Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2322 / 2489
(#) tothbela válasza firstman hozzászólására (») Máj 28, 2021 / 1
 
A Goldmund kapcsolásokat ismerem, persze azok is laterális fetekre épülnek. De a lényegét tekintve itt is a mosfet olcsósítása céljából történt a projekt. Mindegy, ennyi elég hogy a kapcsolás lényegét megértsük. A fet páronként külön komplementer emitterkövető meghajtást én is leloptam, csak annyi előnye van, hogy kisebb teljesítményű tranzisztorok elegendőek hozzá. MPSA42/92 páros jobb mint az MJE340/350, csak egyedül sok lenne neki több fet.
Itt a fórumon tettem fel híd meghajtó fázisfordító tervet, még nyákot is terveztem hozzá, valahol meg is lehet találni.
Amit még érdemes lehet megépíteni, az egy szimmetrikus bemenetű fokozat. Nagy hangerő, hosszú kábelezés, esetleg triakos lámpavezérlés a közelben az melegágya a búgásnak. Egy XLR szimmetrikus bemenet mindenképpen ajánlott. Ezt érdemes egyből a híd meghajtóval egybe építeni egy modulként.
(#) reloop válasza airwalker hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Nincs aktív tiltásod. A következő lépés az AC-figyelő áramkör vizsgálata. Mérd meg mekkora a feszültség testhez képest a Q114 bázisán és emitterén!
(#) airwalker válasza reloop hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Bázisnál 4,27V, emitternél 1,6V.
(#) reloop válasza airwalker hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
A bázisfeszültség jó. Az emitterfeszültség, ha tényleg zárlatos a Zener, akkor megegyezik a Q113 bázisfeszültségével, ami egyrészt irreálisan magas, másrészt a A Q113-nak nyitnia kéne már 0,6 V felett. A hiba pontos beazonosításához mérd meg a Q113 bázis és kollektor feszültségét testhez képest, valamint az emitter 0 V-on, azaz biztos testen van-e?
(#) airwalker válasza reloop hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Kollektor testhez 34,2V, bázis testhez képest 585mV. A zéner előtt is csak 1,9V van, jól gondolom, hogy azért nem billen át, mert oda kevesebb fesz érkezik, mint a zéner letörési feszültsége? R131-en 36V körüli fesz esik, a 38V-os tápból, az ellenállást mértem, jó értéket ad.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2021
(#) reloop válasza airwalker hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
A Q113 lehet, hogy mint tranzisztor jó, de a bétája nagyon kevés. Ha a C111 220 µF-os kondenzátornak nincs jelentős szivárgó árama (ezt megtudod, ha kiforrasztod és behúz a relé), akkor cseréld ki a Q113-at legalább 200, de még inkább 300-as bétájúra. Ha BC tranyót raksz be, ügyelj az eltérő lábkiosztásra!
(#) mustang74 hozzászólása Máj 30, 2021 /
 
Sziasztok!
Van valaki Győr környékéről aki erősítő javításában tudna segíteni? Nekem valahogy nem sikerült feléleszteni. Nem az enyém, a tulaja azt mondta hogy áramszünet után nem lehet bekapcsolni. A stand-by -ig jut csak el. Ez az írogatós javítási tanácsok nem működnek nálam mivel nem vagyok szakmabeli csak erősáramús vagyok.
(#) firstman hozzászólása Máj 31, 2021 /
 
Érdekelne, hogy helyes-e így a kiosztás, illetve jó-e az értékek?
tothbela: Kicsit eltérnék a profi megoldástól egyelőre.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2021

5532.png
    
(#) firstman hozzászólása Jún 2, 2021 /
 
Szeretném egy másik irányból megközelíteni a fet párok terhelhetőségének kérdését. A fentebb tárgyalt fetes erősítőknél, ahol az AB osztály nyilván adott, a kimenő teljesítmény és a melegedés, főleg tápfeszültség, illetve terhelő impedancia kérdése. Nem szeretném túlzásba vinni a panelek átalakítását, azzal azonban tisztában voltam, hogy a 2 pár fetből kivehető teljesítmény szegényes lesz a céljaimhoz. Arra szeretnék kérni egy ajánlást, hogy mekkora lenne az a maximális tápfeszültség, ami még biztonságosan használhatóvá teszi az erősítőt hosszú távon is, 3 pár fettel, modulonként 4 Ohm, illetve hídba kötve 8 Ohm terhelés mellett?
(#) tothbela válasza firstman hozzászólására (») Jún 2, 2021 / 3
 
Szia!
Egy darab IRFP maximális disszipációja 150W. De ez 25 Fokos tokhőmérsékletre igaz. A maximális tokhőmérséklet 150 Fok, de ekkor már csak 0W lehet a disszipáció. Tegyük fel, hogy sikerül 87,5 Fok alatt tartani a fet talpát, ekkor a disszipálható teljesítmény éppen fele a 25 Fokra specifikált 150W-nak, azaz csak 75W.
Most egy olyan rész következik, amin sokat vitázok a fórumon kívül. Konkrétan az, hogy milyen jelalakot erősítünk. Persze zenei jelet. Zenei jelnél nem szükségszerű, de nem is kizárt a végerősítő elemekre legnagyobb terhelést jelentő tápfeszültség feléig négyszögjellel való kivezérlés, ahol kis túlzással azt mondhatjuk, hogy a fél periódus alatti disszipáció duplája lehet a megengedhető folyamatosnak, figyelembe véve a tok hőmérsékletét. Az említett 87,5 Fok esetén ez 2X75=150W. Ez 4 Ohm esetén (számításokat mellőzve) 24,5V. Tehát ez a maximális tápfeszültség fele, vagyis 4 Ohmos terhelés esetén 2X50V lehet a tápfeszültség, amennyiben tudjuk tartani a maximális 87,5 Fokos tok hőmérsékletet. Ja, és megakadályozzuk, hogy DC kerüljön a kimenetre. Természetesen zenei jel esetén ritkán fordul elő ilyen sarkalatos helyzet, de nem úgy kell erősítőt tervezni, hogy csak akusztikus zenét bír, mert a Hammond orgona hangjára elpukkan a végfet.
Eddig az derült ki, hogy 1 pár IRFP esetében 2X50V, 2 pár esetén 2X70V, 3párnál 2X87V. Csakhogy több fet esetében több meleget is kellene elszállítani, ezért hiába duplázzuk a feteket, ha a hűtést nem. Ezért nem egyszerű a számolás.
Pontosabb képet mutat, ha a hűtőbordánk, a szigetelő alátétek, valamint a félvezetőink lapka-tokozás közötti hőellenállásból indulunk ki.
Ar IRFP240 lapka és tokozás között 1,2W/K, máshogy nézve 0,83K/W a hőellenállás. Egy kommersz szilikonos szigetelő alátét 1-1,5K/W. Egy jó nagy passzív borda ritkán megy 0,6K/W alá, de tegyük fel ilyenünk van. Három pár fét párhuzamosan szilikonos alátéttel ezen a bordán kb 1K/W hőellenállást képvisel, vagyis 1W/K a fokonként eldisszipálható teljesítmény. 40 Fokos környezeti hőmérsékleten a maximális 150 Fokos lapkahőmérséklet elérése 110W esetén teljesül, ami a korábbi kalkulációkhoz képest siralmasan kevés. Ki se merem számolni, de folyamatos féltápfeszültségnyi négyszög jel esetén szegényes 2X42V tápfeszültség az eredmény. Ez viszont garantáltan nem teszi tönkre a feteket, ha nincs melegebb mint 40 Fok, és nem kisebb a hangsugárzó ellenállása mint 4 Ohm. Szándékosan nem impedanciát írtam, mert ott a fázistolások miatt kicsit kacifántosabb a helyzet. Természetesen nem négyszöget erősítünk, és a zene is lüktető, de mint próbáltam felvezetni nem igazán lehet matematikailag kiszámolni a maximális tápfeszültséget. De a szilikont a jóval kisebb hőellenállású csillámra cserélve, javul a helyzet.
A gyárak próbálnak minél többet kihozni egy végfokból, ezért például földelt kimenetű topológiát követve a teljesítmény félvezetőket szigetelés nélkül közvetlenül szerelik a bordára, és forszírozott hűtést alkalmaznak. Így jobban igénybe vehetők a végerősítő elemek.
De hogy konkrét választ is adjak, normál 2unit magas rack doboz oldalsó passzív bordákkal szilikonos szigetelővel 3 pár mosfettel 2X60V, ugyanez vékony csillámmal 2X65V. Természetesen 4 Ohmon. Ha ettől feljebb akarsz menni, akkor már a passzív borda a szűk keresztmetszet, és tehetsz bele 8-10 pár fetet is, hogy 2X80V-os tápfeszültséget használhass. Ilyenkor már a borda hőmérsékletét is figyelni kell, és ha túl meleg, le kell tiltani a végfokot. Az pedig megvédi az erősítőt, de buli közben nem igazán kellemes.
(#) btamas81 hozzászólása Jún 2, 2021 /
 
Üdv!

Ismét segítségért fordulok hozzátok. Az alany egy Denin avr1705. Állítólag némi víz belefolyt...
Bekapcsol, viszont bekapcsol a védelem.
Találtam két elégett ellenállást, az egyik oldal végtranyóinak annyi. Azok ki vannak szedve. Viszont így is bekapcsol a védelem. Végigmértem a relék előtt az összes kimenetet, az egyiken kimeneten 21voltot mérek. (Mondjuk végtranyók nélkül érdekes).
A többi is érdekes. Bekapcsoláskor felugranak 42voltig, aztán kb 2másodperc alatt szépen lecsökkenek 0ra. Viszont mikor a védelem bekapcsol (a tápegységbe egy relé leold) akkor a többi is felugrik 42voltra és nagyon lassan csökken vissza. Ez miért lehet?
(#) reloop válasza btamas81 hozzászólására (») Jún 2, 2021 /
 
Szia! A hibás csatorna meghajtó tranzisztorait is (ha az van benne, nem driver IC) el kell távolítanod. Feltételezem a DC védelem közösítése miatt juthat el a hibajel az amúgy jó csatornákra, a rajzát még nem néztem.
(#) btamas81 válasza reloop hozzászólására (») Jún 2, 2021 /
 
És melyikek lennének a meghajtók? Mert a Q103 ki van véve, a Q104et kivettem, kimértem, elvileg jó (mikor ki volt véve akkor is a fent leírt jelenség volt).
Most kivettem a tekercset, meg az r118at. Működik. Nem avatkozik be a védelem.
Csináltam egy képernyőképet hátha látszik valami. A tekercs helyén az erősítő felőli részen 48volt van.
(#) reloop válasza btamas81 hozzászólására (») Jún 2, 2021 /
 
A végtranzisztorok a meghajtást a PRE-AMP panelről kapják, de pillanatnyilag nem azzal van a gond.
A kiforrasztott végtranzisztorok mellett nem juthat feszültség a kimenetre, tehát a a NYÁK-on szivárog az áram. Ha nincs rajta égésnyom, akkor csak tovább kell tisztogatnod.
(#) firstman válasza tothbela hozzászólására (») Jún 2, 2021 /
 
Köszönöm a kimerítő választ . Pont azért kérdeztem rá erre a dologra, mert tudtam, hogy ezt nem lehet egy egyszerű számolással lerendezni. Én közel sem rendekezem a szükséges tudással, illetve tapasztalattal ezen a téren annak ellenére, hogy gyerekkorom óta foglalkoztat az elektronika. Ha ilyen kérdések merülnek fel, általában a szériagyártott készülékekhez próbálok viszonyítani. Erősítőkkel kapcsolatban konkrétan a képen szereplő kapcsolást szoktam segítségül hívni. Ez az erősítő +-60 Voltról üzemel, és így tud 145W/8Ohm,270W/4Ohm, illetve bridge 400W/8Ohm teljesítményt szolgáltatni, 3 pár tranzisztorral pedig 270W /425W /750W, gondolom ~+-70 Volt mellett. Csakhogy ez a kapcsolás TO-3 tokozású BJT-okra épül. Nyilván más a félvezetők hőelvezetése, a maradék feszültség,stb..
A fetek alá csillámot fogok rakni, ha kell akkor pasztával. A +-65 V nem hangzik rosszul. Megfelelő táp mellet, így is tisztességes teljesítményre lehet számítani a fetes kapcsolásból. Ha nem tévedek, olyan ~150/300/450W 8R/4R/8R híd lesz a kivehető teljesítmény.

P400.PNG
    
(#) mcc válasza reloop hozzászólására (») Jún 2, 2021 /
 
A Q104 - R115 vonalon nem juthat tápfeszültség a kimenetre? Különösen ha Q104 hibás? Esetleg az R104 - C101-en keresztül?
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2021
(#) reloop válasza mcc hozzászólására (») Jún 2, 2021 /
 
Szia! A Q104 eltávolítása nem hozott változást, írja a kolléga, ezért szavaztam neki bizalmat. A C101-et pedig a DC védelem bementi ellenállása fel kellett volna töltse a kimeneti induktivitás kiforrasztása előtt.
(#) reloop válasza btamas81 hozzászólására (») Jún 2, 2021 /
 
Melyek voltak az elégett ellenállások és lettek-e pótolva?
(#) mcc válasza reloop hozzászólására (») Jún 3, 2021 /
 
Igaz, Q104-re nem figyeltem, elnézést! Én azért C101-et kiszedném, hátha zárlatos, mert ha iigen, akkor a DC védelem pár 10kohmos ellenállása kevés lesz, hogy lehúzza a kimenetet. Végül is úgy lehet megtalálni a hibát, ha szisztematikusan kiiktatunk minden olyan áramköri elemet, ami felhúzhatja a kimenetet a +tápra.
(#) reloop válasza mcc hozzászólására (») Jún 3, 2021 /
 
Jó gondolat.
(#) btamas81 válasza reloop hozzászólására (») Jún 3, 2021 /
 
Az R107 meg az R511 az előerősítő részben.
(#) btamas81 válasza btamas81 hozzászólására (») Jún 3, 2021 /
 
Egy fontos dolgot elfelejtettem. Negatív táp van a kimeneten.
(#) mcc válasza btamas81 hozzászólására (») Jún 3, 2021 /
 
Q504 hogy érzi magát?
(#) mcc válasza btamas81 hozzászólására (») Jún 3, 2021 /
 
Ennek alapján először Q102 adta meg magát, amitől elszállt R107 és R511, és talán Q504 is, ha a két ellenállás halála nem tudta megvédeni
(#) btamas81 válasza mcc hozzászólására (») Jún 3, 2021 /
 
Megmondom őszintén nem néztem az előerősítőbe meg semmit, mivel ha komplett le lehet húzni a panelről, és lehúzva is fennállt a hiba. De kiszedem és megmérem. Előbb a c101 azért ránézek.
(#) mcc válasza btamas81 hozzászólására (») Jún 3, 2021 /
 
Ha le van húzva a csatlakozó, akkor a Q504-et megmérheted a panelben is, mivel a kollektora majdnem teljesen szabadon van (47k).
(#) mcc válasza btamas81 hozzászólására (») Jún 3, 2021 /
 
Ha negatív feszültség van a kimeneten, akkor az nemigen lehet C101 hibája
(#) btamas81 válasza mcc hozzászólására (») Jún 3, 2021 /
 
Minden lába vezet mindenhova, szóval ennek annyi.
(#) mcc válasza btamas81 hozzászólására (») Jún 3, 2021 /
 
Akkor kb. megvan, mi történhetett. Most még azt kell kinyomozni, hogy miért van negatív tápfesz a kimeneten. Mekkora pontosan a negatív feszültség, amit mérni tudsz?
(#) btamas81 válasza mcc hozzászólására (») Jún 3, 2021 /
 
-48volt
Következő: »»   2322 / 2489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem