Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-s töltő
 
Témaindító: king4aday, idő: Okt 6, 2008
Lapozás: OK   5 / 6
(#) Doky586 válasza uniman hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Végeztem egy kis számolást. A szokásos adat vezetékek 0,2 mm² -ek
egy 2m kábel oda-vissza össz 4m.
4m 2A 0,2 mm² feszültségesése 1,34V azaz 3,66V jut(na) a telefonnak.
Én ezért 0,75 mm² 2eres hangszóróvezetékben gondolkodom, amin csak 0,36V esik, így a telefonra ekkor 4,64V jut. Drasztikus különbség!!!

Tudtommal a telefon onnan tudja hogy sok ampert vehet fel hogy a két usb adatláb rövidre van zárva. (de olvastam olyat is hogy 3db ellenállásos feszültség osztót kell belerakni a micro usb csatlakozóba és ez jelzi a telefonnak a gyorstöltést) De majd megnézem mi van a dugasztápba eleve beépítve.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2021
(#) nedudgi válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Visszakérdezek:
Miért akarod az 5V egyenfeszültséget ilyen távolságon átküldeni? Nem lenne egyszerűbb a töltőt odatenni, ahol a telefont használod?
(#) uniman válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Ha jobban bonyolítani akarnánk, akkor a "vékony" USB kábel telefon közeli végére beraksz egy DC/DC átalakítót. Akkor odaküldhetsz akár a "vékonyabb" kábelen is egy magasabb feszültséget (10-28V), amit aztán a helyszínen átalakítja a DC/DC konverter pontos 5,00 voltra...
(#) Doky586 válasza uniman hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Az előbb még 2m vékonyeres adatkábelt linkeltél.. Minek bonyolítod?
Ezen módszerhez még a gyári dugasztáp sem használható.
(#) Doky586 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
De pont ehhez kell. Használni akarom - töltés közben is. De nem a fal mellett a konnektor mellé ülve görnyedten fél méteres kábellel nyomkodni a telefont.

(sajnos az aksija már nem új és nem cserélhető, így nem elég naponta 1x tölteni)
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2021
(#) Inhouse válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Ha nincs lehetőség helyben táplálni, akkor a vékony vezeték keresztmetszet/hosszú vezeték kompenzálására jó módszer az emelt feszültség (kisebb áram, kevesebb veszteség) és a végén visszaalakítani.
(#) uniman válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Amit linkelten régebben, az egyáltalán nem biztos, hogy "vékonyeres"...az, hogy "adatkábelnek" nevezi a webshop, a nem oszt szoroz, nézzük meg a gyártót: "usb-charge-cable" (Van közöttük 3 méteres 3 amperes is )!!!
Nekem van 2 és 3 méteresem tőlük...ezek tudják 2A-val tölteni a 2A-t igénylő telefonjaimat. A kábel külső átmérője is "vaskosabb" a szokásosnál.
Persze az áramot korrektül megmérni csak úgy lehetne, ha egyet kettévágnék...

De az megint más, ha te egy rossz akkus telefont használsz állandóan a "töltőről", mert a telefon működés közben néha-néha bizonyára 2A-nál jóval nagyobb csúcsáramokat is felvehet. ...vagy nem?
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2021
(#) KBal76 válasza uniman hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Vannak az USB töltôbe dugható áram/feszmérôk (nem egy ökör ára, nekem ilyenek vannak: kép), nem kell ahhoz elvágni a vezetéket Én így már jó pár vezetéket kiszelektáltam, van ami ránézésre vastag és nem visz át semmi áramot, és van példa az ellenkezôjére is. Meg kell jelölni ami töltésre való nincs meglepetés (illetve jobb eleve egy ilyen indikátort a töltôn hagyni, mert van hogy a telefon csak második bedugásra veszi fel a nagyobb töltést.
(#) nedudgi válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
(#) Doky586 válasza uniman hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Lehet eddig elfelejtettem megemlíteni: olcsó kábelt keresek, nem 6-9 ezer forintost.. Az "egyáltalán nem biztos, hogy vékonyeres" kábelért se dobnék ki pénzt csak hogy egy nap után a kukában végezze. Hiszen ha már itt a HE-n vagyunk 1ezer Ft anyagköltségből magam is összerakok egy kábelt.

inhouse: Valóban létezik 4eres méréstechnika és táp, ami 4 vékony vezetékkel is elmegy, de azokhoz speciális dugasztáp és telefon kell. De én nem akarom se a buta dugasztápokat se a telefonomat lecserélni.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2021
(#) uniman válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Nekem is van hasonlóm (USB dugóba épített, a kábel másik vége micro USB dugó) ...csak az a probléma, hogy ezzel egy kábel kiméréséhez még plusz 2 toldókábelt be kell iktatnom (2 pár papa/mama), ami meghamisíthatja a mérést.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2021
(#) uniman válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
890 és 1190 Ft-okat fizettem a kábeleimért...
(#) uniman válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Nos, most került a kezembe egy (rövid) 2 eres USB "töltőkábel"...mivel nem akart "működni", szétkaptam! Ebben sincs sokkal vastagabb rézvezeték...
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2021

imuto_usb.jpg
    
(#) KU202M válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 10, 2021 / 1
 
Neked hogy jött ki az 1,34V feszültségesés? Nekem 1,7x10-8 Ohm x m fajlagos ellenállással (réz) számolva 0,34 Ohm ellenállás jött ki. Ez pedig 2A-nél 0,68V feszültségesést jelent. Valamit elnéztem volna?
(#) Doky586 válasza KU202M hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Elnézést. Online webes villanyszerelőknek szánt számológépet használtam, valószínű már ott megszorozták 2-vel az oda-vissza irányhoz, nekem nem kellett volna..
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2021
(#) Doky586 válasza uniman hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Tehát létezik ilyen 'gyári' kábel. Köszönöm a megerősítést. Csak figyelni kell rá hogy ne ilyen gagyi legyen hanem rendes és feltüntessék a csomagoláson hogy legalább 2x0,75mm² legyen.
(#) bajuszrichard hozzászólása Jan 25, 2023 /
 
Üdv. Nekem olyan gondom adódott ,hogy egyik napról a masikra a telefonom nem hajlandó támogatott töltőként kezelni a gyári samsung töltőt. Ezért csak lassú módban tölt.

Ami hosszú órákat jelent. Ugyanakkor egy huawei töltővel semmi gond nelkul feltölt.
A gyàri töltő 5,2V dc feszt ad ami tökéletes ,de mégis lassú módban tölt csak. Mi lehet a baj?
(#) Bakman válasza bajuszrichard hozzászólására (») Jan 25, 2023 /
 
A töltők az USB csatlakozó D+ és D- adatvonalakon mondják meg az eszközöknek, mivel tudnak szolgálni (feszültség, áram). Ha ez a rész nem működik akkor az eszköz, jelen esetben telefon, csak egyszerű USB áramforrásként kezeli a töltőt, 500 mA-nél többel nem terheli.
(#) Inhouse válasza bajuszrichard hozzászólására (») Jan 25, 2023 /
 
Valószínűleg megszakadt valamelyik adatláb.
(#) bajuszrichard válasza Bakman hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Ennek fényében van esély rá, hogy megtaláljam a hibát és megjavítsam?
(#) bajuszrichard válasza bajuszrichard hozzászólására (») Jan 26, 2023 /
 
Csak próba szerencse alapon ujraforrasztottam 3 ponton. Egyelőre jónak tűnik. Remelem ennyivel megúsztam
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2023
(#) vargagerp hozzászólása Feb 14, 2023 /
 
Sziasztok Nem biztos, hogy jó helyre írok de nem találtam megfelelöbb topicot. Van egy 18650 celláról üzemelő kis motor (2 kapcsolóval a váltható forgásirányhoz) amibe beleraktam egy usb-C kis töltő panelt de ha a panel be van kötve akkor a motor meg se mozdul!
Tudom nagyn amatör kérdés de ennek mi lehet az oka? Lehet hgy a kis panel nem engedd át annyi áramot amennyi a motornak szükséges?
(#) Bakman válasza vargagerp hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
Valószínűleg töltés közben a kimenetet leválasztja a modul.
(#) Yakuza94 hozzászólása Márc 29, 2023 /
 
Sziasztok!
Nem vagyok annyira jártas az elektronikában ezért remélem tudtok segíteni.
Az autómban telefontöltés szempontjából idétlen helyen van a szivargyújtó aljzat, ezért a biztosíték táblából vittem 12 voltot egy olyan helyre ahol jól tudom tölteni a telefont.
A lényeg, hogy vettem egy DC-DC átalakítót ami 12ből 5voltot csinál nekem.
Ezen van egy + és egy - kivezetés. Ha erre ráteszek egy USB C portot amit ugye "mindegy" hogy dugok be a telefonba, ilyenkor mi történik a polarítással? Attól félek ha "rosszul" dugom be kárt teszek a készülékbe. (kötöttem be egy 2A es lengőbiztosítékot)
Elnézést a szakmaiatlanságomért, és előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) robis01 válasza Yakuza94 hozzászólására (») Márc 29, 2023 /
 
Azért lehet fordítva is mert mindkét oldal tükrözve van. USB C
Az USB C vezetéket, vagy csatlakozót a linkelt leírás alapján kell bekötni.

Én ezt a kérdést úgy oldottam meg, hogy vettem egy autós töltőt és egy lengő szivargyújtó aljzatot amit gyors-kötözővel felrögzítettem egy stabílnak vélt helyre. És csak a töltőkábelt vezettem előre.
(#) djadji hozzászólása Ápr 15, 2023 /
 
Sziasztok!
Egy USB töltőkábelt szeretnék csinálni. Vannal olyan kábelek amik csak lassan képesek tölteni, és azok amik gyors töltésre is alkalmasak. Eddig azt gondoltam, hogy az USB töltőkábelben a vezeték vastagsága miatt nem tud gyorsabban tölteni. Egy rendes töltésre képes kábel masszívabbnak is tűnik. de mikor forrasztottam egy USB A-USB A kábeldarabot (ugy 5cm), szerintem elég vasatg kábellel, kiderült, hogy az eddig 1A-es tölteni képes kábel, csak 0,35-tel tölt, ha ezen keresztül töltöm. HA a telefon jobban fel van tölve, akkor már csak 0.22A-rel tölt, míg a sajét készítésű kábelem nélkül 0.8a megy neki.
Röviden: Mitől függ, hogy egy kábel 1A-rel tudja tölteni a telefont, vagy csa 0,2A-rel? És hoygan tudok olyan kábelt készíteni ami tölti 1A-rel.
Megj: a készített USBA-USBA-ban csak a két szélső láb van bekötve. Ez lényeges lehet? AZért nem gondolom lényegesnek, mert a "vacak" töltők is tudnak adatot átvinni (vagyis be van kötve minden lánb) mégis csak lassan tud tölteni. Ezért gondoltam, hogy az nem lényeges.
Szóval: Tud nekem segyteni valaki mitől tölt gyorsan egyik kábel és mitől lassan a másik? (töltőfej-telefon-merültség foka ugyanaz)
(#) Gafly válasza djadji hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Ha nem tudnak beszélgetni, akkor honnan tudná hogy több kellene?
(#) djadji válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Ezt nem értem. Gondolom a kábelen keresztül a a telefon és a töltő kommunikációjára gondolsz? Én nem tudok olyanról, hogy a töltő vezérelné az áramerősséget, de lehet hogy tévedek. És a "vacak" kábel is ban van kötve, mégsem tölt gyorsabban. Sztem nem ez a magyarázat (mármint hogy van adat kommunikáció vagy sem).
(#) Gafly válasza djadji hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Igazad van, én sem hiszek el mindent, amit az inteneten írnak.
(#) Doky586 válasza djadji hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Tudtommal akkor fog egy buta töltőről a telefon 0,5A-nál többet felvenni ha az usb2 két adatlába rövidre van zárva, és (a kábelveszteség miatt sem) csökken a feszültség 5V alá.
Következő: »»   5 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem