Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   114 / 122
(#) ponTT válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 22, 2021 /
 
Csak az egyik oldal szól, monoban mindkettő. Valami kontakt hiba lehet, a nyáklap mozgatása esetén átmenetileg "megjavul".
Évekig dobozban állt a kicsike, könnyen lehet, hogy elöregedett benne egy alkatrész.
Adott esetben egy diódát, vagy kondit ki tudok cserélni, ha tudom melyiket kell, de nem vagyok szaki, nem értek hozzá. Azért is keresek hozzá mestert.
(#) antiktelefon válasza ponTT hozzászólására (») Jún 23, 2021 /
 
Melyik bemenetről csinálja? Ha mindről, akkor a mono kapcsoló vag yaz oda menő kábel csatlakozója lesz.
Ez teljesen a hangerő poti és előfok előtt van, nézd meg másik bemenetről is csinálja-e (a nagy érzékenységű bemenettel óvatosan azért).
Nagyon nagy eséllyel az isostat kapcsolók kontakthibásak, vagy a din aljzat a hátán. Mindenféle szerrel ajánlják kimosni, én szét szoktam szedni a kapcsolókat és rendesen lepucolom az érintkezőket, a kapcsolóházon is áthúzok finom csiszolóvásznat és utána sosincs gond. Hátránya ennek, hogy az előlapot kel kell szedni hozzá.
(#) nandika76 hozzászólása Jún 27, 2021 /
 
Sziasztok. Van nálam egy 6363s javítás céljából. A probléma jelenség , hogy úgy szól mint egy sokol rádió. A tápfeszek rendben vannak, a némító szintén. Minden forrás olyan mintha csak áthallás lenne. Valahol ekvesziok a jel. A végfok rendben megy ha jelet kap külön. Hol keressem a hibát?
Előre is köszönöm!
(#) antiktelefon válasza nandika76 hozzászólására (») Jún 27, 2021 /
 
Nézd meg az előerösítő modult (hangszín panel), az gyakorlatilag két fokozat, mindkettő bemenetét meg tudod szakítani alkatrész kiforrasztással. Ha mindkét oldal rossz valami potméter vagy kapcsoló, esetleg előfok tápfesz okozhatja.
Azért a din kábeled is ellenőrizd, mielőtt apróra szeded.
A fekete fehér egy oldalas vagy a sárga színes rajz is hasznos ilyen hibák kereséséhez.
(#) nandika76 válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 27, 2021 /
 
Köszönöm!!
Hoppá mintha valami hiányozna hihi!! Most vettem észre fel se tünt eddig.
(#) antiktelefon válasza nandika76 hozzászólására (») Jún 27, 2021 /
 
Az előerősítő hiánya nem gond nagyszintű bemenetnél.
A hangszín panel az "előerősítő" a line level bemenetekhez.
Rajz alapján nézd meg a többi bemenethez hozzányúltak-e, de valószínűleg csak a lemezjátszó bemenetét szüntették meg.
(#) antiktelefon válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 2, 2021 /
 
Amúgy létezik erre direkt USB-s eszköz, keress usb wifi printer adapter-re. Ha nem akarod kívülről rádugni elrejted benne és bekábelezed az usb port hátára.
Ennek az az előnye, hogy a legolcsóbb usbs nyomtatóval is megy, nem kell hozzá hálózati nyomtató (habár minden nyomtató olcsó, a toner és a henger a drága bele)

A válasz erre a hozzászólásra készült.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) gyuszi77 hozzászólása Szept 13, 2021 /
 
Sziasztok videoton ra6383s típusú erősítőm
Úgy gondolta feladja a leckét tökéletesen szól de egy ibizonyos idő elteltével elkezd pulzálóan brummolni mint amikor egy kondenzátor lenne hibás. Majd ez megszűnik. Amit még észre vettem a fém vázon fesz van parázslik a fázis ceruza is. Amit eddig csináltam táp csere de a hiba ugyan az. Még az automata némitora gondoltam de az melyik részén van. Vagy mi lehet a baj ha valaki tud segíteni megköszöném.
(#) antiktelefon válasza gyuszi77 hozzászólására (») Szept 13, 2021 /
 
Mindkét oldal egyszerre búg?
A némító a végfok panelen a kis bf fet, ha kiforrasztod kizárhatod a hibát, de inkább valami kontakthiba vagy hangszín fok gond lehet, próbálj más bemenetet is azért.
(#) Lepke 10 hozzászólása Szept 21, 2021 /
 
Sziasztok!

Videoton EA 6383s típusú erősítőm több éves állást követő bekapcsolás után csak egy csatornán szólalt meg. A hangerő potméter bizonytalanul működik (recseg, serceg), arra gyanakszom, hogy ő lesz a hiba oka. Szerintetek okozhatja, hogy az egyik csatorna egyáltalán nem működik? Mit javasoltok, tisztítással megoldható, vagy létezik helyettesítő potméter? Előre is köszönöm a segítséget.
(#) antiktelefon válasza Lepke 10 hozzászólására (») Szept 21, 2021 /
 
Elég könnyen kideríthető a dolog. Pl a kimeneti jel az előlapi fejhallgató csatin is átmegy, azt is áthidalhatod.
Az előlapi felső gombsor panel jobb szélén van a 2 kimenet, ami a végfok fele viszi a vonali szintű jelet, ott egy pár ohmon át zárd össze a jobb és bal oldalt, ha szól akkor a poti lesz, ha nem szól, akkor a végfok kimenete kontaktos valószínűleg (vagy némítás, de nem valószínű).
(#) vision61 válasza Lepke 10 hozzászólására (») Szept 21, 2021 /
 
Szia!

Mielőtt bármit szétszednél, dugjál be egy fejhallgatót az aljzatba, kicsit mozgasd meg a dugót. A benne lévő váltókapcsoló is szokott kontakthibássá válni.
(#) antiktelefon válasza vision61 hozzászólására (») Szept 21, 2021 /
 
Sokaknak nincs megfelelő dugója hozzá, akkor írd azt is, hogy egy din dugó leszedett külső fém házát dugja bele. De a végfokra menő csati két lábát egy kis ellenállással összezárni nem a világ vége, főleg, ha azt mondja a poti döglődött.
(#) vision61 válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 21, 2021 /
 
Ha már kötekedés van, akkor szerinted milyen az a
Idézet:
„kis”
ellenállás, ami egy felhasználónak, van is otthon a fiókban? A 0,1 mm-es az elég kicsi? Mellesleg, ha valakinek van egy ilyen készüléke, talán egy ilyen átalakítót is beszerzett már hozzá.

Lepke 10 - Akkor jó lesz egy nagyobb tű is, vagy kiegyenesített gemkapocs szára. A csatlakozóban látható a váltókapcsoló, azzal is meg lehet mozgatni.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2021
(#) antiktelefon válasza vision61 hozzászólására (») Szept 21, 2021 /
 
Miért lenne kötekedés, domino dint ma hol találsz?
De a tied tényleg kötekedés, nyilván tht ellenállás, a kicsi az értéke, feljebb írtam:
"pár ohmon át"
De igazából akár a fejhallgató csati akár a jel bemenetek egy csipesszel is rövidre zárhatóak, azért írtam pár ohmot, hogyha félre nyúl, ne repüljön semmi, de úgy teszel, mintha nem az első mondatomban szerepelne a fejhallgató csati kizárása.
(#) vision61 hozzászólása Szept 21, 2021 /
 
Idézet:
„domino dint ma hol találsz?”

Pl. az előző linken is, de találtam olcsóbban is. Az utóbbi még a MM-ban is kapható.
(#) Lepke 10 hozzászólása Szept 21, 2021 /
 
Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget és főleg a dominó csati linket (nekem nem sikerült ilyen átalakítót találni)! Rendelek belőle és próbálkozom!
(#) antiktelefon válasza vision61 hozzászólására (») Szept 22, 2021 /
 
Boltban lehet bármit venni, de a hibakeresés akkor hatékony, ha nem kell alkatrész hozzá pluszba. Ember nincs, aki fejhallgatóval használná ezt az erősítőt. Jack- 5 pin din az alap, de ezt senki sem használja.
Ott voltunk nem szól jól a kimenete, most meg csatlakozót rendel, közben lehet a poti vagy valamelyik isostat kontaktos.

Lepke 10: ezt két módon is be lehet dugni, egyikben választja csak le a hangszórót emlékeim szerint. De ha gyanítod kontaktos a potméter vagy hibás a végfok, nagyon nem ajánlanék fejhallgatót rakni rá, nem egészséges 20-30V-os tüskéket hallgatni és annak sem tesz jót.
(#) harasztit hozzászólása Dec 16, 2021 /
 
Sziasztok,

Tudom, lehet csak vissza kellene olvasni. Van egy 6363s-em. Elég jó állapotú úgy néz ki nem nyúltak bele. Egyik oldala halkabb mint a másik. Kellene néhány jó tanács mit kell vele csinálni illetve milyen módosításokat lehet rajta elvégezni, hogy jobb legyen. Miket kell benne cserélni illetve a fejhallgató csatlakozót lehet-e normál 5ös dinre cserélni. Pl.: potmétert lehet még ezekhez venni? Előre is köszönöm a segítő válaszokat.
(#) antiktelefon válasza harasztit hozzászólására (») Dec 16, 2021 /
 
Nem kell visszaolvasni, letöltöd a rajzot és a kábeleket átforrasztod úgy, hogy először azonos jel menjen a végfokra, aztán a hangerőpanelre, ha közte van a hiba, akkor meg kicsit több forrasztással a hangszín és hangerő egységek is keresztbe cserélhetőek (a potikra menő vezetékekre is figyelj, nem elég a csatolókondit átforrasztani.) Ha valaki elkezdi leírni milyen pontokra mit rakj tesztként akkor bele fogsz kavarodni, elő kell venni a rajzot és meg kell érteni a hibakeresés lépéseit.
A fejhallgató kimenetet az a végfok kimenete direktben, csak a csatlakozón van egy 220 ohmos ellenállás. Ha 5 pólusút raksz, akkor nem fogja a hangszórókat leválasztani utána, illetve utána tévesen beledugott dolgok nem fogják szeretni a végfok jelszintjét, de be lehet építeni, csak minek, feljebb linkeltek egy jack-domino átalakítót, akkor már inkább az. Potmétereket már csak vaterán tudsz vadászni, de a hangerőpoti nagyon ritka és nem lehet mással helyettesíteni sem mechanikailag, sem elektromosan.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2021
(#) mugab válasza harasztit hozzászólására (») Dec 16, 2021 /
 
Ha van affinitásod az ilyenekhez, akkor az adóelmászás, az erősítő rész erősítés csökkentése a visszacsatoló kondi kivételével, ha zajos akkor a földhurok javítás amik közkézen forgó problémák szoktak lenni és megoldások is vannak rájuk...
(#) harasztit hozzászólása Dec 16, 2021 /
 
Erről találtam leírást. Az SC58 és SC64 kondi akkor eltávolítható?
(#) harasztit hozzászólása Dec 16, 2021 /
 
A képen, az alkatrészen lévő feketedés jelezhet hibát?

6363s.jpg
    
(#) mugab válasza harasztit hozzászólására (») Dec 16, 2021 /
 
Kis eséllyel.
(#) mugab válasza harasztit hozzászólására (») Dec 16, 2021 /
 
Igen.
(#) vision61 válasza harasztit hozzászólására (») Dec 16, 2021 /
 
Az "csak" oxidáció. Ettől még lehet hibátlan.
(#) antiktelefon válasza harasztit hozzászólására (») Dec 16, 2021 /
 
Olvasd el, amit írtam. A két vegfokra add ugyanazt a jelet, és nézd meg azonos-e a kimenet. A modul bemenő lába benne van a sárga rajzban.
Végfokban ne cserélgess vakon tranzisztort, annak semmi baja nincs.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2021
(#) metabo123 válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 17, 2021 /
 
Tettél már fel neki rajzot, hogy azzal segítsd?
(Tudom, hogy már fenn van, de látod kezdő a fórumon.)
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2021

RA6363S.pdf
    
(#) harasztit hozzászólása Dec 18, 2021 /
 
Kezdő vagyok nagyon. Decket kötve Tape 1re, nagyon halk a hangja. Szinte semmi. Rádiót hallgatva csak mono üzemmodban szól mindkét hangfal. Köszi a válaszokat. Ha zavaróak a kérdéseim akkor szóljatok, nem kérdezek többet.
(#) harasztit válasza metabo123 hozzászólására (») Dec 18, 2021 /
 
Köszi.
Következő: »»   114 / 122
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem