Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendelés külföldről (eBay - Paypal)
VÁM és ÁFA jellegű kérdéseket/hozzászólásokat, indoklás nélkül törlik a moderátorok!
Lapozás: OK   217 / 251
(#) bbb válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 29, 2021 / 1
 
Ha online ki tudod fizetni 3 napon belül, akkor 399Ft... Nekem éjjel fél tizenegykor küldték az SMS-t, fel is riadtam rá. Azért az is kritikán aluli, hogy ha nem sikerült a fizetés, akkor 404-es hibaoldalra dob. Ha sikeres a fizetés, akkor 404-es hibaoldalra dob. És ezért a közreműködésért tartják a markukat.
(#) proba válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 29, 2021 /
 
Ha áfát fizetsz, a posta szerintem nem kér jogosan semmit. Nekem már két aliról rendelt csomagom kihozták szó nélkül. Nem kértek semmit.
(#) bbb válasza proba hozzászólására (») Aug 29, 2021 /
 
Sajnos mivel korábban megírta, hogy online nem fizetett még nekik, így a mostani állás szerint jogos, hogy még +400 forinttal megvágják még akkor is, ha nem túl szép és bántja a jóérzésünket.
(#) Electronix válasza bbb hozzászólására (») Aug 29, 2021 /
 
A hivatalos válasz az, amire a specifikációban gondoltak. Hogy mi lett belőle, az már teljesen más kérdés
(#) Régi motoros válasza bbb hozzászólására (») Aug 29, 2021 /
 
Persze, ha ki tudod... Na és ha nem, mert csak utána olvasod az emailt amit küldenek?
Egyébként én úgy tudom, csak két napod van rá. Miért is????
Ha kések egy csekk befizetéssel, vagy akármivel, az értesítés amit kiküldenek legalább 8 napos határidőt enged meg fizetni szankció nélkül. A posta meg csak kettőt.
Hát szerintem pontosan arra hajtanak, minél többen benyeljék.

Míg nem volt mizéria, a kutya nem foglalkozott vele, hogy két esetleg három HETET dekkolt a posta kicserélőben a csomag. Most meg két nap online fizetési határidőt engedélyeznek csak???
Aztán sebtiben továbbküldik, hogy már csak az emelt összegű szolgáltatást tudd megfizetni.
(Vagy nem veszed át, és megrendeled újra, vársz megint 1-1.5 hónapot.)

És ez nem tisztességtelen kereskedői gyakorlat??? Hát akkor mi a fene?

Arról nem is beszélve, tőlem a kutya meg nem kérdezte, hogy mi van a csomagban és nyilatkozzak az áráról. Valaki valahol kitalált egy összeget, az után fizettették ki az áfát.
Legalább öt vagy hat csomagom jött így be, amit még 07.01 előtt rendeltem, és nem volt még az áfa megfizetve utána.

Ez előtt levélben küldték ki a nyilatkozatot, hogy töltsem ki, és küldjem vissza.
Érdekes nem???

De hát mit is várunk, a posta jól jár, lehúz a szolgáltatási díjjal.
A NAV duplán jól jár, befizeted az áfát, plusz a posta is befizeti neki a szolgáltatási díj után járó adót... Ki van ez találva kérem szépen...

Szép Magyarország ugye... Szép szép, a felső tízezernek biztosan az...
(#) Régi motoros válasza proba hozzászólására (») Aug 29, 2021 /
 
Remélem igazad lesz, és azok a csomagok amikre már meg van fizetve az áfa a vásárláskor, valóban hozzák fizetés nélkül. Hova töltötted fel a számlát?
(#) nedudgi válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 30, 2021 /
 
A Postakicserélő alatt a Magyar Posta, és a NAV együttest kell érteni. Ebe beleszámít a hivatalok közötti adatforgalom ideje is, aminek mikéntjét nem ismerjük.
(#) Electronix válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 30, 2021 /
 
Ez így ebben a formában szerintem nem igaz, legalábbis a hivatalos tájékoztató szerint:
https://posta.hu/vam2021

Ebben az olvasatban a kezelés díját minden esetben meg kell(ene) fizetni, más kérdés, hogy amiért nem kértek semmit, az vajon miért történt úgy.

Ugyenebben a vonatkozásban viszont SZERINTEM olyat lehet, hogy magánszemélytől érkező ajándék küldeményre nem fizetsz semmit, csak macerás ekkora költségért. Ugyanis:
https://posta.hu/ugyfelszolgalat/vam
Idézet:

Kell-e áfát fizetnem, ha ajándékot kapok?

A legfeljebb 45 euró értékű ajándékküldeményekre vonatkozó áfamentesség továbbra is alkalmazható, ha magánszemélytől magánszemélynek érkezik ajándékba áru. Ha ajándékként szeretné vámkezeltetni a magánszemélytől érkező küldeményét, akkor még a küldemény Magyarországra érkezése előtt, előzetesen Import Vámkezelési Megbízást szükséges adni a Postának. Ebben az esetben a vámkezelésért megbízásos postai vámkezelési díjat kell fizetnie. Felhívjuk azonban a figyelmét arra, hogy kisebb értékű áru esetén (~10.000 Ft küldeményérték alatt) érdemes átgondolni, melyik eljárással vámkezelteti a küldeményt. Ha automatikus postai vámkezelés keretében történik a vámeljárás, akkor ugyan 27% áfa is terheli a küldeményt, viszont kisértékű küldeményeknél az alacsonyabb sávos postai vámkezelési díj miatt összességében kevesebbet kell fizetnie, mint megbízásos vámkezelés esetén.

Ami alapján az ÁFA törölhető, viszont a VÁM vonatkozásában továbbra is él a következő jogszabály:
Idézet:

162. §
(5) Az (5a) bekezdésben meghatározott kivétellel a vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó, jogcímenként kis összegű, 10 EUR-nál vagy az ezzel megegyező, a 138. § (2) bekezdése szerinti árfolyamon átszámított forintösszegnél kevesebb egyéb terhek összegét - kivéve a jövedéki termék után kiszabott egyéb terheket - nem kell megfizetni, illetve visszafizetni. Az így meg nem fizetett összeget a vámigazgatási eljárás lezárásával egyidejűleg törölni kell, a vissza nem térítendő összeget pedig bevételként köteles elszámolni a vámhatóság. Nem kell megfizetni, illetve visszafizetni azt a 10 EUR alatti, egyéb teher különbözetet, valamint visszafizetni azt a 10 EUR alatti vámtúlfizetést, amely az egy határozatban egy vagy több jogcímen kiszabott és megfizetett összeg különbségéből keletkezett. Az így keletkezett tartozást a vámhatóság utólag törli, a túlfizetést pedig köteles bevételként adónemenként belső bizonylattal előírni és elszámolni.
(5a) Az (5) bekezdésben foglaltakat a vámmentességi rendelet 23-24. cikke alapján szabad forgalomba bocsátás vámeljárásban a vámhatóság által kiszabott, illetve visszautalandó általános forgalmi adó tekintetében nem lehet alkalmazni.

Amivel kérvényre elvielg törölniük kellene a kezelési díjat is.

Persze ezt csak úgy próbálhatod ki szabályosan, ha tényleg magánszemélytől kapsz küldeményt.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2021
(#) bbb válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 30, 2021 /
 
Nekem SMS-t küldtek, nem e-mailt (éjjel fél tizenegykor!). És igen, nem volt egyszerű a kifizetés egyáltalán.

Szerintem pont arra hajtanak, hogy az automata vackukért és a semmittevésükért tartsák a markukat, s ha véletlen elfelejtenek üzenetet küldeni, vagy nem megy a rendszerük, akkor hátha még többet fizetsz érte.

Pofátlan-e, amit csinálnak? Egyértelműen IGEN a válasz erre a kérdésre.

Mi alapján állapítják meg a fizetendő összeget? Amit bevall nekik a külföldi. Az igazán gusztustalan, hogy ha mondjuk ingyen postával kéred és azt fizeted, majd a külföldi ráírja a díjat, amit ő megfizetett, akkor azt is beleszámolják! Ajánlom végigolvasásra a posta honlapján lévő GYIK részt, van benne pár hajmeresztő dolog, amiért egy értelmes céget simán meghurcolnának.

Amikre megfizetted már az IOSS rendszerben az adót, azokat, ha a posta kezeli, akkor nem fogják kihozni csak úgy, tartani fogják a markukat (lásd korábbi hozzászólásom, ahol ezt leírtam). Mindössze úgy fog kinézni a történet, hogy a fizetendő VÁM+ÁFA résznél 0Ft fog szerepelni, "közreműködői díj" tételnél pedig először "csak" 399Ft, majd ha azt nem veszed időben észre, akkor a 799Ft a postásnál.

Mondjuk ha ez azt jelentené, hogy tényleg mindent kihoznak, ahogy régen, s nem nekem kell érte bemenni, akkor meg is érhetné...
(#) bbb válasza Electronix hozzászólására (») Aug 30, 2021 / 1
 
Lásd korábbi hozzászólásom, aminek adhatnánk a pofátlan a posta címet is...
Bővebben: Link
(#) Electronix válasza bbb hozzászólására (») Aug 30, 2021 /
 
Igen, azt olvastam, de akkor hogy lehet az, hogy nem kértek semmit? Mert olyan elvileg nem lehet.
(#) bbb válasza Electronix hozzászólására (») Aug 30, 2021 / 1
 
Ha már más EU-n belüli országban levámolták, akkor nem akasztják rá a saját díjukat.

Na de az is milyen dolog, hogy postaautomatába jövő csomagra két munkanapot adnak, hogy átvegyem? Ma 7:46 és holnapután 7:46 között. A foxpost bezzeg tudja öt napig tartani.
(#) Electronix válasza bbb hozzászólására (») Aug 30, 2021 /
 
Idézet:
„Ha már más EU-n belüli országban levámolták, akkor nem akasztják rá a saját díjukat.”

Köszönöm, ezt nem is tudtam!

Tovább gondolva: Lehet ezt vajon tudatosan kihasználni? Tehát a gyakorlatban lehet-e vajon olyan forrásból rendelni, ahol nem Magyarország az első EU-n belüli ország a szállítási láncban.
(#) bbb válasza Electronix hozzászólására (») Aug 30, 2021 /
 
Ami EU raktárban csücsül, az amúgy is 7 nap expressz szállítással tud jönni, arra már nem illene ezt rátenniük (utoljára nekem 07.01 előtt volt ilyenem). Sokszor nem mi vagyunk az elsők a láncban, de a lényeg az, hogy a vámolást hol végzik.
(#) proba válasza Régi motoros hozzászólására (») Aug 30, 2021 /
 
Sehova. Az Alin egyértelműen ott volt adó xx eur. Ezt a vételárhoz hozzácsapták, és minden ment mint régen. A postás hozta udvariasan átadta, közölte szerencsém van, van akivel fizettetnek kétszer, azután mindenki ment a dolgára.
(#) diginewl válasza proba hozzászólására (») Aug 30, 2021 /
 
"A postás hozta udvariasan átadta" eddig nekem is ugyanaz, de én a másik kasztba tartozom. Én is kifizettem az Ali-n a 27% Áfát - beszedték, adtak róla még "számlát" is. A postásbácsi mégegyszer kérte az Áfát, addig nem adta a csomagot, sőt ő még fel is világosított arról, hogy nem fizettem Áfát. Érdekes, hogy sem sms sem e-mail nem jött amíg a csomag a vámon volt... Így most írtam egy kérvényt a Nav felé a Posta oldalán, hátha visszautalják... aztán nehogy elvigyen a sötét autó. kitudja
(#) mateatek válasza Bakman hozzászólására (») Szept 1, 2021 / 1
 
Régebbi hozzászólásra reagálva:

Megfizettem a 27%-ot vásárláskor az kínai eladónak. Olcsó, ráérős kínai postát választottam. Ma megjött a kicsi csomag, kezembe nyomta a postás. Semmit nem kellett fizetni. Csodálkoztam is.
Majd láttam a csomagon, hogy Belgiumban adták föl.
Már semmit nem értek.
(#) bbb válasza mateatek hozzászólására (») Szept 1, 2021 /
 
Nekem is a CN ragszám végződésűre kérték a 399Ft-ot, a BE végűre nem. A meg csak számokból állót az expressone hozta ki.
Persze érdekes, hogy a BE végződésűt bedobták a postaládába, a másikért meg mehetek be holnap, pedig az is befért volna a nyíláson...
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2021
(#) antikzsolt hozzászólása Szept 1, 2021 /
 
A majd hamarosan dömpingben lévő postások (karácsony) mit fognak csinálnia csomagokkal? Már amúgy is a végét járta minden évben mert nem bírták a nagy mennyiségű csomagokat. Le merem fogadni hogy a plusz munkára inkább kirúgtak jó pár embert nem hogy felvettek volna.
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Szept 1, 2021 / 1
 
Szerintem megváltoztak a dolgok. Én olyan gyorsan kapom meg a csomagokat, mint még soha. Szerintem rengetegen nem rendelnek, mert félnek vagy nem akarnak plusz költséget. Hamarabb meg jött a csomag, mint hogy fel tudnám használni
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 1, 2021 / 1
 
Jelenleg kiváráson van mindenki. Én is így vagyok. De 1-2 hét és megindulok a vásárlás terén.
(#) Régi motoros válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 2, 2021 /
 
Te mázlista...
Nálam eddig maradt ugyan úgy az 1-1.5 hó szállítási idő.
(#) sany válasza mateatek hozzászólására (») Szept 2, 2021 /
 
Idézet:
„Majd láttam a csomagon, hogy Belgiumban adták föl.”

Olyan mint az operációs rendszer, érdekes dolgok futnak a háttérben.
(#) sany válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 2, 2021 /
 
Van rokon a postánál mi?
(#) niedziela válasza mateatek hozzászólására (») Szept 2, 2021 /
 
Idézet:
„Majd láttam a csomagon, hogy Belgiumban adták föl.
Már semmit nem értek.”


Segítek, ami kinából jön, az belgiumban ér partot, az eu-n belül innen indul a csomagod kézbesítése.
(#) proba válasza bbb hozzászólására (») Szept 2, 2021 /
 
Most nekem is lenyúlták a CN-es ragszámra a 400 Ft-ot. vám elé állítás címen. ( vám:0 áfa:0 ) Ez a csomag a kínai postával lett feladva. Van kettő ami aliexpress standard shipping-el indult, azokra nem kértek semmit. Kíváncsi vagyok a maradék 2 után ami szintén alis postával jön, kér e a posta valamit. Ha igaz az elméletem , a szállítás választásánál kerülni kell a kínai postát, ha lehet. ( vagy + 400 Ft )
(#) sany válasza proba hozzászólására (») Szept 2, 2021 /
 
Sajnos nem mindig lehet.
(#) bbb válasza proba hozzászólására (») Szept 2, 2021 /
 
Nekem mindegyik ali standard shipping volt. Csak az egyik R...BE, a másik R...CN, a haramadik meg egy sokszámjegyű követési számot kapott. Ebből a CN végűért kértek külön díjat, a CN és BE végűeket a posta hozta ki, a csak számjegyekből állót pedig az expressone.
(#) Janszi hozzászólása Szept 4, 2021 /
 
Szóval,nézzük a fakalapács szemével a helyzetet,hogy mi a gond ezzel a jogtalan ÁFA és VÁM szedéssel:

Vásárolsz egy egységnyi terméket,amihez kapcsolt szolgáltatás van,az a szállítás.
A termékre jogos a VÁM és ÁFA szedése,de a szállítás egy fizetett szolgáltatás,amire nem jogszerű a VÁM és ÁFA,mivel azt az adott országban azt a szolgáltató kifizeti a bevétele után.

Olyan ez,mintha elmennél külföldre nyaralni,majd amikor megérkezel,VÁM és ÁFA kötelezettséged keletkezne az útiköltségre,és a kint vásárolt belépőjegyekre,busz,villamos és metrójegyekre.
A VÁM elé állítási díj meg olyan kicsit,mint a vizitdíj.
Szerintem.
(#) Bakman válasza Janszi hozzászólására (») Szept 4, 2021 /
 
Ha nem így lenne, mindenki 1 € értékű terméket venne, esetenként 130 € szállítási költséggel. A kiskapu...
Következő: »»   217 / 251
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem