Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   257 / 276
(#) debrigo hozzászólása Máj 25, 2021 /
 
Üdv.! A MIG/MAG 150 CO2 hegesztőm javításához kérnék tanácsot a hozzáértőktől. Régebben de újként vásároltam, most két éve gyengélkedik a gép. Régebben a 0,8-ast is vitte, később a 0,6-ost használtam de azzal sem elfogadhaó a minőség. Tanácsra a diódákat cseréltem de hiába. Egyébként is jók a műszerrel mérés alapján. A hétvégén beszereltem 2 nagy diódát, a trafó középleágazású. +28Volt max de ennyi volt az eredeti egyenirányítóval is. A hálózati áram 32A éveken keresztül tökéletesen működött. Most a hegesztés szaggatott. A munkakábel sodrott vezetékét kicseréltem. A gáz és huzal adagolása rendben. Melegedés nincs, a két dióda a próbahegesztés után is hideg. Kérnék szépen tippet mi lehet a hiba?
(#) mpisti válasza debrigo hozzászólására (») Máj 25, 2021 / 2
 
Huzaltovábbító görgő és munkakábel csere lehet hogy megoldás lesz. A továbbító görgő eléggé gyorsan megkopik, a horony nagyobb lesz, darabosan fog tolni. Ugyanez a helyzet ha a munkakábel belsejében a huzalvezető "spirál" kikopik, felszálkásodik, illetve az áramátadó fúvókát is illik néha kicserélni. A gép villamosan nem szokott "elkopni",ha egy ideig hibátlanul szolgált és nem találtál hibás alkatrészt, akkor a hibát mindig a mechanikában keresd.
(#) GPeti1977 válasza mpisti hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Menetzárlatos is lehet a transzformátor.
(#) mpisti válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Valóban. De egy menetzárlat eléggé nagy üresjárási áramot szokott generálni,és emellett még tetemes hőt is generál,ami füst formájában szokta jelezni a menetzárlat létét. Én mindig üresjárási tresztet szoktam csinálni a főtrafón, üresjárási áram méréssel, egyenirányító nélkül. Ez azonnal kimutatja ha hiba van a főtrafóban.
(#) dB_Thunder válasza debrigo hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Ez azért megmosolyogtat, hogy minden évben van 1-2 madár, mint amilyen én voltam, és az esőtáncot is kipróbálja, miután már majdnem az egész gépet kicserélte, de még mindig egy kotvány, hegesztésre alkalmatlan marad!

A problémámat az oldotta megy, hogy főtrafót cseréltem!
Igaz ahhoz járt normális doboz előtoló, meg minden más is...
(#) mpisti válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Hát igen,van benne igazság amit leírtál. Gépet megveszi a delikvens aki még soha nem hegesztett Co géppel, kipróbálja a frissen vásárolt masinát, sikrül összeragasztani vele két vasat és nagy az öröm. Majd ahogy egyre többet használja ráérez a gép gyenge pontjaira, amit jelentősen meggyorsít,ha esetleg egy sokkal jobb géppel is hegeszt közben. Aztán következik a tuning, először kondi, külön segédtrafó, eurocsatlakozó stb. Ezzel máris ott van mintha először vett volna egy normális gépet... Főtrafó cserével nem csináltál mást mint egy jó trafót tettél egy vacak tolót és egyenirányítót tartalmazó dobozba,-ha csak nem cserélted le azokat is.
(#) dB_Thunder válasza mpisti hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
Idézet:
„Főtrafó cserével nem csináltál mást mint egy jó trafót tettél egy vacak tolót és egyenirányítót tartalmazó dobozba”


Addigra ezeket a kiegészítőket legtöbb ember lecseréli.

De:
Idézet:
„A problémámat az oldotta megy, hogy főtrafót cseréltem!
Igaz ahhoz járt normális doboz előtoló, meg minden más is...”


Akik nem értenék még így se: Vettem egy normális, gyári gépet EGYBEN működőképesen. 90 vagy 80 volt, már nem emlékszem! Elvileg 400A max., de nem mértem
(#) mpisti válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 26, 2021 /
 
"Elvileg 400A max., de nem mértem " Gondolom 3 fázisú, nemde?
(#) dB_Thunder válasza mpisti hozzászólására (») Máj 27, 2021 / 1
 
Az!

Legfontosabb vásárlási kitétel az volt, hogy még véletlenül se működjön 1 fázisról!
Egyrészt azért mert mert lemezes trafóval nem lehet 1 fázisú normális CO-t csinálni, a másik így biztos nem akarják kölcsönkérni!
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
Idézet:
„lemezes trafóval nem lehet 1 fázisú normális CO-t csinálni”
Ez sem igaz, mert dolgoztam ilyennel. Tény, hogy a sima lemezelt mag helyett sokkal jobb egy tekercselt (toroid) vagy egy tekercselt vágott (hiperszil) mag.
Nem csak a gyáriakból kell kiindulni, azok tényleg semmire nem valók, de meg lehet azt csinálni jóra is, csak ugye ha az olcsó gyártó is jóra csinálná meg, akkor soha nem vennél másikat...
(#) ati790731 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
"lemezes trafóval nem lehet 1 fázisú normális CO-t csinálni" De! Hetra 200-ból 2 külső oszlop, megfelelő huzal mindkét oszlopon fele/fele primer, szekunderből 1/1 a primerek tetejére. 2db 250A-es dióda, 120000uf kondi, meg egy tekintélyes méretű folytó! 21 éve működik hibátlanul! 8-10 mm-es anyagot 1,5-2mm hézaggal 0,8-as huzallal hibátlanul viszi! Nem fröcsög stb. Dolgoztam olyan magyar gyártmányú 380-as trafós géppel, ami nem tudta ezt a szintet! Abban igazad van, hogy boltban nem kapni ilyet!
(#) debrigo válasza mpisti hozzászólására (») Máj 27, 2021 /
 
Köszönöm szépen a rávezetést, a továbbító görgő a ludas, akadozik a továbbítás. Már alig várom, hogy kicserélhessem, kipróbáljam. 22 éve ez a gép egy hónapos munkával mentette meg az autómat a roncsteleptől, tudom hogy mennyi nyűgje van - ez csak egy barkács gép. De így is megérte az árát. Pár éve kölcsönkérték, azóta betegeskedett. Okosok mondták nem bírja a 0,8-at, jött a 0,6-os huzal, persze a görgő is vitte mert még nem látott olyat. Okosok mondták: "Naugye!"
Csak elfogyott a 0,6 is és gondoltam a hibakeresésre... De szomorú tapasztalatom, ha egy elektromos szerszámot kölcsönadtam, legtöbbször "melegedetten, amperszaggal" kaptam vissza.
(#) mpisti válasza debrigo hozzászólására (») Máj 28, 2021 / 2
 
"ha egy elektromos szerszámot kölcsönadtam, legtöbbször "melegedetten, amperszaggal" kaptam vissza." Egy kedves barátom -miután hibásan kapta vissza a hegesztőgépét, kitett egy táblát a műhelye ajtajára, amelyen feltüntette a legközelebbi szerszámkölcsönző címét és senkinek sem adott kölcsön többet semmilyen eszközt, még mérőszalagot sem. Próbáld ki, hátha működik nálatok is.
(#) debrigo válasza mpisti hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Nem említettétek árban mire számítsak, így meglepődtem (első szakmám esztergályos), hogy egy 30-40 ezres hegesztőhöz egy görgőért van képük 6-8 ezret kérni a boltban. Több idő de marad a Kína. Még egy kérdés, az én görgőm bemélyedése U alakú recés, de mint látom az acélhoz V alakút ajánlanak. Ezzel mi a tapasztalat? Nekem csak acélhoz szükséges. Sajnos ugyanilyen görgőt nem találtam, az éket kell megoldanom, ha megérkezik. A képen a csavaros a MIG/MAG.
(#) mpisti válasza debrigo hozzászólására (») Máj 28, 2021 / 2
 
A hobbi gépeknél jellemzően recés görgőt tesznek rá gyárilag, így kisebb leszorító erővel kell terhelni az amúgy is gyengécske huzaltovábbító tengelyét.A bordázás viszont gyorsan kikopik, ezután -mivel kicsi a görgő átmérője-eléggé rá kell állítani. Emiatt aztán a műanyag tolómű ház megnyulik, a tengely lógni fog a helyén. Hát igen, a továbbító görgő nem olcsó dolog, ami azért van mert a palást és a vájat is köszörült felületű. Az eredeti hobbi görgő viszont nem köszörült, hanem sima esztergált-edzett anyag.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Tehát akkor "gyakorlatilag" nincs 1f normális CO (a piacon)! Mint ahogy mondtam is...
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Hát, ha a piacon csak olyanok vannak amilyeneknek a belső képeit itt mutogatni szokták, akkor nincs. De biztos van, csak gondolom olyan áron amit nem azok az emberek vesznek meg akik azokat a vicc kategóriájúakat, szóval így nem nagyon lehet általánosítani.
Vagy esetleg vettél több százezerért (ipari) is ilyet, és az sem volt jó?
(#) debrigo válasza debrigo hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Nagyon sok típust találtam az Alin, a legtöbb 30mm külső, 10mm furat, tehát ez a szabvány. Ez mind profi minőség, mert ha nem - lehúzhatja a redőnyt az eladó. Az ilyen, mnt amilyen a gépemben van az gagyi, a kínai el sem tudná adni. Az ilyet csak a gépben tudják eladin. Ami engem zavar, hogy az itthon kapható görgő kissé túlárazott 5-8-szoros áron...
(#) mpisti válasza debrigo hozzászólására (») Máj 28, 2021 / 1
 
Az elektronikai termékek, a hobbi kategóriás gépek 99%-a Kínában készül. Azért adják fillérekért, mert tudják hogy az alkatrészekkel úgyis megfizeted előbb-utóbb egy normális gép árát. A kereskedő is meg akar élni, pontosan tudja hogy a görgőhöz hasonló alkatrészekből nem tud eladni többezret évente, ezért túlárazza. S aztán akinek kell, megveszi,mert ha csináltatni akarsz,az még többe fog kerülni. Tudom,mert megpróbáltam.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 29, 2021 /
 
Ha mutatsz nekem egy olyan használt, hagyományos 50Hz-es trafóval gyártott, csak 1 fázisú 230V 16A-es dugvillával szerelt CO-t, ami szerinted ipari, én eskü megveszem, és letesztelem!

Új, inverteres teszteltem, az jó volt! 110-130eFt...
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 30, 2021 /
 
Itt van az enyém, de ez nem eladó. És ez nem a hol mit vásároljunk hanem a hogyan építsünk házilag topik. Olyan trafóval ahol a szekunder a primer mellé van tekerve sosem lesz jó a Co, még kondival sem, mivel az laza csatolású trafó (ejti a feszt), elektródás hegesztéshez való. A Co trafónál az az alap, hogy meg van osztva a primer, és azokra van tekerve a szekunder. És még így is kell bele a kondi, mivel ugye a minél stabilabb feszültség a cél, úgy meg nem lesz stabil feszültség, ha terhelésre a trafó leejti, meg még minden félhullám után nullára is esik. Meg az 1-es primer huzal és hasonlók...
Én is azért építettem mert a mechanikai elemeken kívül kb. minden volt itthon, és ugyan vehettem volna olcsón 3 fázisút de az nekem nem kell, mert nem csak a műhelyben akarom használni hanem bárhol ahol konnektor van. És összehasonlítva a 3 fázisúval ez sem dolgozik rosszabbul, ráadásul ezt be tudom tenni az autóba és oda viszem ahova akarom, a 3 fázisúról meg ez nem mondható el, a méreténél és a súlyánál fogva sem.
Szóval hevert itthon egy jó hiperszil trafóm és építettem köré egy Co-t. És ezen nem 1-es a primer huzal hanem majdnem 3-as. Osztott a primer, rajtuk a szekunder. Épp amilyen egy Co-hoz kell.
Ahol készítenek egyedileg trafókat, ott szerintem tudnak neked csinálni bármekkora vasmagot. Láttam olyan toroidot amibe egy pár éves gyerek bele tudott bújni, azaz átfért a közepén a dereka. Meg ipari szünetmentesben akkora hiperszilt hogy nagyobb volt mint egy 20 literes vödör, csak kocsival lehetett mozgatni. De ne kell akkora.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 30, 2021 /
 
Ne haragudj de ez nagyon gyenge szabadkozás!
Építés a topic címe, de az csak arra korlátozódik, hogy -...- akarunk várat... De az alapoktól senki nem épít, mert NEM ÉRI MEG!

Én itt befejeztem az okoskodást, holnap úgyis jön még egy madár, aki várat szeretne a kakiból...
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 30, 2021 /
 
Mit jelent a nem éri meg? Ha vesz egy vackot, rákölti még a vételár dupláját, annál nem olcsóbb ha egyből egy normálisat épít? Dehogynem... A trafó a lelke (meg a jó tolómechanika), ha ezekkel már eleve nem rendelkezik a masina akkor minek megvenni? Csak mert olcsó? Egy eleve rossz trafó áttekerése többe kerül mintha vett volna egy normálisat.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 30, 2021 /
 
Nah!

Akkor ezt kezd el fejébe verni minden idetévedő madárnak!

Akkor is az "occót" fogja venni aztán itt panaszkodni, hogy az egész egy kalap kaka...
(#) Istvan791 hozzászólása Máj 30, 2021 / 1
 
Ha jó egyfázisú trafós co gépet akartok venni, akkor a következő gépeket nyugodtan megvehetitek. Nem olcsók mert itthon készülnek, de jók, és sokat bírnak. Weld-impex minimig 160, mig-181, Bmax mm 161, mm 201, Nagykőrösi Elektro mig -181, mig 180/210, Siófoki Hanyec féle mig-200. Nagykőrösi Trakis Europe weld 200.
(#) mpisti válasza Istvan791 hozzászólására (») Máj 30, 2021 /
 
A Siófokiról tudnék mesélni...
(#) ati790731 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Máj 31, 2021 /
 
Ha Tökölön, vagy környékén jársz, bejöhetsz az enyémet kipróbálni!
(#) dB_Thunder válasza ati790731 hozzászólására (») Máj 31, 2021 /
 
Köszönöm a felajánlást, 1x úgy adódik élek vele!
Bár ritkán járok Pest megyébe, igaz most szombaton voltam...
(#) keko válasza mpisti hozzászólására (») Máj 31, 2021 /
 
Én is sokat tudnék mesélni a siófoki csodáról.
(#) Ge Lee válasza mpisti hozzászólására (») Máj 31, 2021 /
 
Ha jól emlékszem abban van olyan trafó amelyiknek az alu szekunder fazonhuzal szigetelése olyan rafia szerű anyag, azaz nem is igazán szigetelés. Persze a sorok közt sincs semmi, így csak idő kérdése a menetzárlat. Egy ismerősnek megcsináltam az egyik szélső oszlopot, vissza lett bontva, leszigetelve, visszatekerve. Két hónap elteltével jön, hogy újra lecsapta a kismegszakítót, a középső oszlopon is menetzárlatos lett a szekunder. Mondom jó, azt csinálsz vele amit akarsz de én hozzá nem nyúlok. Megcsinálták, de azt már nem várta meg hogy a harmadik oszlopon is menetzárlat legyen, nyomban eladta a gépet.
Azt mondjuk el nem tudom képzelni, hogy hol, hova, kinek, és melyik cég gyárt manapság ilyen semmire nem való huzalt.
Következő: »»   257 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem