Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   109 / 125
(#) Inhouse válasza Tomadam hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Ja, ez tényleg radiátor szelep, ezekben nem szokott lenni. Ehhez kell külön relé.
(#) Tomadam válasza uniman hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Uniman: Ne haragudj, de eszemben sincs összekombinálni a Computherm rendszert a Honeywellel. Jelenleg müködö, 3 zónás Computherm Q8RF van 3 zónával, 3 külön termosztáttal de egy rakás … folyton elromlik, mindenféle höt jelez ki, a gyerek szobájában magától 28 fokot csinált valamelyik nap, már 8 alkalommal javítottak mindent is rajta, de a szobatermosztátok mindig elromlanak. Ezt akarom más rendszerre, egy nívósabbra kiváltani.

Nem értem mit akarsz azzal hogy 433 meg 868 MHz? Ki akarja megtartania Computhermet? A vezetékes mezei Computherm szelepmozgató motorokon kívül (ami lehetne bármi más márka, teljesen mindegy hogy ez éppen milyen) megy minden egyenesen a kukába ami Computherm. A Q8 vezérlö, a Q8 RF szobatermosztátok, minden kuka lesz.

A Honeywellnek nincs olyan vezérlö doboza mind a Q8-nak, hogy elég egy no-com-mal rákötni a kazánra és a vezérlö indítgatja a megfelelö motoros fejeket. Itt a boltos szerint nekem 3 db Honeywell rádió relés modul kell, mindegyiket kössem be a megfelelö motoros fejmozgatóra vezetékkel, a 3 no-com kimenetit meg kössem egybe és úgy menjen a kazánba együtt. Ezt kérdöjeleztem meg, hogy müködhet-e?
(#) Inhouse válasza Tomadam hozzászólására (») Dec 22, 2021 / 1
 
Ha sima kontaktusos indítású a kazán, mint ahogy eddig is volt a Computhermekkel, akkor valóban csak annyi kell, hogy a külön zonák vezeték nélküli termosztátjai adják a jelet a vevőjüknek, de itt jön a gond, hogy csak egy érintkezőjük van. A szelepek 230V-ot kérnek, a kazánnak meg nem ez kell (gondolom nem egy régi FÉG). Illetve a kazánnak akkor is kapcsolnia kell, ha akármelyik zóna kéri egyedül, vagy ha mind. Szóval vevő zárókontaktusa 230V-ot kapcsol a szelepekre és ugyanide még 1-1 relé is kerül, amik így egyszerre működnek a hozzájuk tartozó szeleppel. A relék független záró érintkezőit párhuzamosan kötöd ugyanoda, ahova eddig voltak a Q8RF-ek kimenetei ugyanígy. Bármelyik van behúzva, a kazán megy, de csak az a szelep, amelyik termosztát kapcsol.
Nem ismerem ezt a Honeywell-t, de a linked alapján tök ugyanaz a megoldás, mint a régi volt, ennek is egy érintkezője van és egy adó/egy vevő. Szóval ugyanúgy kell kötni, mint eddig, csak más készülékek lesznek.
A kidobásra szánt Computherm cuccokat befogadnám...
Nagyon kicsi esélye van, hogy egy helyen mind a 3 mindig elromoljon, elég gyanús. Nem jellemző ezekre, vezető márka a piacon, nagyon sok működik belőle. Egyedül a vevő tápja szokott elromlani jópár év után, de javítható.
(#) uniman válasza Tomadam hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Van rendes vezérlőjük is...ezt a boltos nem ajánlotta? Persze nagyon mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha meg akarod venni a hozzávaló összes szükséges "rendes" rendszert tartozékokat...
Nem mellesleg nálam már tizenéve hibátlanul működik egy Q8RF szett, 2 zónával (a régi, ovális fazon).
(#) Tomadam válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Inhouse: köszi, érthetö minden! Szerintem így menni fog. A kazán amúgy egy Ariston Clas Premium Evo. A Compu termosztátok nem egyszerre romlottak el, hanem össze-vissza. Fö baja, hogy rosszul érzékeli a hömérsékletet, pedig semminek a közelében sincs. Se wifi, se se meleg nincs a közelében, de egyszercsak kiírja, hogy 30 fok van a szobában, amikor 20 lehet kb és nem lehet befüteni amíg újra nem indítom. Szomszédnak a Q3 RF van, az is szórakozik. Már arra gondoltunk, hogy azon a frekvencián van valami a környéken vagy csak simán hibásak.

Uniman:

Ezt rakta össze a boltos pontosan:

1db https://evohomeshop.hu/termekek/honeywell-evohome-79/atp922-wifi-ev...ag-853
2db https://evohomeshop.hu/termekek/honeywell-evohome-79/honeywell-t87-...at-296
3db https://evohomeshop.hu/termekek/honeywell-evohome-79/honeywell-bdr9...eg-289

A Computherm vezetékes szelepmozgatók meg maradnak. Mondjuk nem értem a boltos miért tett 3 db modult, amikor a starter szettben is van 1. Minek kellene nekem 4 db?
(#) uniman válasza Tomadam hozzászólására (») Dec 22, 2021 / 1
 
Ez mind szép (és drága), de az ilyen "kütyük" kiválasztását én inkább egy hozzáértő szakemberre bíznám...
Nekem "szúrja a szemem", hogy sehol sem látom a kapcsolási érzékenységét (Pl. ±0,1°C; ±0,2°C; ±0,3°C), valamint, hogy a hőmérséklet ezekkel is csak 0,5°C-os lépésekben állítható... Ennél azért többet várnék ennyi pénzért.
Továbbá 868,0-868,6 MHz-es RF jelük mennyire lesz erős és zavarmentes a környzetedben ( a Q8-as is ezen a frekin működik)...
A Q8-as RF vevőjében beállítható volt, hogy ilyen "termodinamikus" szelepmozgatók esetében az első termosztát bekapcsoló jelére a vevőegység a kazánt 4 perc késleltetés után kapcsolja be (ennyi idő alatt nyitnak ki teljesen a szelepmozgatóid).
(#) Inhouse válasza Tomadam hozzászólására (») Dec 23, 2021 / 1
 
Az RF zavar nem igazán szólhat bele a hőmérséklet mérésébe. Ezt egy hőérzékeny elemmel a termosztát végzi, minden RF nélkül. Ezt hasonlítja össze a beállítottal, és ha kell kapcsol. Fura. Továbbra is szívesen "megsemmisítem" az elektronikai hulladéknak szánt régi eszközeid.
(#) belzebubo hozzászólása Jan 2, 2022 /
 
Sziasztok!
Demrad HKA230 kazánunkat Computherm Q7RF termosztáttal vezéreljük. A rendszer nem okos, de teszi a dolgát, a termosztát programozhatóságát is kihasználjuk. Viszont a jelenlegi enyhébb időben kb
0,5-0,8 fokos túllendülés van a beállitott értékhez képest. Ez rontja a komfortérzetet és valószinüleg nem is túl gazdaságos, mert újra fel kell melegiteni a csövekben, radiátorokban a vizet.
Elméleti kérdésem az lenne(elsősorban elektronikában jártas fórumtársakhoz), hogy a termosztát vevőjét valamilyen időkapcsolóra, okoskonnektorra csatlakoztatva lehetne-e javitani a helyzeten?
Az időkapcsolón ismétlődő ciklus lenne beállitva( pl. 10 perc bekapcsolt/5 perc kikapcsolt állapot).
Köszönöm
(#) uniman válasza belzebubo hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Nem! De kétféle létezik belőle (ívelt/szögletes dobozos...)
Az utóbbi átállítható ez szerint:
Hőmérséklet kalibrálási tartomány: ±3°C (0,1°C-os lépésekben)
Válaszható kapcsolási érzékenység: ±0,1°C; ±0,2°C; ±0,3°C
(#) belzebubo válasza uniman hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Köszi. Az újabb tipus van, szögletes dobozos. Kapcsolási érzékenység +/- 0,1-re van állitva, ezt tartja is. Az adó áthelyezését is próbáltam már, a túllendülés valamivel kevesebb lett, de felfűtési idő megnőtt.
(#) uniman válasza belzebubo hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
A régi vezetékes Honeywell CM21...CM27( T6651E) tudta inteligens módon (egy bizonyos "megfigyelési" idő/nap után) úgy kikapcsolni (idő előtt) a kazánt, hogy nem "lendült" túl a szobahőmérséklet.
Bizonyára az újabbak (RF) között is akadhat efféle, beépített "proportional plus Integral (P+I) digital control form for accurate temperature performance"-vel.
(#) rettung hozzászólása Jan 3, 2022 /
 
Sziasztok!
Szeretnélek benneteket megkerdezni, hogy egy gazkazan termosztathoz valo csatlakoztatasa, altalaban hogyan valosul meg? Frissen vegzett villanyszerelo vagyok, de "errol nem volt szo a suliban." Minden esetben, egy hőerzekelo, vegzi a kapcsolast. Kvázi egy maualis kapcsolot valt ki a termosztat? Bekotesnel tehat ket allasa lehet....nyitott-zart?
Köszönöm a segítséget!
(#) rettung hozzászólása Jan 3, 2022 /
 
Termoteka25
(#) uniman válasza rettung hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Csupán két vezetéket (vigyázat fázis van rajta!!!) kell összezárni és máris elkezd fűteni a gázkazán. Persze közben a keringető szivattyúnak is működnie kell...
A régi tekergetős termosztátokhoz kellett egy harmadik vezeték (nulla) is. Bővebben: Link
(#) proba válasza rettung hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
A mai világban már a legjobb ha az adott termosztát, és az adott kazán használati utasítását tanulmányozod. bár még többségben van a megy nem megy alapú szabályzás (mint nálad is) , gyanítom nem sokáig lesz így.
(#) Inhouse válasza rettung hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Attól függ. A legelterjedtebb még mindig a sima záróérintkezős termosztát. A régi tekergetőssel ellentétben a digitálisnál egy relé érintkezői zárnak, amúgy ugyanaz. Az ősidőkben a kazánhoz 230V-ot kapcsoltak (Termoteka25), manapság már törpefeszültségű ez a rész, nem kell vele foglalkozni, zárja/bontsa és kész. A tekerősnél hiszterézis csökkentésére (kényelmi funkció) raktak egy fűtőellenállást a termosztátba, ennek nullát is adni kellett. Ez a digitálisoknál már nincs, azok magukban is komfortosabban/pontosabban kapcsolnak.
A komolyabb rendszereknél már "kommunikál" a kazán a termosztáttal, itt nincs érintkező.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2022
(#) rettung válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Köszönöm!
Meg egy kerdesem lenne. A keringetoszivattyu altalaban hogyan kapcsolodik a kazanhoz, es a termosztathoz (a regi tipusoknal..pl..termoteka) ha kapcsol a kazan a termosztaton keresztul, akkor parhuzamosan kapcsol a szivattyu is? Vagy van "szoros" kapcsolat a szivattyu, es a termosztat kozott?
(#) Gafly válasza rettung hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
A régi öntöttvas kazánok úgy voltak kitalálva, hogy a kazántermosztáttal folyamatosan melegen tartották a kazántestben a vizet, a szobatermosztáttal vezérelve ment a keringető szivattyú és igy a fűtés is.
Ez ma már furcsán hangzik (kint is és bent is meleg van, de néha mégis bekapcsol a kazán )...
(#) Inhouse válasza rettung hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Ismét attól függ. A régi kazánok "vezérlője" igen primitív volt, gyakorlatilag csak a keringtetőt vezérelte. A legegyszerűbbnél indult teljes fordulaton amikor a kazán és amikor az leállt, akkor félfordulaton a következő bekapcsolásig. Erre azért volt szükség, hogy a hirtelen leállás után a hőtehetetlenség miatt ne rottyanjon fel a víz. A fél fordulat erre pont jó, viszont még nem indítja a főégőt. Aztán már volt időzített, ahol csak kb. fél percig ment fél fordulaton, ezekben már nem egy soros kondenzátor volt csak, hanem egy kis elektronika.
A mostani kazánoknál már komoly vezérlő van, mindent ő dirigál ügyesen.
(#) uniman válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
A közel 30 éves "Termotéka 25" gázkazánnál a gázszelepet nyítja a termosztát...a szivattyút ősszel bedugjuk...tavasszal kihúzzuk a 230-ból.
De fel lehet turbózni még egy "csőtermosztáttal" is...csak a régi rozoga keringetőszivattyúk nem mindig indulnak el.
(#) vision61 válasza rettung hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Szia!

A kérdéses ÉTI kazánban nincs semmi különleges elektronika, a szivattyú is direktben működik. (Ha nem akarod, hogy állandóan forogjon, akkor be lehet tenni egy csőtermosztátot a szivattyú kapcsolgatására.) Alapkiépítésben csak a készülék elején lévő termosztát kapcsolja a Junkers, vagy SIT kombinált szelep mágnestekercsét. Ugyanebben a elektromos körben van még sorosan bekötve egy vésztermosztát, ami az esetleges túlfűtés esetén kikapcsolja a készüléket, ez nem kapcsol vissza automatikusan, kézzel kell visszaállítani.
Nincs ennél semmiféle fél fordulat, és egyéb időzítő.
Leveszed az előlap fölső részét, ott van egy sorkapocs, ha még nincs bekötve szobatermosztát, annak a helyén rövidzár van. Ezt kiveszed, ide kell bekötni a termosztát záró kontaktusát. DE itt a 230 V-os hálózati feszültséget fogja kapcsolni, erre a vezetékezésnél, illetve a termosztát kiválasztásánál figyelni kell.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2022
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Akkor ez a FÉG-nél volt, vagy totál baromságot írtam?
(#) vision61 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Nem írtál baromságot, csak rettung egy Termotéka 25-ös állókazánról kérdezett, Te pedig a FÉG Cxx sorozatnál alkalmazott megoldást írtad le.
(#) proba válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
A fégnél is volt egy kazántermosztát, a soros kondenzátort az iktatta be, vagy vagy ki. Szerintem olyan nem volt, ahol a szivattyú félfordulaton ment volna folyamatosan. A kazántermosztát ha túlmelegedett a kazán valami okból, akkor félfordulatra kapcsolta a szivattyút. Ha a láng nem égett akkor tovább hűtötte a vizet ( amit írtál felforrás ellen), ha égett, akkor lekapcsolta azt, és a víz keringetést folytatta.
A lángot a víznyomás kapcsolgatta, nem volt hozzá semmi más vezérlés. Félfordulaton már nem volt elég nyomáskülönbség, így a láng kialudt.
(#) vision61 válasza proba hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Idézet:
„Szerintem olyan nem volt, ahol a szivattyú félfordulaton ment volna folyamatosan.”

De volt, az elsőkben még csak a kondenzátoros panelt építették be, a kapacitás nagyságával lehetett beállítani az adott rendszerhez a csökkentett fordulatszámot. 3 db párhuzamosan köthető kondenzátornak van hely a panelen, de általában egy elég volt a beállításhoz.

De az eredeti kérdésnek ehhez semmi köze, a Termotéka állókazán teljesen más rendszerű.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2022
(#) uniman válasza vision61 hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Köztünk szólva a kérdező is "pisloghat", hogy ÉTI kazánról írsz, mikor ő a Termotékáról kérdezett...persze mi tudjuk, hogy melyik volt előbb!
Én pl. TermoÖV 25-öst ismerem, "öv", mind öntöttvas.
(#) vision61 válasza uniman hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Jogos az észrevétel, de gyakorlatilag az ÉTI - Termotéka csak a dobozolásban és az évjáratban különbözött.
(#) Inhouse válasza vision61 hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Igen, az elején általánosságban kérdezett, aztán elsőre fel sem tűnt, hogy Termoteka, én meg egy kalap alá vettem...később módosítottam és bele is vettem, kár volt. Pedig volt is egy ilyenünk. Köszönöm a helyesbítést!
(#) rettung hozzászólása Jan 3, 2022 /
 
Mindenkinek hálásan köszönöm a segítséget !!!
(#) sigsig hozzászólása Jan 9, 2022 /
 
Sziasztok!
A linken szereplő termosztátot szeretném használni kombi kazánhoz.

ME160 Tuya termosztát

Ugye ez a jó hozzá?!
Köszönöm!
Következő: »»   109 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem