Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   102 / 113
(#) zcs válasza sarygm hozzászólására (») Ápr 21, 2021 /
 
Köszönöm mindenkinek!
(#) sarygm hozzászólása Ápr 30, 2021 /
 
Kedves Fórumtagok,
van eljárás arra, miként lehet tisztogatni a kapcsolóreléket egy orsós (AKAI) áramkörében? Minden szép és jó, de időnként spontán irányt vált a magnó, időnként meg akkor sem ha kérem...Néztem a reléket, átlátszó házikóban vannak, és nem tudtam a burkot levarázsolni. Ki kell forrasztani őket a helyükről?
(#) veroka válasza sarygm hozzászólására (») Ápr 30, 2021 /
 
Valószínűleg igen. Ami relét én láttam (GX-215D) azt kiforrasztás után az alján lehetett szétpattintani, szerencsére nem volt rá szükség.
(#) csabais hozzászólása Nov 8, 2021 /
 
Tisztelt Fórumtagok. Látom, hogy itt profi, szalagosmagnó javításban jártas szakemberek adnak tanácsot, tippeket, trükköket, javítási módokat. Ezért szeretnék itt kérni tanácsot az én problémámra. Van egy Tesla B90-es magnóm amit hosszú évek után elővettem a szekrény aljából és felébresztettem Csipkerózsika álmából, mivel nagyon sok szalagom van hozzá. Családi felvételek, zenék, stb. Cseréltem benne szíjíkat, nyomógötgőt, át zsíroztam, a kapcsolókat (a lejátszás--felvétel kapcsolót is) kontaktsprayvel át fújtam, szépen szól, nem torzít, minden sávja működik. De felvételt nem tudok készíteni vele. A beadott műsort tudom hallgatni a hangszóróján a felvételiszintszabályzó működik az automatikus szintszabályzója is működik (mind a kettő) a műszer mutatja a felvételi szintet, de a jel már nem kerül fel a szalagra. Nemis törli a szalagot. Ez lenne a probléma. Ha valakinek lenne ötlete, tippje kérem ossza meg velem. üdv.:csabais
(#) mohinger válasza csabais hozzászólására (») Nov 8, 2021 / 2
 
Szia!

Nézd át a T13 jelű tranzisztor környékén lévő tápfeszültségeket, alkatrészeket. Az a törlőoszcillátor áramkör. Ha az nem megy, akkor nincs törlés, sem előmágnesezés.
(#) csabais válasza mohinger hozzászólására (») Nov 8, 2021 /
 
SZIA! Megmértem egy néhány feszt: D7 Dióda 17.2 V FORRÓ Kollektor--Emitter17.2V (6.8 helyett) Kollektor--Bázis 9.2V Emitter--Bázis 7.9V tranyó hideg. Ezek bekapcsolt felvétel állásnál. Hogyan tovább. Talán sz@r a tranyó? Ellenállások: R55 2.58 k R56 2.62 K üdv:cs
(#) Massawa válasza mohinger hozzászólására (») Nov 8, 2021 /
 
Ez a rajz nem jo. Az oszcillátor jele a T13 emitterén van és onnan kellene eljutni a magnofejre. A te rajzodon csak a bázis van kapcsolatban a a fejjel.
(#) mohinger válasza Massawa hozzászólására (») Nov 9, 2021 /
 
Itt egy másik rajz, másik forrásból. Nekem hasonlónak tűnik...
(#) Massawa válasza mohinger hozzászólására (») Nov 9, 2021 /
 
Lehet, hogy mindkét rajz ugyanabbol a hibás eredetiböl készült. A magnoban az oszcillátor jele a T13 emitteréröl jut el a fejekbe, onnan ahova a rajzon 6,8V van irva. ( kapcsolokon keresztül). Sajnos nem találom sehol elektronikus formában a jo rajzot
(#) VJ72 válasza csabais hozzászólására (») Nov 9, 2021 /
 
Szia!
Szakadt a tranyó cseréld, a rajz jó B93-asban is ez a törlőoszcillátor van bázisról csatolják ki a jelet.

B93.jpg
    
(#) mohinger válasza Massawa hozzászólására (») Nov 9, 2021 /
 
Ott van a C240 jelű kondi, azon keresztül jut ki a jel a törlőfejre a C39-es kondin keresztül, szerintem.
(#) Massawa válasza mohinger hozzászólására (») Nov 9, 2021 / 1
 
Közben én is látom, hogy, hogyan oldották meg.
(#) csabais válasza VJ72 hozzászólására (») Nov 9, 2021 /
 
Tisztelt Uraim! Köszönöm a tanácsokat. Ez volt a baj! A tranyó szakadás, de amikor kiakartam forrasztani (jó sz@r helyen van) akkor vettem észre, hogy az emitter és a bázis lába elvan szakadva a nyáklap felett fél--egy miliméterre. Ez mitől szakadhatott el? Beszakadt csonkot kiforrasztottam. Új lábakat dugtam fel. Fent megforrasztottam, így maradt minden gyári. Igaz, hogy 6.8V helyett 9.0V-ot mérek. A dióda csak meleg nem pedig forró. Tökéletes, a felvétel szépen szól. Mégegyszer nagyon köszönöm a hozzászólásokat. üdv: csabais
ui: nem is tudom, hogy honnan lehetet volna GC 512-es tranyót szerezni. A Tesla B5-be is Tunsram OC 1074-es van az oszcillátor köben.
(#) Massawa válasza csabais hozzászólására (») Nov 9, 2021 / 1
 
A régi GE tranyoknak volt ilyen baja, a lábuk a galvánon belül szokott elrohadni. Elég gyakran közvetlenül ott, ahol kijött a házbol. Valamikor téma is volt, ha jol emlékszem valamilyen technologiai gond volt.(lehet, hogy valamilyen savmaradék maradt a lábon a gyártás közben).

A munkapontot állitsd be az osztoval, mert igy lehet, hogy torz az oszcillátor jele, ami nem jo.
GC tranyot valoszinü már sehol nem tudsz szerezni, hiszen a gyár sem létezik, de talán valamilyen közepes teljesitményü germánium tranyot még elö lehet kaparni. Sajnos a szilicium nem igen müködik ebben a kapcsolásban.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2021
(#) pucuka válasza csabais hozzászólására (») Nov 9, 2021 / 1
 
A GC512 -őt helyettesíthetd AC128, vagy AC188 -al azt hamarabb találsz.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2021
(#) CHZ válasza csabais hozzászólására (») Nov 9, 2021 / 1
 
Szerintem hagyd benne a régit, ha mégis cserélni szeretnéd, AC128, AC188 jó helyette.
Z dióda azért nem forró már, mivel működik az áramkör és fogyasztása csökkenti a diódára jutó áramot.
(#) csabais válasza CHZ hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
Szia CHZ. Benne hagytam az eredeti tranyót, csak a lábait hosszabítottam meg. Így maradt a gyári beállítás. (Egyébbként sem tudom a munkapontot beállítani, meg milyen osztó?) Ehhez már gondolom, hogy nem elég egy egyszerü amatőr volt mérő --PENNYben 1990-Ft volt-- Ezért is hagytam benne az eredeti tranyót. Köszi a tanácsokat, üdv:csabais
(#) CHZ válasza csabais hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
Idézet:
„Egyébként sem tudom a munkapontot beállítani, meg milyen osztó”

Nem is szükséges, én nem javasoltam...
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
Massawa javasolta, ha Si PNP -re cseréli.
(#) CHZ válasza pucuka hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
Akkor valóban kellene, mivel eredeti maradt, így nem kell módosítani.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
GE tranyonal is be kellene állitani, nem véletlenül van ott a méröpont és rajta a 6,8 V. Ezt mérték anno a gyárban és ez garantálta az oszcillátor optimális munkapontját ( jelszintet és torzitást).
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Nov 15, 2021 / 2
 
A törlő/előmágnesező oszcillátornál nem a munkapont szokott problémás lenni, Hanem a Tesla magnóknál sok a kontakthiba, rossz forrasztás, a merev drótok miatt a drót szakadások.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
Attol függetlenül nem árt betartani az oszcillátor munkapontját, mert ha ez is rossz, akkor egy láncszerü balhé jön össze, rossz oszcillátor a rossz kapcsolon meg rosszabb eredményt adhat.
(ráadásul a GE tranyok nem voltak tul hiresek a stabilitásukrol, és paramétereikröl, nyilván ezért rakták oda a méröpontot is.).
(#) csabais válasza Massawa hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
Szevasztok Fiúk.Látom rajta vagytok a témán. 9-V mérek 6.8-V helyett. Mit állítsak, hol állítsak, mért állítsak, hogy jó legyen. Nem állítottam még semmit. Minden a gyári beállítás. üdv:cs
ui: a csúszó érintkezőket átfújtam contact spray-vel. Nem recseg nem ropog.
(#) pucuka válasza csabais hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
A VJ72 B93.jpg rajzán az R21 1 k ellenállást cseréld kisebbre, ez egyszerűbb, párhuzamosan ráteszel egy másik ellenállást, mondjuk 10 k -t, és méred a mérőpont feszültségét. Bár jobb lenne, ha az oszcillátor által előállított feszültséget mérnéd, hogy kisebb, vagy nagyobb lett. Ezt legkönnyebben egy szkóppal tehetnéd, de jobb híján készíthetsz a multimétered elé egy diódás egyenirányítót, úgyis csak a relatív változás, ill a maxra hangolás az érdekes. (70 - 100 kHz szinuszt kell mérni, nem tudom a pontos frekit)
(#) CHZ válasza csabais hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
Szerintem semmit. Esetleg az előmágnesezés értékét ellenőrizd, de ehhez műszerparkod nem elégséges.
(#) Abukodonozo hozzászólása Nov 15, 2021 /
 
Sziasztok!

Van-e itt olyan aki otthon van csöves magnókban?

Került hozzám egy kibelelt Revox C36, mechanikailag rendben van, az elektromos részéből is tudom pótolni amit kell, de sajnos hiányzik a mellékelt képen látható trafó az oszcillátor részből és sajnos semmi adatot nem találok róla. Van nálam egy egy szériával újabb D36-os magnó is (ami hálistennek érintetlen) és ahogy nézem annak egy ECL80-al van megoldva az oszcillátora, trafó nélkül. Szerintetek működne ez az áramkör a C36-ban is?
(#) elektrorudi válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 16, 2021 /
 
Szia!
Ennek már nyilván semmi értéke, mint magnetofon. Csak mint régiség jöhet szóba. Tehát szerintem elsősorban nem a működöképességre kellene koncentrálni, hanem az eredeti állapot lehetőség szerinti visszaállítására. A helyedben írnék egy szívhez szóló levelet a Studer-nek, hogy legalább az adatokat adják meg. Ha nem megy, akkor próbálnék egy trafót csinálni hozzá. Először a frekvenciát kellene tudni. Aztán inkább a régi rádió amatőr kollégák segítségét kérném a trafó méretezésben.
A D36-ból átvett kapcsolást nem alkalmaznám, mert ha már ennyire eltérsz az eredetitől, akkor akár egy egyszerű trantisztoros kapcsolást is betehetsz, de annak mi értelme lenne?
Viszont, ha működik a D36, és esetleg a törlőfejek megegyeznek, akkor abból a szükséges adatokat kinyerhetnéd (törlő feszültség és frekvencia).
(#) Abukodonozo válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 16, 2021 /
 
Valószínűleg az lesz, ez a legjobb képem arról egyáltalán hogy néz ki. A törlőfreki kb. 80 Khz, azt írja a rajzon, most már csak a törlőáramot kéne megtudni és hogy hol találhatóak a régi rádióamatőr kollegák. Jó lenne most a csöves topik, csak az már nincs
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2021

C36 trafo.jpg
    
(#) elektrorudi válasza Abukodonozo hozzászólására (») Nov 16, 2021 / 1
 
Na, talán nem is olyan vészes a dolog. Működik a D36-od? Meg tudod mérni a törlőáramot vagy törlőfeszültséget?
Nem tudom nagyítani a képet, de mintha egy vasmag hangolású Litze huzalból, méhsejt technikával készült tekercs lenne. Nem? Ez rendben is lehet, mert akkoriban a rádiókban is ilyen tekercsek voltak. A fazékmag még nem volt, vagy legalábbis nem elterjedt.
Ha jól látom ez egy sima Colpitts oszcillátor ellenütemben kapcsolva. Huncut. Ha ez igaz, akkor a primer tekercsnek kb. 4,75mH-nek kell lennie. Fazékmagon nem is olyan vészes. A szekunder menetszámot meg ki lehet kísérletezni (ha máshogy nem megy). Alacsony menetszámról indulsz, és addig növeled, amíg megfelelő nem lesz a törlés.
Szép feladat.
Sok sikert!
Következő: »»   102 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem