Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapunyitás gombnyomásra olcsón! - avagy automata kapu házilag
Lapozás: OK   107 / 107
(#) dredd válasza orcika70 hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Ha kilehetne hagyni a delayt belőle jólenne,egyszárnyú kapuhoz kellene.
(#) nemgyuri válasza dredd hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Szia! Sajnos nem találtam meg az én működő kapcsolásom rajzát, de rajzoltam egy lehetséges változatot. (Bár az enyémet PIC vezérli és áramkorlátos kivitel.)
A rajz alján levő RS flip-flop csak akkor kell, ha a rádióvevő 1 kimenettel rendelkezik.

Ajtóvez.JPG
    
(#) dredd válasza nemgyuri hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Köszönöm,ilyesmire gondoltam.
(#) proli007 válasza dredd hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Hello! Bocs hogy beledumálok, de az RS tárolóból nem lehet T tárolót készíteni úgyhogy a két bemenetet összekötjük. Ha impulzussal szeretnéd működtetni, akkor inkább egy CD4017-et ajánlanák a kapuáramkörök helyett. Azzal megoldható a "váltogatás", pergésmentesítés és a hálózatkimaradáskori alaphelyzetbe állítás is..
(#) erbe válasza proli007 hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Mit is lehet kezdeni a CD4017-tel?

CD4017.png
    
(#) dredd válasza proli007 hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Nekem csak egy egyszerű,jól működő kapcsolás kellene.
(#) proli007 válasza dredd hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Én mindössze arra akartam felhívni csak a figyelmet, hogy a logikai kapukból így kialakított RS tároló nem működtethető egy bemenettel impulzussal. Vagy is úgy, hogy jön a távirányítótól egy impulzus, erre kinyit és egy másik impulzussal bezár.
Az hogy mi egyszerű, mi nem az elsősorban a működési igényektől függ, másodsorban attól, mit ítélsz annak.
(#) dredd válasza proli007 hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Egyszárnyú kapuhoz 12v,egy gombnyomásra nyit,zár,egy végálláskapcsolóval lenne jó.
(#) proli007 válasza dredd hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Gyuri megrajzolta hogyan lehet a kaput működtetni, csak a nyomógombos működtetés a rajzon csak elvi jellegű.
- Ha a nyitás és zárást egyetlen nyomógombbak működtetnéd, akkor a kapuáramkörből kialakított tároló nem jó.
- Ha távirányítóval működtetnéd, akkor annak vevőjéhez illeszteni kell az áramkört.
- Ha egyetlen végállást használsz, akkor honnan fogja tudni az áramkör, hogy mikor van a másik véghelyzetbe? (Amennyiben az "egy" számnévként és nem határozatlan névelőként van a mondatba.)
(#) dredd válasza proli007 hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Ezt neked kellene kitalálni,én nem értek ennyire hozzá..
(#) nemgyuri válasza proli007 hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Szia proli007! Köszönöm, hogy észrevetted a hibámat, már nagyon régen foglalkoztam logikai áramkörökkel. Szánom bánom bűnömet. Derengett, hogy egyetlen 7400-val lehetett készíteni olyan áramkört ami erre a feladatra is alkalmas. Megkérlek a módosított rajzomat is nézd meg, remélem így már jó! Elvileg a bemenet H-L átmenetekor váltanak a kimenetek.

'dredd' NE SPÓROLD meg a végálláskapcsolót - sokat fogsz szívni... A tranzisztoroknak a relék áramát el kell bírnia és a bázisellenállás értékét is méretezni kell. Célszerű a tranzisztorok bázis és emitter kivezetései közé is illik ellenállást tenni. (Tápfesz és relétekercs adatok kellenek)
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2021
(#) proli007 válasza dredd hozzászólására (») Dec 29, 2021 / 1
 
Nem kell érteni hozzá, de azt tudnod kellene, mit is szeretnél. Mert azért ez, hogy "Nekem csak egy egyszerű, jól működő kapcsolás kellene." meglehetősen általános. Mert fogadok, utólag jönnek majd az igények. De abban nem biztos hogy partner leszek.. Mert semmit nem árultál el, azon kívül hogy egy szárnyú a kapu, meg hogy ha igaz, 12V-os a motor..
Minden esetre ebben két végállás van és gépkocsirelék. Ha aksi helyett egy 12V-os trafóval és egyenirányító híddal táplálod, akkor is menni fog. A távirányító vevő reléjének kontaktusát párhuzamosan kötheted a nyomógombbal.
(#) proli007 válasza nemgyuri hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Bocs, én közben megrajzoltam újra..
(#) nemgyuri válasza proli007 hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Így legalább van alternatíva.
(#) dredd válasza proli007 hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Köszönöm a segítséget,ez nekem így megfelel.
(#) nyiradiz válasza THT hozzászólására (») Szept 20, 2022 /
 
THT tudnál nekem egy rajzot kitenni az áramkorlátról,mivel egy 12v 8A-es ablaktörlő motorhoz,mint végálláskapcsolót szeretném beállítani. A cél,hogy a végállás elérésekor megszakadjon a táp min.1 mp-re (alapba áll),utána pedig visszakapcsoljon. Mikrokapcsolóval nem működik a dolog,mert az benyomva marad
tehát kikapcsolja a tápellátást,ezért kellene az elektronikus megoldás.Ha úgy állítom be,hogy egy bütyök csak lenyomja,majd elengedi a mikrokapcsolót,akkor utána már nem lesz ami megállítsa a kaput. Gondolom már rájöttél,ez egy kapunyitó lenne,vagyis ha a távirányító rossz gombját nyomják meg akkor újra alapba áll a rendszer az áramhatárolás miatt,tehát lehet a másik gombbal a jó irányba indítani.
Remélem nem voltam túl bonyolult,és köszi a segítséget.
Utólag kiteszek egy képet a távos modulról is,asszem a metromannál vettem 2 távval.
Üdv Zoli
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2022
(#) uniman válasza nyiradiz hozzászólására (») Szept 20, 2022 /
 
(107. hónapja hanyagolja a HE-t)
(#) proli007 válasza nyiradiz hozzászólására (») Szept 20, 2022 /
 
Hello! Azért ehhez több adat kell.
- Induláskor is felugrik a motoráram, de mennyire és meddig?
- Mennyi a névleges áram és mekkora, mikor túláram van?
- Feltételezem, a távirányító 12V tápját szeretnéd elvenni 1sec időre.
Mert csak úgy vaktában nem érdemes lövöldözni..
(#) robis01 válasza nyiradiz hozzászólására (») Szept 21, 2022 / 1
 
Próbáld meg bekötni fordítva a a mikrokapcsolót. Alapesetben legyen zárt, ha eléri kapu és megnyomja a pöcköt akkor nyissa az áramkört.

kapu.pdf
    
(#) Georgee válasza nyiradiz hozzászólására (») Szept 22, 2022 /
 
Ha esetleg még keresel lehetőséget, régebben írtam már róla ez az olcsóbb megoldás. Erre kell még egy kétáramkörös relé, ami állástól függően fordítja a polaritást a kimeneten, erre a relére csatlakozik a motor. Így egy relé kell a vezérlésnek, egyik gombon be a másik gombon ki állással, ezt látja el a "rádiós panel" ennek a kimenetére kerül az említett két áramkörös relé. Így lényegében "keresztreteszelt" az áramköröd, tehát ha menetközben véletlenül megnyomod a másik gombot akkor a kapu elindul a másik végállásra, de nem zárlatolsz és nem is áll meg a kapu, csak a végálláson, ebben az esetben egy probléma lesz, ha valami miatt kell egy vészstop (erről lentebb írok bővebben). A diódáknak mindenképpen el kell bírnia a motor áramát. Illetve a kapcsolóknak is, mert nem csak a jelvisszacsatolás funkcióját fogják ellátni.
Jelen bekötésnél, amit megosztottál, ha benyomják a másik gombot nem történik semmi csak megáll a motor. Mivel alap helyzetben - és - ra van a relé kapcsolva. Ha az egyik meghúz + - lesz tehát a motor megindul pl nyitásra. Ha rázár a másik relé akkor + + lesz a motoron, tehát megáll. Innentől kérdés melyik relé kapcsol le és annak függvényében folyatja az útját a kapu a végállása felé, tehát ha ezt a problámát akarod elfelejteni, akkor felejtsd el mert ezzel a biztonság javára tévedsz, mert a - - illetve a + + állás is vehető "alapnak", ehhez képest a +- vagy a -+ lesz az irány a motornak.
Nagyobb gond hogy tudnia kell a végállást a kapudnak, más esetben a motor befeszíti a tengelyt és pl nálam ilyenkor már nem hajlandó visszanyitni, csak segítséggel. Ha WIFI-s a kapcsolód, akkor programban állítható, hogy mi legyen a funkciója a relének, illetve időzítheted is, sőt van amiben van áramfigyelés is és beállíthatod hány ampernél kapcsoljon le. Itt szoftveresen is lehet keresztreteszelni, tehát ha pl A relé be van kapcsolva de B-t is megnyomod az A elenged.
Én csak azért hagynám meg a jelen megoldást, ha esetleg bármi van akkor azonnal megtudd állítani a kaput. Tehát ne kelljen matekolni menet közben melyik kapcsolóval nyit vissza vagy zár, ha baj van. Utóbbi mondatomat úgy írtam, hogy nem láttam a komplett kapcsolási rajzodat/vezérlésedet, de mint védelmi mechanizmus én benne hagynám.

De hogy ne maradjon el a megoldás illetve a végállás és a védelem is. Egy esetleges megoldás, van két reléd amit a táv vezérel, jelen esetben - - álláson van Erre a két relé COM lábaira kötöd a kétáramkörös relé egy egy lábát. Így ha - - állás van vagy + + állás akkor a kétáramkörös reléd lekapcsol. Ennek a tápját a két rádióvezérelt reléről kell adnod, hogy a motor is tiltásba kerüljön. Így megoldott a vészstop a távirányítóról, tehát mindegy melyik gombot nyomod a kapu megáll. Illetve a végállás is.

Ha megosztanád velünk a kapcsolási rajzot, akkor szerintem egyszerűbben körvonalazódnának a lehetőségek Mert ezeket amiket leírtam csak kevés infóból fejben próbáltam összerakni.

Szerk: Ha két relével és megállítósra akarod akkor nem kell a kétáramkörös relé, hanem egyszerűen a diódás végállásos megoldást használod. Egyik vezeték az egyik COm a másik a másik COM állásba és itt a + + illetve a - - is "alap" Viszont a végálláson lekapcsolja a motorról a tápot.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2022
(#) proba válasza nyiradiz hozzászólására (») Szept 22, 2022 /
 
Mikro kapcsolóval is működik, csak kettő kell belőle. A végállás előtt egy kicsivel az egyik, végállásnál meg a másik...
Következő: »»   107 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem