0,2 mínuszt.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2021
(#) deebo válasza szs hozzászólására (») Jún 12, 2021 / 1
 
Csakhogy a feszültségesés merülő akkunál egyre csak nő. Továbbá úgy is meghibásodhat egy akksi, hogy megnő a belső ellenállása és az üresjáratban13V-ból 1A-re lesz 11V és elméletben ilyenkor is jó lehetne akár az akksi, szóval nem érdemes túlságosan komolyan veni az ilyen táblázatokat, vagy kontextusba kell helyezni. Azt azért tudjuk, hogy nagyjából 10.5V-ig nem károsodik az akksi, szóval terhelve 11V-ig nyugodtan le lehet engedni. A illető feltehetően belenyúlt és hamar meghibásodott az akksi, előfordul, akár többször is, de az sem kizárt, hogy a magas hőmérséklet okozza a gyorsabb degradációt.

Azt is érdemes figyelembevenni, hogy az akksik kapacitását 10.5V-ig merítve adják meg, ráadásul 20óráig tartó kisütés mellett és ahogy nő az áram, nagyjából exponenciálisan csökken a kapacitás.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2021
(#) szs válasza deebo hozzászólására (») Jún 12, 2021 / 1
 
Igen, növekedhetne, de még mindig 1,6A terheléssel használ egy 60Ah-s akkut. Ez egyáltalán nem indokolja, hogy 10,5-re merüljön egy éjjel, és kicsivel később már pár óra alatt, mindez egy hónapon belül...
Mint GeeLee megjegyezte, ezt a minimális terhelést (60Ah-s akkun 1,6A terhelés maximum 10 órán át, utána teljes feltöltés) valószínűleg még egy autóakku is nevetve bírná tartósan is.
Az is lehet, amit mondsz, hogy belenyúlkálás esete forog fenn , de én inkább a töltőre gyanakszom -mindezeket (amit mondtam, és amit mondtál) összevetve. Az nem teheti jól a dolgát, és azért romlik meg ilyen hamar az akku, hogy pár óra alatt 10,5-re esik a feszültsége (az akkunak.)
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2021
(#) nedudgi válasza Andralin hozzászólására (») Jún 12, 2021 / 1
 
Most futottam át a töltésvezérlő leírását, és találtam egy lehetőséget SD kártyás rögzítésre. Ezek az adatok tanulságosak lehetnek annak fényében, hogy a vezérlő elégtelen mennyiségű termelt áram esetén készenléti üzemmódba vált.
Tulajdonképpen azt sem tudjuk, mennyi energiát pakolt az akkumulátorba. A szituáció azt sugallja, hogy esetleg semmit.
(#) nedudgi válasza szs hozzászólására (») Jún 12, 2021 /
 
Végig az a feltételezett szál mellett futunk, hogy nappal az akkumulátor teljesen feltöltődött. Mi van ha nem?
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2021
(#) szs válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 12, 2021 /
 
Valóban nem tudjuk innen biztosan, de a kérdező állítja (és miért mondana valótlant), hogy napközben feltöltődik 14,1V-ra.
Bízom benne, mérés alapján állítja.
(Most már azt is meg kéne mérni, mekkora árammal tölt, és azt is, hogy azzal az árammal mennyi idő alatt szalad fel 14,1V-ra)
Mondtam én is, hogy mérni kéne, most már ketten mondjuk
Ha ezen a valamin van is lehetőség a mérésre, sőt, rögzítésre, hát meg kéne tenni.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2021
Következő: »»   41 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem