Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   48 / 52
(#) gyuszo válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Az 5 db Fi-relé az 5 db nulla sínt jelent. Egy lakásban tényleg erre van szükség ? A kérdezőre is gondolj. Meg egy árlagos felhasználókra. Ott nem szabad a nullákat keverni.
(#) elektrorudi válasza VIM hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Ha nem veszed észre, hogy valami nem működik, akkor arra az áramkörre nincs is szükség!
Komolyra fordítva a szót. Ha fontos, de nem "szem előtt lévő" áramkört kell védeni, akkor ott vannak a védelmi készülékek mellé beépíthető hiba jelző kontaktusak, amivel lehet valamilyen figyelmeztető jelzést is működtetni.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Idézet:
„Azt is tedd hozzá, hogy a három db. egyfázisú Fi-relé esetén a nullát is triplán kell húzni és ezek nem keverhetőek.”

Hozzátettem.
"Így annak a veszélye is csökkenthető, hogy a későbbiek folyamán a fázisokhoz tartozó nullákat valaki adhoc módon váltogassa"
Ezt egyébként is be kellene tartani szerintem. A tulaj az első nulla kötéshibánál/villanyszerelői figyelmetlenségnél kifizeti a vezeték árát a készülékei javítására, ha nincs szerencséje. Elég rossz gyakorlatnak tartom az egy nulla több fázis kiépítést, ha nem háromfázisú a fogyasztó. Három fázis esetén pár éve is ferde szemmel néztek rám még villanyszerelők is , amikor mindent lekapcsoltattam nulla bontáskor. Ha ezt a hibát az óránál is elkövetheti a szerelő, akkor nagy eséllyel nem jut eszébe a lakásban sem. Ami még eszembe jutott, mintha valami szabványban az is benne lenne, egy dobozban csak egy áramkör köthető. Ezzel sem fér össze a nullák közösködése.
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Máj 29, 2021 /
 
Elsősorban a több vezetékre helyezném a hangsúlyt ami drágább kivitelezést eredményez. Igen, lehet kötéshiba, de ha mindent a lehetséges hibákra alapozunk (és szokás szerint arra, hogy minden szaki kontár), akkor a három Fi-relé is édes kevés.
(#) gyuszo hozzászólása Máj 29, 2021 /
 
Ha már tennék további Fi-relét, akkor úgy, hogy lenne egy 30 mA-es 4 pólusú Fő ( összegző ) ésl ha van jakuzzi, pezsgőfürdő, gyerekszoba, akkor oda, de 10mA-es FI-relét. De ezeket leágazva csillagpontosan a Fő Fi-reléről.
Erről még nem esett szó. Ilyen indokok lehetnek.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Máj 29, 2021 /
 
Idézet:
„minden szaki kontár”
Dehogy.. Kedden regisztrált szerelőt kellet hívni a bojler mágneskapcsolója miatt. Kijönnek, méregetnek valami csipogós ceruza izével, de hiszen jó ez a mágneskapcsoló. Mondom neki, nem jó, mert nem kap a bojler áramot, meg úgy zúgott hogy fél éjszakát nem aludtam miatta. Meghúzatja, nem is búg ez. Nézegeti, hát lehet hogy tényleg nem jó. Tanakodtak még vagy 2-3 percig, akkor kicserélik. Úgy össze volt égve, hogy meg volt ragadva félúton, se behúzni se elengedni nem tudott.
Néztem egy darabig mit csinálnak, aztán otthagytam őket, mert ha tovább maradok elkezdek sikítani és nagyon csúnyákat mondani. Meg is jegyeztem magamban, ezek pár hónapon belül vissza fognak jönni. Nem lett igazam, ma fognak visszajönni...
(#) ötfelezős hozzászólása Jún 9, 2021 / 1
 
Szerintem a 3 db egyfázisú FI-relé az az elosztótáblában jelent több bűvészkedést, azaz kb 70 cm-nyi nullavezeték többletet igényel.
Ha valaki a lakásban körbe hurcolászna egy háromfázisú rendszert, akkor minden egyes egyfázisú leágazás (aljzat, világítás, stb) esetén kellene egy kétpólusú leválasztási lehetőség. Erősen kétlem, hogy bárki megrendelő ebbe belenyugodna, hogy a nagyszobafalon a három hatvanötös dobozra egy-egy műanyag kaszni van ráültetve, neadjisten műanyagtáblák, rájuk lemezcsavarozott készülékekkel...
(#) Wind-Storm hozzászólása Jún 10, 2021 /
 
Sziasztok!

Kicsit átfutkostam a fórumot, de egyelőre nem találtam említést az ÁVK-k típusára vagy inkább osztályaira vonatkozóan, tehát hogy milyen típusú hibaáramra oldanak le.
Manapság ár/érték arányosan érdemes az "A" osztályút venni ellenben az "AC"-val? Előbbi ugyebár pulzáló egyenáramra is biztosan véd.
Elviekben a "B+" osztályú volna az, ami mindenre is véd, de az már a legfelső árkategória..
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2021
(#) Bakman válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Idézet:
„kb 70 cm-nyi nullavezeték többletet igényel.”
Nem. Ebben az esetben a nullákat nem lehet keverni, tehát attól jóval több extra kék vezeték fog kelleni.

'A' Fi-relé fázisán folyik 2 A, ami a közös nullák miatt eloszlik 'A', 'B' és 'C' Fi-relék nulláján (ellenállástól függően) és már le is kapcsol mindhárom.
(#) Bakman válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Itt van egy kis összefoglaló: Bővebben: Link.
(#) ötfelezős válasza Bakman hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
A nullákat sosem szabad keverni... Nem lehet "közös nullák"...
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2021
(#) Wind-Storm válasza Bakman hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Szia!

Nem lehetne ezt inkább magyarul leírni ebben a fórumban, hogy más hasznára is válhasson?
Meg én sem számítottam arra, hogy egy hosszú angol írást fogok kapni, időm sincs most ennyi, hogy ezt bújjam. Teljesen általánosan kérdeztem, egy társasházi lakás kiegészítő védelmére, ár/érték arányban a legtöbbet tudó, tehát nem nagyságrendekkel drágább eszközért.
(#) gyuszo válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jún 10, 2021 / 1
 
Fi-relé típusok részletes leírása:
Bővebben: Link
Itt le is van írva a B+ ára olyan 1000 euro, persze ez az induló ár.
(#) Wind-Storm válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 10, 2021 /
 
Pont innen jöttem kérdezni, miután elolvastam ezt.
Mégpedig azért, hogy realitást kapjak...
Euró... ez meg a másik, Magyarországon élünk, forinttal fizetünk, nem külföldről akarok rendelni, hanem majdhogynem bármelyik itthoni villanyszerelési szaküzletből beszerezhető eszközt keresek.
(#) Bakman válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 11, 2021 /
 
Általánosságban elmondható, hogy lakóházakban nem triplázzák a nullát, legfeljebb ott van extra nulla és fázisvezető, ahol nagyobb fogyasztás várható, egyébként közös a nulla.
(#) elektrorudi válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 11, 2021 /
 
Szuper jó összefoglaló, ismetető. Köszi.

Viszont ez alapján, csak B+ Fi relék beépítése jöhet szóba családi házban is, vagy esetleg F típus. Miért?

- Mert a cikk szerint, F típus kell pl. a klímákhoz. Az új építésű lakások 70-80% már klímával épülnek, de 100%-ban van pl. fordulatszám szabályzós mosógép.

- Mert a cikk szerint B vagy B+ kell a napelemes rendszerekhez. Az új építésű lakások 99%-át napelemes HMKE-vel kell építeni a megújuló energia felhasznállására vonatkozó 7/2006. TNM rendelet 2021.I.1 értelmében. (a maradék 1% nem fotovotaikus rendszer, hanem bio energia vagy szélerőmű lehet, de én még ilyennek nem találkoztam)
(#) gyuszo válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jún 11, 2021 /
 
Ha már a típusok szóba kerültek, fontos a tűzvédelem is. Az AFDD ívhiba figyelőre gondolok.
Bővebben: Link
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 11, 2021 /
 
Jó lenne, ha már itt tartanánk. Ugyanakkor már az is öröm, hogy hajlandóak felújításkor AC típusú ÁVK-t beépíttetni, lévén a szomszédnak van de csak a baj van vele, állandóan lekapcsolja az áramot...
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Jún 12, 2021 /
 
Ezzel az a baj, hogy a szomszéd nemcsak nem érti a FI-relé működését és szükségességét, hanem, az, hogy a hibát általában csak egy rutinnal, több éves tapasztalattal rendelkező villanyszerelő találja meg gyorsan.Nem biztos, hogy az , aki beszerelte.
A beszerelése is szaktudást jelent. A hiba gyors megtalálása meg nagyobb tapasztalatot. Persze előfeltétele egy jól megtervezett és megépített hálózat.
(#) Busz hozzászólása Júl 16, 2021 /
 
Adott egy Tesco sajátmárkás búvárszivattyú, több éve szennyvízátemelőként funkcionál bár szennyvízszivattyúnak hirdették de a 20 ezres kategória se nem darál se nem saválló.
Lecsapja a FI relét ha bedugom, ha fordítva dugom be akkor meg nem. De gondolom nem egészséges így használni.
3-400 üzemóra lehet benne.
Gondolom valahol sérült a szigetelés. Létezik az hogy a tömítés kopott el és a motorba víz került, vagy csakis az úszó vagy a vezeték szigetelése sérülhetett?

Átnézem, hátha valami banális hiba, ha nem akkor kuka?
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Júl 17, 2021 /
 
Az már egy pozitív, hogy van FI-relé beszerelve és a hiba esetén működik.
Valahol megsérült a szigetelés nyilván és ez okozza a hibát. Ha sikerül megtalálni és jól leszigetelni, akkor szerencséd van. Ez általában valamilyen gyantával kiöntött rész, attól függ, hol lesz a hiba és vállalkozol-e a javításra. Ha csak az úszó kapcsoló, akkor szerencsésebb lehet.
(#) VIM válasza Busz hozzászólására (») Júl 17, 2021 /
 
Szia! Ha olyan sok üzemóra van benne akkor talán szimmeringes lehet. Három szokott lenni a tengelyen a lapát felől. Nem lesz gond ha víz kerül bele, mert ha kiszárad akkor jó lesz, mert a kötéseknél okoz a víz FI leoldást.
(#) Busz válasza VIM hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Érdekes, fordított bedugással ha elindult utána akárhogy fordítható nem csapja le.
Védőföldelés is van és rá is van kötve a szivattyúra
, Lehet használni addig amíg a fi relé engedi?
Mert a felmelegedés után jó, nekem is gyanús a szimering
, de azt ha lehet is nem éri meg kicserélni már csak azért sem mert nem kapok bele másikat ha egyáltalán szétszedhető.
,
(#) Atis57 válasza Busz hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Szia!

, Lehet használni addig amíg a fi relé engedi?------Nem !

Azt kellene figyelembe venni ,hogy az előirt minimális szigetelés 2 000 000 Ohm.
A FI relé meg( 30mA-s ) 7666 Ohm alatti ellenállásnál már működik!
Miért kell kisérteni a balesetveszélyét?
(#) proba válasza Busz hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Hozzám is hoztak egy motort. A tekercs az egyik végéhez közel volt földzárlatos. Így ha egyik állásba volt bedugva a konnektorba a FI még fentmaradt, a másik állásban viszont azonnal leoldott..
Ezt így használni eléggé problémás. Az áram nem csak a lakásból közlekedik kifelé, hanem a szennyvízen keresztül akár visszafelé is mehet.
(#) gyuszo válasza Busz hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Nem, ne használd javítás nélkül. A FI-relé már figyelmeztetett az áramütés veszélyére.
(#) VIM válasza proba hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Nem megy az sehová sem. Bővebben: Link Még akkor sem ha fekália van víz helyett a csőben. Ki van zárva, hogy az áram nagy ellenállású utat járjon be ha egyszer van rövidebb és kis ellenállás a közelében. Márpedig ha földelve van az a szivattyú (és minegy, hogy mibe van mártva) akkor hamar megtalálja azt. Persze én is azt mondom, hogy egy hibás készüléket nem szabad megtűrni működtetni.
(#) szs válasza VIM hozzászólására (») Júl 18, 2021 / 1
 
Idézet:
„ Ki van zárva, hogy az áram nagy ellenállású utat járjon be ha egyszer van rövidebb és kis ellenállás a közelében.”

Dehogyis van kizárva. Csak a kisebb ellenálláson fog a nagyobb áram folyni, a nagyobb ellenálláson a kisebb. Zermészetesen, ha szinte végtelenül kicsi az egyik ellenállás, akkor a másikra szinte végtelenül kicsi áram jut.
De bizony ha nem ilyenek az arányok, hát a másikon is folyhat egy agyonütésnyi.
(#) niedziela válasza szs hozzászólására (») Júl 18, 2021 / 2
 
Na... Gazdagabbak lettünk az elektromosságtanban egy újabb mennyiséggel.
Az egy agyonütésnyi (mértékegység jele: eA)
(#) VIM válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 18, 2021 /
 
Nem figyelmeztet az FI relé semmire hanem egy hibás készüléket talál ha leold. Nem értem, hogy miért kell ebbe belemagyarázni az áramütés veszélyét hisz nem akarja senki sem kipróbálni, hogy le tudja e oldatni a 10mA-os FI reléjét ha megfogja a fázist és a földet. Azért van a védelem, hogy az töltse be ezt a funkciót helyettem. Ami ettől kisebb értékű hibaáram lenne jelen a felületen amire még nem oldana le a relé az is a földelés felé fog folyni nagyobb részt nem egy óvatlan plusz emberi testen keresztül.
Következő: »»   48 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem