Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3615 / 3949
(#) Macsek71 válasza Tyson5 hozzászólására (») Máj 24, 2021 /
 
Nem akarok senkit megbántani, vagy kötözködni.

Tapasztalatom, hogy sok "ember"- autós, motoros, de kerékpáros is,- gondolkodás nélkül be-, illetve felszerel a járművére nem odavaló fényforrást.

Esetedben arra céloztam, hogy a lámpád optikailag nem a led pontszerű fényére lett tervezve, hanem egy izzó fémszáléra.


Amiket használok(tam) első lámpák azok optikailag a led(ek)hez vannak tervezve, elektronikailag áramgenerátort, az újabbak "parkfényt" azaz nagyobb kondenzátorral több perces állóvilágítást is tudnak.

Első próbának szerintem köss sorba a lededdel egy 100-200 Ω ellenállást, vagy 2-3 diódát
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Máj 24, 2021 /
 
Adott ez a hangfelvevő modul. Egy leválasztós jack aljzat saját közbeiktatásával külső jelforrásból is tudok rögzíteni vagy küső mikrofon is használható.
A probléma az, hogy amennyiben a modul kimenete és bemenete is a számítógépemhez csatlakozik, akkor lejátszás indításánál csak egyet pattan és megsemmisíti a memória tartalmát, viszont ha a bemenetet kihúzom, akkor simán lejátszható a felvétel.
Mi plusz alkatrészt kellene beépítenem, hogy a jelenség megszűnjön? Esetleg egy kondenzátort valahova?
(#) Bakman válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 24, 2021 /
 
Ha minden igaz, a számítógép mikrofon bemenete feszültséget ad ki magából (passzív mikrofon illik oda), a fejhallgató kimenete is, te ezeket a modul segítségével összezárod, ráadásnak ott van a modul tápfeszültsége is. Szerencséd van, hogy nem ment tönkre semmi a hurok miatt.

Talán két db. 1 µF-os kondnezátor megoldja a problémát a jel és a GND vezetéken de nem biztos.

Az a baj, nagyon nem összeillő dolgokat házasítasz, a modul nem ilyen felhasználásra lett tervezve.
(#) Udvari Zsombor válasza Bakman hozzászólására (») Máj 24, 2021 /
 
Valójában a számítógép vonal bemenetéhez csatlakozik (ezt nem említettem), még így is párhuzamosan kellett kötnöm egy induktivitást a modul kimenetére, hogy ne vezérelje túl a számítógép bemenetét. A modul tápfeszültségét egy "USB-tölthető 9V elem" szolgáltatja.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2021
(#) Peet19 hozzászólása Máj 24, 2021 /
 
Sziasztok!
A képen látható dióda hőellenállás értéke 10 C°/W azt jelenti hogy Wattonként 10C°-al fog emelkedni a dióda hőmérséklete?
Pl: ha 0.6V feszültség esik rajta és 2A áram folyik akkor az 1.2W-ot jelent, vagyis ebben az esetben 12C°-t fog emelkedni? Ha 20C° a levegő hőmérséklete akkor 32C° lesz?
(#) Tyson5 válasza Macsek71 hozzászólására (») Máj 24, 2021 /
 
3W az agydinamó teljesítménye, ami erősen korlátolt. Vannak régi, hagyományos izzóim és vannak ledes izzóim. Azt hittem van valami kapcsolás, pl 1db dióda és 1db kondi, amit ha megépítek fixen működni fog, de ezek szerint marad a kísérletezés Az első kapcsolás csak a led lesz magában, ha kiég teszek elé egy diódát és kondit.
(#) pucuka válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 24, 2021 /
 
Idézet:
„párhuzamosan kellett kötnöm egy induktivitást a modul kimenetére”

Azt aztán mi célból?
A számítógép vonal bemenete kondenzátorral kezdődik, és kb 300 mV érzékenységű. Ha túlvezérlődik az előerősítő modulodtól vagy kisebb erősítést állítasz be, vagy a modul kimenetét feszültség osztóval illeszted a vonalbemenetre.
A mikrofon bemenet sokkal érzékenyebb, kb 10 mV, és egyenfeszültség van a bemeneten, az elektret mikrofon táplálására.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2021
(#) Udvari Zsombor válasza pucuka hozzászólására (») Máj 24, 2021 /
 
Nem látszik rajta, de az a hangmodul valójában elég erős! Ha például egy normál, kazettás magnóból bontott hangszóróra kötöm, már bitang hangos (tapasztalatból írom)! Tehát, ha a kimeneten párhuzamosan rajta van az induktivitás, akkor a kimenő jelből jut arra is, így nem a tényleges jelmennyiség jut el a számítógép vonal bemenetéig, ugyanis ha az túlvezérlődik, akkor szoftveresen megkavarodik és "elveszti" a bemenetet (bedugáskor választható funkciójúak a csatlakozók).
Tehát, mit kellene beépítenem a hangmodulhoz, hogy megmaradjon a külső mikrofon lehetősége, de ne törlődjön a memóriája ha a kimenet és a bemenet is a számítógépbe vezet?
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2021
(#) aviator17 hozzászólása Máj 24, 2021 /
 
Sziasztok,

Triak témában abszolút kezdőként lenne kérdésem: Utánaolvastam elég sok helyen és a legtöbb esetben azt írják, hogy kisebb motorok kapcsolására lehet használni, nem tudom ez mennyire igaz. A kérdés az, hogy megoldható-e egy triakkal egy 230V AC-ról működő szivattyú MCU vezérelt ki-be kapcsolása? A szivattyú egy komplett egység, nem házilag összerakott, a kapcsolások közötti eltelt idő óra nagyságrendű lenne. A triak a szivattyú elektronikájától teljesen külön, gyakorlatilag a betáp kábelre "akasztva" lenne.

Köszönöm előre is a segítséget!
(#) proli007 válasza aviator17 hozzászólására (») Máj 24, 2021 / 1
 
Hello! Itt megnézheted, hogy egy MOC30xx optotriac segítségével hogyan lehet induktív terhelést kapcsolni. MCU esetén igen ajánlott a galvanikus leválasztás alkalmazása..
MOC30xx
(#) Régi motoros válasza aviator17 hozzászólására (») Máj 24, 2021 / 1
 
Készen veszel egy, a szükséges teljesítmény kapcsolásához illő szilárd test relét
(abban is triak van), bekötöd, és működik. Nem kell forrasztgatnod az elektronikát.
Egy bármilyen digitális kimenetről vezérelhető, sőt még optikailag le is van választva,
szóval azzal se neked kell foglalkoznod.

Keresőkifejezések.: Szilárdtest relé, solidstate relay, SSR stb...
(#) aviator17 válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 25, 2021 /
 
Köszönöm a tippeket. Itt mindig valami olyanról hallok amiről eddig nem is tudtam, hogy létezik. Szuper dolog ez a szilárdtest relé, viszont ahogy néztem elég drága, ami kísérletezésnél, vagy 1-1 db-os gyártásnál még nem is lenne gond, de termékbe való beépítésnél már lehet, hogy van olcsóbb megoldás.

@proli007, szerintem ez lesz majd az ami nekem kell, itt annyi kérdésem lenne, hogy mi a szerepe pontosan a MOC kimeneti oldalán a kondiknak és az ellenállásoknak? Tanulmányokból rémlik, hogy RC elemeket csillapítási célból szoktak használni, de eddig jutottam. Az adatlapban az értékek ugyanazok mint amit küldtél linken, ezek szerint függetlenek a használt triaktól és a ráakasztott motortól?

Az, hogy nullátmenetnél kapcsol-e az optotriak mit befolyásol? Az áramkörben a feszültség/áram lengéseket lehet vele csökkenteni, vagy esetleg a motor lágyabb indítása is elérhető vele? Érdemesebb a zero-cross verziót választani?
(#) proli007 válasza aviator17 hozzászólására (») Máj 25, 2021 / 1
 
(#) aviator17 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 25, 2021 /
 
Oké, akkor ennek utánanézek. Zero cross témában mit érdemes tudni?
(#) proli007 válasza aviator17 hozzászólására (») Máj 25, 2021 / 1
 
Egy tirisztor vagy triac, mindig a nullátmenetnél kapcsol ki. (Helyesebben akkor mikor az anódárama a tartóárama alá csökken.) De bekapcsolni bármikor lehet. Viszont ha a nullátmenetnél kapcsoljuk, akkor kisebb hálózati zavart termel. De nullátmenetivel nem lehet fázishasításos vezérlést csinálni.
(#) david10 hozzászólása Máj 25, 2021 /
 
Sziasztok,
Nekem is lenne egy triákos kérdésem, nem akartam a villanypásztoros topicba írni mert ezt a topicot többen olvassák és nem egésszen tartozik a villanypásztorhoz.
Egy villanypásztorban lévő triákot szeretnék mikrokontrollerrel kapcsolgatni, mindezt úgy hogy galvanikusan legyen leválasztva a triák a mikrokontroller testjétől.
Az elképzelésem az volt hogy egy MOC3021-es optócsatolót kötök a diák és a kondenzátor helyére (ahogyan a fénykép jobb felén is látszik), de a triák nem akar kinyítani.
Szerintetek mit rontottam el a bekötés az optócsatoló bekötése során?
A választ előre is köszönöm.

villp2.png
    
(#) majkimester válasza proli007 hozzászólására (») Máj 25, 2021 /
 
Viszont a feszültség nullátmenetre bekapcsolást csak ohmos terhelés esetén ajánlatos használni. Induktív terhelés, például egy transzformátort esetén ha feszültség nullátmenetben kapcsolod be, akkor egyrészt a normál üzemi áram sokszorosa is lehet a bekapcsolási áram, ami tönkre teheti a triakot, másrészt a így kialakuló mágnesező áram egyenáramú komponenst fog tartalmazni, ami lényegesen nagyobb üresjárati áramot és veszteséget okoz és akár a trafó leégéséhez is vezethet.
További info: ITT
(#) majkimester válasza david10 hozzászólására (») Máj 25, 2021 /
 
Szia, a triak azért nem nyit ki, mert az R10-R12-n keresztül nagyon kicsi a gate áram, vagy ezeket csökkented, vagy inkább használd a proli által 5 hozzászállással fentebb becsatolt kapcsolásban lévő elrendezést az opto kimeneti oldalánál (2 ellenállás + kondi).
(#) Gafly válasza david10 hozzászólására (») Máj 26, 2021 1 / 1
 
Idézet:
„nem akartam a villanypásztoros topicba írni mert ezt a topicot többen olvassák”

Ez nem igy van. Minden topic előre kerül, amint hozászólás történik benne.
(#) H2opok hozzászólása Máj 26, 2021 /
 
Sziasztok. Kis segitséget szeretnék kérni. Rendeltem kintről, kb. ez a 8. Lixi órát. Vagy ki minek nevezi. Mind tökéletesen működik mai napig. Viszont ez a legutolsó, összerakás után pár nappal, behalt. Vagyis a videon látható hibát hozza. A jobb oldali másodperc ledsorral együtt világitanak a perc sor ledjei is. Nyákos, beültetős cégnél melózok, átnéztük, profi cuccal át lett forrasztva minden alkatrész, de nem javult meg. Amugy csak egy STC kontroller van rajta, tranyók, rtc, stb. Szerintetek mi lehet a gond? Zárlatra nem gondolok, mert pár nap után halt meg a polcon. Kontroller baja lenne?
video
Köszi.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2021
(#) Bakman válasza H2opok hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Hogyan vannak meghajtva a LED-ek? Mátrix? Ha igen, akkor nagy a valószínűsége a zárlatnak.
(#) adam79 hozzászólása Máj 26, 2021 /
 
Sziasztok!

Volt egy Panasonic nv-sd3ee típusú videómagnóm, amit szétkaptam. Elsőre meglepett a tépegység jól tagoltsága, és felcsillant a szemem, hogy ez még jó lehet hobbi projekthez is. A jelölései viszont fejtörést okoznak.

Kérdések:

1. Mit takar az UNREG/REG? Nem regisztrált? Ha ez is a rövidítés, akkor az mit is jelent úgy körvonalakban?

2. Mit jelent a NON SW, nem szoftveres? Ilyenből van S (7. kimenet) és V (8.-as kimenet) jelölésű is. Melyik mit jelent?

3. A negatív feszültséget (-29V) nem értem. Mire szokták használni, és miben más az előjel nélkülitől? Ha van pl. egy 29V igényű áramköröm, akkor elég fordított polaritással rákötni? És ha már 29Volt... elég fura egy szám, inkább 30V a megszokott. Egy volt nem volt, vagy nagyon is számít, ha ennyivel kevesebb feszültséget kap valami?

4. Nem értem miért van dedikált GND a motornak. A szakadásmérő szerint egy ponton van a 3 GND. Van-e ennek jelentőssége, vagy, használhatom ugyanúgy mint a többi GND-t? Azt gondolnám, hogy nem fontos, de hátha tud valaki épp érvvel szolgálni (azon kívül, hogy a videoban éppen erre használták).
(#) H2opok válasza Bakman hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Szerintem matrix.
(#) Bakman válasza adam79 hozzászólására (») Máj 27, 2021 / 2
 
1: Valószínűleg regulated (stabilizált), unregulated (nem stabilizált). A táplált résznek vagy nem szükséges a stabilizált feszültség vagy a stabilizálás a tápegységen kívül volt megoldva.

2: Non swithed (nem kapcsolt). Segédtápegység kimenet lehet, ahol mindig van áram. Azokat a részeket tarthatta folyamatosan áram alatt, amelyekenek szükséges, pl.: óra, automatikus bekapcsolás, távirányító figyelés.

3: Számos dolog igényelhet negatív feszültséget, legjobb példa erre egy műveleti erősítő. Ahhoz, hogy negatív feszültségtartományban is tudjon működni, negatív tápfeszültség is kell. Eltolható a munkapont szimpla tápegység esetén de megesik, hogy egyszerűbb/jobb negatív tápfeszültséget is alkalmazni.
Ha valamit arról akarsz hajtani, akkor a polaritást kell megfordítani. A kimenet lesz a GND, a GND lesz a pozitív.
Ha elég 29 V, akkor kár előállítani 30 V-ot mert a maradég 1 V csak megy a levesbe, energiapazarlás. Csak a tervezők tudják igazábol, hogyan jött ki a 29 V adott készülék esetén.

4: Csillagpontos GND. A motoron átfolyó áram nem, vagy csak nagyon kis mértékben mozdítja el a többi elektronikai rész számára szükséges GND pont feszültségszintjét.
(#) adam79 hozzászólása Máj 27, 2021 /
 
Szia Bakman!

Köszönöm a válaszokat!

A 3-as kérdés talán rosszul lett megfogalmazva. Ha 30V fesz. kellene, akkor azt még bátran rá lehet kötni a 29V-ra, vagy van olyan áramkör, ami megérzi az egy volt hiányát? Úgy gondolnám, hogy ennyit a legtöbb áramkör meg sem érez, de javíts ki ha tévedek.

A csillagpontos GND-nek utána kellett olvasnom, de így is leolvad tőle az agyam. Ha én is nagy áramfelvételű elemet szeretnék a tápegységről hajtani, akkor célszerű ezt a dedikált GND-t használni, vagy a közös pont miatt mindegy?
(#) proba válasza adam79 hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
Idézet:
„A negatív feszültséget (-29V) nem értem.”


Szerintem VFD csöves kijelzője van. Ahhoz kell a -29V ( amúgy mindegy -17V- látszik) A negatív előjel azért van, mert valahogyan jelölni kell a testhez való viszonyát. A működéséhez a testhez képest +5V és -29V, és még némi fűtőfeszültség is kell.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2021
(#) exabit hozzászólása Máj 27, 2021 /
 
Sziasztok! Szerintetek mennyi hibát viszek a rendszerbe ha egy J típusú hőelem csatlakozóba dugok egy K típusú hőelemet?
Valahogy így néz ki összedugva: K típusú hőelem -> K típusú hőelem hosszabbító kábel -> J típusú panelcsatlakozó a műszerházon -> K típusú hosszabbító kábel a hőelem csatlakozótól a hőfokszabályzóig a műszerházon belül. A hőfokszabályzó értelemszerűen K típusra van beállítva.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2021
(#) vargham válasza adam79 hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
Idézet:
„nagy áramfelvételű elemet”

Mit?
(#) adam79 válasza vargham hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
Bocsánat, ez így kétértelmű volt. Értsd: nagy áramfelvételű alkatrészt, pl. motor.
(#) vargham válasza adam79 hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
Egy szót sem írtál a tápegység terhelhetőségéről, csak a kimeneti feszültségekről. Mindegyik kimeneti feszültséghez tartozik egy maximális áram érték is. Ha nincs ráírva, akkor érdemes a NYÁKon megkeresni azokat az alkatrészeket, amikből következtetni lehet rá. Feszstab IC típusa, teljesítmény tranzisztor típusa, biztosíték értéke, stb.
Következő: »»   3615 / 3949
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem