Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   827 / 958
(#) fazy válasza Topi hozzászólására (») Jún 22, 2021 / 1
 
Találtam "heavy-duty" tesztet a Youtube-on:
https://www.youtube.com/watch?v=B1pmuRsf1co (WAGO vs wirenut)

Van még ez (én egyébként pont ezeket használom itthon) : https://www.youtube.com/watch?v=fssAU5uTzlM&ab_channel=ACDCDyna...namics

Ebből azt látom, hogy "Ge Lee" rajzával ellentétben itt nem csak egy oldalról van fémes érintkezés, hanem mindkét felét megfogja a vezetéknek.
(#) Joe_001 válasza fazy hozzászólására (») Jún 22, 2021 /
 
Sziasztok!
A sima 5-ös (sárga ) Wago 6-os csomagolásában találtam egy cetlit, hogy az inputkábelt a középső lukba javasolják kötni...
(#) Gombszem válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 22, 2021 / 1
 
Logikus, mert két irányba oszlik el a bejövő áram az aránylag vékony elosztó lemezen.
(#) proba válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 22, 2021 /
 
A Wagóról is azt gondolod, síkban érintkezik, holott szerintem legtöbbször 2-3 ponton. 1 ahol a rugó nyomja, a másik kettő ahol a vezeték felfekszik az ellenoldalon. Szép az elmélet, de én még abszolút egyenes vezetéket nem láttam, ha meg nem egyenes, akkora erővel a rugó biztosan nem szorítja, hogy kiegyenesedjen. Így az íves fogadó sem sokat segítene az érintkezésen, esetlegesen 1 ponttal érintkezne több helyen.
(#) _BiG_ válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 23, 2021 / 3
 
Azon semmiféle idomozás nem segít, ha az agyamentje bele bírja tenni a réz vezeték mellé az alut a wago-ba. Az simán leég pikk-pakk. Nem egyet láttam.

Meg azt, amikor a lakáselosztóba is tesz wago-t a nullára, majd azt köti be egy szállal a kötősínbe - nem egyenként, hanem így. Mert milyen jó is, ha egy 3F rendszernél az az egy szál véletlenül megadja magát és azok a körök, amik a kieső wago-n közösködtek, megakapják a 400V-ot. Hadd pukkanjon...

Én wago-t csak világítási körre teszek, minden más kötés sorkapocs, mégpedig lemezes, hogy a csavar ne gyilkolja szét meghúzáskor a vezetéket. És nem egy csavar tart egy drótot benne, hanem mindkét csavar fog minden drótot, mert hosszút blankolok és átdugom.
És meghúzom keményen.
(#) Ge Lee válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
Mégiscsak segít, hiszen magad írtad le, és egyet is értek vele. Ment is a mancs. A sorkapocs fogadó része pont olyan amilyennek a wago-énak is lennie kellene, íves, felfekszik benne a huzal, és az sem baj ha netán nem egyenes a vége, mert a 2 csavar benyomja a helyére. A sorkapoccsal csak a mérete a gond. Tennél fel róla képet, hogy melyik fajtát használod?
Végre egy értelmes (szintén tapasztalaton és nem papíralapon) nyugvó hozzászólás. Nem olyan mint a "elnyomtam eddig ennyi meg annyi wagot és csak elvétve volt vele gond". Persze, mert néhány év múlva amikor már gond van vele, nem őt hívják vissza... Meg az "5 évenkénti felülvizsgálat". Még csak nem is hallottam olyan emberről aki ezt valaha megcsinálta vagy csináltatta volna. Valószínűleg azért nem, mert régen úgy csináltak meg egy szerelést, hogy utána ahhoz garantáltan nem kellett 30-40 évig hozzányúlni. Ma meg úgy csinálják meg, hogy 5 évente felül kéne vizsgálni.
(#) fazy válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
Hogy érted, hogy "ha az agyamentje bele bírja tenni a réz vezeték mellé az alut a wago-ba"?

Egy lyukba - hogy a réz és az alu összeérjen - nem szabad, ahogy csokiba se, de két külön lyukba mehet minden további nélkül, nem?
(#) gyuszo válasza fazy hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
Minden villanyszerelő tudja, hogy a réz- és alumínium vezetékek kötése még kötőelemmel is kerülendő. Ismertek a kontakt pasztás megoldások, azonban a magántulajdon felelősséggel jár és időnként fel kell újítani az ingatlant, így csak a hálózat teljes felújítása, az alumínium vezetékek rézre való cseréje lehet a minden szempontból megfelelő megoldás.
És itt eljutottunk oda, amit te is már felvetettél egy korábbi kérdésben.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2021
(#) fazy válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
"hogy utána ahhoz garantáltan nem kellett 30-40 évig hozzányúlni. Ma meg úgy csinálják meg, hogy 5 évente felül kéne vizsgálni."

Persze... sajnos a képeket nem találtam meg, de volt szerencsém egy barátom lakásában cserélni a komplett villanyászatot pár éve. 30-40 évig valóban nem "kellett" hozzányúlni, utána is "csak" azért, mert a vezetékekről a már leolvadt szigetelések, a megolvadt konnektorok élet/tűzveszélyesek lettek.

Lehet, ha 5-10-15-20 évvel előtte is valaki mondjuk ránézett volna, nem jutott volna odáig, hogy bármikor le is égethette volna a lakást... Én inkább azt tapasztalom, hogy az emberek 95%-a egyszerűen nincs tisztában azzal, hogy miért lenne célszerű korszerűsíteni. Vagy azért, mert nincs sajnos erre pénze, vagy azért, mert bár lenne pénze, de "jó az úgy"...

Ezek az energiát közvetítő rendszerek - legyen az villamos, vagy bármi más - nem baj, ha néha ellenőrizve vannak. Legalább annyira, hogy a kötődobozok mögé benézek, ha arra "járok" (és mivel gyűlölöm a tapétát, nem fenyeget az a veszély, hogy ezt meg se tudom tenni) mondjuk egy-egy tisztasági festés alkalmával.
(#) gyuszo válasza fazy hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
Idézet:
„mert bár lenne pénze, de "jó az úgy"...”

A fedelek mindent eltakarnak és
Idézet:
„az emberek 95%-a egyszerűen nincs tisztában azzal, hogy miért lenne célszerű korszerűsíteni.”
(#) vargham válasza fazy hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
Idézet:
„Legalább annyira, hogy a kötődobozok mögé benézek”

Nem lehet, mert be vannak gipszelve és síkba lettek vakolva. Az sem látszik, hogy hol vannak.
(#) _BiG_ válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 23, 2021 1 /
 
Sajnos most nincs képem meg sorkapcsom sem kéznél, a bolt weblapján (Haluxvill) meg olyan kép van, ami nem olyan De "nyomólemezes" jelzővel illetik és nem rézszínű! Valószínűleg nikkel bevonatos, így alu kötésére és a kényszerhelyzetben alu-réz kötésére (ha az alu vezeték nem cserélhető, mert pl. MM-fal) is jobb. A sima rézszínű sorkapocsban is leéghet az alu, lásd mellékelt kép, én javítottam...

Upd: alu-alu kötésére is alkalmatlan a wago, mert azt is láttam már leégve. Tehát wago CSAK réz-réz kötésnél alkalmazható!

A sorkapocs sajnos tényleg nagyobb méretű, kevesebb kötés fér el egy dobozban, de észszerű tervezéssel ez elkerülhető, pláne, ha nem kötögetünk ész nélkül, hanem csak áthúzónak használjuk a dobozt és csak a helyileg szükséges kötéseket végezzük el. A nagykönyv szerint egy dobozon több áramkör vezetéke is átmehet, de csak egy áramkörén lehet kötés. Na, ilyet én még nem láttam...
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2021
(#) _BiG_ válasza fazy hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
Idézet:
„Egy lyukba - hogy a réz és az alu összeérjen - nem szabad, ahogy csokiba se, de két külön lyukba mehet minden további nélkül, nem?”

Nem, az elektrokémiai korróziót nem érdekli, hogy mi van a két fém között, az elektrokémiai potenciál (elektronegativitás) dönti el, hogy mennyire lesz galvánelem a kötésből... És tudjuk, hogy a negatív elektróda fogy, ez esetben az alu, pláne, hogy az alu-oxid elég jól szigetel, nagyban rontja a kötés vezetőképességét.
(#) _BiG_ válasza vargham hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
Idézet:
„Nem lehet, mert be vannak gipszelve és síkba lettek vakolva. Az sem látszik, hogy hol vannak.”

Pontosan! Két hete csináltam egy hibakeresést villámcsapás után (a gyengeáramú hálózaton ment be a delej, de a konnektor fedele is lerobbant a falról...) és a 40 rugós díjam mellé nyert még a tulaj kétszer ennyi költséget (per has) a fal helyreállításával, mert én mentem, mint a harkály és kopogtam-bontottam-mértem. Mert meg kellett találnom a hibát, hogy miért is veri le a fi-relét egy áramkör, ha ki van húzva, lekapcsolva minden. Ha fedeles lett volna, nem kell falat javítani. De "jáááj, csúnya a dobozfedél, takarják el!"...

Upd: az a másik szemet gúvasztós jelenség volt, hogy ha szétkötöttem a vezetékeket, miért is jelent meg a zöldsárgán a fázis... Miért is mértem hirtelen a radiátoron 214V-ot... Pedig állítólag profi csapat csinálta... De rendbe raktam

A gyakoribbá váló, hevesedő viharok több villámot generálnak, az esélye is nagyobb, hogy beüt a ménkű. A sima-fal divat meghozza gyümölcsét.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2021
(#) sany válasza Gombszem hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
Akkor a sorolósínen is így kell. Tudtam én!
(#) _BiG_ válasza sany hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
A sorolósínen a végeken szokik lenni nagyobb luk a betápvezetéknek, tehát középre kötni esélytelen pl. egy 10-es MKH-t. De a sorolósín elég vastag réz, ott kevésbé számít az eloszlás.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2021
(#) sany válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
Oké.
A 3-as Wago-n van egy 4 lyuk az végülis mire való? Régebben azt hittem odamegy a "betáp".
(#) proba válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 23, 2021 / 1
 
Idézet:
„alu-alu kötésére is alkalmatlan a wago”

Akkor minek árulnak hozzá gyárilag pasztát ? Csak nem lehet olyan rossz....
Én is láttam sorkapcsos kötést leégve... Rossz kivitelezés nem a rendszer hibája. Sok egyéb tényező is lehet ami miatt leégett. ( paszta nélkül, görbe vezeték, nem a terhelésnek megfelelő vezetékkeresztmetszet....)
Igazából csak a sarkos megfogalmazás zavar. Az hogy ki miben hisz jobban, mit szeret alkalmazni, az egyéni. Ha jól megcsinálja, valószínű nem okoz hibát hosszú távon egyik módszer sem.
(#) fazy válasza sany hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
Szerintem az az a lyuk, ahova a fáziscerkát bedugot, és megnézed, hogy megrázó lesz-e, ha simogatod... az nem vezetéknek való... (ha arra a lyukra gondolsz, ami a túl oldalon van)
(#) fazy válasza proba hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
A sarkos megfogalmazás egy kicsit engem is, bár egy előnye már volt ennek: én naívan azt gondoltam, lehet pure kötni az ALU-t a WAGO-ba... nem tudtam erről a pasztáról (vagyis hogy ez a WAGO-hoz is kell) már ezért megérte a polémiát

Megyek, veszek is nemsoká, és javítom az ilyen kötéseket ASAP.

"WAGO Alu-Plus kontaktpaszta, alumínium vezetékek bekötéséhez
Alumínium vezeték alkalmazása esetén a WAGO összekötők esetén Alu-Plus kontaktpasztát kell használni!
Kérjük ügyeljen arra, hogy alumínium vezeték esetén a megengedhető névleges áram a vezeték miatt csökken:
2,5 mm2 = 16A
4 mm2 = 20A
A kontaktpaszta a tömör alumínium vezetékek bekötésénél megbízható érintkezést biztosít. Nem szükséges a bekötés előtt a vezetéket tisztítani, vagy bekenni, mert a kapocsba előre betölthető a paszta.
Az alumínium vezetéket, akár keverve a réz vezetékkel egyszerűen beköthetjük.
A paszta az oxigénréteget feltöri a bekötéskor.
Megakadályozza az újraoxidálódást.
Megakadályozza az elektrokémiai korróziót az áramvezető réz és az alumínium vezető között.
Hosszú idejű korrózióvédelmet biztosít.
Magától értetődően a pasztával bekötés előtt kiegészítésképen be lehet vonni a vezető felületét is."
(#) sany válasza fazy hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
Igen az. Nem is dugtam be oda még soha vezetéket. Azt hittem valamilyen gyártási technológia miatt van rajta, mert nem mindegyiken van.
(#) Balaa16 hozzászólása Jún 23, 2021 /
 
Sziasztok!
Elektromos hálózat felújítása során találkoztam egy érdekes alternatív lámpakapcsolással. A ház és a villamos hálózat a 60-as években készült. Arra lennék kíváncsi, hogy ez a kapcsolás alkalmazott volt annó, vagy valamilyen kókány meló terméke a mű? Éppenséggel teszi a dolgát, nincs vezetéktakarékosabb megoldás, de érintésvédelmi szempontból azért kifogásolható az égőfoglalat mindkét pólusára kapcsolt fázis. Továbbá szerintem a kapcsolás közben keletkező ív még zárlatot is okozhat a fázis és a nulla között a kapcsolóban..
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2021
(#) Bakman válasza Balaa16 hozzászólására (») Jún 23, 2021 / 1
 
Az általad felsorolt problémák miatt "illik" átszerelni ezeket. Voltak szakik kb. mindenhol, akik így szerelték az alternatív kapcsolásokat. Poénosabb ott volt, ahol három fázis volt a lakásban és két külön fázis volt a kapcsolókhoz vezetve.
(#) Balaa16 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
Mindenképp át lesz szerelve, teljes vezeték és szerelvénycsere van folyamatban. Ezelőtt sosem találkoztam ilyennel, az lett gyanús, hogy túl kevés a vezeték egy alternatív kapcsoláshoz.
(#) _BiG_ válasza Balaa16 hozzászólására (») Jún 23, 2021 / 1
 
Idézet:
„vagy valamilyen kókány meló terméke a mű”

Az, kókány. Lekapcsolt fogyasztón is ott lehet a fázis.
(#) _BiG_ válasza proba hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
Lehet, hogy van paszta. De hogy eddig egy taknyolt wago-t se láttam, de összeégettet igen.

Az alu wago-zása még egy problémát felvet. Az éles rugóslemez olyan szépen belevág és ott el is tud törni a vezeték. Ha nem nyithatós a wago, akkor csak csonkolással bontható és az a luk tömött marad. A nyitható meg belevág.
Nem túl biztató a minőségre nézve.
(#) fazy válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 23, 2021 / 1
 
Mikor 13 évesen fater kiadta feladatba, hogy oldjam azt meg, hogy működjön két helyről, pont ezzel álltam elő.. az eredmény az lett, hogy (gondolom a leragad érintkezők, vagy a fene tudja milyen ívhúzás miatt) a kapcsoló néha akkorát pukkant (leverve a kismegszakítót) hogy na... Akkor inkább kikötötte.

A jó megoldás elvileg a képen látható.

(bocs, rosszra válaszoltam véletlenül)
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2021
(#) szs válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 23, 2021 / 1
 
Idézet:
„kókány”

Nem az volt a kérdés, hogy ma csinálnak-e ilyent szakemberek szakosan. A kérdés az volt, hogy volt-e ilyen megoldás régen, olyanformán, hogy az "szakos"- nak is nevezhető.
Igen, volt, nálunk is, és a fater régi házában is. (Mondjuk, a mai kapcsolók nem bírják)
Nem, nem kókány volt, sőt, ha rosszindulatú akarnék lenni (nem akarok, vsak megjegyezném), a kókányoló óccsósító szerelvénygyártók mentek ki alóla.
(#) erbe válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
MM-fal vezetékkel szerelt épületekben a teljes csere esetenként kivitelezhetetlen. A fix Wago-nál ez egy létező lehetőség. Oldhatónál nem alkalmazható az alupaszta.
(#) erbe válasza szs hozzászólására (») Jún 23, 2021 / 2
 
Nem kókány volt, hanem életveszélyes és tilos.
Következő: »»   827 / 958
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem