Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3301 / 3546
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
És még egy kérdés: akkoriban, amikor a Jásztelnél mutatták ezt a RAS telefont, amit tanyákra és egyéb távoleső helyekre szántak, láttam Miskolcon egy Matávos (úgy emlékszem Matávos) furgont, a műszerfalra applikált vezetékes telefonnal. Kicsit fura is volt, de arra gondoltam: lehet, hogy házon belül megoldotta magának a szolgáltató azt az állítólagos tiltást, ami elvileg nem tette lehetővé, hogy ezt a helyhez kötött mobilt mobilként használhassák.
Szóval, az lenne a kérdésem, hogy igaz volt, amit a Jásztelnél mondtak, hogy figyelik, és megakadályozzák a helyhez kötött mobil "horcolgatását", vagy csak mondták, és akár autózhattam volna a városban én is vele?
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2021
(#) szs válasza mek-elek hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
Most nem értelek, vagy nem értelek. Én arra a felvetésedre válaszolam akkor, hogy -szerinted- nem működik a telefon, ha áramkimaradás van.
Ma is, lakott településeken: ha a lelefonaljzatba bedugsz egy hagyományos fapados telefont, az nem igényel tápellátást, és áramszünet esetén is tudsz telefonálni (persze, ha van előfizetés azon a azon a helyen). Persze ez alternatív szolgáltatónál (mint ahogy anyámnak sem Inviteles, hanem egy helyi tv szolgáltató kapcsolt szolgáltatása van) már nem biztos, hogy így megy. De az egyetemes szolgáltató biztosan így kell működjék ma is. (Ezért is van akku a DECt/SWING-féléhez is, ahogy az ASZF is írja. Én így látom.
Mert alapból az van az ÁSZF-ben, hogy ott kell nekem a tápellátást biztosítanom, ahol az 230V-ot igényel. Ami azt jelenti, hogy másfélét nem nekem kell. De a hagyományos telefonkészüléken semmilyen tápcsatlakozó nincs. Csak a szolgáltatótól kell kapnia.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2021
(#) Bakman válasza mek-elek hozzászólására (») Aug 5, 2021 / 1
 
Idézet:
„ha ma egy nagy szolgáltató bedöglik, viszi magával a többit is forgalmilag”
Nem, nem viszi, mivel normál esetben a telefonok nem kapnak "vonalat" konkurens szolgáltatótól. A segélyhívás viszont működik SIM kártya nélkül is. Ha van SIM kártyád, akkor elöször a saját szólgáltatódnál fog keresgélni a telefon, ha nincs, akkor az első cellára felkapaszkodik és mehet a dolog, ezt a bázisállomások alapból tudják. Vannak fenntartott tartalkékok ilyen esetre amit normál telefonálással/internetezéssel nem lehet lefoglalni. Valószínűnek tartom, hogy te is találkoztál már olyan felirattal a telefonon ami arra figyelmeztetett, hogy csak segélyhívás lehetséges.

A vezetékes telefon egyszerűen azért halt ki, mert helyhez kötött, ellentétben a mobillal. Már a kezdeti években látszott, hogy a vezetékes telefon veszíteni fog miközben a hálózat és telefonok (kényelmi) szolgáltatásai a mai mércéhez képest sehol sem voltak. Gondolod lenne valaki, aki vezetékes segélyhívóba fektetne ma pénzt? Nem valószínű.

Két falu között hol találsz trafikot? Autópályákon vannak segélyhívók de azon kívül kb. sehol.
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
Idézet:
„találkoztál már olyan felirattal a telefonon ami arra figyelmeztetett, hogy csak segélyhívás lehetséges.”

Bizony, amikor még a Voda elég labilis volt itt, néha ez előjött. De (mivel a többi szolgáltató is jelen van ugyanezen a tornyon) a segélyhívás menne. Mert ha nem akarnák is, akkor is kötelesek biztosítani, ha műszakilag lehezséges. Mint írod, akár kártya nélkül is.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2021
(#) pucuka válasza szs hozzászólására (») Aug 5, 2021 / 1
 
Mobil telefonoknál van olyan alapszolgáltatás, hogy handoff, és roaming. A handoff lehetővé teszi, hogy bázisállomást válts, a roaming azt is, hogy más hálózati szolgáltatót is igénybe tudj venni.
Magyarországon ilyen volt, amikor a Vodafon elindult, akkor köthetett szerződést pannon GSM -el. Ez addíg volt érvényben, amíg a Voda hálózat kiépítése egy bizonyos szintet el nem ért.
Ez az országon belüli roaming szerződés hatóságilag tiltva ugyan nincs, de üzleti szempontok miatt nem szokásos. Vannak ugyan LIDLI -s, és Tesco -s telefonok de ezek egyik szolgáltatóval kötött kétoldalú szerződéseken alapulnak.
A handoff, és a roamig hálózati, központi szolgáltatás, ezt az egyszerű rurál hálózatok központjai nem tudják, mert nincs rá szükség. Elvileg azért ezek is hordozhatók fizikailag a saját bázisállomásuk által ellátott területén, bár ezt a nyereséges antenna hordozhatósága is korlátozza. Az is korlát, ha egyszer valamiért, bármiért megszakadt a kapcsolat (pl egymás zavartatása miatt), a hívást újra kellett indítani. De ezeket a technikai feltételeket nem kötötték az előfizetők orrára, mert csak problémát, reklamációt okozott volna, a szerződésben kikötötték, hogy csak állandóhelyűként használható.
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
Köszönöm!
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
A vezetékes telefon (telefon pótló) a lakásomé, a mobiltelefon pedig az enyém. A mobiltelefon hálózat olyan magas fokú biztonsággal rendelkezik, hogy többféle akár pénzügyi szolgáltatók biztonságos azonosítóként kezelik.
A segélyhívás szolgáltatás a rádiótelefon szolgáltatás alapja, úgy működik, ahogy írod, és magasfokú prioritása van, bármelyik mobiltelefon hálózatban.
Nem ajánlom senkinek hogy próbaként nyomogassa akár SIM nélkül is, mert a hívása a segélyhívó központba befut, az összes azonosítójával, pozíciójával együtt. Ez pedig szabálysértési eljárást von maga után.
(#) pucuka válasza szs hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
Idézet:
„De a hagyományos telefonkészüléken semmilyen tápcsatlakozó nincs. Csak a szolgáltatótól kell kapnia”

Ez sem teljesen így igaz, ma már minden vezetékes szolgáltató, (aki egyben internetet is szolgáltat) inkább az IP telefont szorgalmazza, mert akkor a hagyományos telefon szünetmentes tápellátását (ami nem kevés költség ld Gafly hozzászólása) nem neki kell biztosítania, hanem az előfizetőnek a médiaboxon keresztül.
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
Amikor(és ez még a '90-es években volt) ellopták a kocsimból a táskám (és szemtanú is volt, rendszámot is felírt, a tolvajokét) és hívtam a rendőrséget, kérdeztem, hogy adjak-e telefonszámot. Azt mondta, mondhatom a biztonság kedvéért, de ő látja. Pedig én a 60-as motorolán nem láttam a hívót (az akkor még nem is szerepelt a szolgáltatásban -nekünk), nekem az akkor újdonság volt, hogy ő látja azt a számot.
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
Szorgalmazza, de nem úgy látom, hogy kötelezheti.
Sőt, a "tanyatelefon" -ra még havidíjkedvezményt is ad, a saját tápellátást ellentételezendő (ez is benne van még mindig az ASZF-ben)
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2021
(#) pucuka válasza szs hozzászólására (») Aug 5, 2021 / 1
 
Még a kezdetekkor (akkor még nem volt szabályozva) nem egy lopott autót megtaláltunk a rádiótelefon segítségével. Különösen jól használható volt a gk -ba épített Benefon Class típus, mert ennek a kézibeszélője 900 MHz -en működő (analóg) zsinórnélküli telefonként volt használható, természetesen párosítva. Volt olyan, hogy kihívtuk a rendőrséget a tulajjal együtt egy garázshoz, hogy ott van benne a lopott autó.
Volt, hogy a Bugaci pusztában irányméréssel találtuk meg a roncstelepen "parkoló" lopott autót.
Manapság pedig téged tudnak követni, (ha akarnak) ha zsebedben a mobiltelefonod.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2021
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Aug 5, 2021 /
 
cattus repentinus - repentinum capillum habet
(DSR)
(#) kitartás válasza Gafly hozzászólására (») Aug 6, 2021 /
 
Valamikor réges régen Szolnok kupákon vezette néhány meccsemet. Csak jó szívvel tudok rá emlékezni.
(#) mnyugger válasza Bakman hozzászólására (») Aug 6, 2021 /
 
A hétvégén falun voltam.
Úgy kerestük a térerőt mint az amcsi filmekben a hegycsúcson. Gondolom a Himalája tetején is több a térerő. 20-as és 70-es telefonnal próbáltam.
(#) pucuka válasza mnyugger hozzászólására (») Aug 6, 2021 /
 
A mobillal nem csak akkor nem tudsz telefonálni, ha nincs térerő, akkor se, ha túl sok azonos, vagy közel azonos térerejű bázisállomást lát. Akkor csak keres, keres, nem tudja eldönteni melyikre csatlakozzon. Ez különösen hegytetőn áll elő, ahonnan több bázisállomás is látható.
A 20 -as hálózatba bele van kódolva ez a több bázisállomásos probléma, mert amikor készült a gyönyörű 30 m -es tornyaival, mondtam is, hogy ebből baj lesz. Cellás hálózatban nem nyerő a magas torony.
(#) mnyugger válasza pucuka hozzászólására (») Aug 6, 2021 /
 
Nem tudom, de itt a környéken csak 1db torony van.
A térerőjelzőn meg nulla pálcika virít.
(#) Bakman válasza mnyugger hozzászólására (») Aug 6, 2021 / 1
 
Biztos voltam benne, hogy találsz ilyen helyet. Mellesleg ezen a helyhez kötött segélyhívó is csak valamicskét segítene. Tudommal a telefonok segélyhívás közben beleadnak apait, anyait, tehát könnyen lehet, hogy sikerülne a dolog. Próbálni kellett volna Telekom-os telefonnal/SIM-mel is.
(#) szs válasza mnyugger hozzászólására (») Aug 6, 2021 /
 
Irtózatosan kevés hegyi falu van, ahol nincs legalább 2g. Lakott területeken kívül is ritka, és az is a hegyek közt, ahol nincs legalább 2g. Nekem itt a tanyán nehezen, de van 3g, 4g minden további nélkül ( mert kb 800mhz-es), de 2g mindig is volt.
A telefonon ha beállítod, hogy csak 3g legyen, akkor a 2g-t nem fogja figyelembe venni -nem tudsz telefonáln ott, ahol nincs 3g -hiána volna az alap 2g szolgáltatás.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2021
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») Aug 6, 2021 /
 
Ha akar, ha tesz róla, találhat.
Azomban a Telekom felsőbbrendűsége sem jó példa, mert amíg céges telefont használtam, addig a Westel Farmos és 'berény közt állandóan megszakadt. De a Pannonos sohasem. De már ez is rendeződött azóta.
(#) mnyugger válasza szs hozzászólására (») Aug 6, 2021 /
 
Ez a település Hajdu-Biharban van. Püspökladány szomszédságában.
Ott valami átok van. A Digi sem érhető el.
(#) Bakman válasza szs hozzászólására (») Aug 6, 2021 /
 
Nem írtam felsőbbrenűséget csak annyit, hogy azzal a szolgáltatóval is kellene tenni egy próbát.
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») Aug 6, 2021 /
 
Jó, az a "felsőbbrendűség" állítása csak ehy rosszul megválasztott szó volt. Mert találkoztam már azzsl, hogy egyetlen tutinak állították
Valóban ki kéne azzal os próbálni (és beállítani a telefonon az alapszolgáltatást, azaz automatikusan kapvsolhason a telefon akár a 2g-re is, ha csak az van)
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2021
(#) szs válasza mnyugger hozzászólására (») Aug 6, 2021 /
 
De miért titok a valódi neve a településnek? Jártomban-keltemben egyszer kipróbálnám, ha tudnám melyik település.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2021
(#) granpa válasza szs hozzászólására (») Aug 6, 2021 /
 
Teljesen mindegy, nagyon sok hely van, ahol vagy nincs térerő, vagy nincs. (nem elírás! ) Ilyen pl. Becehegy. Bevillan két kék vonal; hurrá telefonálunk! Aztán egy álltóhelyemben -meg sem mozdulok- el is múlik a térerő. Várvölgy és Lesencetomaj között is. De jártam így a déli parton is.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2021
(#) szs válasza granpa hozzászólására (») Aug 6, 2021 /
 
Oké. Én járom az országot, és nem csak a hűde frekventált helyeket. Nagyon ritka, valójában többévente előforduló dolg, hogy nem tudok telefonálni (-de az már történt Budapesten is). De ha akarok, bizonyára találok olyat. Írtam már arról, hogy a Voda egyidőben nálunk nem volt igazán jó. Arról is, hogy a Westel a közelünkben hol nem volt jó. De ez egyrészt megoldódott, másrészt: 1km-rel arrébb már akkor is jó volt. Lehet keresni anomáliákat, de az általánosság mást mutat. Van itt köztünk, aki a miértjét is szívesen elmondja.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2021
(#) granpa válasza szs hozzászólására (») Aug 6, 2021 /
 
Ó, én napi szinten mérgelődöm emiatt. Ha Becén vagyok, általában nem vagyok elérhető, vagy nem tudom felhívni az épp aktuális delikvenst. Az is érdekes, hogy üzenet vagy hívásértesítés néha órákkal, napokkal később jelenik meg. Telenorosként is eleget mérgelődtem, de Vodafonos lettem, így megtudtam, hogy nem az volt a legrosszabb.
(#) pucuka válasza szs hozzászólására (») Aug 6, 2021 /
 
Elmondanám, de hosszú, lekopna a rece az ujjaimról, mire lepötyögném. A lényeg, hogy soha nincs 100 % -os lefedettség, az ellátott területen belül is van ellátatlan, és az ellátatlan területen is vannak ellátott részek. Az ellátottság fogalma is statisztikai, pl. az idő, és a helyek 90 % -ban ellátott, már igen jó értéknek számít. Szoktak 95 % -ot is írni, de az szerintem már finoman fogalmazva valótlanság.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2021
(#) szs hozzászólása Aug 7, 2021 / 1
 
Megtörténhet, hogy magunk állítottuk be a készüléket, hogy ne a 2g-t keresse, mert akkor akadozik a youtube, de lehet, hogy csak elállítódott. Ekkor viszont a világ végén nem tudunk telefonálni, és nem értjük...
Idézet:
„Előfordulhat, hogy a telefonunk egy frissítés során módosítja az alapértelmezett hálózati mód beállításainkat és például kizárólag a 4G kapcsolatot engedélyezi olyan területeken is, ahol az nem elérhető. Érdemes a hálózati mód választását a telefonunkra bízni, így mindig azt a módot fogja a telefonunk választani, amely a legjobb kapcsolatot

Android hálózati mód kiválasztása:

-Nyissuk meg a telefonunkon a Beállítások menüt, majd érintsük meg a Kapcsolatok menüpontot.
-Válasszuk a Mobilhálózatok lehetőséget, majd érintsük meg a Hálózati mód pontot.
-Itt válasszuk az LTE/3G/2G (automatikus kapcsolódás) lehetőséget.”

Mert ha kizártuk a 2g lehetőséget, akkor bizony előfordulhat, hogy nem tudunk telefonálni hegyek-völgyek között (hol zakatol a vonat), és Farmos-'berény közt sem mindig, pedig nem hegyek közt van.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2021
(#) Egri Frédi hozzászólása Aug 7, 2021 /
 
"Ha a kismadár alól kivágják a fát, nem a mélybe hull, hanem a magasba száll."
(#) sargarigo válasza Egri Frédi hozzászólására (») Aug 7, 2021 /
 
Ha a kismadár már tud repülni, és nem éppen még a fészek kényszerű lakója.
Következő: »»   3301 / 3546
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem