Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   502 / 570
(#) srt8 hozzászólása Nov 21, 2021 /
 
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. A következő problémával fordulok hozzátok, remélem tud valaki segíteni. Duval Isotwin C24 E-A készülék rendesen fűt, de ha jól megnyitva a csapot meleg vizet engedünk, akkor csak egy ideig jön elég forró víz belőle. Egy teljes kádnyi fürdő vizet se lehet kiengedni, mert egy idő után hűvösebb majd szinte hideg lesz. Csak úgy jön belőle forró víz ilyenkor, ha épp csak csurgatom a csapot. Illetve ha ilyenkor elzárom és várok, akkor egy idő után megint van forró víz benne. Ha valakinek van ötlete esetleg megoldása a hibára, azt előre is megköszönöm!
(#) VIM válasza srt8 hozzászólására (») Nov 21, 2021 / 1
 
Szia! Az eseted nagyon hasonlít az ITT található linkben leírtakra amit "zoszka" kiderített "Vappali" fórumtársnak. Ha nyomon tudod követni az eseményeket, meg fogod találni a választ is a megoldásra, víszkövesedés okozza az elzáródást abban a "libanyakú" csőszakaszban.
(#) srt8 válasza VIM hozzászólására (») Nov 21, 2021 /
 
Nagyon köszönöm a segítséget!
(#) zsidel válasza zsidel hozzászólására (») Nov 21, 2021 /
 
Szia!

Jól tippeltél,szét volt esve a venturinak nevezett alkatrész.Van a végén egy rugó amit egy műanyag sapkaszerű valami tart,és ezt kell rápattintani a fém végére.Ki volt kopva már a műanyag igy simán csak leesett.Donor kazánból átettem és azzal tökéletesen működik.


kösz a tippet,erre nem gondoltam volna.
(#) VIM válasza zsidel hozzászólására (») Nov 21, 2021 / 1
 
Jól jött a donor készülék a vításhoz.
(#) NemethEva hozzászólása Nov 21, 2021 /
 
Sziasztok,
Nem fiatal Vailant kombi kazánom megérett a cserére, de még sajnos nem áll módomban. Ezért szeretném ha segítenétek, mi lehet a hiba a drágámmal.
A mellékelt képen bekarikáztam a kritikus részt.
Amióta a jelölés alsó jelzője ég (ez füst elvezetés? ) azóta csak időnként működik megfelelően, mert a kép felső jelzése (homokóra forma) rendszeresen elalszik, és csak ki be kapcsolás után éled fel, hosszabb rövidebb időre.
Többszöri karbantartás, javítás, panelcsere, tisztítás, stb.... már megtörtént.
A füst elvezetés elvileg rendben van, ellenőrizve lett az is. Szénmonokszid nincs a készülék semmelyik pontján. Ötlet?
(#) bbalazs_ válasza NemethEva hozzászólására (») Nov 21, 2021 / 1
 
Próbáld meg úgy indítani, hogy a burkolat nincs rajta.
Szerintem légnyomásmérő hiba (ezeknek a kazánoknak a presszosztát a rákfenéje).
Csak akkor engedi a lángot működni, ha megvan a megfelelő kéményhuzat, amit egy érzékeny membrános szenzor ellenőriz.
Van valahol magasan egy cső, abba költözhetett pók vagy valami lebegő kosz eltömítette.
Szénmonoxid. Bicska Maxi.
(#) NemethEva válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 21, 2021 /
 
Köszi, de az is többször megtörtént. Burkolat nélkül is végigjátszottunk mindent. Nem a huzat a hiányzó láncszem és nincs szénmonoxid, sehol. Folyamatosan működik az érzékelőm és kéményseprő is ellenőrizte. Bár lehet hogy a membrán ment tönkre?
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2021
(#) VIM válasza NemethEva hozzászólására (») Nov 21, 2021 / 1
 
Szia! Pontos típust tudnál írni?
(#) NemethEva válasza VIM hozzászólására (») Nov 21, 2021 /
 
Szia, VCW/WUW kéményes karbantartási számlát találtam még 2017-ből és a gari papírt befotóztam. Én úgy olvasom VUW 240-3
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2021

hiba2.jpg
    
(#) VIM válasza NemethEva hozzászólására (») Nov 21, 2021 /
 
A homokóra jel az olyankor mit jelez, esetleg villog?
(#) NemethEva válasza NemethEva hozzászólására (») Nov 21, 2021 /
 
thermoTOP pro fali gázkészülékek
turboTOP pro fali gázkészülékek

szerelésit találtam hozzá
(#) NemethEva válasza VIM hozzászólására (») Nov 21, 2021 /
 
igen - akkor nem működik amikor a homokóra villog
akkor piros gomb, és újra indul, vagy a főkapcsoló ki be és újraindul
1-6 kísérlet után működik egy darabig
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2021
(#) Skillet hozzászólása Nov 21, 2021 /
 
Sziasztok
Tavaly már segítettetek egy Saunier Duval Renova Star F24 E BT kombi kazán (parapettes) tágulási tartályát feltölteni levegővel, mert állandóan leesett a nyomás, és leállt a kazán.
Most 1 év után sajnos újra kezdte, így újra megcsinálom.
Találtam egy ilyet a szerviz leírásában: "A kazánba beépített tágulási tartály gyárilag 0,5 bar nyomásra van beállítva így a fűtőkör 110 liter 75°C-os fűtővizet tartalmazhat max. 3 bar üzemi nyomáson."
Akkor én is 0.5 bar nyomásra lőjem be? Nekem ez nagyon alacsonynak tűnik, az általatok is ajánlott 1-1.2 bar-hoz képest...
Köszönöm
(#) proli007 válasza Skillet hozzászólására (») Nov 22, 2021 / 1
 
Hello! Már bocs hogy avatatlanul beleszólok..
Nincs ebben ellentmondás. A tartály nyomása úgy van 0,5bar nyomásra tölte, hogy nincs ellenyomás. (Pontosabban 0,5bar túlnyomás van a levegő nyomásához mérten.) Amikor a rendszer víznyomása 1bar-ra fog emelkedni, akkor a tartályban a gáz a fele térfogatra fog összenyomódni.
A víz térfogata pedig a sűrűség csökkenésével arányosan fog növekedni. pld. 20 fokon ez 998 (kg/m^3), 75 fokon pedig 975. Így a térfogat növekedés 1,023, ez 110 liternél 2,6 litert jelent. Ennek kell beférni a tartályba és még légtérnek is kell maradni. Mert az egyik alapszabály, hogy "zárt rendszerben a nyomás állandó". Tehát a rendszer nyomása fog megjelenni a tartály gázoldalán is. (Mind addig, míg a gumi nincs teljesen összenyomva, vagy a falra préselve.)
De üzemi nyomáson a gáz térfogatnak akkorának kell lenni, amibe a rendszer víz térfogat növekedése befér.
De ha neked egy év után újra kell tölteni gázzal a tágulási tartályt, akkor az azt jelenti, hogy a tartály nem gáztömör. Tehát vagy nem jó már a gumimembrán, vagy a szelep ereszt. Ha pedig a rendszernyomás esik le, akkor a vízrendszer szivárog. Ebben az esetben pedig csak a vizet kell újra tölteni, na meg megkeresni hol megy el és azt elhárítani.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2021
(#) VIM válasza NemethEva hozzászólására (») Nov 22, 2021 / 1
 
Talán a fűtőköri nyomással lesz probléma. Hiába mutat jó értéket a nyomásmérő de a szenzor nem stabilan tartja az értéket.
(#) Inhouse hozzászólása Nov 22, 2021 /
 
Egy kollégám szív egy Baxi Eco5 Compact kombival. Az utóbbi időben azt csinálja, hogy alig meleg a fürdővíz és közben a kijelzőn az "St" felirat villog. A szűkszavú leírás szerint ez:
Felolvasztási funkció aktív - Várjon néhány percet. Ha a hiba továbbra is fenn áll, hívja a szervizt.

Hívott szerelőt, de többszöri kiszállásra sem tudta megállapítani a hibát. A hibakód ilyenkor pont nem is jelentkezett. Egyébként panelhibára gyanakszik.

Az internet elég szűkszavú erről a hibáról. Szerintetek mi lehet?
(#) PQuagmire hozzászólása Nov 22, 2021 /
 
Sziasztok!

Meg tudja valaki mondani, hogy az Isotwin C 24 E kazánon a pirossal jelölt trimmer mit állít? Köszi.

PQ
(#) Skillet válasza proli007 hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
Köszönöm.
Igen, leesik a rendszer nyomás, kikapcsol a kazán. Ugyanez volt 1 évvel ezelőtt is és a tágulási tartály levegővel való feltöltése megoldotta. Itt mondták a többiek, hogy ez meg fogja oldani. Így is lett. Szóval akkor jó a 0.5 bar nyomás, vagy az itt ajánlott 1-1.2 bar-ra pumpáljam?
(#) proli007 válasza Skillet hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
Úgy járjál el, ahogy VIM anno leírta. Én azért írtam, hogy a gépkönyv szerinti gyári beállítás helyes, abban nincs ellentmondás.
(#) Skillet válasza proli007 hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
Értem, bár az számomra még mindig kérdés, hogy ha a gyári érték 0.5 bar, akkor nem ártok azzal, ha feltolom 1-1.2 bar-ra?
(#) jpuskas99 válasza Skillet hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
Úgy csináld, ahogyan tavaly is tetted. Fűtőkör leürítése, majd a TÁT felpumpálása min. 0,5 bar értékre (ez a gyári javaslat), egy-két tizeddel feljebb is mehetsz, azzal nem ártasz semminek. Azután a fűtőkör feltöltése, valamennyi csap nyitása és így a fűtési kör nyomása 1,5 bar (a gyári javaslat 1 és 2 bar közötti érték) legyen. Néhány nap múlva lemehet ez az érték néhány tizeddel, az nem baj, de 1 bar fölött legyen. A kazán 0,8 bar alatt ad hibajelzést, hogy kevés a fűtőköri nyomás.
(#) mugab válasza NemethEva hozzászólására (») Nov 22, 2021 /
 
A hőcserélőt kell kitakarítani alulról és felülről is. (kefe, porszívó) Ha a kémény jó, akkor ez megoldja.
(legalábbis nálam 5-ből 4-szer ez volt)
(#) VIM válasza NemethEva hozzászólására (») Nov 22, 2021 / 1
 
A tünetsorolóban az 5. "pontban" leírtak szerint ha villog akkor az vízhiányra utal de víz az biztos, hogy van a rendszerben de az ezt ellnőrző vagy detektáló nyomásőr nem tudja tartósan érzékelni. Ez lehet az érzékelő saját hibája de lehet a rendszer tágulási tartály nyomásának a hibás működése is. Ez abból adódhat, hogy a gáztöltet ill. (helyette) levegő nyomása nem a rendszer víztöltetének megfelelő mértékére van feltöltve. Valami ilyesmi nyomásőr lehet a készülékben. Talán csak ki kell tisztítani (ha lehet) a belsejét a furaton keresztül ha szennyeződés került bele.
(#) jpuskas99 válasza NemethEva hozzászólására (») Nov 22, 2021 / 1
 
Néhány dolgot én is javasolnék, de ez csak tipp részemről:
bbalazs már említette, hogy a burkolat nélkül is próbálni kellene. De ez alatt szerintem azt értette, hogy az égőtér burkolatát kell levenni, vagyis az elülső lemezt, ezt 4 db csavar fogja, mert ezzel talán ki lehet zárni a füstgázszenzorok esetleges hibáját.
Ha ez rendben van, akkor végezz el a kezelési utasítás szerint egy új fűtési menetet és figyeld, mi történik:
Fűtési üzemmód
• Kapcsolja be a készüléket.
• A hálózati főkapcsoló be/ki LED-kijelzőnek (1) világítania kell.
• Gondoskodjon róla, hogy legyen hőigény.
• Kigyullad a fűtési hőigény LED-kijelző (3).
• Ha a gázkészülék még nem érte el a beállított hőmérsékletet, és az anticiklikus szabályozó még nincs működtetve, akkor megkezdődik a gázkészülék begyújtási folyamata. Amikor az automatika megkapja a jelet a füstgázelvezető rendszer szabályszerű működéséről, kigyullad a füstgázszenzor LED-kijelzője (4).
• A gázszelep kinyit, az égőn megkezdődik a szikraképződés. Kigyullad a gyújtás LED-kijelzője (5).
• Amikor begyújtott az égő és megtörtént a láng érzékelése, kigyullad a láng LED-kijelzője (6)
(üzemkész).
Ha a LED-ek ebben a sorrendben gyulladnak ki, akkor a gázkészülék fűtési üzemmódban helyesen üzemel.

A kijelzők sorrendjét, de azt is figyeld, hogy villog, vagy folyamatosan ég-e.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Közben annyi infó jött még, hogy fűtés közben is csinálja, a termosztát indítja, de mielőtt elérné a helység a hőfokot, a kazán égő leáll, utánkeringtet, majd újra gyújt és így tovább.
(#) Elektro.on válasza NemethEva hozzászólására (») Nov 23, 2021 / 1
 
Szia!
Nekem ugyan Radiant kazánom van, (16 éves) de hasonló füstgáz elvezetés hibával betegeskedett.
Ez egy zárt égésterű turbó -s kazán.
Két probléma volt.

1- a presosztát rendetlenkedett. ez figyeli, a kéményben megfelelő-e a füstgáz áramlás.

2- a ventillátor csapágyait kellett cserélni, mert hangos volt és már kissé szorult.
(#) zgurzo hozzászólása Nov 23, 2021 /
 
Ariston Clas EVO kombi működési hibájához kérnék segítséget.

A fűtéskör tökéletesen működik.
A HMV rendszer viszont ' levegős' lehet.
Csap kinyitásakor felbúg a kazán és mp-ek alatt leáll ,majd újraindul,
mintha csak levegőt melegítene, aztán az elért hőfok miatt leáll,
ekkor hideg víz ér oda és mivel a hőfok kevés, újraindul és melegíti a vizet.
A csap elzárásakor, nem kapcsol le a kilevegőztetés , többször kell kapcsolni
, hogy leálljon.
A folyamat során a nyomás 1.5 bar -ról 2 bárra szökik fel.

Ki lehet valahol engedni a levegőt a rendszerből?
Van iszapleeresztő a körben.
Ha kinyitom a csapot ömlik ki a levegő, majd eláll.
A HMV működés jobbá válik, majd egy-két nap alatt újra visszaáll
a 'levegő melegítéses működés'.

Köszi!
(#) NemethEva válasza jpuskas99 hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
LED kigyulladás és a sorrend jó, és időnként rendben is működik.
De van egy de, rendszeresen (folyamatosan égő ledek és felfűtrés közben) elkezd villogni az 5. ös , és elalszik a felfűtés. Általában melegvíz vétel közben történik + ha folyamatosan veszem nagy nyomással a melegvizet, akkor egy két kapcsolás után beáll és működik egy ideig.
(#) NemethEva válasza VIM hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Nincs a készülékben nyomásőr - szerelőtől hallottam
Következő: »»   502 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem