Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD TV probléma
 
Témaindító: ReFi, idő: Szept 17, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   174 / 208
(#) antiktelefon válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2022 /
 
Miért lenne szenvedés céleszközzel dolgozni? Ha láttál valaha tv szevizes youtube csatornát, aki ténylegesen javít és csak mellékesen felveszi, nem hobbistáknak ad tanácsot, akkor látod, hogy 49 inches lcdket is két tapadókoronggal nagyon magabiztosan lehet mozgatni.
Persze lehet hungarocelt meg mindent kijelző méretre vagdosni, csak akkor levételkor az lcd háta felfele lesz és amire letakarod már ráhullott egy rakás por meg anyagot pazaroltál a cseréhez, arra mondanám hogy szenvedés.
(#) antiktelefon válasza djuice hozzászólására (») Jan 17, 2022 /
 
Ennyiből nem lehet megmondani hogy kell szétszedni, lehet ennél az olcsó tvnél hátulról is lebontható lenne a fém rész, mivel mintha az első keret csak hátulról lenne bepattintva, viszont nem ajánlom, mert ahhoz hogy a pöcköket kiold, lehet meg kell emelni az egészet, hogy a keretet távolabb tudd húzni.
Nyilván ha leszeded a ledet és ragacsot hagy akkor nitrohigítóval vagy alkohollal le kell mosni a ragasztó nyomokat a fém részről.
Ez csak legozás, csak arra figyelj a vékony szalagpanelek (cofok) nehogy levéljanak a nyákról vagy lcdről. Ha az első keretet leszedted és a panelt kioldottad hátul, akkor maszkolószalaggal előre fel tudod hajtani a panelt a cofokat nem megtörve és akkor az lcdt leemelve nem fog lengeni meg megtörni, csak olyan helyre rakd le, ahol nem fogsz beleakadni és leptépni róla.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2022
(#) Ge Lee válasza antiktelefon hozzászólására (») Jan 17, 2022 /
 
Úgy beszélsz mint aki soha nem csinált még ilyet. Éppen hogy egyedül akkor nem kerül por a kijelző hátára ha úgy csinálja ahogy írtam, mert nem bontja meg az egységet, a fóliák a helyükön maradnak és csak a lemezt kell leemelni az egészről.
(#) proba válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2022 /
 
Nekem nem sok gyakorlatom van benne, de összerakásnál az LCD-t mindenképp levenném, mert ha valamely fényterelő nem keveredett pontosan a helyére, és ez miatt összepattintásnál megfeszül az egész, a panel könnyen reped. Pattintásnál már nem érződik az akad, vagy a köröm pattan. Így már sikerült leamortizálni kijelzőt. A felülről építkezés az ami eddig bejött.
(#) jdani hozzászólása Jan 17, 2022 /
 
Sok ezt a fajta tvt csináltam már, nálunk gyakori a sencor - orava tv, ezzel a vestel testtel. Az tény, hogy biztos nem lcdvel lefelé fordítva szedném szét.
Margóra; törtem már el 32colos kijelzőt akkor amikor már összerakásnál pattingattam rá az első keretet, de épp most is van egy 55colos LCDm kivéve sértetlenül korong nélkül. Bár igaz, annál már elgondolkodtam, hogy ki kellene probalni, milyen koronggal kivenni
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2022
(#) antiktelefon válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2022 /
 
Nem tudod a rétegeket rajta hagyni, mert elcsúsznak és nem fog összemenni. Persze kellő gyakorlattal menni fog, de akkor meg mindenhogy menne.
meg ha felülről rakod rá a keretet akkor látod jó az lcd pozíciója és bepattintásnál nem fogod porrátörni az üveg sarkát. Akinek van tapasztalata az bárhogy megcsinálja, de nem javasolnám az lcdről leemelni a többit. Persze összerakásnál lehet először rárakni a hátát, valahogy összefogni a lappal és megfordítani és felülről rárakni a keretet, de az már zsonglőrködés kategória. Ha meg laulról rakod fel a keretet a réteg pozícióit sem látod és az egyik felén bepattintott lcd is tud szerencsétlenül erőkarként lógni és elpattintani az üveg szélét pár típusnál.
A te módszered akkor jó, ha sok tapasztalattal egy konkrét tvből sokat meg kell csinálni. De mondjuk az olyanoknál, ahol a szűrő rétegek kis hülye alakú fülekkel megy a helyére amik még be is vannak ragasztva ott esélytelen.
(#) djuice válasza antiktelefon hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Ez azért jó infó, mert ha nekiestem volna tapikoronggal, hát biztos nem jövök rá előre, hogy a vákuummal ki is nyírhatom az lcd-t. Szóval az ilyen apró morzsákon múlik minden, ami gyakorlott embernek tök természetes és már meg se említi, ha nem kerül szóba!
Aztán hány ilyen apróság van még!!!
Példanak, most mondta ismerős ezekre a portalan helység kontra kesztyűs megfogás témákra is, hogy "aztán ne gondold hogy munkáskesztyűbe vagy pamutba kell csinálni, hanem inkább vékony latex kesztyűbe, szigetel, nem csúszik, érzed a fogást...".
A szervizről is lebeszél, mondván, "gondolod hogy ott kesztyűt húznak a tv-d tiszteletére, a garázsalj rókalyuk szervizben, ahol előtte pont porszívót boncoltak az asztalon tiszta szobaként?"

Szóval igen, a sokat látott ember távolabbra is tekint...
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2022
(#) djuice válasza jdani hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Azt hagy kérdezzem már, hogy pl. drágább Samsung, LG cuccoknál is kimegy 3-4 évente a led, napi 6-7 óra használat mellett?

(mármint hogy azért látom, 80-90 körül mozognak az ilyen no name, de fhd smart cuccok is manapság újként, a brand dolgok meg többnyire 100 alatt már nincsenek max. hd ready, de inkább dupla áron a no name-hez képest... ha 2x annyit bír se biztos, hogy 2x annyit ér nem?)
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2022
(#) antiktelefon válasza djuice hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Ha odaadom a tapadókorongot nyilván elmondom. Annyi, hogy mivel kisebb a vákuum, le kell tisztítani rendesen az lcdt, nehogy elengedje, illetve tapadókorongot is le kell mosni előtte.
A kesztyű az nyilván gumikesztyű vagy latex, hiszen a zsír és por ellen csak az véd. Illetve én egy frissen mosott lepedőt is ki szoktam rakni, amit a leemelés előtt nyitok ki, hogy ne legyen poros amikor rárakom az lcdt. És az lcd teteje is legyen kb tiszta, hogyha rárakod a szűrő rétegeket az se legyen poros, habár a led felőli oldalán a por nem látszik. Aztán rá lehet hajtani a lepedő tetejét. (de ha nincs olyan por mint itt, lehet felesleges)
Nyilván szervizest nem fogja nagyon meghatni, meg tvnél kevésbé feltűnő a pro, de most is van itt monitor amit valaki szétszedett csak úgy és annyi kosz van benne ötödjére sem lett tökéletes így fél évre félreraktam, hogy majd egyszer kipucolom. A por lejön, de a zsírt sosem mosod le a rétegekről nyom nélkül, csak elkenődik rajta.
Amúgy led mindig döglik és több mérnők mondta nekem, hogy sok szériánál az lcdkkel is komoly problémák vannak. Illetve az élvilágított led szeret kigyulladni és a fresnel lencsét szétégeni és az sosem lesz jó, illetve piszkálásra az égés mentén végighasad.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2022
(#) djuice válasza antiktelefon hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Mivel törlöd le kívülről? Nedves pamut, alkoholos vatta vagy screen cleaner mikroszálas csodakendő?

Azon mondjuk meglepődtem, hogy az lcd-n nincs protektor fólia vagy valami plexi lap. Simán le szoktam ezeket porszívózni a kefe feltéttel. Most már óvatosabban libegtetem a kefét majd rajta ha megjavul...

Ja! Kaptam egy ilyet tanulmányozásra, hogy ez alapján készülnek a Vestel cuccok is. Bővebben: Link
A 39. oldal elég érdekes...
(#) antiktelefon válasza djuice hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Teljesen mindegy, csak ne folyjon a rétegek közé. Nagy darabos karcoló koszt leszeded, majd némi alkohollal és akár zsebkendővel lejön a nagyja és foltmentesre törölhető etilalkoholos szemüvegtörlővel, de ezt monitorhoz szoktam, a tvt közel sem nézed annyira.
(#) Ge Lee válasza antiktelefon hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Ha nem tudom, hát nem tudom, azért nálam ez már bevált. Bár ez a lécezős dolog most még jobban tetszik amit havernál láttam. Kell két gyalult egyenes léc a kijelzőre hosszában, pár helyen ragasztószalaggal rá kell ragasztani, és a lécekkel le lehet emelni a kijelzőt. Nem hajlik, nem nyeklik, nem kell tapadókorong se, visszatenni ugyanúgy vissza lehet a léceknél fogva.
(#) antiktelefon válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Fogalmam sincs, hogy hol, de biztos többször írtam már a lécet, több topicban is, pl amikor amikor szs eltörte az lcdt akkor is. Csak kétoldalú ragasztószalaggal ajánlottam és után alkohollal le lehet oldani egy pillanat alatt.
Viszont még mindig azt mondom a tapasztalat hiányát a jó szerszámok valamennyire pótolják, akinek van tapasztalata az meg bárhogy megoldja.

Tudtam nem vagyok hülye, konkrétan neked írtam a léces megoldást!
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2022
(#) djuice válasza antiktelefon hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Vki mondott már olyat is, hogy asztalt fal mellé, ami mondjuk nem meszelt meg stb. vagy sima szekrény oldalához és állítva kibillenteni rá közelről a panelt függőlegesen és ott elvan összerakásig. Aztán ez visszafelé is tökre kompatibilis állítólag, egy hosszú vonalzóval alányúlva visszabillentve.
Sok tanács van már...
(#) antiktelefon válasza djuice hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Ez abszolút baromság, garantáltan eltöröd és a fényterelő rétegek is ki fognak hullani. Igazán elhiheted a többségnek, hogy fölfele kell leszedni az lcdt...
(#) Ge Lee válasza djuice hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Jól mondta, az a megoldás is tökéletesen működik. Nyilván, nem parkettára meg járólapra kell letenni, hanem szőnyegre amin nem tud elcsúszni mert akkor valóban törik. Meg nem a rövidebb hanem a hosszabb élével, és nem 20 centiről odahajítani hanem közel kell tenni, és finoman nekitámasztani, hogy épp csak kicsit dőljön a fal felé a függőleges állapotától. Azok használják akiknél nincs hely fektetve tárolni összerakásig mert kicsi a műhely. Ahol szinte csak a szerelő asztal szabad, és van egyszerre 3 TV is szétbontva, ott nem igazán lehet letenni lapjára egyet sem, nem hármat. Te tudhatod csak, hogy neked melyik módszer a nyerő (könnyebb), meg melyikkel férsz el a lakásban.
(#) kadarist válasza antiktelefon hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Én mindig függőlegesen tárolom az LCD-ket, szalagkábellel felfelé, puha felületre állítva és egy kemény laphoz döntve. Soha semmilyen probléma nem adódott ezzel a megoldással és szennyeződés sem kerül így rá olyan könnyen. Viszont én nem billentek, meg vonalzózok, hanem kézzel helyezem oda.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2022
(#) djuice hozzászólása Jan 18, 2022 /
 
Köszi fiúk! Érv - ellenérv, meglátjuk hogy sikerül...
Annyira nem vagyok egy műszaki antitálentum azért, de igaz hogy még nem is javítottam semmit magamnak főleg ilyen bonyolultságút, de havernak hangszerben pl. már cseréltem ki smd ledet kijelzőben, csak hát az volt vagy 4x10 cm.
(#) jdani válasza djuice hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Tv tulajok meg szokták tőlem kérdezni, hogy akkor milyen TVt vegyenek, melyikek a jók?
Minden márka megfordul nálam. Én azt mondom nekik, hogy ha csak arra kell hogy megnézzék az adást a tvben, vegyék a legnagyobbat ami kell, és a legolcsóbbat, márkától függetlenül. (felháborított, amikor láttam, hogy Panasonic és Philips TV van Vestelbe bújtatva. Megveszel egy csangcsongot, vagy egyéb akár ismert márkát, nem azt jelenti hogy az minőségi)

Lehet putri szerelő vagyok, de semmi kesztyű, korong, léc, stb nem használok. Egyszerűen kiemelem az LCDt, nekiállítom a falnak, fóliát leteszem a földre a TV mellé, és mehet a LED turkálás. Nyilván nem fáradtolajos kézzel fogom csinálni, de semmi extra beavatkozást nem teszek. Igen megfogom pucér kézzel az LCD két szélét, és ott marad az ujjlenyomatom is rajta, de senki az ég világon nem reklamált még emiatt, mivel észre se venni! Ahány ház, annyi szokás.

Ez egy 55colos, amit kézzel vettem ki. Ronda szerelő vagyok, ne csináld utánnam, rajta a fél tenyér lenyomatom, de tudom hogy nem fog látszani. De ha még fog is, az fogja észrevenni, aki tudja mit kell keresnie, vagy ha rámutatok, hogy látod itt milyen?
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2022
(#) Ge Lee válasza djuice hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Idézet:
„már cseréltem ki smd ledet”
Ezekben is SMD LED van. Többségében 2db pákával ki is lehet cserélni, leszedni a régit visszarakni a helyére az újat. Csak ahhoz előtte meg kell venni, meg hát nem csak a mérete számít hanem a színe is, a feszültsége is meg a bekötése is, mert némelyiknél a kis pad a katód a másiknál meg a nagy. Na meg egy ilyen művelet után én vissza szoktam venni az áramgenya áramából is. Mert ha 10-20%-kal kisebb áram folyik a ledeken azt szemre nem sokan mondják meg, élettartamban viszont nagyon sokat számít.
(#) uniman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Az optikai lencsék helyes visszahelyezése is megér egy misét...
(#) antiktelefon válasza jdani hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Nem egy 4K tvt használnak számítógéphez, nagyon sok ismerősnél láttam példát rá, nemhogy ujjlenyomat, a fóliákon a legkisebb por is feltűnő. Lehet árra dolgozni, de kesztyűt nem venni és fóliákat földre rakni már tényleg igénytelenség, nem indokolja semmi :I
Azt meg elhiszem, hogy ki tudsz venni te kézzel is kijelzőt, de fölösleges kockázat így is.
Aki más írta az élére állítást amúgy az hogyan gátolja meg a a fóliák kiesését be és kirakásnál? Mert kezdő megpróbálja majd széthúzni, fóliák behullámosodnak, cofba beakadnak, pánikol és megcsúszik a kijelző alja vagy a fóliával letépi a cofot
(#) proba válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 18, 2022 /
 
Én is cseréltem ledet, de aztán olyan TV-k jöttek, amiben első körben 5, egy év múlva másik 5 lett cserés. Ebayen meg 6-10e a komplett garnitúra. Eddig 2 egyforma led nem volt bennük ( szín feszültség, áram polaritás) , azt is rendelni kell. Így aztán a cserélgetésről lassan leszoktam. Az áramgenerátor jusztírozása már új csíknál is jót tesz. Volt olyan tulaj, az első komplett csík csere garanciában, a második 1 év múlva... és ahogy elnézem nem egyedi eset volt.
(#) Ge Lee válasza proba hozzászólására (») Jan 19, 2022 /
 
Először én is megijedtem ettől, mert ugye amíg valaki nem csinál valamit csak másoktól hallja, addig csak az a vélemény létezik. Jaj, nem szabad ezt, jaj ezt így kell azt meg úgy...
Betettem a ledet amilyet éppen kaptam, csúnyán eltért a színképe a többitől, mondták hogy az nem lesz úgy jó mert meglátszik. Látszik a lófülét. A műanyag lapok úgy terítik meg szórják a fényt, hogy ha 1-2 led nem olyan színű semmi sem fog látszódni belőle még akkor se ha nem műsoranyag van a kijelzőn hanem egyszínű.
Valamelyik kínai webshopban árulnak direkt adott TV típusokhoz való ledeket olcsón, na de sok félét kell beszerezni annak aki sok féle TV-t javít.
Egy évvel ezelőtti eset, 4,5 éves 32-es LG, tulaj ismerős, elhozza, ránézek, hívom hogy led. És az mennyi? Mondom adok egy címet, oda elviszed, másnap mehetsz érte, 25. Á, az sok. Mondom akkor nálam ugyanez 20-ért, mert 11 postával a led sor, meg legyen 9 a munkadíj de az nem lesz meg 1 nap alatt. Az is sok. Akkor eladná inkább a TV-t 20 körül alkatrészként, vegyük meg. Mondom 25 a TV használt piaci ára, 20-ért nekem nem kell alkatrésznek, de 15-ért se. Még 2 napig hívogatott hogy mi legyen, az lett a vége hogy kicseréltem neki ezt az 1db ledet ami ki volt lukadva, visszavettem az áramból, meg mondtam neki hogy most 65%-on van a háttérfény azt ne tekerje feljebb, és hogy 2 hétig fog menni a többi led vagy 2 évig azt meg nem mondom. Eddig megy.

LG LED.jpg
    
(#) djuice válasza proba hozzászólására (») Jan 19, 2022 /
 
Az áramgen. ennél a típusnál hol állítható? Bővebben: Link
(#) antiktelefon válasza djuice hozzászólására (») Jan 19, 2022 /
 
Először működjön, utána ráérsz azt módosítani. A led csatitól visszafele az első söntöt növeld, vagy ha olyan az ic akkor állítsd a programozott áramát adatlap szerint. De először működjön, addig fölösleges ezt csinálni (meg úgyis lesz valaki aki megírja, hogy barom vagyok, mert van egy harmadik húdejó módszer az áram csökkentésére).
(#) uniman válasza djuice hozzászólására (») Jan 19, 2022 /
 
A NYÁK másik oldaláról talán kiderülhetne, hogy a háttérvilágítást pl.: a MAP3249 LED meghajtó IC szabályozza (...vagy más?).

MAP3249.jpg
    
(#) djuice válasza uniman hozzászólására (») Jan 19, 2022 /
 
Az ic buherát passzolom, azt hittem vmi kis trimmer poti van ehhez...
(Melóból most nehezen tudnám lefotózni, meg ehhez szétszedni, de múltkor néztem hogy van pár "százlábú" a túloldalán...)
Hétvégére igérte a kolléga a vizsgálatot. Labortáppal rá akar mérni először a ledekre, aztán jöhet a többi...
(#) antiktelefon válasza djuice hozzászólására (») Jan 19, 2022 /
 
Látom szeretsz fölösleges köröket futni... Megbontás nélkül labortáp kevés lehet a ledeknek, habár típus nyitófeszét nem ismerem, de várhatóan 20 lednek van bőven...
(#) kadarist válasza djuice hozzászólására (») Jan 19, 2022 /
 
Ki kell dobni belőle a régi ledsorokat, rendelni újakat, beépíteni, majd örülni a sikernek. Régebben én is egyenként cseréltem a ledeket, de meguntam, hogy mindig visszahozzák a tévét egy újabb LED tönkremenetele miatt. Érdemes teljesen új háttérvilágítással felszerelni a tévét, ami sokáig jó lesz. Ha van a tévé menüjében háttérvilágítás állítási lehetőség, akkor érdemes annyira visszavenni, amennyire csak lehet.
Következő: »»   174 / 208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem