Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning
 
Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   262 / 277
(#) Epu2 hozzászólása Máj 18, 2021 /
 
Üdv! Tudnátok abban segíteni, hogy ha egy akku pakkot nem notiba, hanem más célra akarom használni, a gyári elektronikája megoldja a kiegyenlítést?
(#) antiktelefon válasza Epu2 hozzászólására (») Máj 18, 2021 /
 
Hamisnál lehet igen, a legtöbb gyári töltést sem fog felvenni kommunikáció nélkül.
(#) Lucifer válasza Epu2 hozzászólására (») Máj 18, 2021 / 1
 
A legtöbb notebook akku nem balanszol.
(#) Udvari Zsombor válasza Epu2 hozzászólására (») Máj 18, 2021 /
 
Rengeteg helyen látni a neten, hogy laptop akkumulátort óvatosan szétszedni, a különálló henger alakú cellákat lehet a kívánt feszültség szerint összerakni és akkumulátor felügyeleti modullal ellátni, melyet külön kell rendelni (laptop akkumulátor eredeti áramköre nem hasznosul).
(#) Epu2 hozzászólása Máj 18, 2021 /
 
Jól elvettétek a kedvem. Köszi!

(#) pipi válasza Lucifer hozzászólására (») Máj 18, 2021 /
 
Én is jól meglepődtem... Elő is kaptam pár noti elektronikát, tényleg nem látok rajta nagyobb méretű ellenállásokat, csak a túláramhoz a söntöt. Az egyiken lévő IC adatlapját is megnéztem és valóban nem balanszol
(#) Epu2 válasza pipi hozzászólására (») Máj 18, 2021 /
 
Akkor minek van rajta? Csak költségnövelés?
(#) pipi válasza Epu2 hozzászólására (») Máj 18, 2021 / 1
 
Amúgy jó kérdés... Számolja mikor kell letiltani
Akku managmentet csinál, figyeli a töltés/kisütést, átadja a fő procinak az akksi (szerinte) állapotát. Nem lett volna egy nagy cucc azoknak a prociknak, ha megoldanák a balanszot is...
(#) david10 válasza Epu2 hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Igen, megoldja a balanszolást, tölteni viszont csak akkor lehet ha előtte kérdezel le adatokat az SMbus-on keresztül.
Én egy hp akkumulátort használok telefon powerbankként, meríteni lehet akármikor, viszont töltést csak akkor fogad el ha bármelyik regiszternek az értékét lekérdezem előtte.
(#) Epu2 válasza david10 hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Köszi! akkor próbálkozok.
(#) mogordaniel hozzászólása Júl 16, 2021 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy alienware m17x r2 laptopot és az a hibája hogy egy rossz töltővel meglett sütve valami az alaplapon és nem indul se töltőről se akkuról. Végignéztem az alkatrészeket, de látszólag semmi sem sérült.Tudnátok valami tippet mondani hogy hol keressem a hibát?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) antiktelefon válasza mogordaniel hozzászólására (») Júl 16, 2021 /
 
Nagyon kevés info. Lehet bemeneten az egyik fet testre húzza a fő tápbuszt, lehet valami 5 és 3V dcdc ic halt meg, lehet rossz adatlab kilőtte az ect, bármi lehetséges. Keress rajzot es boardviewt és keresd a hiányzó es zárlatos tápfeszeket.
(#) Laca13 hozzászólása Szept 23, 2021 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
A fiamnak van egy Asus FX504 laptopja, ami jelenleg nem hajlandó elindulni. Az egész úgy kezdődött, hogy mivel gyakorlatilag asztali gépként használja és keményen játékokra, gyakorlatilag sosem volt teljesen feltöltve az akkumulátora, mivel ilyen terhelésnél a hálózati táp mellett azt is használja. Egyik nap a fiam megnézte, hogy akkuról be sem indul a gép, annak ellenére hogy a rendszer 83%-osnak jelezte az akku kapacitását. Én balga, javasoltam neki, hogy hagyja a töltőn egy éjszakára, hátha úgy feltöltődik, ám ennek az lett az eredménye, hogy másnap már nem kapcsolt be a gép, mindössze csak annyit csinált, hogy bekapcsolta a billentyűzet világítást, meg felpörgette a winchestert, aztán kikapcsolt. Természetesen próbálkoztunk a hard resettel, aksi ki, cmos elem ki, hálózat le, bekapcsoló nyomva fél percig, vagy tovább. Semmi. Illetve időnként ha olyanja van, a billentyűzet világítás mellett, lassú fordulaton beindul a ventilátora. Az akkumulátor már nem mutat életjelet, csak azzal nem lehet bekapcsolni úgy sem, hogy egy éjszakán keresztül próbáltuk tölteni.
Sajnos az nem tudom, hogy ez a gép akkumulátor nélkül egyáltalán beindítható-e vagy sem (régi toshibám be sem indult nélküle) i. Tudja valaki? Illetve, hogy aksi hiba tud ilyet csinálni?
De minden más okosságot szívesen veszek, ami esetleg szóba jöhet mint hibakeresés.
Üdv,
(#) Udvari Zsombor válasza Laca13 hozzászólására (») Szept 23, 2021 /
 
Jó eséllyel kell rendelned kell egy új akksit, mert a tiednek letilthatott a vezérlője...
(#) Laca13 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 23, 2021 /
 
Ez a gép se indul el aksi nélkül csak hálózatról? Még a bios se?
(#) antiktelefon válasza Laca13 hozzászólására (») Szept 23, 2021 /
 
Ha van külön cmos elem, akkor el kelljen induljon, illetve elem es akku nelkül első feszültségre magától indul sok.
Ha deli fele jársz, lehet van csatlakozó kompatibilis akkkum tesztelni, de nem hinném az a baja.
(#) Laca13 válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 23, 2021 /
 
Gondolom telefonról írsz és a "deli" az a Déli (pályaudvar?) lett volna. Sajnos attól én közel háromszáz kilométerre vagyok.
Van cmos elem, amit hard resetelés próbálkozásnál ki is vettünk. Sőt ki is mértük, de még a cseréjével is próbálkoztunk.
Szóval ne vegyek új akut, mert nem úgy tűnik hogy az a baja?
Esetleg képes a bios-a megsérülni? Ha igen, akkor ebben az állapotában lehet azt még javítani, van értelme szervizbe vinni?
(#) KBal76 hozzászólása Szept 23, 2021 /
 
Van nekem is egy (hibára) hasonló, sejtésem szerint BIOS hibás laptopom, ez egy Lenovo. Az akkuja tökéletes (van egy pontosan azonos másik, ami miatt van 4 akku hozzájuk). Ha kikapcsolom, akkor többet szinte bekapcsolhatatlan, viszont nagyon sok próbálkozásra (50+) egyszer csak elindul, és onnantól bármeddig megy. Alvó állapotból visszajön, így jelenleg már majdnem egy éve megy (torrentre), szükség szerint alszik vagy megy. Szétkaptam már apróra, és össze, nem kontakt-hiba, nincs elfüstölt alkatrész, nem hurcolt nem játékos gép, és persze épphogy lejárt a garanciája .
(#) Laca13 hozzászólása Szept 23, 2021 /
 
Lehet hogy buta kérdés, de mérhető a laptop akku multiméterrel? Mert bár látom hogy van rajta + és - jel, és van három piros és három sárga vezeték, de nekem nem sikerült rajtuk mérnem semmit. Ezeken kívül van rajta egy sárga és egy fehér vezeték.
(#) Gafly válasza Laca13 hozzászólására (») Szept 23, 2021 /
 
Ahogy nézem, lehet benne logika.
Három cella, az 2x3 vezeték, meg az elektronika még kettő a közepén...
Szerintem kell hogy tudjál mérni feszültségeketet valamilyen kombinációkban a fenti logika alapján. Az egy másik kérdés, hogy a kapott információval mire jutsz.
(#) Laca13 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 23, 2021 /
 
Hm.. mint írtam, semmit nem tudtam rajta mérni semmilyen kombinációban, persze a fehér és sárga vezetékeket még műszerrel se kockáztattam.
Lehetséges hogy a táp/töltő áramköre feküdt meg a laptopnak?
Tud valaki korrekt szervizt ahol nem csak alaplap cserét csinálnak hanem javítást is?
Esetleg Miskolcon vagy környékén?
(#) pipi válasza Laca13 hozzászólására (») Szept 23, 2021 /
 
Valószínűleg túlmerült az akku, és a belső elektronika lekapcsolta a "csatlakozót" vagy tök lemerült. Ha töltést kap/tud kommunikálni a laptoppal, akkor feléled(het). A noti akksikban szokott töltés-kisütés ciklusszámláló lenni amit ha elér vége a mókának, hiába üzemképesek még valamilyen szinten a cellák... Szomszéd 1év 2 hónap alatt "tette tönkre" az akksiját, este töltötte, napközben meg a notit akksiról használta, a 300 ciklust így gyönyörűen elérte, előbb jött a cseréljen akksit üzenet, de még ment egy hónapig, aztán akksit lekapcsolta, maradt a cseréljen akksit üzenet. Az új (utángyártott) akksi sajtpapírjába kereken le volt írva hogy 300 ciklus... Azt nem tudom mi számít egy ciklusnak, mi van fél/negyed sütéssel/töltéssel. (ezek az akksik jól muzsikálnak a fúrógépemben
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2021
(#) antiktelefon válasza Laca13 hozzászólására (») Szept 24, 2021 /
 
Hát akkor valóban jó messze vagy. Az adott gépben nem vagyok biztos, de majdnem minden arra utal, hogy akku nélkül is mennie kéne. Emlékeim szerint ehhez van boardview, agy a tápok meglétét le lehet követni, ha proci nem melegszik, akkor S0-in nem jut el, végig kell nézni mindent.
Akármilyen szervizbe nem érdemes vinni, mert összebarmolják és azt mondják alaplap csere, ezt csak alkatrészenként érdemes javítani.
Ha kicsit értesz hozzá, boardviewt leszedve s5 railektől elkezded végigmérni, ha egy is hiányzik, fölötte lévő nincs meg, tehát ha találsz s3 valamit, s5 s4 kihagyható stb. Minden ichez fogsz adatlapot is találni, nem annyira vészes a dolog, ha nem valami igazi troll hiba ec fele.
(#) Laca13 válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 24, 2021 /
 
Hát nem tudom mennyire értek hozzá, mert sajnos annak egy része sem teljesen világos amit leírtál nekem. És nem miattad, hanem mert ennyire nem vagyok otthon ezekben a kifejezésekben. A proci szerintem nem, vagy legalább is nem nagyon melegszik, a hűtőcső nem sokkal melegebb kéz melegnél. Ha jól értelmezem akkor a "boardview" egy alaplap kép, amin az alkatrészek és feszültség mérési pontok vannak feltüntetve. Elvileg ez alapján elképzelhető hogy ki tudom mérni ha valahol nincs meg a megfelelő feszültség. Viszont az eszközeim korlátozottak, így nagy valószínűség szerint egy alkatrész csere már gondot okozhat.
Sajnos régebben egy Toshiba laptoppal volt rossz szerviz tapasztalatom, visszakaptam hogy javítva van, és ment pár napig, majd szétszedve kiderült hogy csak bele kókányoltak (vezetékkel átkötögették a pcb-t) .
A tanácsaid alapján lehet hogy szívesen rád bíznám a gépet, csak ne lennék ilyen messze.
(#) Suba53 válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 24, 2021 /
 
Nézegetem ezt a boardview progit. Van benne fantázia, de egyelőre csak üres felületet mutat.
Hogyan lehet megkeresni egy adott laphoz tartozó boardview file-t?
Van valamilyen gyűjtő oldal, ahova feltöltik a gyártók? Vagy a gyártók honlapján található?
Nagyon sok alaplaphoz töltöttem már le drivereket, manualokat, de ilyen jellegű információkkal még nem futottam össze eddig.
(#) antiktelefon válasza Laca13 hozzászólására (») Szept 24, 2021 /
 
Ha itt lennél a szomszédban, mondanám ugorj át hétvégén és nézzük meg. Ha a procihűtőt leszedve a mag melegszik bármennyire (elég gyorsan fog, ha igen, pár másodpercnél többet ne hagyd) akkor eljut s0 közelébe a gép.
(#) antiktelefon válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 24, 2021 /
 
Idézet:
„Van valamilyen gyűjtő oldal, ahova feltöltik a gyártók? Vagy a gyártók honlapján található?”

Jó vicc.
Most USAban tolják eléggé a right to repairt, hogy a gyártóknak kötelező legyen rajzot adni a termékekhez.
Ezek mind kiszivárogtatott gyári szervizdokumentációk, amiket a megfelelő helyen keresve ingyen is be lehet szerezni.
(#) Suba53 válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 24, 2021 /
 
Gondoltam.
Remélem az amcsiknak sikerül ezt végigvinni, és 20-30 év múlva már tényleg mindenről lesz.
(#) martin66789 hozzászólása Szept 25, 2021 /
 
Sziasztok

Acer Aspire One ZE6 kijelzőjén csak fehér kép jelenik meg, a gép VGA kimenetén rendesen van kép. Lehet ezt még javítani vagy a kijelző kuka?
(#) bbalazs_ válasza martin66789 hozzászólására (») Szept 25, 2021 /
 
Nézd meg, hátha csak a fóliakábel csúszott ki, vagy a gép felől, bár az ritka. Egyébként àltalában valóban kuka.
Lcd biztosítéka, ha csöves?
Következő: »»   262 / 277
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem