Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keringető szivattyú
 
Témaindító: csatur, idő: Nov 11, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 18
(#) b10up válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 17, 2021 /
 
Lakásban nincs ilyen jellegű fűtés, viszont amit házilag kreálok, ott nyugodtabb lennék, ha törpefesszel menne a rendszer.
A vízköpőt úgy gondoltam megkreálni, hogy egy csappal vagy szeleppel direktben is vissza lehessen vezetni a medencébe, már csak a hangja miatt is. A medence sem túl nagy, ezért lenne jó, ha ez az egy kör vinne mindent.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2021
(#) erbe válasza proli007 hozzászólására (») Jún 17, 2021 /
 
Nagyon komoly fúvókákkal sem tudják 5 barral 50 m magasra felspriccelni a vizet. Nálam pl. a hidroforban a felső nyomás 4,5 bar, egyszerű kerti locsolóval 3-4 m magasra tudom felvinni. Ahogy esik a nyomás, úgy lapul az ív.
(#) proli007 válasza erbe hozzászólására (») Jún 18, 2021 / 3
 
A "felspriccelni" meg a "felemelni" nem ugyan az a kategória. Az, hogy 10méter vízoszlop hidrosztatikai nyomása 1 bar körüli, abban nehezen lehet vitát indítani. Mert pont ezért nem lehet a normál szivattyúval felszívni a vizet 10 méternél mélyebbről. Révén hogy a levegő oszlop kb. 1 bar nyomása nehezedik a víz tetejére. Azzal tart egyensúlyt a nyomás.
De a szivattyúk lelki világa egyébként is külön tudomány. Ott azért van emelési és szállítási magasság, és mindenféle szállítási karakterisztika. Tehát azért nem faékegyszerűségi a dolog, bármennyire is annak látszik. A fizikát meg elég nehéz figyelmen kívül hagyni.
(#) b10up hozzászólása Jún 18, 2021 /
 
Közben ő lett a befutó: Bővebben: Link
Ugyan sajnos kicsúsztunk a keretből, de muszáj volt nonstop üzemre is képes.
(#) b10up hozzászólása Jún 22, 2021 /
 
Végül ma megérkezett, elég tisztességesen működik így elsőr ránézésre.

12v50w.mp4
    
(#) Ronin hozzászólása Júl 21, 2021 /
 
Egy fűtési keringető szivattyúval mennyi esély van felszívni a vizet egy fúrt kútból, amiben 9m-es szívócső van a végén lábszeleppel, a víz pedig kb 6 méteren van.
(#) user1914 válasza Ronin hozzászólására (») Júl 21, 2021 /
 
Hi!
Semennyi.
Üdv. M.
(#) Ronin válasza user1914 hozzászólására (») Júl 21, 2021 /
 
Az szuper.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2021
(#) pucuka válasza Ronin hozzászólására (») Júl 21, 2021 /
 
Ha a szivattyúd abszolút vákumot tudna csinálni, akkor kb 10 m -ről tudna felszívni (fizika). De a legjobb szivattyúk is csak kb 6 m -ről képesek megtenni. Nyomni viszont tudnak, ezért pl. a csőkutakban a merülő szivattyút (esetleg többlépcsős) leengedik mélyre.
(#) uniman válasza pucuka hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Bizonyára 8 métert akartál írni. Az önfelszívó,kerti szivattyúk töbségének adatlapjában ez szerepel! De akár 9 (8,75) méter is összejöhet: Bővebben: Link
De vannak 40-50 méterről is szívni tudó speckó szivattyúk is...
(#) erbe válasza uniman hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
A papír sok mindent elbír. De nem létezik olyan szivattyú, ami a föld felszinén 10 m-nél mélyebbről szívni tudna. Ami ennél mélyebbről dolgozik, az nyom.
(#) vision61 válasza erbe hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Idézet:
„Nagyon komoly fúvókákkal...”
Mi az, hogy nagyon komoly fúvóka? Mi pl. használunk olyat, amin akár 4000 bar nyomással is áramlik a víz, amivel fémeket is lehet darabolni. Akkor ez már elég komoly?
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Van, csak nem pont úgy. Vagyis nincsen. De pont nálatok van. De másként működik...
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Ennek mi köze a vízszivattyú szívómagasságához?
(#) Gafly válasza erbe hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Ahhoz, hogy elvileg nem lehet 10 méter alól csak úgy felszivni a vizet, semmi.
De érdekes olvasmány, bár a kérdésekre sajnos nincsen ott a válasz.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Mindenféle rásegítés nélkül, tehát csak szívással, kb. 10 méter a határ, ennyit enged meg a fizika (pontosabban a légköri nyomás). Az, hogy ilyen-olyan trükkökkel mélyebbről is feljön, más kérdés.
(#) pucuka válasza uniman hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Mindkét linkeden ugyan pongyolán van fogalmazva, de ott van a visszaforgatás, tehát nyomás, hasonlóan, mint a szódásüvegben, a másik linken pedig, bár önfelszívónak nevezi, emelési magasságot emleget. Ez az az eset, amikor a szivattyút engedik mélyre a felszívandó víz szintjéig. Azután már csak az emelési magasság (nyomás) a lényeges.
Egy biztos, a fizika törvényeit eddig senkinek nem sikerült meghágni. A szivattyúk szívásteljesítményét a légköri nyomás korlátozza, mert ez nyomja bele a vizet a szivattyúba.
Érdekességként, a zalai olajmezőkből az olajat nagynyomású széndioxiddal préselték ki. Eredetileg az olaj feletti földgáz nyomása segítette a szivattyúzást. (azok a bólogató micsodák)
(#) Elektro.on válasza Bakman hozzászólására (») Júl 23, 2021 /
 
Én azt a 10 métert is esetlegesnek mondanám. Abszolút elméleti, ideális esetben.
Az én ásott kutamban ha rendesen kihasználom belőle a vizet, látom ahogy beáramlik helyette azt új adag. Tele gázzal. Úgy bugyborékol, mint egy akváriumban a levegőztető. Ez ugye kutanként változik. De a vízben oldott gázok, vagy csak sima lég buborék bekerül a szívó ágba, akkor ott gyorsan leszakad a vízoszlop. Nem kell neki a 10 méter sem.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2021
(#) Bakman válasza Elektro.on hozzászólására (») Júl 23, 2021 / 1
 
Idézet:
„Abszolút elméleti, ideális esetben.”
Ezt elfelejtettem hozzátenni.
(#) KU202M hozzászólása Júl 26, 2021 /
 
Sziasztok!
Grundfos UPS 25-50 típusú (régi) keringetőszivattyúm szerintem nagyon melegszik, forrónak érzem, ha működés közben megérintem. A szivattyú a visszatérő ágba van kötve. Ma szétszedtem, hogy megnézzem, nem szorul-e. Nem szorul, könnyen forog. Ezután megmértem az üzemi kondenzátor kapacitását. Egy 2,0 mikroF +-5% kondi van benne, ezt két műszerrel is ~1,4 mikroF-nak mértem. Az a kérdésem, hogy szerintetek milyen a "normális" üzemi hőmérséklete egy ilyen szivattyúnak, illetve okozhatja-e a forrósodást a csökkent kapacitás?
Köszönet, Csaba
(#) Gafly válasza KU202M hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Azt a kondenzátort mindenképpen cseréld ki, ne szenvedjen szegény.
(#) KU202M válasza Gafly hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Azt feltétlenül kicserélem, már keresgélem a bele valót. Ez a szivattyú legalább harminc éves... Még sosem volt macerálva.
(#) Bakman válasza KU202M hozzászólására (») Júl 26, 2021 /
 
Az, hogy üresen könnyen forog, nem jelenti azt, hogy üzem közben nem "szorul". Kikopnak a perselyek és a tengely kimozdul a középpontból. Ez addig tud fokozódni, amíg a forgórész bele nem ér az állórészbe. Ennek vagy hangja van vagy egyszerűen leég a motor. Nem illik szárazon járatni a keringetőszivattyút de egy rövid próbát tegyél vele úgy, hogy látod a lapátokat.
(#) KU202M válasza Bakman hozzászólására (») Júl 27, 2021 /
 
Bekapcsoltam "szárazon" egy kis időre, mindhárom fokozatban szépen forog, úgy tűnik, nincs mechanikai baja, így sem szorult, látszólag szépen működött. Kivettem a forgórészt is, nincs nyoma kopásnak vagy súrlódásnak, nem ér hozzá a forgórész a csészéhez, amiben forog. Kicserélem a kondit, aztán majd megnézem, forrósodik-é...
(#) Bakman válasza KU202M hozzászólására (») Júl 27, 2021 /
 
A "forró" egy relatív fogalom. Műszerrel mérd meg a hőmérsékletét, könnyen lehet, hogy normális üzemi hőmérséklet.
(#) KU202M válasza Bakman hozzászólására (») Júl 27, 2021 /
 
Na de mennyi az annyi?
Mi számít normális üzemi hőmérsékletnek?
(#) Bakman válasza KU202M hozzászólására (») Júl 27, 2021 /
 
50-60 °C, amit már forrónak érzel, még normális.
(#) Fidel hozzászólása Okt 15, 2021 /
 
Sziasztok!
Beépítettem a fűtési rendszerbe egy GF Alpha1 szivattyút, amin van egy pwm bemeneti lehetőség, de semmit nem találtam arról, hogy volna hozzá vezérlőegység.
Szeretném a hőmérséklet emelkedéssel növelni a fordulatszámát.
Van itthon egy RC motorhoz való vezérlő panel, amin van egy potméter, a fordulatszám állításához, ezzel meg lehetne talán oldani, de ennek minden indulásnál meg kell járatni a potiját a kalibráláshoz, ez a szivattyúnál nem nagyon megoldható, áramszünet esetén.
Van valakinek ötlete, hogy mit kellene keresnem ehhez pontosan, gondolom, van ehhez valami céleszköz, és nem kell barkácsolni!?
(#) Gafly válasza Fidel hozzászólására (») Okt 15, 2021 /
 
Ha ez segit a Danfoss PWM használatában.
Például hogy 12V.
(#) uniman válasza Fidel hozzászólására (») Okt 15, 2021 /
 
Jobb lett volna ha pontosan leírod GRUNDFOS szivattyú típusát...ha az "Alpha1" dokuit nézegeted...mert a netes források szerint csak az "1L"-nek van PWM csatija.
Annak pedig a doksijában pontosan le van írva (13-14. old.) minden tudnivaló a PWM vezérlőjeléről...
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2021
Következő: »»   14 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem