Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1608 / 1672
(#) Alkotó válasza Black7275 hozzászólására (») Szept 24, 2021 /
 
Ezen a panelon a tesztek során felmerült igények már eleve ott vannak, nem kell őket utólag "patkolni".
Másságok a c4-hez képest (a teljesség igénye nélkül):
- finomszabályozási lehetőség áramnál és feszültségnél,
- a FET panel csatlakozási sorrendje azonos és pozíciója is egybe esik a vezérlő panellel, valamint a FET panelon az esetleges "hangoláshoz" szükséges ellenállások is ott vannak.
- C16 kondenzátor is a panelre került és R15 két párhuzamos tagból rakható össze a pontosabb érték miatt,
- a csatlakozókat ismét széthúztam ezért oda a klasszikus dugók is elférnek, de megmaradt a tüskesor lehetőség is mert éppen 1 raszterrel húztam el őket egymástól,
- panelkontúr megváltozott.

Az elérhetőség már csak szállítás kérdése, nagyjából 1 héten belülre saccolom.
(#) nyomtatós válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 24, 2021 /
 
Én is azt vettem, de már jó rég, úgy néz ki az valami gyengébb széria volt, vagy a tiéd volt kivételesen jó
(#) D Wye hozzászólása Szept 28, 2021 / 7
 
Sziasztok!

Nem építettem ugyan semmit, de találtam egy hasznos segédletet, hátha másnak is jól jön.
(#) mnyugger válasza D Wye hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Melyik múzeumban találtad?
(#) D Wye válasza mnyugger hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Sajnos csak az internet bugyraiban. Élőben biztos ennél is nagyobb hatást gyakorol
(#) gyerek67 válasza mnyugger hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Ne már, eddig még én sem láttam! (Tovább is küldtem a megfelelő címekre!)
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2021
(#) gkari válasza D Wye hozzászólására (») Szept 28, 2021 /
 
Nekem a legjobban a "7,62" kaliber tetszik, az tényleg "szól", ha valahol zárlat van.
(#) D Wye válasza gkari hozzászólására (») Szept 29, 2021 /
 
Már dolgozom egy saját prezentálásában. A töltények már meg is vannak
(#) Suba53 válasza D Wye hozzászólására (») Szept 29, 2021 /
 
Mindenképpen vedd bele a lánchíd egyik láncszemét is. Talán a felújításkor lesz bontott darab belőle.
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 29, 2021 /
 
Gratulálok. Én az OpenOffice Draw programot használom napi szinten ilyen és hasonló dokumentációk elkészítésére. Az Itt elérhető leírások mind ugyanúgy készülnek: Ha 3D ábra kell akkor Google Sketchup modell, Tisztán pixeles munkákhoz Xnview vagy Gimp. Kompozithoz OpenOffice, ami vektoros és pixeles képekkel is dolgozik A0 méretig. Utóbbi a pdf-eket is elég jól kezeli, így már tervezéshez is ezt használom. Elküldi az ügyfél pdf-ben az alaprajzát, amibe vagy vektorosan folytatom a rajzot, vagy tudok pixeles illusztrációkat is elhelyezni. Szívesen megmutatnék egy 50 oldalas tervet A3-ban, ha nem lenne titoktartás az ügyfelek felé. De ha megnézed a leírásokat látszik, mi mindenre jó. Pixeles ábrákhoz is lehet fogópontokat definiálni és képes az objektumkövető vonalkázásra. Egyenes összekötővel, 45 fokossal, ívessel stb. Ezeket lehet vezetékeknek is használni. Már elgondolkodtam rajta, hogy nyákot tervezni is lehetne, ha a szükséges libeket elkészítené az ember. Ábra libet is lehet létrehozni, ami egy gombnyomással elérhető.
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 29, 2021 /
 
Futólag megnéztem amit javasolsz.
1. Az OpenOfficeDraw, a leírása szerint sokat ígér. Abban már elakadtam mennyire ingyenes. Az lenne a lényeg, hogy a kezelési logikája mennyire hasonlít azokhoz a porgramokhoz amiket én eddig használok. Találtam hozzá rövid magyar kézikönyvként használható útmutatót, ami alapján kipróbálom majd. Azt is mérlegelnem kell, hogy ha már megismerkedek egy programmal, akkor az lehetne akár a durván professzionális is, de ebben még nem döntöttem.
2. A linken lévő "katalógusokba" is belenéztem. Látványosak. Nekem nem elsősorban a globális összeállítás okoz gondot, mert erre vannak megszokott programjaim, hanem a részletek. Pl. mellékeltem egy képet a linkeden lévő egyik kiadványból, amin egymás fölött úgy látszanak a fotók, hogy azok "üresek". Egy ilyen automatikus körülvágás nekem most még gondot okoz.
3. A szerkeszthető felület nagyságát te is említed, és a programleírás is kitér rá. Ezt nem annyira értem, mert ha a felbontás kellően jó, akkor a méret szinte lényegtelen. Egy bélyegnyi felületből is készít a nyomda akár egy házfalnyi plakátot is.
4. A paneltervezés egy speciális szegmense a grafikai világnak, amennyire ezt én meg tudom ítélni, jóval többről kell szóljon mint néhány grafikai elem kombinálása. Nekem ehhez most az Eagle kínálja az összes olyan lehetőséget amire szükségem szokott lenni (vagy az sem kizárt, hogy már eleve csak olyan dolgokban gondolkozom, amit kínál a program, mert néha hiányzik a fejlett rajzoló opciók némelyike).
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 29, 2021 /
 
Értem. Igazad van - fórom van, mert DTP-ztem pár évig. Egy png kép elkészítése nekem nem nagy feladat. Egy körbenyírás sem. Ha GIF, vagy PNG a képed, az automatikusan kezeli az átlátszóságot. A gif színekben szerényebb, de ha a méret is fontos - tökéletes megoldás. AZ OO ingyenes. Én még 1998-tól kezdtem használni, miután besokalltam az MSOffice-on. Akkor StarOffice volt még a neve, később lett OpenOffice, amit a SUN is felkarolt. Nálam az volt a fő szempont, hogy multiplatformos legyen, fusson bármilyen oprendszeren, de legyen fájlkompatibilis. Azóta nem is szeretnék mást használni, mert annyira jól sikerült. Érdemes tudni, hogy XML alapú és a fájlok tömörített xml-ek. Azaz, ami MS officeba több MB méretű, az itt sokszor mindössze pár kB. Az XML alap miatt könnyen konvertálható akár HTML alapú oldalakba is. Nem véletlenül ez az alapja a google office eszközeinek is. Egyet értek a nyáktervezést illetően, de rajzoláshoz néha nem kell pilótavizsgás szoftver. Az Eagle licenszelése is sokat változott és nyilván sokkal inkább célspecfikus.
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 29, 2021 / 3
 
Abszolút érintőleg, de mégis csak belenéztem egy komolyabb programba. A képek körbevágása valóban nem volt nagy kunszt, számos "varázsló" és beállítási opció segíti ezt.
Mellékeltem mivé alakult így a korábbi kép. A tarka hátteret csak azért tettem alá, hogy érzékelhető legyen a határvonal.
Persze ennek most az egyébként is fehérre tervezett háttér miatt semmi jelentősége, de később még jól jöhet a ismeret.
(#) nik hozzászólása Okt 3, 2021 / 7
 
Sziasztok!
Lomolás közben a kezembe került ez az évtizedekkel korábban készített eszköz. Még gyerekkoromban egy délután dobáltam össze, abból, ami a kezembe akadt odahaza. Kiszolgált régi számítógép (Olivetti, ha jól emlékszem) ventilátor, zsebrádió hátlap, Simson benzincső, stb. Emlékszem, azokat a műanyag lapát lapokat egy öngyújtó lángja alatt hajlítottam. Talán két hétig volt hadrendbe állítva, de nagyot mentett a forró augusztusi éjszakákon.
(#) newman92 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Okt 6, 2021 /
 
Nosztalgikus! Amikor még ennél sokkal veszedelmesebb és vacakabb dolgokat építettem. Persze meg voltam győződve róla, hogy mekkorát alkottam.
(#) majkimester hozzászólása Okt 7, 2021 / 4
 
Talán eredetileg is ide kellett volna tennem, de most legalább ide linkelem:

DIY forrasztási füstelszívó nagyítós lámpából

2 éve csináltam, de azóta már az Alin is láttam hasonlót.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2021
(#) attika válasza majkimester hozzászólására (») Okt 7, 2021 /
 
Ez tök jó, de elszívja a füstöt és ugyan abba a légtérbe visszatolja és az egész helységbe érezni ha forrasztasz.
(#) sidocious válasza majkimester hozzászólására (») Okt 7, 2021 /
 
Ez nagyon tetszik. Gratulálok! Igen hasznos darab.
(#) majkimester válasza attika hozzászólására (») Okt 7, 2021 /
 
Na igen, azok az elszívók nyilván jobbak amik kinyomják a helyiségből az elszívott levegőt. Ez olyan mint a gyári egyszerűbb típusoknál, azaz csak egy szénszűrő szivacs van, így azért nem egy az egyben tolja vissza. De emellett még jó lenne egy Hepa filter is rá. Meg forrasztás közben azért szellőztetni is szoktam.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2021
(#) mek-elek válasza attika hozzászólására (») Okt 7, 2021 /
 
Még mindig jobb, mint töményben beszívni. És amikor a forrasztást gyorsan hűtené az ember szájon át, akkor duplex üzemmód adódik, egyszerre fúj, és szív..ja a füstöt.
(#) Egri Frédi hozzászólása Okt 8, 2021 / 7
 
Ilyen volt és ilyen lett ... Hála valve társunk segítségének. Allah növessze hosszúra szakállát !
(#) proli007 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Okt 8, 2021 / 2
 
Hello! Ez most mi? 7808-nak a 8,75V bemeneten kevés, kimeneten sok.. Vagy SOKK!
(#) Egri Frédi válasza proli007 hozzászólására (») Okt 8, 2021 /
 
Szemed, mint a sasé !!! Egyébként helyes észrevétel.
A 328 bemenete max. 5V -ot tud fogadni, úgy hogy ne menjen tönkre. Ezért a feszültség mérése egy ellenállás osztó kisebbik tagjáról van levéve. Elvileg úgy lett kitalálva a szerkezet, hogy max. 24 V -os tápkockát lehessen vele vizsgálni. ( A belsejében a trafócska ~27V -al támogatja az elképzelést. ) Így a "mért" értékből matematikai úton kell "előállítani" a "tényleges" feszültséget. Az építgetés folyamán felvetődött a "negatív" , 79xx kockák mérésének a kívánalma. Mivel valve volt oly rendes, hogy 2 "csatlakozó fejjel" is megtámogatott - ráadásul különböző színűvel !!! - így megvalósítható lesz az elképzelés. A kijelzett érték azért pontatlan, mert egy a "fejlesztés" - valamelyik - közbenső szakaszában készült program kódot tartalmaz az Atmega. Igazából nem is kell "halál" pontosan
mérnie a szerkezetnek, egy - két tized ide - oda lényegtelen. Az rá van írva a tápkockára, hogy mekkora feszültségre készült, ha ott van mellette a mért érték, akkor jó - lehet. Egy 7805 -ön is lehet mérni 4.95 - 5.1V -ot, terheléstől, gyártótól, minőségtől függően. Egyébként marha kényelmes és gyors a használata. Egy jó maréknyi 7808 -at 2 perc alatt átpörgettem - találtam is 4 rosszat ...

Ha lesz hozzá kedvem azért átírom a programot. Az a közel 0.8V eltérés valóban sok és messze túl van a jóízlés határán.
De most gyönyörködöm benne, olyan szépre sikeredett ... Nincs kedvem megbontani a dobozát.
(#) proli007 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Okt 8, 2021 /
 
Valóban szép, gratulálok!
De ha sas szemem lenne, négylábú nyúlra vadásznék, mert azt jobban szeretem mint a háromlábú stabit!
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Okt 8, 2021 / 1
 
Kétlábúra meg általános vadászati tilalom van Kálmántól.
(#) Egri Frédi válasza Gafly hozzászólására (») Okt 9, 2021 / 1
 
Házinyúlra egyébként sem lövünk, hanem jól megb..uk - Szikora Robi óta !!! Ő évente "kettesével" vadászta le őket
(#) Josi777 hozzászólása Okt 9, 2021 /
 
Egy ideje már készen van, de most fogják elvinni, ezért eszembe jutott, hogy megmutatom
Doboz kívülről, doboz belülről. Proci a kijelző alatt. Elvileg nem került volna beépítésre, mert utólag derült ki, hogy "szűk" a doboz, nagyon nehezen lehet kivenni a dugaszolható sorkapcsokat és a kábeleknek is kevés a hely. A tovább fejlesztett változat már sokkal szellősebb.
(#) Egri Frédi válasza Josi777 hozzászólására (») Okt 9, 2021 /
 
Huhhh ... Ezt jól telezsúfoltad ! Csak javítani ne kelljen, mert leszedik a keresztvizet rólad.
(#) Josi777 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Okt 9, 2021 /
 
Drága a nyákgyártás, minél kisebb, annál olcsóbb
(#) Egri Frédi válasza Josi777 hozzászólására (») Okt 9, 2021 /
 
Ha itt csináltattad kis hazánkban ez teljesen igaz !
Egy gyufásdoboznál alig nagyobb egyoldalas, lakkos NYÁK -ért képesek elkérni 630Ft+ÁFA -t.
Következő: »»   1608 / 1672
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem