Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   824 / 958
(#) gyuszo válasza Macsek71 hozzászólására (») Jún 16, 2021 /
 
Ez nem egyszerre megy, mert ehhez 3 személy kell.
1. A mérőhely bővítést a szolgáltatónál kell igényelni a tulajdonosnak, de legjobb ha ezzel a regisztrált szerelőt bízod meg.
2. A mérőhely bővítéshez a regisztrált villanyszerelő cseréli ki a vezetékeket és alakítja át, hogy megfeleljen hozzá .
3. A mérőórát a szolgáltató alvállalkozója cseréli ki, mással nem foglalkozik, csak leveszi a régi mérőt és felszereli az újat.
A legjobb az lenne, ha ezt a sorrendet betartod, tehát minél hamarabb keress fel egy regisztrált villanyszerelőt, mivel az ügyintézés 30 nap körül van, tehát legyen idő a mérőcsere előtt.
Dokumentumok : EON Bővebben: Link
ELMÜ :Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2021
(#) gyuszo válasza erbe hozzászólására (») Jún 16, 2021 /
 
Az új építésnél kötelező FI-relét már kihagytad a felsorolásból.
De ha könnyűszerkezetes a ház és PUR habbal van szerelve,akkor már egy AFDD ( ívhiba érzékelő készülék ) beszerelése is kérdésessé válhat.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2021
(#) Macsek71 hozzászólása Jún 16, 2021 /
 
Köszi Urak !

Azért még mindig nem értek dolgokat :
- Mennyi most az "alanyi jogon járó" áram ? 1*32A ? Akkor nekem már most több van ? (3*16A)
ha bővíteni szeretném akkor min 3*4*3600+Fa ? + a többi lehúzás?
- Addíg OK, ha bővíteni akarok akkor a társasház többi tulajdonosa is bele kell(ene) egyezzen. De ha nálunk a lakások ajtajai mellett van mindenkinek egy-egy mérőszekrény, durva lenne közös mérőhely kialakítását követelni ...
(#) pucuka válasza Macsek71 hozzászólására (») Jún 16, 2021 /
 
gyuszo a felsorolásból kifelejtette a -1. pontot.
Társasháznál konzultálj a közös képviselővel (ha van, ha nincs a többi tulajdonossal), mert a méretlen elosztó hálózat bővítése is szükségessé válhat, annak költsége a társasházat terheli mint közös tulajdont.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2021
(#) gyuszo válasza Macsek71 hozzászólására (») Jún 16, 2021 /
 
A legfontosabb hány lakásból áll a társasház? A 3x16A. most jelenleg lakásonként csak 1x16A. ? De hány felé osztodik el? Nagyon nem mindegy.
(#) gyuszo válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2021 /
 
Igen. Mivel társasház, tulajdonos társak vannak, ez lehet 2, de 68 is. Lehetséges közös képviselő. Akkor kell lakógyűlés, határozat is.
(#) pucuka válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 16, 2021 /
 
Nálunk egy társasház, 6 ház, 12 felszálló, 114 lakás. Egy tulajdonos harmadik emeleten bővíteni szeretne. Nehéz ügy, ki fizeti a bővítést.
Társasház erősen korlátozó tényező, közös tulajdont érintő beruházást közgyűlési határozat nélkül nem lehet.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2021
(#) _BiG_ válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2021 /
 
Volt olyan, hogy a lakó a méretlen felszálló újravezetékét is vállalta a saját bővítéséhez, mert kellett a delej. A harmadikon lakott, a földszinttől kellett cserélni.
(#) gyuszo válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 16, 2021 /
 
Igen és olyan is, akinek még plusz segédoszlopot, vagy egyebet a helyi viszonyok állapota miatt, hogy a műszaki feltételek teljesüljenek. Senki sem dolgozok ingyen, mindenkinek van munkadíja és anyag költsége.
Mi viszont itt ingyen leírtuk, hogy mit szükséges tenni és mire kell felkészülni és még egy köszönöm-öt sem kaptunk érte.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2021
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 16, 2021 /
 
Akkor is kell a közgyűlési határozat, mert közös tulajdonú épület(gépészeti) részeket érint. Az könnyebbé teszi a dolgot, ha a költségeket a tulajdonos vállalja.
Társasházban csak a lakás a tied (homlokzat, falak, épületgépészet nem) használni is csak a többi tulajdonos érdek sérelme nélkül lehet.
(#) erbe válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 16, 2021 /
 
A 3 fázisú FI relé benne van a mérő körüli szerelvényekben. Azt is írtam, hogy a vezérelt ágon (bojler, klíma, ...) nincsen. Mint írtam, közel 1 négyzetméternyi doboztenger. AFDD nincsen.
Idézet:
„3 fázis, B10 + B10 + B16-os kismegszakító és B32-es a vezéreltnek. A 3 fázison áramvédő. A bojler ágon nincs.”

Ezt írtam a legelső erről szóló szövegben.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2021
(#) elektrorudi hozzászólása Jún 17, 2021 /
 
Azt tudja valaki, hogy az új rendszer szerint, hogy számolják ki a csatlakozási díjat, ha a közüzemi hálózatot is fejleszteni kell? Az új rend szerint, azt is arra terhelik, aki a fejlesztést kérte. Mire gondolok?
Van egy 1 MVA-os trafó, ami ki van terhelve annyira, hogy mást nem lehet rákötni.
Valaki kér egy 10-50kVA-es csatlakozást.
Akkor ki kell cserélni a trafót 1,6MVA-ra. Plusz valószínűleg a közüzemi kisfeszültségű kábelt is cseréni kell. Esetleg a nagyfeszültségűt is. Ez esetben az egséz költséget arra hárítják, "aki miatt" fejleszteni kellett? Vagy hogy van ez? Sehol sem találok rá info-t. Eddig kifizette valaki a 3.600,-/Ampert és kész. (most ugye ezt is emelték, de ez mondjuk OK.)
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2021
(#) Fiatal hozzászólása Jún 17, 2021 /
 
Üdv mindenkinek:Napelemek felszerelésével együtt felszereltek egy invertert és mellé egy áramvédő kapcsolót,aminek a másik végét a 13m-re lévő lakáselosztóba kötötték be,most azt mondták szereljek be oda is egy másik áramvédő kapcsolót (egy már van benne eredetileg),mert csak úgy lesz az inverterre garancia,ezt szeretném kérdezni.hogy ez tényleg kell-e?ha kérhetném egy biztos szakmai választ rövid időn belül nagyon megköszönném
(#) gyuszo válasza Fiatal hozzászólására (») Jún 17, 2021 /
 
Erre csak az tudja a választ, aki látta, hogy milyen van benne és milyen szükséges, ami elfogadott.
Fi-relé típusok :Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2021
(#) siletto hozzászólása Jún 17, 2021 /
 
Sziasztok!
Gipszeléses kérdésem lenne
Igyekeztem visszaolvasni a topicban, találtam is jó tippeket, amiket nagyon köszönök a szerzőknek, de arra sajnos nem találtam jó infót, hogy ha gipszhez lassító gyanánt mészhidrátot keverek, akkor a kell bele egy "kicsi", mennyi a kicsi?
Tudom, hogy valakinek a csemperagasztó 50-50 vált be, másnak a gipsz+minimális tapétaragasztó, vagy a gpisz+gépi vakolat, de olvastam már mosogatószert is hozzádandó.

Tiszta gipsszel nagyon szeretek dolgozni, de hát irtó gyorsan köt.
Csináltam próba-adagokat, kis tégelyben.
Normál esetben 2-3 perc múlva már kötni kezd az anyag, míg ha 6 kanál gipszhez 1 kanál hidrátot adok előre a vízbe, akkor ez kitolódik 5-6 percre, viszont mintha jobban tapadna egymáshoz a gipszanyag, mint az edényhez, falhoz, spaklihoz.
6 kanál gipszhez 2 kanál hidrátot adva nincs változás, többet nem próbáltam.

Nagyon elnéztem a mennyiségeket?
Nem létezik valami tuti recept, ami univerzálisan mindig jó?
Miért nem találtak ki erre gyári anyagot?


Köszi a válaszokat előre is!
(#) sany válasza siletto hozzászólására (») Jún 17, 2021 /
 
Idézet:
„de hát irtó gyorsan köt.”

Irtó gyorsan fel kell kenni.
(#) Fiatal hozzászólása Jún 18, 2021 /
 
gyuszó köszönöm a választ,de nem a milyenségére lennék kíváncsi csak azt nem értem,hogy egy vezeték két végére 13 m. hosszon minek kell fi relé az inverter után,vagy akkor miért nem lehet a lakáselosztóba lévővel összekötni,és miért nem tett bele aki az aki a napelem rendszert kiépítette,ha csak úgy van rá garancia?
(#) proba válasza Fiatal hozzászólására (») Jún 18, 2021 /
 
Ha a garanciához kell AVK, papír nélkül tehetsz amit akarsz ahova akarsz, hivatalosan nem számít. Az inverter gyártója tuti nem jön ki megnézni, ha a telepítő jön, ő meg tudja mit rakott fel. Az is kérdéses számomra, egy telepített rendszeren utólag kinek jut eszébe ilyet kérdezni. nálunk/rokonnál eltérő cég eltérő inverter FI relé elé bekötve. Az inverter előtt még AVK sincs. Ha fontos volna, lásd gázkészülék földelés, akkor legalább az átvevő jegyzőkönyvön kellene lennie egy sornak.
Az elosztónál lévő FI az inverterhez menő vezetéket védené ( egér) nem hiszem, hogy a garancia azon múlna.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2021
(#) gyuszo válasza Fiatal hozzászólására (») Jún 18, 2021 /
 
Van rá biztosítás kötve ? Van villámhárító, tuleszűltség védelem, AFDD relé bekötve ? Vagy csak annyi, ami le van írva, hogy működjön? Ha jön az őszi párás időszak, akkor is lehetnek meglepetések. Érdemes jól megépíteni, még akkor is ha ez nem mind a garanciával függ össze.
(#) fazy hozzászólása Jún 19, 2021 /
 
Sziasztok!

Szeretnék iránymutatást/segítséget kérni egy családi ház villamos hálózatával kapcsolatban.
A lényeg: vettünk egy házat, ahol az volt a mondás, hogy "a villamos hálózat teljesen felújított, bírni fogja a terhelést"

Mielőtt megvettük, megnéztem a kapcsolószekrényt, hogy miről is van szó, és azt alapvetően rendben találtam (szét nem szedtem, de látszott rajta, hogy pár éves lehet, van ÉV relé, 3*25A, modern kapcsolószekrény, stb.) Nyugodt is voltam, de azért az ember csak benéz egy-egy kötődobozba, miután megvette, biztos ami biztos (addig persze nem mész, és vágod ki sniccerrel a tapéta mögé bepakolt kötődobozokat... én legalábbis nem)

Nos, amit azóta találtam a házon belül, számomra hajmeresztő... és erősen gondolkodom/unk rajta, hogy lépjünk-e valamit az előző tulaj felé.

A teljesség igénye nélkül:
- Fekete vezetékeken megy a fázis, és a nulla... (már ahol)
- Piros a földelés (már ahol)
- Van citromsárga kábel és piros is.. sőt olyan kötés, ahol a piros és a citrom össze van kötve... néhol ez nulla, néhol ez föld, néhol ez fázis
- A kötődobozokba a rezek össze vannak csavarva, szigetelőszalaggal betekergetve (se Wago, se az a csavarós móka)
- Találtam olyan kábelt, ami három fekete, egy kék és egy piros-ként indul el (valami fémes borításban... aztán 3 eres MBCU-ba végződik a másik végén... mindezt a plafon fele kanyarodva, a kötést nem találtuk meg (nagyon nem is kerestük, ezen a szakaszon már nem folyik áram...)

Alapvetően ezeket a "csodákat" fotózgatom, és elkezdtem pusztítani szobáról szobára, szabványos színekre cseréléssel, Wago kötésekkel, stb.

A kérdésem az, hogy van bármi leírás, stb arról, hogy ezeknél mi szabályos/szabványos?

Nem indulnék el első körben jogi irányba, de ha az orruk alá tudnék dugni egy szabályzatot, legalább a megvásárolt és újrahúzott réz árát némi munkadíjjal megfejelve szívesen visszaszerezném tőlük...

Előre is köszi!
(#) vargham hozzászólása Jún 19, 2021 /
 
Az adásvételi szerződésben szerepel az, hogy felújított, szabványos elektromos hálózat? Ha nem, akkor nehéz lesz. Az sem jó pont, hogy elkezdted cserélni. A fotóid nem lesznek elegendőek, ide szakértői vélemény kellene. Ha bármit akarsz tenni, akkor ELŐSZÖR konzultálj ügyvéddel. Nem azért mert rögtön pereskedni akarsz, de ő fogja tudni elmondani, mit hogyan csinálj.
Én az összes eddigi költözésnél azt feltételeztem, hogy a villamos hálózat kuka, és teljes felújításra van szükség. Sajnos eddig be is jött a saját, a rokonok és a barátok összes lakás vásárlásánál.
(#) gyuszo válasza fazy hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
A 40/2017.(XII.4.) NGM rendelet új előírása, miszerint lakások eladásakor ill. bérbeadásakor el kell végeztetni a "VILLAMOS MŰSZAKI-BIZTONSÁGI FELÜLVIZSGÁLATOT"erre feljogosított felülvizsgálóval!
Ha ez megtörtént ennek alapján lehet elindulni.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2021
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Ott írnak ilyet:
Idézet:
„Mikor nem kötelező a villamos biztonsági felülvizsgálat?

- a lakásban fázisonként 32 ampernél nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem van, és
- 30 milliampernél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a felhasználói berendezések.”
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Igen, mind a kettő feltételnek teljesülnie kell.
Ha van ÉV-relé, azt ki tudja megállapítani, hogy be van-e kötve helyesen és megfelelően működik ?
(#) Bakman válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Kb. mindegy is, vargham gondolata szerint kell eljárni, használt lakás vásárlása esetén.
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Igen, az lényeges, hogy az adás-vételi szerződésben mi szerepel.
Mivel az elektromos hálózat a ház összes részét érinti, sokszor ez véséssel és bontással is jár, ez jelentős költséget jelenthet, mivel a falakat javítani és festeni is kell utána.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2021
(#) fazy válasza vargham hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Az szerepel, hogy felújított... a szabványosság sajnos nem...

Egyébként igen... pontosan 3 házba/lakásba voltam eddig, mindháromnál csere lett a végén.

Beszélni fogok az ügyvéddel...
(#) fazy válasza Bakman hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Ez a két feltétel nálam teljesül... 30mA-s az ÉV relé, és 3*25A van...
(#) fazy válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
Én szerintem meg tudom... az N-be van bekötve a nulla, a három fázisra a három fázis... Alul 3 fázisú sín van, onnan jönnek a kismegszakítók... A teszt gomb működik, bár való igaz, nem folyattam még 30mA-t a föld felé, hogy valóban kiderüljön, mi is a helyzet. (Ilyen az ÉV: Schneider Resi9 4P 40A 30mA )
(#) fazy válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 19, 2021 /
 
A szerencsém az, hogy a plafonba húzott kábelt kivéve eddig a csatornáim járhatóak... Nem úgy, mint anno az újpesti panelba... ott alu volt bevakolva, sok helyen megfeketedve.. egy élmény?! volt cserélni az egészet, de pár hónappal a beköltözés után azzal is megvoltam

A konyha/fürdő/nappali részhez még nem nyúltam, ott látható az eredeti mágia
Következő: »»   824 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem