Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3675 / 3947
(#) vorosj válasza Edem631 hozzászólására (») Dec 25, 2021 /
 
Esetleg Ledekkel, soros ellenállással? Könnyebb beszerezni, mint az izzókat.
(#) Edem631 válasza vorosj hozzászólására (») Dec 25, 2021 /
 
Van mindkettő, LED is.
(#) Patópali válasza Edem631 hozzászólására (») Dec 25, 2021 /
 
A led nem szórt fényt ad. A plexi élvilágításhoz így nem lesz igazán jó. Ha a műszerfal izzó teljesítménye, árama nem nagyobb az eredeti izzó adatánál, jó lehet. Különben a keletkező plusz hő megolvaszthatja a műanyag keretét.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2021
(#) Edem631 válasza Patópali hozzászólására (») Dec 25, 2021 /
 
A műszerfal izzó ha nem tévedek 1,2W-12V.
(#) Patópali válasza Edem631 hozzászólására (») Dec 25, 2021 / 1
 
A skála izzók, 12V 0,1A 1,2W vagy 6,3V 0,3A 1,89W.
(#) Gafly válasza Edem631 hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
Azt nem irtad, mekkora feszültségű.
Patópalinak abban igaza van, hogy a LED oldalra nem igazán világit.
De minek is, amikor egy rizsszem izzó sem egy ökör ára...
(#) djadji válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
Köszi. Megcsináltam, neagyon frankó lett. A kapcsolóval péárhuzamba kötöttem a wifis kapcsolót. Nem is értem magam, hogy miért nem erre gondoltam.
De köszi, megoldva.
(#) djadji hozzászólása Dec 26, 2021 /
 
Boldog Karácsonyt mindenkinek (ha már itt vagyunk).
Összezavarodtam, segítsetek pls.
Eddig csak "sima" folyasztószert használtam, ami segítette az ón tapadását (világos áttetsző krém, vagy tollba rejtett folyadék). De szeretnék ilyet beszerezni mint EBBEN a videóban 1:57-nél. Szürke, sűrű és mintha az ónozás is szügségtelen lenne, mert benne van (?).
AZt találtam hogy forrasztó paszta. De ezen a néven forgalmazzák azt is ami szinte csak sima gyanta, vagy kb az amit én használtam eddig (pl ez itt). Most akkor ezt a szürke izét hogy hívják? És valóban olyan jó mint gondolom?
Röviden: HA szeretnék ilyen nagyon profi szürke forrasztó pasztát venni, ami az ónt is tartalmazza, akkor hogy keressem? Honnan rendeljem, vegyem?

UI: Micro UBS csere, telefonban. Csináltam már többször is, de volt ami nem sikerült. Ezzel sztem tutibb lenne (de ha van más tipp, hogy lehet ezt megoldani szivesen veszem azt is) AMihez kapok egyben USB töltős lapot, azt persze nem forrasztgatom, csak amit muszáj
(#) Suba53 válasza djadji hozzászólására (») Dec 26, 2021 / 2
 
Én amikor 30 éve építettem a házamat, a Degufit 3000 pasztát vettem a vörösréz csőből össze legózott víz, és fűtési hálózatom forrasztásához. Az is hasonló, csak sűrűbb, ón tartalmú paszta.
Azóta a csöveken kívül sok minden extrém dolog forrasztásához volt a segítségemre.
Hasonlóan kell használni. Fémtisztára csiszolni a rezet, ezzel jó alaposan bekenni, majd a PB forrasztó lánggal felhevíteni, és amikor megfolyik csillogó ónozott kötés alakul ki.
Kisebb forrasztásoknál pákával is lehet vele dolgozni.
(#) Bakman válasza djadji hozzászólására (») Dec 26, 2021 / 1
 
Forrasztó paszta néven forgalmazzák. Az, amelyikben nincs forraszanyag, folyasztószer, egyéb esetben elírás. A HEStore-ban is lehet kapni.
(#) djadji válasza Bakman hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
Köszi, megnézem.
Suba53: A degufitról csak hallottam, de nem tudom hogy egy mivro usb lábaihoz is jó e az az anyag amit a "durva" magy rézcsőhöz használnak... de köszi, a rézcsőhö lehet én is beszerzek ilyet,,
(#) szs válasza bitmixer hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
Elkértem.
Megkaptam (meg fogom kapni, mikor arra járok).
Nagyon örülök!
(#) Firefighter1 hozzászólása Dec 26, 2021 /
 
Sziasztok!
Meghajtásban, működésben van különbség egy irfz44n és egy irlz44n között?
a második azt "tudom" hogy logikai, de hogy ez viselkedésben miben merül ki....

Egy Wemos mini D1 "vezérelné"

Köszönöm
(#) Bakman válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 26, 2021 / 1
 
A logikai FET nyitáságoz alacsonyabb kapufeszültség is elég. Ha ugyanazt a meghajtást kapja mindkettő, akkor a logikai előbb nyit ki. Nagyobb frekvencián érdekes lehet de pl. relé kapcsolgatására kb. teljesen mindegy, ha biztosítva van a kellő gate feszültség.
(#) Gafly válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 26, 2021 / 2
 
RDS(on) Static Drain-to-Source On-Resistance 17.5 mΩ VGS = 10V, ID = 25A
Logic-Level Gate Drive:
RDS(on) Static Drain-to-Source On-Resistance 0.025 Ω VGS = 5.0V, ID = 25A
Azaz logikai (kapu, processzor kimenet) jellel is kapcsolható.
Más paraméterben meg nem annyira jó.
(#) Firefighter1 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
Igen.. amit találtam és szàmomra érthető volt az egyedül nyitàs/felfutási idő!
Pwm el szabàlyozna LED szalagot csak az a baj hogy màr csak 5 darabom van itthon! Errefelé meg most nem lehet rendelni sehol... Mintha elfogyott volna mindenhol!

Adatot találok valahol ? Csak hogy a pwm-nek a frekvenciàjàt be tudjam lőni!
Még ne vibráljon a LED, tehàt folyamatos"nak" làtszódjon, de a FET se feküdjön ki?
(#) pipi válasza djadji hozzászólására (») Dec 26, 2021 /
 
Amit vizes boltban vettem forrpasztát, az elektronikához nekem nem vált be.
(#) Fats Domino hozzászólása Dec 28, 2021 /
 
Jó estét mindenkinek! Hogyan lehetne megtalálni a rossz izzót ? Csak egy sor világít, eredetileg négy szín volt,most csak a fehér van meg.Sorbakötött izzók. Van erre valami jó módszer? Csak egy kis műszerem van mérésre.

001.JPG
    
(#) Bakman válasza Firefighter1 hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
150 - 200 Hz már bőven elég.
(#) HA3GX hozzászólása Dec 28, 2021 /
 
Ha létezik erre hivatalos, számszerűsített adat arra lennék kíváncsi.

Mekkora elektromágneses impulzus szükséges egy személygépjármű ECU-jának, hogy a gépjármű megálljon?
Nem a kibocsájtás nagysága, hanem a tényleges erőssége érdekel a dobozon belül.

Külföldön (Belgium) láttam egy autó csomagterébe beépítve. Rém egyszerű inverter, ami töltött egy 3 Farrádos kondenzátort, amit rásütött egy tekercsre. Mikor próbálták trélerrel elvinni, az emelés pillanatában ami a hátfallal szemben helyezkedett el 2,5-3 méteres távolságon belül az megállt. Az autó hátfala műanyagból volt, és arra körkörösen volt feltekercselve a 32 négyzetmiliméteres pár menetes tekercs.
(#) KBal76 válasza Fats Domino hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Ha kizárólag beltérben van használva, áramtalanítás után két hegyes tûvel (pl. injekciós, de meg kell nézni nem-e bevonatos, mert az nem vezet) átszurkálva két helyen. Egyszer az elsô izzó elôtt, a másik tûvel pedig sorban végigszurkálni ameddig szakadást nem mérsz (mármint a tûkre csatlakoztatott ellenállásmérôvel) . De csak akkor ha nincs vezérlô dobozkája, ha van akkor lehet abban van a hiba.
De én inkább vennék másikat.
(#) kendre256 válasza HA3GX hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Egy ilyen elektromágneses impulzus nem csak megállít egy ECU-t, hanem esetleg tönkre is teszi. Az általad leírt szerkezetnek nem sok értelmét látom, hacsak nem arra készítette a tulaj, hogy ha el akarják lopni az autóját, akkor inkább maga teszi tönkre. Egy elég erős elektromágneses impulzust nem olyan egyszerű irányítani, hogy a saját autó ne menjen tönkre, csak minden más a közelében. Arról nem is beszélve, hogy ha egy primitív, elektronika nélküli trélerrel akarják ellopni (Egy Csepel, vagy Zsiguli "elektronizáltságú" szerkezetre gondolok), arra teljesen hatástalan.
Idézet:
„Mekkora elektromágneses impulzus szükséges egy személygépjármű ECU-jának, hogy a gépjármű megálljon?”

A kérdésedet szerintem itt nem nagyon tudja megválaszolni valaki. Az autó elektronika gyártók esetleg tudhatják, mert lehetnek előírások arra, hogy mekkora zavart sugározhatnak, és mekkora zavart kell elviselniük a berendezéseknek. De ez nem ugyanaz a szint, mint ami megállítja (tönkreteszi) az ECU-t. Egy autóban már az is probléma, ha külső zavar hatására pl. rángatni kezd a motor, de nem áll le, vagy a kijelző képe szétesik, de megy minden tovább. A "leállító" térerő ennél biztosan sokkal nagyobb. A dobozon belüli térerő sem érdekes, mert a dobozba rengeteg vezeték megy be, amik antennaként beviszik a zavaró térerőt.
(#) KBal76 válasza HA3GX hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Ilyen berendezésen én is elgondolkodtam már, de szerintem praktikusabb nem egy szuperkapacitást használni, mert annak a hirtelen áramleadása nem hiszem hogy annyira jó mint mondjuk nagyon sok kisebbnek, illetve az impulzustûrése sem feltétlenül jó. Azt is érdemes kimérni mekkora feszültséggel érdemes megtámadni azt a tekercset, az induktivitása okán (én KV nagyságrendben gondolkodnék, ha zavart kell bevinni akkor egy menetre jutó feszültség nem elhanyagolható szempont). Valamint én félteném a saját kocsim elektronikáját nem kicsit. Esetleg utánfutóra tenni, vagy hordozhatóan egy kofferbe
(#) Bakman válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Az egésznek eléggé hoax szaga van. Eleve az autók nagy többsége nem kevés vasat tartalmaz. Az áldozat messzebb van, mint a saját autó rendszere. Egy szimpla tekercs, ha nincs valamilyen vasmaggal részben irányítva/koncentrálva, kb. minden irányba szórja a jóságos mágneses erővonalakat, beleértve a hozzávezetéseket is. A "térerő" a távolsággal négyzetes arányban csökken, stb.
(#) Gafly válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Az Ihasavar sem igy működik...
(#) nagym6 válasza HA3GX hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Melyik autó ECU-t teszi tönkre? Ha a sajátot, arra lehet találni sokkal egyszerűbb módszereket. Ha a lopóét, ott drasztikusan függ az árnyékolástól fémkasztni, egyéb lemezek. Vagy csak más elektronikákat tesz tönkre, de a motor még üzemel.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2021
(#) Fats Domino válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Köszi , ez jó megoldás lehet,a gond csak az, hogy 130 db izzó van egy szálon., ezt végigellenőrizni?? háromszor? Azért köszi,üdv.
(#) Epu2 válasza Fats Domino hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Egyszerűbb ha feláldozol egy izzót és rövidre zárod. Persze kellően szigetelve, egyenként kihúzod az izzókat és bedugod a rövidzárt. Ahol felvillan, oda teszel egy jót. szerencséd ban, hamar meg lesz.
(#) kendre256 válasza Fats Domino hozzászólására (») Dec 28, 2021 / 2
 
Erre van egy módszer... Az izzósor egyik vége és a közepe között mérj. Ha vezet, akkor a másik felében van a hiba. Utána folytatod a hibás szakasz további felezésével, és így tovább. 130 izzó esetén hét-nyolc mérésből meg lehet találni a hibás izzót.
(#) nedudgi válasza Fats Domino hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Izzó, vagy LED?
Beforrasztva, vagy foglalatban?
Következő: »»   3675 / 3947
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem