Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   553 / 580
(#) glm válasza még1MbR hozzászólására (») Nov 26, 2021 /
 
(#) palko0125 válasza glm hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
Ebben az üzletben minden további nélkül, akár online is.
De az előttem szóló javaslata is tökéletes, sőt glm az alakatrészeket is linkelte.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2021
(#) glm válasza még1MbR hozzászólására (») Nov 27, 2021 /
 
(#) Dino71 válasza glm hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Szia! A 100n os kondenzátortól jobbra lévő két darab relé lábait is forraszd át! Legtöbbször az okoz ilyen program közbeni megállást. A 12V os résznél teljesen kireped a remek ólommentes forrasztás. ( Az invertereseknél is sűrű ez a probléma ott a mot. vezérlő lábait kell átforrasztani)
(#) tufatofu hozzászólása Dec 8, 2021 /
 
Sziasztok! A nyáron sikerült megjavítani az itteni hozzáértők( palko0125 )segítségével ezt az ótvar Whirpool AWE/D 1009EX, akkor fűtőszál és relé probléma volt.
Most újfent belement a rontás és a képen látható hibajelzést produkálja.
Van egy hibakód táblázatom, ami "X" és "-" ábrázolja a hibát, de nem tudom az x szimbolizálja a fényt vagy a vonal?
Aki ért hozzá, legyen kedves adjon némi tanácsot, mit nézzek meg.
(#) Josi777 válasza tufatofu hozzászólására (») Dec 8, 2021 / 1
 
A vonalka a nem világít, az x pedig a világít. Viszont eléggé nehezen olvasható a táblázat, ugyanis 5 LED van, az ábrán viszont ahol 2 nem világító LED van, ott egybemosódik és olyan, mintha csak egy vonal lenne, pedig ha jobban megnézed, akkor az F6-nál előtte kettő vonalka van. A te képedhez tartozó hibakód az F12, ott ugyanis a picit hosszabb vonalka az xx-ek után van. Eléggé nehéz észrevenni, de ha ezt keresed, akkor már látni fogod. Az F12 (Heater Circuit Error) pedig fűtőbetét szakadás vagy túl nagy szivárgási áram.
(#) palko0125 válasza tufatofu hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Szia!
Úgy fest megint fűtésköri probléma lesz. Ugyanazt tudom javasolni, ellenőrizd a betétet és a relét is. Ezeknél a gépeknél a fűtés nagyon gyakori és visszatérő probléma.
Üdv, Palkó.
(#) tufatofu hozzászólása Dec 9, 2021 /
 
Josi777, palko0125 nagyon szépen köszönöm a segítséget!
(#) Moderátor hozzászólása pont hozzászólására (») Dec 11, 2021
 
Apróhirdetés feladása kizárólag az Apróhirdetés rovatban lehetséges. A fórum más területén minden nemű üzlet szigorúan tilos.
(#) csoki741 hozzászólása Dec 19, 2021 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy régebbi Whirlpool programkapcsolóhoz. A sztori röviden: elromlott, cserealkatrész került a helyére. De megjavítanám, mert azóta az újabb is rosszalkodik. A hiábja: egy átégett ellenállást cseréltem rajta a szürke 1 µF kondi mellett. Ez OK, csakhogy: amikor leszedtem a hűtőbordát megcsúszott a fogó és eltört rajta egy SMD kondit, a proc. mellett a szélső sorban. Semmi felirat nincs rajta, ahogy a többin sem, polaritást sem jelölik. A méret alapján a legkisebb méretű (0603).
Mit lehet csinálni? Mivel tudom kicserélni? Létezik hozzá kapcs. rajz?
Töltök fel képeket róla.
(#) bitmixer válasza csoki741 hozzászólására (») Dec 19, 2021 / 2
 
Az csak egy hidegítő kondi, nem kritikus az értéke. Ha nagyon precízek akarunk lenni, akkor ki kell deríteni, milyen periféria jele van azon a lábon (a széles kivágás mellett), ami a 104 jelű ellenállás túloldalán van hidegítve. Annak a jelnek a vélt változási sebessége alapján lehetne tervezni az R*C időállandót. Szerintem ha beteszel 47-100 nF-ot, szinte biztos, hogy OK lesz.
(#) csoki741 válasza bitmixer hozzászólására (») Dec 23, 2021 /
 
Nagyon köszönöm, megpróbálom majd.
A polaritás ugye számít? Azt honnan tudom kideríteni - mert semmit nem látok rajtuk. Bekapcsolom és kimérem?
(#) még1MbR válasza csoki741 hozzászólására (») Dec 23, 2021 /
 
Itt nem számít, nem elektrolit kondi.
(#) rapido hozzászólása Dec 29, 2021 /
 
Sziasztok!
Egy Siemens SIWAMAT XB 861 (WXB 861BY/8) mosógép vélhetően zárlatossá vált vezérlőpaneljének javítási lehetőségeivel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Azért írtam „vélhetően”-t mert a fürdőszoba felújítása miatt az addig teljesen hibátlanul működő mosógépet egy másik helyiségbe vittük át a szüleimnél. Mozgatás közben lépcsőzni is kellett és közben a mosógép meg lett döntve 90 fokban.
Lehetett valamennyi folyadék a mosószer adagolójában, ami mozgatás közben ráfolyhatott a vezérlőpanelre és/vagy valamelyik elektromos csatlakozóra.
Az új helyén egyből használatba lett véve a mosógép. Bekapcsolás után aktiválódott az ajtózár, de a beállított program –vízbeeresztés, … stb– nem indult el. Helyette néhány másodpercen keresztül, nagyon-nagyon enyhe füst szagot, égett szagot lehetett érezni közvetlenül a mosógép vezérlése közelébe hajolva.
Az ajtózár a mosógép kikapcsolása után a szokott időn belül nyitott és a betett ruhák kiszedhetők lettek.
A gép újabb bekapcsolásra már sehogyan nem reagált.

Jelenleg ott tartok, hogy leszereltem a mosógép vezérlőpaneljét magába foglaló burkolatot. Most fogom széthúzni a kábel csatlakozásokat, hogy hozzáférjek a vezérlőpanelhez.

A folytatáshoz, hibakereséshez szeretnék Tőletek távsegítséget kérni.
- Ha nem látszik, hogy hol kapott az áramkör nedvességet, akkor milyen irályban célszerű vizsgálódni?
- Van valamilyen beépített biztosíték az ilyen vezérlő paneleken, ami a nedvességgel történő érintkezés fizikai helyétől függetlenül –védve a teljes áramkört– elfüstöl mielőtt a teljes áramkör és alkatrészei sérülnének?
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2021
(#) palko0125 válasza rapido hozzászólására (») Dec 29, 2021 / 2
 
Szia!
Mindnek előtt ellenőrizd a gép hálózati dugvilláját, a másik helyiségben levő dugaljat, hogy tuti rendben vannak e, aztán:
Első körben szemrevételezéssel kell megközelíteni a panelt, a perifériákat, azok közül az ajtózárat megvizsgálnám nem az “füstölt” e, mert van rá nagy esély. Ha a panelt kiszedted szemrevételezéssel nézd végig nem látsz e égést, bármi sérülést.
Biztosíték helyett védő ellenállás van a panelen, 10-100 Ohm közötti kb. 3W-os ellenállás.

Ha a panel szemrevételezés után rendben van visszatenném a helyére, perifériák rendben, akkor próba. Ha semmi életjel, akkor panelen ellenőrizni először a tápegység jelenlétét.

Szerintem egyelőre ennyi elég, ha ennyiből nem lesz eredmény, megyünk tovább.

Üdv, Palkó.
(#) Inhouse válasza rapido hozzászólására (») Dec 29, 2021 / 1
 
Legutóbb a szárítógépünk vicceskedett. Nagyon ritkán leverte az ÉV relét üzem közben, visszakapcsolva ment tovább. Aztán megint hetekig semmi. Aztán egy éjjel kikapcsolva is levágta, majd 10-15 perc múlva újra. Persze ez csak a gyanúm miatt derült ki éjfélkor...kihúztam, utána nem volt gond. Szétszedve én is panel közeli nedvességet tippeltem, mégsem az volt. Az EMI szűrő a betápon kinyílt és ez vagy átvezetett kicsit a földhöz, vagy nem. Mondjuk ennek szaga nem volt.
(#) rapido válasza palko0125 hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Szia!
A gép dugvillája sérülésmentes, korrekt állapotban van.
Egy fázisceruzával ellenőriztem a konnektor aljzatokat is. Mindkét helyiségben rendben vannak.
Szintén fázisceruzával ellenőriztem a gépen belül néhány pontot (alkatrészt), amelyek mindegyikénél -a lehúzott sarukon belül- érzékelhető volt a feszültség. Azaz szerintem az adott alkatrészekhez eljut az áram.
Az ajtózárról is le húztam a sarut és abban is volt áram. Ebből gondolom, hogy elvileg az is kap kontaktot.

Sajnos nem tudtam teljesen szétszedni, illetve leszedni az első burkolatot, így csak tükörrel tudtam benézni az ajtózárhoz, de a záron és környezetében nem láttam égés vagy füstnyomokat.

Ahol viszont láttam, az maga a vezérlőpanel. Még ezt sem szedtem teljesen szét, de az áramkör részéről teszek fel egy képet, amin látszanak elszenesedés szerű, fekete kormos égésnyomok.
Nem tudom, hogy ez mitől lehet.
- Attól, hogy közvetlenül a panel elfüstölt része (áramkör, beforrasztott alkatrészek) kapott valamilyen nedvességet?
- Vagy egyéb olyan -nem a panelen lévő- alkatrész hibásodhatott meg, ami a paneltől kap kontaktot?

A gép burkolatának belső felületein és általában a teljes belső részeken keresgéltem, de sehol nem láttam megfolyás nyomokat. Olyanokat, amik bármilyen kis mértékben is, de azt jeleznék, hogy ott megfolyt valami.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2021
(#) Josi777 válasza rapido hozzászólására (») Dec 30, 2021 / 1
 
Még magad említetted, hogy lehetséges, hogy a mosószer tartóból kifolyhatott valamennyi folyadék. Ez gyakori hiba, amikor szállítják egyik helyről egy másikra, hogy nem veszik ki a fiókot és abban maradt folyadék ráfolyik a panelra. Nagy valószínűséggel ez lehet most is.
(#) rapido válasza Josi777 hozzászólására (») Dec 30, 2021 /
 
Ezért is kerestem belül megfolyás nyomokat.
Mivel a burkolat mögött sok por rakódott le az idők során, abból indultam ki, hogy ha bármilyen csekély kis mennyiségű nedvesség is folyt meg valahol, akkor annak a poros felületeken nyoma kell maradjon. De semmi ilyet nem találtam.
(#) palko0125 válasza rapido hozzászólására (») Dec 30, 2021 / 2
 
A tápegység van lefüstölve. Lehet számtalan oka, de a legvalószínűbb, amit te is meg a többiek is mondtak, hogy a szállításnál belefolyhatott egy kis víz.
A diódákat ki kellene mérni (leginkább cserélni) a vezetősavokat pótolni valamint a TnY IC-t cserélni.
(#) rapido válasza palko0125 hozzászólására (») Dec 31, 2021 / 1
 
Köszönöm. Január közepén lesz ideje egy hozzáértő és a javításhoz szükséges eszközökkel is rendelkező ismerősömnek, és megnézi ill. ha tudja, megjavítja a vezérlőpanelt.
Remélhetőleg csak az általad írt alkatrészek sérültek és javítható a gép.

Még egyszer köszönöm neked is és a többieknek is a válaszaitokat.
Egyúttal Boldog Új Esztendőt Kívánok mindegyikőtöknek!
(#) MBM hozzászólása Dec 31, 2021 /
 
Sziasztok,
Adott egy electrolux EWTesw1066 felültöltős mosógép, eddig működött gond nélkül, most viszont megállt E51-es hibakóddal, szénkefe ok (2 éves gép), megnéztem első körben.
A hibakód triac zárlatra utal, ha én most kicserélem a triacot, elvileg indulnia kell.?
Fotók mellékelve.

Előre is köszi a segítséget
(#) uniman hozzászólása Dec 31, 2021 /
 
Hello!
Aeg 6000 series Lavamat: E40 hiba...kattog az ajtózár, ha elindítják. Egy ismerősömnél a mosás közben elment az áram, meg azonnal visszajött. Vajon "csupán" az ajtózárat kellene kicserélni...?
(#) Josi777 válasza MBM hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Elvileg igen. De a képen nem a motor vezérlő triac van. Az a hűtőbordán van, egy TO-220-as tokozású alkatrészt keress.
(#) Josi777 válasza uniman hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Úgy néz ki, hogy nem érzékeli az ajtó záródását. Nem biztos, hogy ajtózár hiba. Első körben próbáld meg kiolvasni és törölni a hibakódot.
(#) uniman válasza Josi777 hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Köszöm...bár a törlés módját nem ismerem.
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
(#) MBM válasza Josi777 hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Köszi, akkor ez lesz az, ez az egyetlen TO220
(#) palko0125 válasza MBM hozzászólására (») Jan 1, 2022 / 1
 
Igen, ez lesz az!
(#) MBM válasza palko0125 hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Köszi, de mi öli meg a triakot?

Megnéztem a szénkeféket újra (előzőleg csak egy oldalt csekkoltam), mindkettő jó állapotú, kb 3cm-es kinyúlással.
Következő: »»   553 / 580
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem