Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fülkés telefon életre keltése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Telkor_tel hozzászólása Nov 7, 2021 /
 
Műszaki közép iskolámból selejtezés során hozzám került egy ilyen készülék. Érdekelnek a régi kor technikai megoldásai, ezért ez a telefon is. A műhely dísze, fent van már a falon. Megvan már egy ideje, most viszont elhatároztam, hogy segítségetekkel megpróbálom beüzemelni.
Eddig ennyit találtam róla:
http://centroszet.hu/tananyag/tavbeszelo/a_telkor_tpus_rms_telefonr...r.html
Vonalra kötve elindul, leszámolja a memóriát stb, de hívni nem lehet vele, érkező hívás esetén sem csöng ki.
(#) Udvari Zsombor válasza Telkor_tel hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 
Kellett ebbe pénzt bedobni? Úgy próbáltad-e már? Általában ezeknél csak pénz bedobása esetén lehet hívást kezdeményezni, limitált időre. Olyan vonalakon szoktak ezek lenni, ahova tudtommal nem szokott érkezni bejövő hívás (miért is csöngetnének egy random utcán lévő fülkét?), így nem meglepő, hogy nem igazán akar reagálni a bejövő hívásra.
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 7, 2021 / 1
 
Nem oly biztos ez. Már a '90-es években hirdették: a telefonfülkék visszahívhatók. Szerintem azelőtt is volt (elvi) lehetősége, csak nem volt kiírva a fülke telefonszáma.
Pénzbedobás sem kellhet, ha eleve ingyenes számot akarsz hívni -bár ebben nem vagyok teljesen biztos. Lehet, hogy csak a 04-05-07 (avagy 104-105-107) -et engedi "tantusz" nélkül.
(#) dB_Thunder válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 7, 2021 / 1
 
Pedig az utcai telefonokat is fel lehet hívni! Mi azzal szórakoztunk ezredforduló környékén!
Egyébként ezt szerintem a központ dönti el nem a készülék, hogy kimegy e rá a hívás.

Innentől kezdve viszont nem tudom miért nem csöng ki..
Külön táp nem kell neki? Szinte biztos, hogy egy "ekkora" készüléknek valami extra táp kell, nem elég a sima vonal....Szerintem.

Update:
Ezek szerint tévedtem:
Idézet:
„működéséhez szükséges energiát teljes egészében a vonaláramból nyeri, a 18 - 60 mA-es tartományban működőképes.”
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
(#) dB_Thunder válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 
Viszont a linken szereplő "központi szoftver" és valamilyen hardver ami szoftver információit a vonalra illeszti, nélkül szerintem nem fogja magát iniciálni.
(#) toto válasza Telkor_tel hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 
Ez egy dél-afrikai Telkor készülék, a Matáv fénykorában közel 20ezer ilyen volt Magyarországon. Ez egészen jó állapotban van a fénykép alapján, de rémlik, mintha lett volna egy pár cellás akku is rákötve.
Emlékeim szerint az akkupakk nélkül is működnie kellene egészen addig, amíg egy érmét bele nem dobsz. Mivel az érmevizsgálónak nagyobb áram kell, mint amit a vonalról kap a készülék.
Az évek alatt rengeteget fejlesztették a szoftverét, főleg az érmevizsgáló miatt. Pl. kezdetben nem tudta megkülönböztetni a román 1 lejest a magyar érméktől.
Először a helyszínen kellett szoftvert frissíteni, de később mintha már a központból is le tudták volna tölteni az új programot- bár olyan régen volt, és én csak érintőlegesen találkoztam anno ilyenekkel a cégnél.
Természetesen visszahívható a készülék és érme nélkül is hívhatók voltak a segélyhívó számok.
A műszerészek a helyszíni javítások alkalmával különböző kódokat használtak a készülék funkcióinak teszteléséhez, amit a számbillentyűn tudtak benyomni, de sajnos én ezeket már akkoriban sem ismertem.
Ha szoftveresen rendben van, akkor szerintem a 110 voltos csengetési feszültségre csörögnie kellene.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
(#) pucuka válasza Telkor_tel hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 
Idézet:
„A készülék a felügyeleti rendszert duplex módon a kapcsolt hálózaton keresztül éri el napi jelentés, hibajelentés, szoftverletöltés céljából.”

Nem, csak csak ezt nem írták ide. A készülék a felügyeleti szoftver nélkül nem működik, a visszaélések meggátlása miatt.
Az iskolában biztos volt valami sgéddobozka, ami a központot szimulálta. Azt is el kellett volna hozni, vagy megszerezni a szerviz információt (kulcsot)
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
(#) Telkor_tel hozzászólása Nov 7, 2021 /
 
Sajnos más nem volt a suliban. Sima elektrotechnikusnak tanulok, jövőre a technikusi évben fogok majd automatizálás technikából szakmát szerezni. Nem távközlési iskola.
Nem használták ezt semmire, egy lezárt raktárból került elő. Egy gyűjtögető tanár által került ez oda be 20 éve. 1999-es gyártás.
A központról nincs semmi infó neten, ahogy a kommunikációs vagy modul csatoló aljzatnak sem találtam meg semmi leírását. Nyilván nem véletlenül, egy atm-ről is biztos titkosított a leírás.
Ez az akksi jó infó, nem tudtam, hogy arra az időre ameddig vizsgálja a pénzt kell neki a puffer a rezgőköröknek.
(#) pucuka válasza Telkor_tel hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 
Az akkuját 2 mA árammal tölti a vonali áramból, mert 10 mA feletti már a központ úgy veszi, hogy felemelted a kagylót. Szóval jobb, ha eleve feltöltött állapotban teszed be.
A nyilvános telefon dolgai titkosak, akik oktatás keretében az információk birtokába jutottak, azoknak titoktartást kellett aláírniuk. Nekem is vagy 30 éve, amikor nyilvános telefonokat szereltünk a MÁV IC -k étkező kocsijaiba. Azok ugyan Monétel kártyás telefonok voltak, de ugyanabban a rendszerben kezelték.
Valószínűleg az sem tudta szóra bírni, aki szert tett rá.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
(#) Joe_001 válasza Telkor_tel hozzászólására (») Nov 7, 2021 / 1
 
Az Ar-ek is tudták kezelni, (a relések). Az AXE meg pláne, (A digitális). Ha 48 voltot adsz neki mit művel? Anno az eredetin nem volt + szoftver, amikor örökhajtósra tudták őket heckelni azok utána kerültek rá.
Van egy haver aki csak ezekkel foglalkozott megkérdem, ha össze futok vele. A baj, hogy vidéken vagyok, dolgozok.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
(#) szs válasza pucuka hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 
Oké, hogy titoktartás, de akkor ezek a telefonok még használatosak, ezért nem is mondhatsz a kérdezőnek közelebbit? Elfogadjuk, ha így van, nincs vitánk.

Idézet:
„valami sgéddobozka, ami a központot szimulálta. Azt is el kellett volna hozni, vagy megszerezni a szerviz információt”

Erre is célozván
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
(#) Gafly válasza Telkor_tel hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 
Szia,
nehogy közvetlenül adjál neki 48 V-ot!
Akku nincsen benne, "supercap"-ok tárolják az energiát.
Az igaz, hogy nyugalmi helyzetben is vesz fel áramot, digitális központnál van rá külön kategória, hogy ne kábelhibának minősitse a központ a folyamatos "szivárgást".
Idézet:
„Vonalra kötve elindul, leszámolja a memóriát stb, de hívni nem lehet vele,”

Ezt meg látni kellene.
Matrica alapján ezen már újabb szoftver van...
(#) proba válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 
Emlékeim szerint valami fütty megelőzte a beszélgetést. Azt gondolom a központ küldte.
Csúnya ötlet, hallgass le egy még működőt, esetleg vedd fel magnóra. Azt lejátszva a tiédnek, lehet beindul.
(#) Ivan93 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 
Szia,
Idézet:
„30 éve, amikor nyilvános telefonokat szereltünk a MÁV IC -k étkező kocsijaiba”
Csak amennyire publikus, ezek a készülékek hogyan kapcsolódtak a központhoz? Rádiós kapcsolat volt, esetleg a felsővezetékre volt AM/FM ráültetve?
Előre is köszönöm!
(#) Inhouse válasza Telkor_tel hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 
Anno a laktanyában, ahol katonáskodtam volt egy incidens. Megjelentek az akkori távközlési cég emberei rendőrökkel karöltve és egy kinyomtatott híváslistát hoztak magukkal. A telefonszámnál a körlet földszintjén levő nyilvános, pénzbedobos készülék szerepelt, a híváslistában meg csupa emelt díjas szám, ahol nénik búgtak a vonal végén. Az összeg igen jelentős summa volt. Megvizsgálták a készüléket, nem volt berhelve, viszont a vonal kéteres vezetéke a készülék felett meg volt szúrva, nem volt védve, csupaszon futott a falon. A híváslistán rajta voltak az időpontok (éjjeliek voltak), kikeresték, ki volt akkor ügyeletben és elkezdődött a kérdezősködés. Kiderült, hogy fogta magát unalmában a 2 ügyeletes és az ügyeleti belső telefont kihúzták a falból, eszkábáltak egy 2-eres vezetéket rá, a másik végére 1-1 gombostű és innen már nyitott könyv volt a történet. Futkosó lett a vége és a telefon vezetékét levédték.
Békát keresd meg a kérdéseddel, hátha...
(#) Remci válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 
Ezért csinálták később azt, hogy mikor a készülék előtt rá léptél a vonalra, csak pár másodpercig volt tárcsa hang,utána letiltott. Magáról a készülékről viszont pénzbedobás után tudtál telefonálni. Találtam én is a nyilvános telefon vonalra ráépített, akkuval és időzítővel ellátott vonallopó készüléket külterületen. Két beállított idő között hívogatott emelt díjas számot.
(#) Telkor_tel válasza Gafly hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 
Megmértem 50v körüli egyenfeszültséget kap a routerről.
Csináltam pár képet a működéséről, kiírt infókról.
Megpróbáltam újra felhívni az itthoni számon, érdekes amit tapasztalok. Néha létrejön a vonal, ha felveszem a kagylót. Legtöbbször viszont foglaltat jelez, pedig senki más nincs a vonalon. Csengés nincs, mondjuk nem is látok semmiféle hangkeltőt az alaplapon, se piezzo, se kis hangszóró. Ha létrejön a vonal hangátvitel akkor sincs illetve két másodperc után lerakja. Na ekkor jön ki az egyetlen hang, beep-beep a kagylóból.
(#) Telkor_tel válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 
Ha futkosót nem is kockáztatok; hallottam róla ezt azt... ,remélem nem szúrja senkinek a szemét az ötletelés. Nem áll szándékomban sem hasznot húzni sem megkárosítani a most működő ugyan ilyen eszközökkel a szolgáltatót.
Köszönöm a linket, ismertem már Béka irományait, egy-két kapcsoláshoz is adott már ötleteket. Írok neki, hátha.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
(#) Telkor_tel hozzászólása Nov 7, 2021 /
 
A készülékház bal belső falán látom azokat a számozott köröket. Az a modernkori jumperelés elődje volt, azaz funkciókat tud aktiválni/deaktiválni?
(#) pucuka válasza Ivan93 hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 
Az NMT Benefon típusú mobiltelefon vonalcsatlakozó moduljának volt olyan szolgáltatása, ami a csatlakoztatott telefon számára adott tarifaimpulzusokat. Maga a beszélgetés, az az NMT (450 MHz -es mobiltelefon) hálózaton biztosította a hang kapcsolatot, de a Monétel kártyás telefon az NMT központon keresztül be volt kapcsolva a nyilvános utcai telefonok központjába is, adatkapcsolattal. A MÁV egyik komfort kocsijába is szereltük, onnan lehetett faxolni, és lassan ugyan, de internetezni is. (1993 -ban)
Technikailag a megoldás viszonylag egyszerű volt, de iszonyú sokat kellett dolgozni a gazdasági problémákkal, mire zöld utat kapott a projekt.
A mobiltelefonos megoldásnál nem lehetett a kártyás telefon megkerülésével hívást kezdeményezni, ezt a központi beállítások megakadályozták.
Feszereltünk ugyan egy egy állomást a Táncsics, és a Hunyadi hajóra is, amit aztán le is kellett szerelnünk a sok illegális próbálkozás miatt. (nem kellett hozzá rendőr, ha megjelentem a 195 cm, és 150 kilómmal)
Először nálunk volt ilyen megoldás, Európában biztosan. El is jöttek a Monétel gyárból egy küldöttséggel, és csak ezután szereltek a TGV -re is hasonlót.
Megpróbáltam annak idején a 900 MHz -es sávban is, de a nemzetközi elszámolás túl bonyolult lett volna, és telefon gyártó cég is vérszemet kapott, úgyhogy az előzetes számítások szerint gazdaságtalan lett volna, meghát már akkor is látszott, hogy szinte mindenkinek lesz a kezébe telefon.
(#) Inhouse válasza Telkor_tel hozzászólására (») Nov 7, 2021 /
 
Nem telefonlopás miatt volt konkrétan a futkosó...
- ügyeleti idő alatt nem a feladatokkal való foglalkozás
- a szolgálati telefon üzemképtelenné tétele
- az okozott kárt a honvédség fizette szerintem, a srácra max rá HTK-zták később, vagy pereskedtek
- stb...
Nem kellett neki sokáig hazamenni.
(#) dB_Thunder válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 8, 2021 /
 
Ilyen embert én is ismerek, aki így oldotta meg a kommunikációs gondjait. Órákat beszélt haverjaival, barátnőjével. De őt nem fogták meg sose.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2021
(#) Inhouse válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 8, 2021 /
 
Anno egy volt osztálytársam telefonközpontban dolgozott. Heti 1-2 alkalommal mi is dumáltunk 1 órát fülkéből (mert nem volt otthon még vezetékes sem), úgy, hogy ő visszahívott. amikor már többen álltak sorba, akkor befejeztük...
(#) Macsek71 hozzászólása Nov 8, 2021 /
 
Visszahívható nyilvános telefonról...
Anno a '90 években ilyen sűrűn előfordult:
-A laktanyából a civil ismerőseinkkel a kapcsolatot az étkező elé felszerelt visszahívható kártyás készülékkel tartottuk . Az első emeleti ügyeletesnek volt a "feladata" a hívást fogadni, és a keresett személyt "üvöltéssel" értesíteni.
-Budapesti bérház ( a zárt függőfolyosós) szintén úgy "oldotta meg" a telefon-hozzáférést, hogy a kapualjba szerelt nyilvános készülékhez szaladtak, ha csörgött ...
-Vendéglátóipari-egység ( kocsma) szintén a pult mellé telepített nyilvános készüléket használta...


Ha a témaindító nem ragaszkodik az eredeti állapot megtartásához, egy új belsővel "szimulálni" a régi működést szép project lehet(ne)...
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2021
(#) proba válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 8, 2021 /
 
Egyik ismerősöm ingyen telefonálást is kifejlesztette. Bedobta a pénzt, a tárcsahangot hallva egy dtmf adóval betárcsázta a kívánt számot a mikrofonba, kibeszélgette magát, letette a kagylót, a visszakapott pénzt eltette, aztán elment....
(#) granpa hozzászólása Nov 8, 2021 /
 
A régi utcai telefonkészüléken volt egy pici lyuk. A 40 f-es gyufaszálat bedugva lehetett vonalat szerezni és telefonálni. Azt az 1-2 haveromat, akiknek akkoriban volt lakástelefonja, így szoktam (szoktuk) felhívni. Később szereztünk telefonszerelői tantuszt, az kényelmesebb volt. Aztán volt a damillal visszahúzós módszer is.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2021
(#) Inhouse válasza proba hozzászólására (») Nov 8, 2021 /
 
Anno egy tékában a tulaj úgy korlátozta le az alkalmazottak telefonálását, hogy kiszedte azokat a gombokat, amik nem kellettek az ő számához, hogy így majd csak őt hívhatják. Pechjére az alkalmazottnak több ismerőse is volt, akiket fel tudott hívni ezekből a számokból. Később rájött arra is, hogy ha a kagyló állapotát figyelő billentyűt megfelelő ritmusban nyomogatja, akkor pulse módban bárkit tud hívni több, kevesebb sikerrel. Aztán az első pár telefonszámla után már gondolom változott a dolog.
Erre felénk kevés DTMF jelgenerátor volt akkoriban, talán egyet láttam egy ismerősnél.
(#) granpa válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 8, 2021 /
 
Az akasztóbillegetős módszerhez kellett érzék. Abszolút hallású, műszerész barátom soha nem hibázott.
(#) berki67 hozzászólása Nov 27, 2021 / 2
 
ha tényleg beakarod üzemelni én megtudom csinálni neked
(#) KeMa válasza berki67 hozzászólására (») Okt 15, 2023 /
 
Csak a Telkort, vagy menne a Monétel is?

Szereztem egyet legálisan (selejtezésből, fülkével együtt ), sajnos a felügyeleti rendszert nem találja a hálózaton, emiatt nem tudom használni. Saját alközpontom van, tarifaimpulzus ugye nincs, de ez az Alcatel és a TMM-nek nem gond, csak visszaadja a pénzt.
Ez a kártyás viszont egyelőre nem csinál semmit, csak friss akkuval elindul a szoftver, a kijelzőn megjelennek vonalak, de ennyi .
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem