Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapunyitás gombnyomásra olcsón! - avagy automata kapu házilag
Lapozás: OK   107 / 107
(#) dredd válasza orcika70 hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Ha kilehetne hagyni a delayt belőle jólenne,egyszárnyú kapuhoz kellene.
(#) nemgyuri válasza dredd hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Szia! Sajnos nem találtam meg az én működő kapcsolásom rajzát, de rajzoltam egy lehetséges változatot. (Bár az enyémet PIC vezérli és áramkorlátos kivitel.)
A rajz alján levő RS flip-flop csak akkor kell, ha a rádióvevő 1 kimenettel rendelkezik.

Ajtóvez.JPG
    
(#) dredd válasza nemgyuri hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Köszönöm,ilyesmire gondoltam.
(#) proli007 válasza dredd hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Hello! Bocs hogy beledumálok, de az RS tárolóból nem lehet T tárolót készíteni úgyhogy a két bemenetet összekötjük. Ha impulzussal szeretnéd működtetni, akkor inkább egy CD4017-et ajánlanák a kapuáramkörök helyett. Azzal megoldható a "váltogatás", pergésmentesítés és a hálózatkimaradáskori alaphelyzetbe állítás is..
(#) erbe válasza proli007 hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Mit is lehet kezdeni a CD4017-tel?

CD4017.png
    
(#) dredd válasza proli007 hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Nekem csak egy egyszerű,jól működő kapcsolás kellene.
(#) proli007 válasza dredd hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Én mindössze arra akartam felhívni csak a figyelmet, hogy a logikai kapukból így kialakított RS tároló nem működtethető egy bemenettel impulzussal. Vagy is úgy, hogy jön a távirányítótól egy impulzus, erre kinyit és egy másik impulzussal bezár.
Az hogy mi egyszerű, mi nem az elsősorban a működési igényektől függ, másodsorban attól, mit ítélsz annak.
(#) dredd válasza proli007 hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Egyszárnyú kapuhoz 12v,egy gombnyomásra nyit,zár,egy végálláskapcsolóval lenne jó.
(#) proli007 válasza dredd hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Gyuri megrajzolta hogyan lehet a kaput működtetni, csak a nyomógombos működtetés a rajzon csak elvi jellegű.
- Ha a nyitás és zárást egyetlen nyomógombbak működtetnéd, akkor a kapuáramkörből kialakított tároló nem jó.
- Ha távirányítóval működtetnéd, akkor annak vevőjéhez illeszteni kell az áramkört.
- Ha egyetlen végállást használsz, akkor honnan fogja tudni az áramkör, hogy mikor van a másik véghelyzetbe? (Amennyiben az "egy" számnévként és nem határozatlan névelőként van a mondatba.)
(#) dredd válasza proli007 hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Ezt neked kellene kitalálni,én nem értek ennyire hozzá..
(#) nemgyuri válasza proli007 hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Szia proli007! Köszönöm, hogy észrevetted a hibámat, már nagyon régen foglalkoztam logikai áramkörökkel. Szánom bánom bűnömet. Derengett, hogy egyetlen 7400-val lehetett készíteni olyan áramkört ami erre a feladatra is alkalmas. Megkérlek a módosított rajzomat is nézd meg, remélem így már jó! Elvileg a bemenet H-L átmenetekor váltanak a kimenetek.

'dredd' NE SPÓROLD meg a végálláskapcsolót - sokat fogsz szívni... A tranzisztoroknak a relék áramát el kell bírnia és a bázisellenállás értékét is méretezni kell. Célszerű a tranzisztorok bázis és emitter kivezetései közé is illik ellenállást tenni. (Tápfesz és relétekercs adatok kellenek)
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2021
(#) proli007 válasza dredd hozzászólására (») Dec 29, 2021 / 1
 
Nem kell érteni hozzá, de azt tudnod kellene, mit is szeretnél. Mert azért ez, hogy "Nekem csak egy egyszerű, jól működő kapcsolás kellene." meglehetősen általános. Mert fogadok, utólag jönnek majd az igények. De abban nem biztos hogy partner leszek.. Mert semmit nem árultál el, azon kívül hogy egy szárnyú a kapu, meg hogy ha igaz, 12V-os a motor..
Minden esetre ebben két végállás van és gépkocsirelék. Ha aksi helyett egy 12V-os trafóval és egyenirányító híddal táplálod, akkor is menni fog. A távirányító vevő reléjének kontaktusát párhuzamosan kötheted a nyomógombbal.
(#) proli007 válasza nemgyuri hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Bocs, én közben megrajzoltam újra..
(#) nemgyuri válasza proli007 hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Így legalább van alternatíva.
(#) dredd válasza proli007 hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Köszönöm a segítséget,ez nekem így megfelel.
(#) nyiradiz válasza THT hozzászólására (») Szept 20, 2022 /
 
THT tudnál nekem egy rajzot kitenni az áramkorlátról,mivel egy 12v 8A-es ablaktörlő motorhoz,mint végálláskapcsolót szeretném beállítani. A cél,hogy a végállás elérésekor megszakadjon a táp min.1 mp-re (alapba áll),utána pedig visszakapcsoljon. Mikrokapcsolóval nem működik a dolog,mert az benyomva marad
tehát kikapcsolja a tápellátást,ezért kellene az elektronikus megoldás.Ha úgy állítom be,hogy egy bütyök csak lenyomja,majd elengedi a mikrokapcsolót,akkor utána már nem lesz ami megállítsa a kaput. Gondolom már rájöttél,ez egy kapunyitó lenne,vagyis ha a távirányító rossz gombját nyomják meg akkor újra alapba áll a rendszer az áramhatárolás miatt,tehát lehet a másik gombbal a jó irányba indítani.
Remélem nem voltam túl bonyolult,és köszi a segítséget.
Utólag kiteszek egy képet a távos modulról is,asszem a metromannál vettem 2 távval.
Üdv Zoli
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2022
(#) uniman válasza nyiradiz hozzászólására (») Szept 20, 2022 /
 
(107. hónapja hanyagolja a HE-t)
(#) proli007 válasza nyiradiz hozzászólására (») Szept 20, 2022 /
 
Hello! Azért ehhez több adat kell.
- Induláskor is felugrik a motoráram, de mennyire és meddig?
- Mennyi a névleges áram és mekkora, mikor túláram van?
- Feltételezem, a távirányító 12V tápját szeretnéd elvenni 1sec időre.
Mert csak úgy vaktában nem érdemes lövöldözni..
(#) robis01 válasza nyiradiz hozzászólására (») Szept 21, 2022 / 1
 
Próbáld meg bekötni fordítva a a mikrokapcsolót. Alapesetben legyen zárt, ha eléri kapu és megnyomja a pöcköt akkor nyissa az áramkört.

kapu.pdf
    
(#) Georgee válasza nyiradiz hozzászólására (») Szept 22, 2022 /
 
Ha esetleg még keresel lehetőséget, régebben írtam már róla ez az olcsóbb megoldás. Erre kell még egy kétáramkörös relé, ami állástól függően fordítja a polaritást a kimeneten, erre a relére csatlakozik a motor. Így egy relé kell a vezérlésnek, egyik gombon be a másik gombon ki állással, ezt látja el a "rádiós panel" ennek a kimenetére kerül az említett két áramkörös relé. Így lényegében "keresztreteszelt" az áramköröd, tehát ha menetközben véletlenül megnyomod a másik gombot akkor a kapu elindul a másik végállásra, de nem zárlatolsz és nem is áll meg a kapu, csak a végálláson, ebben az esetben egy probléma lesz, ha valami miatt kell egy vészstop (erről lentebb írok bővebben). A diódáknak mindenképpen el kell bírnia a motor áramát. Illetve a kapcsolóknak is, mert nem csak a jelvisszacsatolás funkcióját fogják ellátni.
Jelen bekötésnél, amit megosztottál, ha benyomják a másik gombot nem történik semmi csak megáll a motor. Mivel alap helyzetben - és - ra van a relé kapcsolva. Ha az egyik meghúz + - lesz tehát a motor megindul pl nyitásra. Ha rázár a másik relé akkor + + lesz a motoron, tehát megáll. Innentől kérdés melyik relé kapcsol le és annak függvényében folyatja az útját a kapu a végállása felé, tehát ha ezt a problámát akarod elfelejteni, akkor felejtsd el mert ezzel a biztonság javára tévedsz, mert a - - illetve a + + állás is vehető "alapnak", ehhez képest a +- vagy a -+ lesz az irány a motornak.
Nagyobb gond hogy tudnia kell a végállást a kapudnak, más esetben a motor befeszíti a tengelyt és pl nálam ilyenkor már nem hajlandó visszanyitni, csak segítséggel. Ha WIFI-s a kapcsolód, akkor programban állítható, hogy mi legyen a funkciója a relének, illetve időzítheted is, sőt van amiben van áramfigyelés is és beállíthatod hány ampernél kapcsoljon le. Itt szoftveresen is lehet keresztreteszelni, tehát ha pl A relé be van kapcsolva de B-t is megnyomod az A elenged.
Én csak azért hagynám meg a jelen megoldást, ha esetleg bármi van akkor azonnal megtudd állítani a kaput. Tehát ne kelljen matekolni menet közben melyik kapcsolóval nyit vissza vagy zár, ha baj van. Utóbbi mondatomat úgy írtam, hogy nem láttam a komplett kapcsolási rajzodat/vezérlésedet, de mint védelmi mechanizmus én benne hagynám.

De hogy ne maradjon el a megoldás illetve a végállás és a védelem is. Egy esetleges megoldás, van két reléd amit a táv vezérel, jelen esetben - - álláson van Erre a két relé COM lábaira kötöd a kétáramkörös relé egy egy lábát. Így ha - - állás van vagy + + állás akkor a kétáramkörös reléd lekapcsol. Ennek a tápját a két rádióvezérelt reléről kell adnod, hogy a motor is tiltásba kerüljön. Így megoldott a vészstop a távirányítóról, tehát mindegy melyik gombot nyomod a kapu megáll. Illetve a végállás is.

Ha megosztanád velünk a kapcsolási rajzot, akkor szerintem egyszerűbben körvonalazódnának a lehetőségek Mert ezeket amiket leírtam csak kevés infóból fejben próbáltam összerakni.

Szerk: Ha két relével és megállítósra akarod akkor nem kell a kétáramkörös relé, hanem egyszerűen a diódás végállásos megoldást használod. Egyik vezeték az egyik COm a másik a másik COM állásba és itt a + + illetve a - - is "alap" Viszont a végálláson lekapcsolja a motorról a tápot.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2022
(#) proba válasza nyiradiz hozzászólására (») Szept 22, 2022 /
 
Mikro kapcsolóval is működik, csak kettő kell belőle. A végállás előtt egy kicsivel az egyik, végállásnál meg a másik...
(#) Faggio30 hozzászólása Ápr 2, 2023 /
 
Sziasztok. Hozzájutottam egy mewald electro lift kapunyitóhoz. Nincs hozzá semmi. A jelölések pedig : 1,2,3,L,P. Annyi megvan, hogyha egy nyomogombal rövidre zárom az 1-es és 2-es pineket akkor elindul a motor ismételt gombnyomásra megáll majd visszaindul. Arra lennék kíváncsi mik a 3-as az L illetve aP jelölések? Köszönöm
(#) uniman válasza Faggio30 hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Idézet:
„Nincs hozzá semmi”

Még egy fotó sem!?
A Mewald (nagy kezdőbetűvel) az "megvan"...de a "lift" az paß !
"Kapu" is lehet "nyócféle"...
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2023
(#) Faggio30 válasza uniman hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Habár igaz hiányos a kérdés ezért bocs de azt a mindenit hagyjál már ezzel a nagybetűs hülyeséggel.
Garázskapu nyitóról van szó nem "nyócféle" kapunyitóról.
A fotót küldöm a netről van de ugyanaz
Idézet:
„nincs hozzá semmi”
az adóvevő egységre gondoltam.
Nos nem garázskapuhoz lesz hanem egy asztrofotós csillagda tetejét fogja elhúzni. Nekem ehhez elég lesz egy nyomógomb. Ez már megoldódott. A hátulján van 5 csatlakozási lehetőség "1 2 3 L P" jelzésekkel.
A kérdésem az hogy mit jelentenek illetve ha mégis rc megoldást választom erre a régi modellre van e lehetőségem egy univerzális távirányítós relét rákötni.
(#) merlingerin hozzászólása Szept 1, 2023 /
 
Sziasztok!

Lehet valahol Vidue (v2) 2, vagy 4 gombos távirányító házat kapni idehaza?

Bővebben: Link
Bővebben: Link


Elég a tok, távol jók, de a tokok nagyon ramatyak már. Ezért nem vennék komplett távot....

Akár használt is jó... De beszerzési forrás lenne a legjobb.

Köszi!
(#) taita33 hozzászólása Okt 5, 2023 / 1
 
Sziasztok,

még jó pár éve kaptam itt egy kapcsolási rajzot garazsnyitásra. Sok jó tanács után át is csináltam. ExpressPCB-ben van készítve. Csatolom. Szóval az lenne a kérésem hogy adjatok tanácsot hogy tudnám átcsinálni kétszárnyas kapu kinyitására. Most jól működik garázsnál, ahol egy motor van és az nyitja a két szárnyat. Plafonon van egy zártszelvény és azt mozgatja ki és be.
Ugye ennél az lenne az elv hogy két szárnyat két külön motort kell indítani kis késleltetéssel, kinyitáskor és becsukáskor egyaránt. Csak becsukáskor ez ellentétes motor legyen késleltetve.
Előre is köszi a válaszokat.

Szép napot.
(#) taita33 válasza taita33 hozzászólására (») Okt 6, 2023 /
 
gondolkodtam még tegnap átkonvertáltam jpg-be, szóval gondolkodtam kicsit a dolgon és arra elhatározásra jutottam hogy jó lenne ha hozzátennék a 4017ic-től mindent hozzátennek bekötnék ahogy most van tehát klónoznák mindent a 4017ic-től, csak azzal a kis változtatással hogy betennék egyik 4017ic-hez 1-es lábára egy késleltetést, és a másik 4017ic-hez a 7-es lábra szintén egy késleltetést mondjuk egy kondit ami azt eredményezné hogy amíg a kondi feltöltődik vár de a másik szárny nyitódik, és visszafelé szintén az egyik vár a másik csukódik. Csak az a kérdés milyen kondit tegyek oda? Vagy más ötlet hogy mit tehetnék oda helyette? Vagy lehet hogy ez az elgondolás nem is jó?

Előre is köszi a válaszokat.
(#) robis01 válasza taita33 hozzászólására (») Okt 6, 2023 /
 
Gyári modulok nem jók? kapunyitó
(#) proli007 válasza taita33 hozzászólására (») Okt 6, 2023 /
 
Hello! "Gondolkodom, tehát vagyok.." Őszintén szólva, mást nem is tudtunk meg. Már megbocsájts, de szerinted egy ilyen hiányos (és slampos) panel visszafejtegetésével fog tudni valaki is segíteni? Kétségeim vannak..
(#) Georgee válasza taita33 hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
Igazából proli007-et tudom idézni.
Idézet:
„panel visszafejtegetésével fog tudni valaki is segíteni”
Ha esetleg tudsz egy kapcsolási rajzot róla, nem nyák rajzot, akkor könnyebb lenne elindulni bármerre is. Család és munka mellett kevés időm van matekolni, ki hova megy és miért.
Amit hirtelen tudok megoldások:
Gondolom az egyik kapuszárnyon van egy rázáródó lemez, ami rátart a másik szárnyra, így nem mindegy melyik ér először "célba". Ha ezt a lemezt leszeded, akkor nem lesz gond a késleltetéssel.
Vagy Arduino/PIC-re írsz egy progit, pl flowcode-al. Arduinora egyszerűbb, mert egész jó kis "kész" panelokat lehet kapni. Illetve a flowcode direkt olyanoknak lett kitalálva, akik tudnak folyamatba gondolkodni, de nem tudnak programozni. Lényegében csak "beszélgetni" kell a programmal és rengeteg tutorial illetve sample van hozzá, amiből pillanatok alatt el lehet kezdeni a programozást. Én kb 2 hónap alatt kitanultam és egész jó dolgokat lehet kihozni belőle. Nekem is ezzel lett a kapunyitóm megoldva. Itt a programozásba megtudod adni melyik motor és mikor induljon a másikhoz képest.
Vagy utolsó lehetőség, lehet venni sonoff és társai okos reléket. Ezeket telefon/webes felületről lehet felprogramozni, hogy adott rutinokat futtasson. Van RF/Wifi kombó panelja. Felprogramozod, de RF távirányítóról is tudod nyitni, tehát nem kell okoseszköz. Itt viszont nincs visszacsatolás, tehát végállás. Ezesetben végállás kapcsoló és dióda kombóval viszont ki tudod kerülni a relét. Azaz a relé jelet ad, a kapu kinyit a végálláson pedig letilt a kapcsoló és csak akkor indul el a másik állásba, ha a polaritást megfordítod. Tehát a relé átkapcsol.

Ha nincs kész panelod és ragaszkodsz a saját elképzelésedhez, akkor ezeket tudom ajánlani, mivel mindegyik programozható így kis panellal nagy vezérlést tudsz csinálni (pl infra kapu kezelése, ha benne van valami ne nyisson, ha mozog a kapu álljon meg vagy nyisson vissza. illetve X idő mulva automatikusan zárjon). Illetve javaslom a téma visszalapozását, mert rengeteg ötlet található, ami segít elindulni.

A sajátomat akkus csavarozó motorja hajtja, ha rákapaszkodok a szárnyra még a súlyommal is simán bezár. Video Ennek a vezérlője PIC16F628A.

szerk: A videó még a sok évvel ezelőtti állapot és elsó próbaüzeme. Azóta sokat módosult.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2023
Következő: »»   107 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem