Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosogatógép hiba
 
Témaindító: Redsaw, idő: Dec 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   237 / 259
(#) Rveres hozzászólása Jan 15, 2022 /
 
Sziasztok kedves fórumtársak!

Adott egy Orion OD-007 típusú mosogatógép. A jelenség az volt, hogy megállt a program közben. Gyorsan szétszedtem és rájöttem, hogy az óramotorral (invensys sm10 motor) van valami gond. A feszültég megy hozzá de nem forog.Gondoltam én semmi gond rendelek a netről.....Hát nem ilyen egyszerű. Kb 1,5 hónapja keresek/kutatok de semmi erednény.
Ha van valakinek valahol valamilyen régi bontott invensys sm10 motor vagy van tippje hova lehetne fordulni az kérem ne tartsa magában.Előre is köszönöm.
(#) vargaf válasza Rveres hozzászólására (») Jan 16, 2022 /
 
Miért itt teszed fel a kérdést? Van saját témája:
Mosogatógép hiba
(#) rob77 hozzászólása Jan 23, 2022 /
 
sziasztok, egy Whirlpool WBC 3C26X állt meg. Program indításakor a vízszelep nyit, de aztán búgó hangot ad ki (tipikusan, mint amikor egy villanymotor nem indul), víz már nem kerül a mosótérbe, egy idő után F15 hibával megáll.
Nem szereltem még mosogatógépet, de a tünetek és az itteni hozzászólásokban keresés alapján keringető szivattyú hibának tűnik.
Kiszedtem a szivattyút, mellékelem a képeket. Nekem úgy tűnik, nem direktben kap 230V-ot,3 eres a tápcstatija, tehát kipróbálni kiszerelve feltételezem nem lehet - jól gondolom?
Kondenzátort nem látok.
A jó vagy (rossz?) hír az hogy a csavarhúzó hegyével a lapátokat könnyedén meg tudom forgatni, nem tűnik úgy mintha meg lenne szorulva.
Hol lehet a hiba, van-e esetleg még vmi amit laikusként meg tudok nézni?

szivattyu.jpg
    
(#) kaqkk válasza rob77 hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Idézet:
„víz már nem kerül a mosótérbe, egy idő után F15 hibával megáll.”
Nem értek a mosogató gépekhez de ez miért lenne keringetőszivattyú hiba ? Ha nem kerül víz a mosótérbe én leginkább a vízbeeresztő mágnesszelepre gyanakodnék ....
(#) Hutty válasza rob77 hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Szerintem 3 fázisú motor, frekvenciaváltóval. Ellenállás mérővel szimmetriát, földzárlatot lehet mérni. Nem tudom milyen öreg, nekem indesitben a tengelycsapágy kopott ki és a forgórész beleért már a házba.

27.000 az Orczy-nál ...

A vízfeltöltést ellenőrizni kellene. Mindenképp. Víz csatlakozásnál szűrő ?
Bár ITT tuti motorhibát ecsetelnek.

whirp.jpg
    
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Ebben sok igazságod lehet, és én is úgy csinálnám meg, hogy először elenged vizet, utána kezd mosogatni.
De ez az F15 Whirpool hibakód különben is szivás, mert "mosógépnél (washer)" tényleg leginkább motorhibát/vezérlőpanel hibát jelent.
De "mosogatógépnél (dishwasher)" leginkább nincsen ilyen.
Az igazat megvallva, rendes hibakód listát ehhez a géphez nem találtam, még az is megfordult a fejemben, hogy esetleg nem jól lett leolvasva.

Vicces dolgok azért látókörbe kerültek:
Idézet:
„ha égő gumiabroncs, akkor a vezérlőpultot javítás céljából átadnia kell a kézműveseknek.”


anulka 112 tapasztalatán elgondolkoztam, bár pont nem olyan a gép, de legalább Whirpool, és mosogatógép, és F15 hibakód:
Idézet:
„We bought a new Whirlpool WFO3T1236X dishwasher, it worked well and now every time it does not turn on F error pops up 15. Please help me what does this error mean?

It turned out that the capsules we had were too foamy and our dishwasher was blocked. We had to rinse dry and change it into Fairy capsules and it's all right.”


Ps: Ez a motor kép alapján nem olyan már mint a régiek.
(#) kaqkk válasza Gafly hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Nálunk az év végén volt főszivattyú hiba a Whirpool mosogatógépen de annál beengedte a vizet azután állt ki hibára ....
(#) rob77 hozzászólása Jan 23, 2022 /
 
Köszi mindenkinek. Ezek szerint nem biztos, hogy szivattyú-hiba.. Lehet azért 'berreg' a szivattyú, mert nem kap vizet...?
Hogyan tudnám ellenőrizni a vízbetöltést? A vízcsatlakozó csőben lévő szűrő tiszta. Ez lenne a vízbeeresztő szelep? Hogyan tudom megnézni, működik-e?

szelep.jpg
    
(#) Josi777 válasza rob77 hozzászólására (») Jan 23, 2022 / 2
 
Nincs kizárva, hogy jó helyen kapirgálsz
Megpróbálom érthetően elmagyarázni a készülék működését. Mondjuk nem biztos, hogy ez pont olyan gép, amiről szó lesz, mert nem adtad meg a 85-ös kódját a gépnek, így csak feltételezem, hogy a te géped is az új fajta. Az előtti konstrukcióknál úgy működött, hogy volt egy vízszint érzékelő és mágnesszelep páros, ami intézte a vízvételt. Miután ez a megoldás egy idő után a vízszint folyamatos emelkedését eredményezheti, így a szintérzékelőből lett egy maradék víz érzékelő, azaz már csak azt nézte, hogy maradt-e víz a készülékben ürítés után, majd a víz mennyiségét egy áramlásmérő segítségével állította be. A következő lépés az inverteres keringető szivattyúkkal jelent meg, ez egy 3 fázísú motor, amit már nem csak ki- be- kell kapcsolni, hanem szabályozva van a fordulatszáma és mérve a felvett árama. Ez alapján az áramfelvétel alapján tudja eldönteni az elektronika, hogy van-e víz a készülékben vagy nincs. Ennek a funkciónak a neve virtuális szintszabályozó. Ez a 15-ös hiba, amikor nagyon ingadozik az áramfelvétel, ami a motor csapágyainak a kopását jelentheti. Vagy beleszorult a lapátok közé valami. Tehát ezért kapcsol be ürítés közben és utána a keringető szivattyú, mert ezzel ellenőrzi, hogy maradt-e víz a készülékben. Amíg nem esik le egy határérték alá a felvett áram, addig nem fogja elindítani a vízfelvételt. Remélem hasznos volt ez az infó
Azok a szivattyúk üresen szép halkan működnek, hogy ha zörgő hangot hallasz, akkor ellenőrizd, hogy van-e a szivattyúházban valamilyen mechanikai akadály, idegen tárgy, ill. hogy a tengely oldal irányban el tud-e mozdulni. Ha van kotyogása, akkor az a csapágy kopására utal. Tehát lehetséges, hogy a keringető szivattyú a rossz és annak a cseréjével megoldódik a probléma.
(#) Epu2 válasza Rveres hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
A motor tekercselhető.
(#) rob77 válasza Josi777 hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Köszi, érthető.
Közben fejlemények vannak: leszedtem a szivattyúról a fűtó részt, így szabaddá váltak a lapátok. Érezni némi kotyogást és egy picit ferdén is áll a tengely, láthatóan elkezdte enni már a műanyag perselyt, de talán annyira nem tűnik durvának (bár nyilván nem tudom, mi az ami még normálisnak mondható).
És láttam még egy csomó homokot. Kitisztítottam, gondoltam teszek így egy próbát. A gép most elindult, a berregő hang megmaradt (bár MINTHA halkult volna), és ment is a gép vagy fél órát gond nélkül.
Szóval nem vízbeereszetéssel van gond, hanem biztosan a szivattyúval. Amikor el sem indult a gép (nem is engedett be vizet), gondolom az lehetett, hogy már az elején érzékelte az áramfelvételből, hogy nem OK a szivattyú. Most hogy megtisztítottam/átmozgattam, már elindult.
Szóval cserés lesz a szivattyú, ez elég egyértelmű most már.

Viszont van egy másik nagy problémám... Írtam, hogy 30 percet ment a gép gond nélkül. Nos azért, mert alul elengedte a vizet utána... A képen jelzett egyszer használatosnak tűnő bilincsek helyére én normál menetes csőbilincset tettem, érzésre meghúztam, de mint utólag kiderült az egyiket túlhúzhattam, kissé berogyasztotta a műanyagot, és lecsúszott a gumicső...
A csövet vissza tudtam 'formázni', nem repedt meg szerencsére. De most eléggé bizonytalan lettem: mennyire kell ezeket meghúzni, hogy tuti tartson, de túl se húzzam...??? Most már bosszantana, ha ilyen banális dolog miatt kéne szerelőt hívnom.

bilincsek.jpg
    
(#) Josi777 válasza rob77 hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Olyat kérdezel, amire nem lehet válaszolni Érzéssel kell meghúzni, mert mint tapasztaltad, vagy eldeformálja a műanyag csonkot vagy néha még a gumicsövet is elvágja, ha már elkezdett elgyengülni a gumicső. Ha sikerül, próbálj meg szerezni keskeny bilincset és lehetőleg minél közelebb a cső tövéhez told be. Előtte pedig érdesítsd fel a műanyag csövet csiszoló papírral. Első sorban a nyomó ággal kell ezt gondosan elvégezni, a szívó ágon nincs nyomás, ami le akarná tolni a gumicsövet a csonkról. Ha a műanyag csonk elgyengült és már a bilincs gyenge meghúzására is megroggyan, akkor esztergáltatni kell egy perselyt a csonk belsejébe. Rozsdamentesből baromi vékony is megtartja a formát, de rézből is lehet.
(#) Gafly válasza rob77 hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Akkor minden kérdésre lett válasz, nagy örülés még vár kicsit.
(#) proli007 válasza rob77 hozzászólására (») Jan 23, 2022 /
 
Hello!
Szalagbilinccsel és NB-A rögzítővel jobban járnál. Azt kíméletesebben lehet meghúzni, jobbam érezni.
(#) rob77 válasza Josi777 hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Igen a nyomóágon jött le. Próbálok akkor vmi közdarabot belerakni ami erősebben ellentart a bilincsnek és a csövet megérdesíteni.
(Elég vacakolós ez így, látszik nem arra tervezték ezeket, hogy megbontsák-szerelgessék őket gyakran. A gyárban ki van végletekig optimalizálva, hogy éppen elég lesz az adott présbilincs szorítása, de otthon már nehéz ezt pont eltalálni...)
(#) uniman válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 27, 2022 /
 
Hello! Van ilyen szelep...? Kérlek mutasd meg melyik lenne az, csatolom a Beko mosogatógép rajzát (SM-et nem találtam hozzá) ...és hogy néz ki?
Köszönöm a választ..
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2022

DFS05010.jpg
    
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Jan 27, 2022 /
 
Közben találtam valamit: Bővebben: Link
(#) Hutty válasza uniman hozzászólására (») Jan 27, 2022 / 1
 
Bocs, hogy beleszólok...

valve.jpg
    
(#) Josi777 válasza uniman hozzászólására (») Jan 27, 2022 /
 
De minek neked az a szelep?
(#) uniman válasza Josi777 hozzászólására (») Jan 27, 2022 /
 
Nem tudtam, hol van elhelyezve... Úgy érted, hogy elég kiszerelni/megpucolni ?
"Eszi" a sót a mosogatógép...a sótartály fedele OK.
Tehát, az lenne a kérdésem, hogy mi okozza az intenzív sófogyást ?
(A részleteket nem ismerem, csak ennyit mondtak a hibáról)
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2022
(#) Josi777 válasza uniman hozzászólására (») Jan 27, 2022 /
 
Nem, hanem mi a panasz rá? Csak mert ha szakadt, akkor nem nyit ki és megszűnik a sófogyás/regenerálás. Felakadni meg nem szokott.
(#) nfero hozzászólása Jan 28, 2022 /
 
Sziasztok
Electrolux ESI5545LOX mosogatógépem feszültség alá helyezve folyamatosan nyitva tartja a víz beeresztő szelepet,
túltölti magát, folyik, majd hibakódot dob, de a szelepet nem zárja le tölti magát tovább vizel. Mi lehet a baja?

A gép fiatal 16 hónapos éppen lejárt róla a garancia mit lehet tenni?

Előre is köszönöm.
(#) Josi777 válasza nfero hozzászólására (») Jan 28, 2022 /
 
Nagy valószínűséggel zárlatos lett a panelen a mágnesszelepet vezérkő triac.
(#) bosch-sgv hozzászólása Jan 29, 2022 /
 
Sziasztok!
Egy Bosch SGV43E93EU/36 mosogatógép miatt regisztráltam be hozzátok. Előre is köszönöm a segítségeteket!
Nézzétek el nekem de totál laikus vagyok.
Fenti gépünk ezt a hibát produkálta: nem állt le a szivattyú (reset, kikapcs, kihúz semmi nem segített). Szerelőt hívtunk hozzá, aki kitekerte az egyik csavart az oldallemeznél, kicsit kihajtotta, bekukucskált és közölte, hogy nem érdemes javítani, mert törött a szivattyúház és az alkatrész 50x ezer forint lenne.
Vegyünk újat inkább és mondta is, hogy hol érdemes, mert beszámolják a régit x ezerért. Megrendeltük, utólag derült ki a visszaigazoló levelükből, hogy nyilatkoznunk kell, hogy tökéletes, működőképes cserekészüléket adunk le. ???!!! Normálisak??? Ha jó lenne akkor miért cserélnénk?
Lemondtuk a rendelést mert, hogy szélhámosok a szerelővel együtt. Megnéztem a mosogatógépet, a szivattyúnak semmi baja. A fűtőelem és szivattyú közötti tömítés ment szét, folyt a víz ami megemelte a fenéklemeznél levő bóját, ezért nem állt le a szivattyúzás.
Ezt megbuheráltam, mert ez a tömítés külön nem kapható. Nem elegáns, de már nem folyik, nem csöpög. De cserébe, hideg vízzel csinálja végig a programokat. Előtte fűtött. Nem hinném, hogy véletlen egybeesés lenne. (Kábelek a helyükön, szétszedés előtt jelöltem őket.)
Szerintetek mit rontottam el? Vagy tényleg vegyünk újat? Ez több mint tíz évig flottul tette a dolgát.
Örülnék ha lenne valami mentő ötletetek!
....és bocsi a terjedelemért!
(#) JZoli válasza bosch-sgv hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
Az első képeden jobb oldalt van a fűtőszál kivezetése. Nézd meg, hogy azon a vezetékek rendben vannak-e. Mint írtad laikus vagy a villanyszerelés terén, azért ha van mivel jó lenne rámérni, a két csatlakozóra, hogy a mosogatás elején, a vízvétel után, hogy kap-e feszültséget a fűtőszál. Vagy a vezetékekkel, vagy a fűtési árammal lesz a baj, bár ez az áram függhet az érzékelőktől is, így érdemes átnézni a javított egység körül az összes csatlakozót.
(#) Josi777 válasza bosch-sgv hozzászólására (») Jan 29, 2022 / 1
 
Szia.
Ha már ilyen ügyesen meg tudtad mókolni, talán az egész fűtőegységet is ki tudod cserélni egy bontott példányra. Úgy emlékszem, 5.000 Ft-ba kerül. Elvileg megyek ma oda, rákérdezek.
De előtte legalább egy ellenállásmérővel meg kéne mérni a fűtőbetét ellenállását, hogy szakadt-e, ill. elé van kötve egy mikrokapcsoló, amit viszont csak úgy tudsz ellenőrizni, hogy átad-e, hogy kiszereled, mivel az egy áramlásérzékelő kapcsoló, csak akkor kapcsol be, ha a keringető szivattyú megfelelően keringeti a vizet.
Valamint azért ellenőrizném, hogy nincs-e szabadon "lógó" vezeték, hátha a szerelő elfelejtette visszarakni.
(#) nfero válasza Josi777 hozzászólására (») Jan 30, 2022 /
 
Ki lett cserélve a triac, de sajnos a hiba nem oldódott meg, a vezérlés irányából fojamatosan kapja a jelet. A triac és a mikrovezerlő között van e valamilyen csatoló ? Vagy a mikrovezerlő kimenete ment tönkre?
(#) palko0125 válasza nfero hozzászólására (») Jan 30, 2022 / 1
 
Ezt neked kellene visszakövetni a penelen. Kövesd le a triac gate-jét, hogy hogyan van vezérelve. Vannak olyan panelek, ahol egy ULN2003 választja el a procitól, de ezt panelje válogatja.

Kövesd le és mérd ki.
Üdv, Palkó.
(#) fodorfodor hozzászólása Jan 31, 2022 /
 
Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni
elromlott 2 éves aeg mosogatógépünk nem melegitette fel a vizet,kicseréltem a fütőbetétet
ujrainditásnál már melegitett de a program végén nem szivta ki a vizet és a sós vegyszeres viz felgyült az alján.
előtte gondolom többször ment a program hideg vizzel és nem oldhatta fel asót?
Fejjel lefele szereltem a gépet esetleg attól?
az üritő szivattyú jó keringető szivattyú jó.
Esetleg a vizlabirintust kéne kiüriteni?
Köszi előre is!
(#) bosch-sgv válasza JZoli hozzászólására (») Jan 31, 2022 / 1
 
Szia!
Köszönöm a válaszod!
Eldőlt a mosogatógép sorsa. Asszonykám elunta, hogy kézzel mosogat míg én fekszem a konyhakövön a helyéről kihúzott mosogatógép mellett és barkácsolok. Abban igaza van, hogy ez már kb 15 éves, ha ezt megjavítjuk, jön valami más hiba rövid időn belül és lehet, hogy egy fél gép árát ráköltjük majd.
A tanácsokat köszönöm!
Üdv!
Következő: »»   237 / 259
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem