Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   125 / 138
(#) Gafly válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 10, 2021 /
 
(#) ferci válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 10, 2021 / 1
 
A nagyfesz tekercs egyik vége a trafó vastestére van csatlakoztatva, a másik vég pedig a tekercsre van rögzítve ( lapos csatlakozó, "apa " ).
Ezek között mérheted a szekunder ohmot.
Amiket mutatsz ( lehúzott csatlakozók ), azokon ne mérjél semmit sem, ha a trafóra vagy kíváncsi.
Az 1-3 a magnetron fűtőtekercse - tehát csak egy pár voltos, nagy áramú tekercs ellenállását mérted.
A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2021
(#) DUCIJUCI válasza Gafly hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Szia. Ezt a rajzot összevetve az én fotómmal, a 2-es és 3-as csatlakozó között kell mérnem 100-110 ohmot? Akkor valószinüleg nagyfesz szempontból jó a trafó?
(#) NGY válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Ahogy ferci írta eggyel előtted, a nagyfeszültségű szekunder tekercs egyik vége a trafó vasmagra van kötve. Tehát a te rajzodon a "2" pont és a trafó vasmag között kell tudnod mérni 100...200 Ohm közötti értéket.
(#) Gafly válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Most hogy megint megnéztem, az a rajz amit linkeltem nem korrekt.
Van alatta ami az.
De ahogyan ferci és NGY irja...
(#) DUCIJUCI válasza NGY hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Szia. Nálam szakadás van e két pont között, de legalább már tudom hogy hol és milyen értéket kell mérnem.
Köszönöm.
(#) ferci válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Ez a kivezetés a szekunder nagyfesz.
Piros nyíl.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2021

szek..JPG
    
(#) Ge Lee válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
HA szakadást mérsz, akkor kapcsold feljebb a műszert a 2k-s állásba. Ha az ellenállás néhány száz ohm, akkor azt nem fogod tudni megmérni a 200 ohmos végkitéréssel.
Csatolok egy rajzot, így néz ki a hagyományos trafós mikrók kapcsolása, nyilván a primer oldali sok kapcsoló, hőkapcsoló meg retesz ezen nincs rajta.
A két szál ami a trafóról közvetlenül a magnetronra megy az a fűtése, azon közel nulla ohmot mérsz. A trafó harmadik szekunder kivezetése és a fém ház között kell azt a néhány száz ohmot mérned, vagyis azon a szálon ami a szekunder biztosítékra megy, már ha van benne olyan, mert a gagyibbakból általában ki szokták spórolni.

mikró.jpg
    
(#) DUCIJUCI válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Szia. A szóban forgó kivezetésen, a fotómon 2-es számú vezetéken minden állásban szakadást mérek. 2Mohm állásban ha a primerhez érintem a másik mérőzsinórt, néha mutat valamilyen értéket, de visszaáll a kijelző az 1-es értékre. Azt már az elején kiveséztem, hogy a trafó rossz. Már azt is megtudtam, hol és milyen értéket kell mérnem, hogy érdemes legyen másik trafóval próbálkoznom. Köszönöm. Hogy mi a baja ennek a trafónak, végül is nem számít.
(#) Lamprologus válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
A 2-es számú vezeték és mi között mérsz szakadást?
(#) NGY válasza ferci hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
@DUCIJUCI (csak nem tudok egyszerre két hozzászólásra válaszolni):

Ez pedig ahol a tekercs másik fele rá van kötve a vasmagra (kék nyíl).

Mivel ezek a trafók általában impregnálva vannak, elképzelhető, hogy a mérőtüskéd nem érinti "rendesen"' a vasmagot.

Késsel vagy reszelővel kapirgáld meg a nyíl hegyénél lévő szegecs fejét amíg fémtiiszta nem lesz, és utána mérjél ezen pont és ferci fentebbi fényképén lévő másik pont (piros nyíl) között
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2021

mikro.jpg
    
(#) Hutty válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Nem, nem a trafó a rossz. Az ajtókapcsolók közül az egyik ( Interlock monitor ) részben zárlatos.

De nekünk akkor is teniszkönyökünk van.

Jöhetnek a kövek....

<< a csatolásban egy hasonló mikro rajza van. >>
(#) DUCIJUCI válasza Lamprologus hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Szia. Konkrétan mindenhova mértem, a vasmagra is. A multiméter minden fokozatában és egy másik multiméterrel is.
(#) DUCIJUCI válasza NGY hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Szia. Az én trafómon hegesztve van a négy talpa, amin keresztül rögzítve van a helyére. Tettem a mérőcsúcsot a trafóra, a talplemezre, a hegesztésre és kotorásztam is. Semmi.
(#) DUCIJUCI válasza Hutty hozzászólására (») Okt 11, 2021 /
 
Szia. Itt valahol olvastam már az ilyen hiba jelenségről. De akkor ajtó nyitásra olvadna ki a biztosíték nem? Nálam pedig nem ez volt a jelenség. Trafó nélkül üzemel, ami tud, trafóval pedig elkezd világítani a bizti egyre jobban és vége.
(#) user1914 válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
Hi!
Nem lehet, hogy a kicsit megégett mikrokapcsoló árama kevés a 8 A bizti kiolvadásához. De ha a trafó 5 A és a szivárgó kapcsoló árama összeadódik az már sok lesz.
De a trafó primer oldalára rá tehetnéd az árammérőt sorosa, amikor a szekunder nagyfeszültségű tekercs le van húzva, láthatnád abban a 3 másodpercben az áram emelkedését is, vagy az értékét.
Üdv. M.
(#) DUCIJUCI válasza user1914 hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
Szia. Sajnos váltóáramot nem tudok mérni. Az tény, hogy ahol a 100-110 ohmot kéne mérnem, ott szakadást mérek. Most, a mikrókapcsolóval kapcsolatban, trafó helyett multiméterrel beüzemeltem a mikrót alacsony teljesítménnyel. Tudom, ugyanúgy 1000W-al megy, csak szakaszosan. A relé kapcsolgatására szépen megjelent a 246V feszültség. Lehet ennek a mikrónak sok minden baja ennyi idő után, de a trafón akkor sem tudok olyan értéket mérni, amit kellene. Csak most jutott eszembe, hétvégén kivihettem volna a trafót a garázsba, bedughattam volna a konnektorba (itthon nem), és ha nem veri le a 16-os autómatát, akkor 5-10 perc után a melegedéséből tudnék következtetni. Hát majd hétvégén megpróbálom.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2021
(#) Ge Lee válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 12, 2021 / 1
 
Nem találkoztam még olyannal, hogy mikróban trafó tönkremenjen, ettől persze még előfordulhat. Általában kondenzátor zárlat, dióda hiba, vagy mechanikus hibák vannak, kapcsoló, retesz, rosszul préselt kábel és hasonlók, nagy ritkán magnetron. A régebbi mikrók 25-30 évet elmennek gond nélkül, meg még utána is sokat egy kondicsere után.
(#) DUCIJUCI válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
Hát az enyém 26-28 éves lehet. 25-nél biztos idősebb, de 30-nál fiatalabb. Gyakorlatilag a grill és forró levegő keringtetést csak kipróbáltuk 1-2 alkalommal. A CRISP funkciót sohasem indítottuk el. A hozzá való tányér vadiúj állapotában van. Csak melegítettünk vele nem főztünk benne. Ennyit bírt, de ezt eddig probléma mentesen.
(#) user1914 válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
Én viszont találkoztam már olyannal, hogy a képeken kék nyillal jelölt sarunál volt szakadt a szekunder tekercs kivezetés, ami a trafó testre köt.
Üdv. M.
(#) NGY válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 12, 2021 /
 
Csak úgy bedugni egy szabadon álló mikró trafót a 230 V-ba eléggé veszélyes. A 2 kV a szekunderen minden, csak nem biztonságos - elég egy rossz mozdulat és többet nem kérdezel itt .
Ezek a túlgerjesztett vasú trafók terheletlenül nagyon gyorsan melegednek, ha ép a primer, nem kell hozzá 5 perc, elég 1 is, és érezhetően meleg lesz. DE ez még mindig nem ad választ arra, hogy a szekunder tekercs ép-e.

Fordítva lehet jobb lenne: nagyfeszültségű tekercs megy a 230 V-ra, és a primeren méred a kijövő feszültséget - valahol 20...24V AC körül várható, ha minden rendben a trafóval. (Így az automatát sem fogja leverni.)

Ha még biztosabbra akarsz menni, köss egy 60...100 W-os hagyományos izzót sorba a szekunderrel mielőtt rákapcsolod a 230 V-ot, az jelzi azt is, ha valami anomália lenne.
(#) DUCIJUCI hozzászólása Okt 12, 2021 /
 
Sziasztok. Mindenkinek. Köszönöm, hogy próbáltok rám is vigyázni. Természetesen ennyi idő alatt hozzám nőtt a mikró, de annyira nem, hogy a konnektorba csatlakoztatott trafót a kezemben tartsam vagy ölelgessem. Ha olyan nagyon laikus lennék, ez első hozzászólásom az lett volna, hogy nem működik a mikróm, mi lehet a baj. Tehát én olvasok, és ebből valamennyi meg is marad. Persze,ettől még nem értek hozzá.
Tehát meg tudom oldani, hogy rákötöm a 240V-ot. Tényleg pár perc alatt képes felforrni? Itt valahol azt olvastam, hogy terheletlenül kb. 2A-t fogyasztanak. Igaz mérni nem tudom. Persze ráköthetem fordítva is. Áram alatt se így, se úgy nem terveztem taperolni, de a szekunder felől megtáplálva, a multiméterrel közel merek menni hozzá.
(valahol 20...24V AC körül várható). Ha semmi, akkor nyilván szakadt? Hát majd szombaton megpróbálom.
Bocsi, azt elfelejtettem írni, hogy délután melózok. Ezért nem vagyok itt.
(#) DUCIJUCI válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 16, 2021 / 1
 
Sziasztok. Csak leírnám a trafó teszt eredményeket.
(Valami komoly gond lehet nálunk. Ugye tönkre ment az öreg mikrónk, tegnap meg a 22 éves mosógépből kezdett csorogni a víz. Őrület.)
Trafó. Már pénteken összepakoltam egy dobozba a trafót, vezetéket, dugót, multit, infra hőmérőt.. Ma a betonra raktam egy plexit, arra a trafót és bedugtam a konnektorba. Először a 240V-os oldalról megtáplálva. Nem csapta le az autómatát. Nem is volt számottevően hangos. Kb 20 sec alatt 80-85 fokot mértem a hálózati tekercsen. Gondoltam adok neki még egyszer kb 20-25 sec.nyi áramot. Bírta, de a tekercsen már 125 fokot mértem. Már amennyire jó a hőmérőm. A vasmag is kezdett melegedni. Utána átraktam a tápkábelt a nagyfesz oldalra. Már előzőleg csináltam egy csatlakozást a trafó lecsavarozási pontjához és "a " 2-es számú vezetékhez forrasztottam a tápot.
Ahogy bedugtam a dugót, ki is húztam, mert a 2-es vezeték tövéből, a szigetelő lap alól kicsapott egy kis szikra. Így aztán nem dugtam vissza, nem is mértem a multival semmit. A trafót letudtam. Rossz. Azt azért megkérdezném, hogy ilyen jelenség mellett érthető, hogy kiolvadt a 8A-es biztosíték? Vagy lehet még más probléma is a trafó után?
(#) NGY válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 16, 2021 / 1
 
Örömmel olvastam, hogy a szükséges elővigyázatossággal végezted a teszteket.

Az hogy a nagyfesz tekercs kivezetése szikrázott, az nem jó jel, ez a trafó valószínűleg hibás.

Hogy" magától", vagy a magnetrontól, azt látatlanban nehéz megmondani, és nem is lenne szerencsés további kísérleteekt folytatni, mert nem csak 2kV de a mikrohullám is eléggé ártalmas az egészségre.

Sajnos elég messze vagyunk egymástól, de ha te vagy ismerős/rokon jártok mostanában Budapesten és eljuttatod a hibás trafót, adok neked helyette egy hibátlant.
Épp most bontottam szét egy mikrót a trafó újrahasznosítása céljával, de a nagyfesz. tekercset amúgy is levágnám róla.
Tovább megyek, ha kéred, adok még egy biztosan hibátlan magnetront is, meg nagyfesz diódát, meg kondenzátort. Akkor nem kell kísérletezgetni, csak gondosan összeszerelni, tízszer leellenőrizni, aztán mehet a jó kis Whirlpool még harminc évet .
(#) DUCIJUCI válasza NGY hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Szia. Természetesen ki tudna vigyázni rám, ha önmagam nem lennék rá hajlandó!
Bizony, egy kicsit távol vagyunk egymástól. Azért köszönöm a felajánlásodat. Valószínűleg lesz trafó a környéken is. Előbb-utóbb.
Csak még egy kérdés. Nekem is az a tervem, hogy levágom a nagyfesz tekercset a trafóról. Ez az intenzív melegedés az én trafómon megszűnik a nagyfesz tekercs nélkül? A primer oldalon elfogadható a 2,5 ohm?
(#) NGY válasza DUCIJUCI hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
A trafó a vasmag túlgerjesztése miatt melegszik. Ahogy terhelés nélkül üresjáratban melegszik, ugyanúgy fog a nagyfesz. tekercs nélkül is melegedni.

Jelentősen csökkenthető a a túlgerjesztés, ezzel a melegedés és az üresjárati áram is azzal, ha 20...30 menetet rátekersz még a vasmagra (értelemszerűen megfelelő cséve és szigetelés alkalmazásával) és sorbakötöd az eredeti primer tekerccsel. Ehhez az eredetivel megegyező, legalább 1 mm átmérőjű és hőálló szigetelésű huzalra van szükség, legjobb a kétszer zománcozott réz vagy alu tekercselőhuzal. A tekercselés iránya értelemszerűen meg kell egyezzen az eredeti tekercsével.

Ha egy "közönséges", a 230V-ról kisfeszültséget előállító hálózati trafónak szeretnéd átalakítani, a nagyfesz. tekercsen (és a magnetront fűtő pár menetes tekercsen) kívül a két mágneses söntöt is célszerű kivenni.

És végül szintén érdemes lehet egy méretezést elvégezni, hogy a meglévő vasmag-keresztmetszettel 1) mekkora teljesítményt várhatsz normál körülmények között, illetve 2) "értelmes" üresjárati áram hány me/V-tal érhető el. Ez aztán meghatározza majd a kívánt szekunder feszültséghez is a menetszámot.

Mikró trafók általában 1 me/V körüli értékkel készülnek, a fenti 20...30 menet (ami egy tapasztalati érték) hozzadásával a meglévő primer 200...240 menethez már jelentősen csökkenthető a gerjesztés/üresjárati áram/melegedés.
(#) DUCIJUCI válasza NGY hozzászólására (») Okt 17, 2021 /
 
Köszönöm.
(#) Babbaa hozzászólása Okt 18, 2021 /
 
Sziasztok,Whirlpool AVM 918 mikróval van kérdésem: Calibrálás után azt írja ki, hogy Empty. Végignéztem a Használati utasításban levő teendőket, mindet leellenőriztem, ( forgótányér, áram, stb...) ugyanaz az eredmény. Van valakinek ötlete?
(#) uniman válasza Babbaa hozzászólására (») Okt 18, 2021 /
 
Hello! Bizonyára "ÜRES"...tegyél bele egy pohár vizet...és nem lesz "EMPTY", azaz érzékeli a súlyt.
(#) sany válasza Babbaa hozzászólására (») Okt 18, 2021 /
 
Mit kell kalibrálni egy mikróban? Le vagyok maradva.
Következő: »»   125 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem