Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   234 / 249
(#) pajesz66 válasza pont hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Egyáltalán ki használ még manapság CB-t? Taxi-kon, Teherautókon már nemigen látni az antennákat....
(#) pont válasza pajesz66 hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Pont azért, mert használhatatlanságig visszavették a teljesítményüket. Egyébként is nagyon üres minden sáv. A taxisokat egyébként 160 Mhz-re tették, de hivatalosan ott is csak 4-5 W.
(#) kaqkk válasza pajesz66 hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
A románok ....
(#) sany válasza pont hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Idézet:
„Egyébként is nagyon üres minden sáv.”

Mi lehet az oka ennek az üresedésnek?
(#) pont válasza sany hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Civileknél alapvetően a mobiltelefon és internet. Rádióamatőrök vizsgája nem egyszerű, létszámuk folyamatosan csökken. Volt valami cirkusz is, hogy horribilis összegeket kellene fizetniük engedélyekért.... Vagy csak költői kérdés volt?
(#) pajesz66 hozzászólása Jan 13, 2022 /
 
http://electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=1065

Valami ilyesmi áramkörre lenne szükségem, csak más frekvencián....
(#) Doky586 válasza pajesz66 hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Az 'éter' állami tulajdon. Ha használni akarod fizetni (engedélyezni) kell. (kivéve 433, CB, pmr)
Úgyhogy vagy internetet (szolgáltatót) használsz, vagy fénnyel kommunikálsz (lézer), ami ugyan jobban időjárásfüggő, de ingyenes.
(#) pajesz66 válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Igen, ez igaz, pont ezért indultam el a CB irányába, és talán a megérzésem is jó volt, hogy manapság már nem zavarnák a "bénázásaimmal" túl sok embert. Ehhez keresnék valami nagyobb teljesítményű áramkört, építési leírást. Ha csak a saját fejem után megyek, akkor félő, hogy csak eggyel több zajforrás lesz az éterben egy valamilyen frekvencián, amivel valakinek/valakiknek a kommunikációját fogom zavarni, pedig a cél nem ez lenne.

"Úgyhogy vagy internetet (szolgáltatót) használsz" a lényeg ennek az elkerülése lenne, mondjuk kapcsolatot teremteni az "isten háta mögé" vagy a "világvége" után. A mondatod második felét nem tartom életképesnek.
(#) pont válasza pajesz66 hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Idézet:
„talán a megérzésem is jó volt, hogy manapság már nem zavarnák a "bénázásaimmal" túl sok embert.”


Igen a spektrum analizátoron egyből látszana, hogy ott vagy, hol vagy, hova küldjék a yardot....

Még egyszer : semmilyen frekvencián nem adhatsz engedély nélkül 4w-nál erősebben, (sőt szigorúan véve 0,5 W) nem adhatsz olyan készülékkel, amit nem hagyott jóvá a hírközlési hatóság, nem használhatsz olyan antennát ami bármekkora teljesítményből túl nagy térerősséget hoz létre, stb....
(#) Doky586 válasza pont hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
"semmilyen frekvencián"
Kivéve 300 GHz felett = lézer
(#) pajesz66 válasza pont hozzászólására (») Jan 13, 2022 2 /
 
Igen, megértettem. És azt is megtudtam, hogy itt mindenki maximum 50km/h-val közlekedik lakott területen, és maximum 90-nel azon kívül.

Ennek ellenére azért ez elgondolkodtató:
"Rádióamatőrök vizsgája nem egyszerű, létszámuk folyamatosan csökken."
Na igen, hol is van ennek a területnek a vonzereje, hogy bárki csatlakozni akarjon amikor egy fórumon is az engedéllyel kezdi mindenki....

Na, de nem vitatkozni szeretnék! Valamit építeni/vásárolni fogok, ha legális, ha nem. Az esetleges frekvencia zavarásért előre is elnézést kérek az áldozatoktól.
Köszönöm a segítséget.
(#) pucuka válasza pajesz66 hozzászólására (») Jan 13, 2022 / 1
 
A 137,5 kHz éppenséggel rádióamatőr sávban levő frekvencia, Megfelelő fokozatú rádióamatőr engedély birtokában megépítheted, és használhatod is. Más frekvencián, már ha az éppen az amatőrsávokba esik, hasonló feltételekkel szintén működőképes a dolog.
De ezt már előttem írták is.
Azonban minden más frekvencián való megépítés engedélyhez kötött, csak a használat néhány frekvencián nincs külön engedélyhez kötve. Ezekben az esetekben viszont csak típusengedélyhez kötött rádió berendezéseket használhatsz, külön engedély nélkül. Ezeket viszont kizárólag csak arra a célra, és úgy használhatod, ahogy a gyártó engedélyeztette.
Elvileg lehetséges készíteni saját célra rádióberendezést, de az eljárás meglehetősen bonyolult, hosszadalmas, és drága is.
Kérelemmel kell fordulni az NMHH -hoz, amiben leírod, hogy milyen berendezéssel (adó, és vevő berendezések részletes műszaki paraméterei, antennák típusai, kivitelük, a hálózat (két berendezés esetén is) tervezése, besugárzás, zavartatás számítások stb)
Ha elfogadták, akkor kaphatsz egy frekvencia kijelölő határozatot (innentől fizetni kell a frekvencia használati díjat), ennek birtokában elkezdheted építeni a rádióberendezéseket, ha kész van típus, vagy egyedi engedélyeztetésre dokumentációval bemutatod (az eljárás díjában nincs nagy különbség), ha mindezen túl vagy összerakhatod a hálóztocskádat, amit vagy ellenőriznek az üzembehelyezéskor, vagy nem, és akkor veheted használatba, ha kézhez kaptad a frekvencia használati engedélyt.
De ez már nem is amatőr téma.
Nem mellesleg sem a 27 MHz -es CB, sem a 446 MHz -es PMR sávban adatátvitel nem engedélyezett. A 27 MHz -es sávban van 5 frekvencia kis teljesítménnyel játékvezérlés, modellirányító célra.
Létezik ezen kívül is kisteljesítménnyel használható frekvencia (433, 868 MHz, 2,4 GHz ahol adatátvitelt tudsz megvalósítani, de elvileg ezekben a sávokban is gyári készülékeket (modulokat) használhatsz.
Hogy milyen frekvenciát hol, és hogyan használhatsz, azt a Nemzetközi rádiószabályzat írja elő minden állam számára, Magyarországon az NMHH a felelőse.
Zavartatás esetén nem az érintettektől kell "elnézést" kérni, hanem a törvény meg meghágása (EHT) miatt az eljáró hatóságtól.
Miért nem használsz ha nagy távolságra van szükséged, GSM modemet. Még így a legolcsóbb.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2022
(#) pont válasza pajesz66 hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Félreértesz. Anno elindultam én is azon az úton amit szeretnél Bővebben: Link , de be kellet látnom, hogy nem az a jó irány. Azt sem viccből mondtam, hogy pillanatok alatt bemérnek, ha 100W -al beleordítasz az ISM sávba, ahol ugye max 4W a megengedett.
(#) pucuka válasza pont hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Én nem tudok róla, hogy az ISM sávokban 4 W lenne megengedett, én max 500 mW -ról tudok, legalábbis amit ki is lehet sugározni.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2022
(#) pont válasza pucuka hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Ezt Te nálam sokkal jobban tudod, én is azt írtam, hogy "sőt szigorúan véve 0,5 W" de a forgalomban lévő új CB rádiók 4W-osak, azt hiszem be kell jelenteni őket, vagy vásárolt frekvencián vagy valami ilyesmi. De aki 4w-al 5-6 Km-es távolságig forgalmaz, PMR sávban (ami egyébként szintén tele van csipogással, ha lehet ha nem) azért nem fogják a fejét venni. Mint ahogy ha 60 nal mész lakott területen egész más, mintha 1500 al, ennyi a különbség a 4W és a 100 W között.
(#) pucuka válasza pont hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Az igaz, hogy a CB sáv eredetileg ISM sáv volt, ill most is az, de ma már ez a fajta felhasználás átkerült megengedett szolgálatként az Állandóhelyű, Mozgó kategóriába.
De van több ISM sáv is, ahol nem voltak ilyen "engedékenyek" a szabályzók.
Mikor ezt annakidején ('70 évek végén) kiharcoltuk a kollégáinkkal, még nem nagyon volt más frekvencián ilyen felhasználás. Abból is már rendesen, több lépcsőben visszafogtak azóta.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2022
(#) sany válasza pont hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Azt hittem valamilyen korlátozás van érvényben.
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Korlátozás nem, csak nagyjából okafogyottá vált az ilyesfajta rádiózás. A CB nél volt megfigyelhető, hogy nagyon sokan telefon helyett vették meg, merthogy az is rádiótelefon. Még be is perelték a Postát, (akkoriban a postához tartozott a vezetéknélküli hírközlés) merthogy megvetettük vele a CB -t drága pénzért, és nem is lehet vele telefonálni.
Az amatőr rádiózásban is csak a nagyon elhivatottak maradtak meg, sokan hasonló okokból lettek amatőrök, hogy érintkezni tudjanak ismerőseikkel, barátaikkal. Ezek nagyrésze el is tűnt, mobiltelefonok elszaporodásával.
Az pedig, hogy üresnek tűnnek a rádióamatőr sávok, annak oka jórészt a terjedési tényezőktől függenek, lehet, hogy Tőled 10 - 20 km -re valaki forgalmaz, Te nem hallod, de az ellenállomással vidáman beszélget.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Nagyon szomorú, hogy a hanyatlás észrevehető.
(#) pont válasza pucuka hozzászólására (») Jan 13, 2022 /
 
Idézet:
„Az pedig, hogy üresnek tűnnek a rádióamatőr sávok, annak oka jórészt a terjedési tényezőktől függenek, lehet, hogy Tőled 10 - 20 km -re valaki forgalmaz, Te nem hallod, de az ellenállomással vidáman beszélget.”


Ez igaz a CB, PMR sávokra, de az amatőröknél, sajnos nem erről van szó. Mai adat : 3017 engedély érvényes Mo.-on, töredéke a régi szép időknek. A 175Mhz-s átjátszókon naponta pár beszélgetés, elég nehéz vakon beletalálni. 80m 160m en van egy kicsit nagyobb forgalom, főleg Szerbek, Magyar is egy pár beszélgetés, meg a távírászok.
(#) Kera_Will válasza pajesz66 hozzászólására (») Jan 14, 2022 / 1
 
Idézet:
„két "csupasz" modul ott sem tud ekkora távolságot áthidalni, csak a hálózatra támaszkodva.”


Dehogynem csak pl APRS szerű üzemmódban ... 50-60 km volt a kocsi és a lakás között.
(a háznál egy jobb 2 sávos Diamond kolineár volt a padláson/tetőn)

Itt olvashatsz erről
Extrém esetben meg a repülő kabinban a "kis darab rugójával" lerakott modulka kb.: 400-500 méter magasról BP - Győr között beszélgetett.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2022
(#) pajesz66 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 14, 2022 /
 
Köszönöm a linket. LORA-t mindenképp megpróbálom, annyira kézenfekvő, és olcsó lenne, de a 100km piszok sok....
(#) Antennaman válasza pajesz66 hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
Szia pajesz66,
Én ugyan főként amatőrködöm de mivel a Stalkerem sem dísznek van be-be kapcsolom és délutánonként mindig hallhatóak a csatornákon csevegő állomások. Terjedéskor pedig minden csatorna "megtelik" állomásokkal. Nagyon gyakran hallani "perpés" Hotel Alfa állomásokat is. Tudtommal még szervezett formát is öltött országunkban a Hotel Alfa Rádióklub 2014 óta. De , hogy amatőr témába is vágjon a dolog! Amikor meghalljuk a CB készüléken a távolabbi terjedést érdemes 28 MHz-re is befigyelni esetleg leadni pár CQ-t. Ha egy amatőr véleménye számít , nem javaslom semmi távjelző üzemeltetését főleg nem nagy teljesítménnyel a CB tartományban. Amúgy is meddő küszködés lenne mert annyira rapszódikus a terjedés a 11 méteres sávban. Amúgy az ide vonatkozó szabályozást pucuka fórumtárs részletesen ecsetelte. Én csupán arra szerettem volna rávilágítani, hogy igen aktív élet van a CB csatornákon is attól függetlenül, hogy valaki nem tud róla vagy drót darab "antennával" nem hallja.
(#) szsrobert válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 22, 2022 /
 
A pittyegőt meghallva lehet tudni a terjedés meglétét, megindul a forgalmazás.
Ha a pitty se megy át felesleges éterszennyezni, nem hallják meg a fóniát. Magas pontok kivétel, azokról lehet 100-200km ha a helyi kis zaj lehetővé teszi a vételt.
(#) Antennaman válasza szsrobert hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Erre szolgálnak a World wide Beacon-ok.
Bővebben: Link!

Nincs helye az éterben barkácsolt akármilyen pittyegőknek, így is túl sok "ipari hulladék" virnyogja tele a sávokat. Kicsit sarkosan fogalmaztam de egyrészt ez a véleményem másfelől mint említettük ennek vannak szabályzott keretei.
Valamint tegyük fel meghallom pl. A budapesti "pittyegőt" beacon jeladót akkor tudom, hogy a terjedés jobbára közelre alkalmas de ha meghallom a Finn jeladót akkor már távolabbi terjedés van stb. A magas pontokkal kapcsolatban egyet értek mert sokat számít az antenna telepítési magassága és a terep magasság.
(#) pucuka válasza Antennaman hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Idézet:
„A magas pontokkal kapcsolatban egyet értek mert sokat számít az antenna telepítési magassága és a terep magasság.”

Egészen pontosan az antennának a környezetéhez (nagyjából 10 km távolság átlagához) mért magassága.
(#) Gafly hozzászólása Jan 24, 2022 /
 
Ha már hallgatóztok, akkor repülős szleng.
Sok rövidités onnan jött át, például a QHV is.
(#) Gobe54 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 1, 2022 /
 
"rva" hideg van?
(#) Antennaman hozzászólása Feb 10, 2022 /
 
Sziasztok,
Mostanában jó kis terjedéseket tapasztalok a felső RH sávokon. Érdemes antennázni egy kicsit!
Improvizáltam egy a CB-s körben közkedvelt Gain Master házi kivitelt. 10 méteren jó pár Dél amerikai összeköttetés létesült vele. Nézegetek YAGI leírásokat is mint pl. DK7ZB stb. Jó lenne egy 3 vagy 4 elemest összeállítani.
(#) Doky586 válasza Antennaman hozzászólására (») Feb 10, 2022 /
 
A hétvégi jégeső után lesz majd ideális a környezet a tetőn antennát állítgatni..
Következő: »»   234 / 249
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem