Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Maga a Dremel (pl. 3000) gép valószínűleg alkalmas lenne, de a hozzá gyárilag adott 220 állvány nem, pedig nem annyira olcsó ez sem. Mi lenne hozzá a normális állvány?
Idézet: Csak erős idegzetűeknek. Messze nem olyan jó, mint ahogy gondolná az ember. „Maga a Dremel (pl. 3000) gép valószínűleg alkalmas lenne”
Nagyobb barkácsboltokban lehet. Ott ahol van mezei és vastagított, lehet kemény fúró is.
Oké, akkor nem erőltetem. A Proxxon, amit ajánlottál, hobbi célra drága. És mivel nagyon ritkán kell, maradok a HSS-nél és a gyakori élezésnél. Az elég nekem arra az évi pár db. NYÁK-ra, amit kézzel csinálok.
Én egy ilyennel szoktam fúrni. Az eredeti talpa még csak merőleges sem volt teljesen a vezető oszlopokra, ezért leszedtem róla, és kapott egy kb 15x20x2cm-es fatalpat, amibe epoxival beragasztottam az oszlopokat, ügyelve a merőlegesre.
Így, ebben a felállásban, minimális odafigyeléssel simán szoktam a kétoldalas NYÁK-ok VIA-it 0.3mm-es, vastagított szárú heggyel fúrni... A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2021
Amikor ezt megvettem elkezdtem tuningolni (hogy saját súlyát megtartsa ) aztán egy hét múlva a kukában landolt , semmire nem jó. Lehet hogy én vagyok ügyetlen de nem sikerült használhatóvá tennem, inkább építettem egy cnc-t
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2021
Akkor valamit nagyon nem úgy csináltál ahogy kellett volna! Hisz mint láthatod, az eredmény magáért beszél...
Mindig is utáltam kézzel fúrni .... A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2021
Erre a link-re nekem azt mondja a firewall, hogy:
Idézet: „High Security Alert!! You are not permitted to download the file "5-5-5" because it is infected with the virus "HTML/Cryxos.6094!tr".”
Sok helyen kerestem, de eddig nem találtam ilyen boltot.
Megpróbálom a kínai webáruházat. Mivel nem égetően sürgős, így ki tudom várni a szállítást.
Ez szimpatikus. Gondolom bele lehet fogatni a pont által javasolt maró motort is, és akkor az már több mint elég.
Bár egy gond azért van vele. Nagyobb méretű nyákokon csak a külső furatokig ér be a fúró hegye. Pl. egy A4 méretű panelhez használhatatlan.
Az ingyenes honlapokra harapnak a víruskeresők , nyugodtan megnézheted nem veszélyes ...
Még mindig a jó öreg OBI-s fúróállványt használom, ha nyáklapot kell fúrni!
Rendeltem proxon 0.8-as fúrókat. Esztergáltam az állványhoz adaptert fából, amibe beletekerem a dremmelt és úgy fogatom be. A kép csak az állványt szemlélteti!
Kicsit túl lihegitek a fúrást. Évente egy két panelhez jó egy töltőceruzából és egy magnómotorból készült fúrógép. 0,5 ...1,5 mm között viszi. Fordulatszabályzó kilőve, 12...16V-ról. Nekem kevés küzdéssel 50 éve működik. Persze nem ugyan az. Pár évenként csere.
Idézet: Teljesen igaz ! Én minden hétvégén 4-5-10 db nyákot csináltam ez már nem az a kategória (volt olyan hogy 3db A/4 es készült csak szombaton) „Évente egy két panelhez jó” A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2021
Nincs ez túl lihegve. Nyilván évi 1-2db esetén nem kritikus, de évi 20-50 db esetén már erősen javasolt. Még több esetén meg már kötelező.
Lehet a te Dremmelednek van valami gyíkja és azért nem szereted. ( Görbe tengely, üt a csapágya stb ... ) Én senkire nem akarok erőltetni semmilyen gépezetet, de aki tanult némi mechanikát ( géptan ) vagy dolgozott NYÁK üzembe az tudja, hogy egy 0.8 -as fúró ajánlott fordulata 48 - 60.000/min. közt van. Ezt még a Dremmel se tudja megugatni, a többi meg még annyira se. Esetleg az a töltőtollas megoldás tud hasonló fordulatot, mint a Dremmel. Nekem a hozzá eszkábált állvány nem vált be. Nyeklett - csuklott, nem volt merőleges. Egy szóval: törte a fúrót.
Vagy 20 éve - egy vidéki NYÁK gyárban - az volt a divat, hogy egy fúróval 10.000 furatot lefúrtak, majd megélezték és még utánna 5.000 furat, majd kuka. Most - egy másik Pesti üzemben - 5.000 furat után kuka. Már nem élezik. Vagy a fúrószár lett olcsóbb vagy nincs az élezéshez értő személyzet - nem tudom. A furat felületének minél simábbnak kell lennie, egyébként a furatfémezés nem lesz jó. Ennek a "házi praktikában" nem nagy jelentősége van. Ott egy darab drót a "furatfém" ha valaki 2 oldalasra vetemedik ...
Azért nem szeretem, mert egyszerűen alsó közepes minőségű. Ismerősnél próbáltam másik típust, az is olyan gyenge. Jó a PR de egyszerűen egy barkácsgép kategória.
Idézet: „egy 0.8 -as fúró ajánlott fordulata 48 - 60.000/min. közt van” Végre valaki leírta a frankót. Köszönjük. Méghogy "oszlopos fúrőgépen a legalacsonyabb fordulatszámon" ... kb. mint a zsákvarrótű+kalapács kombó ...
Nyáküzemben valóban.
Ahol a lyukgalván miatt fontos a precíz sima falú furat.De otthoni hobbi szinten az egy oldalas lemezen csak az a lényeg, hogy át tudd dugni az alkatrészlábat, és lehetőleg minél több furatot bírjon a fúró. Senki nem ellenőrzi minőségbiztosító szemmel a furat minőségét. Max amikor látjuk a közeli fotókat az elkészült panelekről, és hümmögünk, hogy lám másnak is hasonlóan "precízre" sikerülnek a furatai. ![]() Ifjú koromban az első nyákjaimat még kézi furdanccsal fúrtam, 1mm-es fúróval. Az áramkör működött, és ez volt a lényeg. A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2021
Linkelnétek egy hobbikategóriájú furót ami tud 60 000/min. ?
Az enyém 40V táplálással kb. 30 ezret fordul.
Ascota könyvelőgép leporelló továbbító motorja. 24V-ról 6 ezret forog.
@pont és @Suba53: elsiklottatok a lényeg felett.
Sehol nem írtam olyat, hogy hobbi szinten 48...60.000 1/min. fordulatú fúróval kellene dolgozni, se olyat, hogy ne lehetne ettől jelentősebb alacsonyabb fordulatszámon is egy lyukat kivitelezni, meg olyat se, hogy ki milyen fúróval dolgozzon. Csak örömmel konstatáltam, hogy a sok okosság között végre leírta valaki, hogy - forgácsolástechnikai szempontból - mi az ideális fordulatszám 0,8 mm fúrószár átmérő és üvegszál erősítésű epoxi lap fúrása esetén. Tudjátok: vágási sebesség vs. átmérő/fordulatszám/előtolási sebesség. Ez szerintem eléggé objektív és tényszerű. Amit persze meg lehet "hágni" a barkácsolás szintjén (mint megannyi mást is), és sokan meg is fogják, nyilván kényszerűségből. Aminek aztán ára lehet/lesz a gyakrabban törő/elkopó fúrószár, a rojtosabb furat, stb., kinek mi fér bele. Namost. Részemről bárki azzal fúr, amivel csak akar. Én is fúrok néha-néha a töltőceruza-szerű kézifúró-alkalmatossággal, ha éppen kell 1-2 furat, ami kimaradt, stb. Ésszel, óvatosan, stb. DE. Amire szerettem volna felhívni a figyelmet: fentebb felvetette valaki, hogy tördeli a fúrógépe a fúrószárakat, amire helytelen az "jótanács", hogy vegye le a fordulatszámot a legalacsonyabbra. Mert nem azért tördeli (ahogyan az előttem szólók közül többen helyesen megfogták a dolgot). (Ld. megint "vágási sebesség", és gyorsan szorozd ki fejben, hogy ~ 240 1/min fordulatszám esetén 0.8 mm átmérőhőz mekkora előtolási sebesség kellene, az oszlopos fúrógépen.) Tehát a lényeg annyi, hogy olyan tanácsokat ne osztogassunk már itt, amit ha a tapasztalatlan kezdő követ, abból akár anyagi kára is származhat (azon túl, hogy az eredeti problémára mégcsak nem is megoldás).
Provokatív, de jogos kérdés.
Szerintem az elérhető kategóriában a Proxxon a nyerő. A Dremel talán tíz százalékkal gyorsabb gépeket kínál, de abban az árkategóriában, hobbi célra csak akkor vennék, ha nyernék a lottón. Akkor már kifizetődőbb legyártatni valakivel a nyákot. Nem is a fúrógép, inkább az állvány, ami alapján döntöttem. Eddig egy vastagított szárú fúrót törtem el: akkor leejtettem a kőpadlóra. ![]() A fordulatszám helyett a szögsebesség, amit figyelembe kellene venni. ne várja el senki, hogy konkrét számokat mondjak, azzal főzök, amim van.
Igen, elfelejtettem megemlíteni az előtolást, Mea culpa, de ötven év alatt annyira természetessé vált, hogy nem is jutott eszembe megemlíteni.
Idézet: „A fordulatszám helyett a szögsebesség, amit figyelembe kellene venni” Mindkettő ugyanazt a fizikai jellemzőt (=egyenletes körmozgás) írja le, csak más mértékegységben kifejezve (pl. 1/min. vs. radian/sec). Ha a kerületi sebességre gondoltál, akkor teljesen jó helyen keresgélsz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Mindig is utáltam kézzel fúrni ....