Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   249 / 274
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 20, 2021 /
 
És ki mondta azt, hogy az adóantenna erre a frekvenciára nyereséges, vagy legalább 0dB-es?!
A másik, 2uV antennajelet te ilyen egyszerű, szélessávú vevővel egészen biztosan nem fogsz venni! Tehát tuti rossz a számításod egy része...
A tekercset nem kötelező a szélére tekerni, viszont praktikus, mivel ott +-irányba is hangolhatod az induktivitását. A 0,3mm-es huzallal szemben ezen a frekvencián nem valószínű, hogy észrevehető Q javulást tudnál elérni litze huzallal sem!
(#) GPeti1977 válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 20, 2021 /
 
Biztos nem 0 de akkora toronyba már belefér akkora antenna hogy ki lehessen hangolni egy soros tekerccsel. Mérni nem tudom az antennajelet, csak számolni, a keverő előtt 50mV ot már lehet mérni ezt elosztom a fokozatok erősitésével ami 20000×, a ferrit dcf77 vevőből lett bontva
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 20, 2021 / 1
 
Attól hogy ki van hangolva, az antenna hatásos magassága nem lesz egyenértékű a teljes méretűvel! Az csak annyit jelent, hogy az üzemi frekvencián nagyjából illesztett ohmikus ellenállása van, de hogy mekkora térerőt generál, az nem kimondottan ennek a függvénye!
Azt az előerősítőt érdemes lenne külön lemérned a bemenetére ismert amplitúdójú, leosztott jelet adva, mit mérsz a kimenetén?! Az így kapott érték már jó közelítése lesz a valóságnak. Amíg ez nincs meg, addig felesleges erősítésekből bármit is számolnod...
Ekkor is csak annyit fogsz tudni, hogy a bemenetre vonatkoztatott össz-erősítés mennyi, tehát hány uV kell pl 1V kimenőjel eléréséhez....
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2021
(#) pucuka válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 21, 2021 / 1
 
Idézet:
„ki lehessen hangolni egy soros tekerccsel.”

Bármit ki lehet hangolni bármilyen hullámhosszra, csak az a kérdés, hogy mekkora veszteséggel.
Azt tudjuk, hogy mekkora az adóteljesítmény, de azt már nem, hogy ebből mekkora a kisugárzott.
Idézet:
„Mérni nem tudom az antennajelet, csak számolni”

Ebben azért ne legyél biztos.
Az antenna jelet a vételi helyen levő térerősségből lehet számolni.
Azonban az elektromágneses hullámnak két összetevője van, az elektromos, és a mágneses
Ezen két vektor nagysága kb. 3 MHz -en egyforma, alatta a hullámhossz növekedésével a mágneses összetevő nő, az elektromos csökken, 3 MHz (100 m)felett pedig fordítva. Ez a fő oka annak, hogy rövidhullámon nemigen használnak ferrit antennát, mert az a mágneses összetevőre érzékeny. Keret, vagy loop antennát még igen, de 30 MHz (10 m) felett már azt sem.
A térerősség számításnál nem a szabadtéri terjedés, hanem az ionizált rétegek, és a föld vezetőképessége dominál. Erre a célra táblázatokat, diagrammokat használnak, nem hiszem, hogy rendelkezésedre állnak ilyen eszközök, és a számítási metódus ismerete.
Amit tehetsz, az az, hogy megpróbálsz egy vevőt a lehetőlegérzékenyebbre készíteni, és a mágneses összetevő miatt induktív (keret-, ferrit) antennát használni.
Mivel elég lassú adatátvitelről van szó, érzékeny vevőt igen kis sávszélességűt kell használni, azzal elérhető a - 120 dBm -es érzékenység is.
Ha megnézel egy Conrad -os DCF vevőt, abban a szűrő egy 77,5 kHz kristály.
A mai világban az érzékenység, és a kis sávszélesség miatt leginkább digitális (DSP) rádiókat használnak.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2021
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Nov 21, 2021 /
 
Ezt ugyan nem neked szánom pucuka, de talán neked is lesz hozzá észrevételed.
Már korábban feltűnt, csak nem értem rá válaszolni.
Jó lenne a ferrit antenna és kondenzátor kört, valamint fet drain körében a tank kört lehangolni. A tank kör az például biztosan másutt rezeg, bár azt nem tudjuk hogy az induktivitás pontosan mekkora. Az 1.5 nF helyett én kettő kondenzátort tennék be, mondjuk 1 nF és még amennyit kiván a hangoláskor (220 pF-et saccolnék).
Az első fokozat dupla erősitését is kihagynám, a párhuzamos két RC tag nem jó ötlet.
Szerintem igy is túlzott az erősités, már csak abból is, hogy hosszában jobban vesz, mint keresztben.
A komparátor előtti műveleti erősitőt is sávszűrő jelleggel alakitanám ki.
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Nov 21, 2021 / 2
 
Ha már a bemenő kör félre van hangolva, már ott egy csillapítás, feleslegesen. Tehát alapvető a pontos hangolása (profi vevőkben nem véletlenül használnak 100 - 300 pF kerámia testű légforgókat a pontos hangolásra) minden szelektív körnek, szűrőnek.
Analóg vevőnél a nagy érzékenység a kis sávszélességgel párosul, a zaj miatt. Az érzékenység egy még éppen feldolgozható jelhez tartozó jel/zaj viszony. Minél nagyobb a sávszélesség egy adott hőmérsékleten, annál nagyobb a zajteljesítmény. (persze steril körülmények között) Ehhez jönnek a zavarok, interferencia, légköri, stb.
Az erősítés sohasem kevés, ha érzékeny vevőt kell készíteni, egész addig növelhető, amíg a gerjedésveszély be nem következik. Az mind a komparátor előtti analóg részre vonatkozik.
(ilyenkor a DSP, FFT jön jól, az információ amúgy is digitális)
Regélhetnék a témában hosszasan, de az előző hozzászólásomban inkább a térerősség "számítására" próbáltam reagálni. Én tudom, hogy kell(ene) de nekem is kihívás lenne. Pl. Hány nA/m térerősségből hányuV lesz a rezgőkörön, ill vevő bemeneten
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2021
(#) tnl hozzászólása Nov 26, 2021 /
 
Szerintetek ez a cmos mixer, frekvenciakétszerezős?
(#) GPeti1977 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
"Ha megnézel egy Conrad -os DCF vevőt, abban a szűrő egy 77,5 kHz kristály."
Igaz de erre a frekvenciára nem nagyon lehet kristályt találni,
viszont elkezdtem egy újabb vevőt építeni, ez TCA440 alapú, DDS helyi oszcillátorral, ami lekeveri a jelet 32768Hz-re, azaz egy kapható kristályfrekvenciára.
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
Ez így elsőre egy jó ötletnek tűnik!
(#) tnl válasza tnl hozzászólására (») Nov 27, 2021 / 1
 
Már tegnap, és ma is gond van az internetemmel, a kapcsolási rajz
csatolása ezért nem sikerült az előbb
(#) sdrlab válasza tnl hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Mitől lenne ez frekvencia-akárhányszorozós is szerinted?!
A Poljakov féle keverő úgy látom erősen megfertőzte a tudatod..., pedig az egy igen speciális eset, kizárólag szinuszos oszcillátor jellel hajtva működik(jó még a háromszög is), mert a kapcsolási fázisok(nem tévesztendő össze a jel fázisaival!) csak úgy biztosíthatóak, és még az amplitúdó is igen fontos ott! Ha mindez együtt áll, akkor működik jól..., egyébként csak immel-ámmal működget...
(#) tnl válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 28, 2021 /
 
Idézet:
„A Poljakov féle keverő úgy látom erősen megfertőzte a tudatod...,”



Ebben van valami igazság!


Hogy működik a polyakov mixer, ha négyszögjellel, vagy túl erős szinuszszal
hajtják?
(#) bigrobi hozzászólása Nov 29, 2021 /
 
Ez miért működik? Valamit kíséretezgettem Polyakov kötésbe és amikor kötöttem vissza nem vettem le egy átvezetést és így maradt. Működik, gerjed sőt nagyon érzékeny 5mA fogyaszt 1.5V volton. RH megy
(#) tnl válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 29, 2021 / 1
 
Ahogy ránéztem, arra gondoltam, hogy egy egyszerű erősítő, amit én is használok gyakran, de aztán látom, hogy a nagy kollektor-bázis ellenállás kimaradt.

A tranzisztor úgy gondolom mindig nyitva kéne lennie, mert a tekercsen átfolyó
áram kinyitja. A rezgőkör elkezd rezegni a saját frekvenciáján, ami azon a frekvencián
így nagy ellenállású lesz.

Én se értem, de ha valahogy keletkezik egy oszcillátor, amit a tápfesszel, áramerősséggel beállítasz oszcilláció közelébe, működhet regeneratív vevőként!
(#) Gafly válasza tnl hozzászólására (») Nov 29, 2021 / 1
 
Idézet:
„hogy a nagy kollektor-bázis ellenállás kimaradt”

Attól még működhet...
(#) tnl válasza Gafly hozzászólására (») Nov 29, 2021 / 1
 
Lehet, hogy belejátszik a két tekercs közti kapcsolat?
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Nov 29, 2021 /
 
Ez eggyik tekercs 2mm feljebb van az az antenna tekercs. Próbálom hagyományosabban bekötni, de így a legjobb a vétel. Egy frekvencia felett nem az igazi de kb 10-12 mHz igy egész jó.
(#) sdrlab válasza tnl hozzászólására (») Nov 29, 2021 / 2
 
Nagyjából el is mondtad a lényeget, csak nem raktad össze elég jól a gondolatokat!

A lényeg az hogy rezonanciafrekvencián jelentősen megnő a rezgőkör váltóáramú impedanciája, amitől váltóáram szempontjából egy ellenállás alakul ki a bázis- kollektor között! Tehát azon a frekvencián lesz erősítés is, ami az oszcillációhoz kell. Ráadásul, rezonancia esetén a rezgőkör kapcsain fázis fordul(180fok érthető módon) a jel, így a negatív visszacsatolás hatása pozitívvá válik azon a frekvencián....
(#) bigrobi válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 29, 2021 /
 
Hogy , hogy még senki nem tette fel, vagy nem találok erről a rajzról semmit? Egészen jó működik 10-12mHz ig, lehet még tudok rajta finomítani. Esetleg más tekercsel más frekvencián meg kellene próbálnom.
(#) sdrlab válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 29, 2021 /
 
Kb azért, mert egyenáramilag speciális munkapont ez, korántsem mindegy mekkora tápfeszt kap! Ahhoz, hogy kicsit enyhítsünk ezen, legalább egy kondenzátorral áthidalt soros bázisellenállás kellene még bele(párszor 10-50k)! Akkor nem lenne annyira kényes a tápfeszre és beállításokra...
(#) sdrlab válasza tnl hozzászólására (») Nov 29, 2021 / 1
 
Idézet:
„Hogy működik a polyakov mixer, ha négyszögjellel, vagy túl erős szinuszszal
hajtják?”


Többnyire sehogy!
Az optimális működés feltétele, hogy mint a pozitív, mind a negatív LO csúcsainál kinyíljon valamelyik dióda...DE csak addig, hogy a két nyitás közötti idő nagyjából egyezzen a magával a nyitási idővel! Ha ez teljesül, akkor jól működik, ha eltolódik az arány, egyre rosszabb lesz, míg végül ha már eltűnik valamelyik idő(Túl nagy, kicsi LO jelszint), akkor szinte teljesen megszűnik funkcionálni...
Ebből kifolyólag, négyszöggel egyáltalán nem működhet, erős sin jellel is csak gyatrán...
(#) bigrobi válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 29, 2021 / 1
 
az;rt vannak fura kapcsolások pl ez a Polyakov vevő Bővebben: Link Csak az enyém még másabb és minimum alkatrész mellet minimális fogyasztással összerakható. Egy fojtótekercsel még jobb lett.
(#) GPeti1977 válasza sdrlab hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Sajnos ide nem. Találtam egy kapcsolást DCF77-re:
Bővebben: DCF77 32k
A sávszélesség mindössze 10Hz, az FSK jel sávszélessége kb 1kHz, de még azt a 10Hz-et sem tudtam kimérni hanggenerátorral egy kristállyal.
Az A244D érzékenysége viszont nagyon alacsony, szignálgenerátorról 50dBuV alatt már zajos a jel, meg az AGC átfogás is nagyon kevés.
(#) tnl válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
A kristályt a jelgenerátorhoz hogy kötötted?
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Az igaz, hogy én is a DCF77-re gondoltam itt, ahol 1Hz-es a moduláció, és a spektruma is belefér 10Hz-be nagyrészt..., oda tökéletes, sőt, még kevesebb is elég hozzá!
Viszont...két módon is lehet segíteni ezen..., egyik, hogy nem 1 kvarcot raksz bele! 2-4 kvarccal(vagy többel is), méretezett szűrőt készíthetsz, ami nem csak hogy jóval szélesebb sávval fog rendelkezni, mint 1 kvarc, de jóval meredekebb lesz a csillapítása is akár. Úgy talán meg lehet közelíteni azt a +-170Hz-et(vagy mennyi annak a modulációja...).
A másik - ami akár az előző mellett is használható -, le kell osztani a jelet néhányszorosan logikai kapukkal, majd hozzákeverni annyit, hogy kijöjjön a 32768Hz középfrekvencia! Akkor annyiszorosan kevesebb lesz a modulációs sávszélesség is, és bele fog férni a szűk szűrő sávszélességébe már...
Adatlap szerint 60dB az AGC átfogása, ami azért nem kevés(1000x-es), és tipikusan 7uV az érzékenysége, 26dB jel zaj viszonynál... Ez azért elég messze van az általad mért kb 300uV-tól.... Milyen jel/zaj viszonyt szeretnél? Ha ezt nem definiálod, az érzékenységi paraméter fabatkát sem ér...
(#) bigrobi hozzászólása Dec 1, 2021 / 2
 
Ez a kísérleti rajz egy Hartley oszcillátor és rádió. Meg e felel szuperregenerativ vevőnek, mivel ez elméletileg egy oszcilátor akár a colpitts is. Van aki azt mondja ez nem szuperreg.
(#) bigrobi hozzászólása Dec 5, 2021 / 3
 
Elkészült a reflex rádióm TL431 essel. Itt a videó hogy szól Bővebben: Link
(#) sany válasza bigrobi hozzászólására (») Dec 5, 2021 / 1
 
Gratulálok, nagyon jó lett!
(#) GPeti1977 válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 5, 2021 / 2
 
Megvan a hga22 vevő legújabb legegyszerűbb változata, kissé zavar érzékenyebb de régi trafós nokia töltőről veszi a jelet tisztán 60km-ről, a CD4066 kapcsolóval tökéletes keverő építhető, kimértem szkóppal, lehet még kellene első fokozatban egy JFET erősítő mint ahogy volt, illetve az arduino atmega328p kontrollerében van egy gyors komparátor így a jelet négyszögesíteni sem kell.
A megmaradt A244D -vel meg össze is rakhatok egy szélessávú vevőt, a DDS modulom 1-30000000Hz között állítható, 455kHz kf szűrővel persze, ez tud AM demodulálni de ha dióda előtti kimenetét szintén analóg kapcsolós keverővel meg egy 455+-4 (12kHz)oszcillátorral már bármit vehetek, CW, SSB, FSK. esetleg DRM ha jól tudom, persze ami a legnehezebb egy előszűrő a vett sávtól függően.

Van még a francia időjeladó, ezt foggalmam sincs hogyan lehetne demodulálni,
Bővebben: TDF time signal
de csak mint érdekesség

hga22_2.jpg
    
(#) bigrobi válasza sany hozzászólására (») Dec 5, 2021 /
 
Köszönöm.
Következő: »»   249 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem