Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Ez kábel kötegelő húzónak néz ki, nem blankoló.
Így már világos!
Nem ismertem, mert én évek óta egy oldalcsípővel vágtam le a meghúzás után. Itt a kés nem mozog csak a húzó köröm. Nagy erőnél már lebillen a kés és vág. Ezt az erőt lehet állítani a hátsó kerékkel. Köszönöm szépen!
Nem használtam még én se ilyet. De ha már próbálkozol vele, ez mennyire a tövébe vágja el? A hagyományos élprofilú, nem síkba köszörült csípőfogókkal is az a bajom, hogy marad utána 1-2mm, ami aztán jól össze tudja vágni az ember kezét.
Amennyivel beljebb van a kés a mellső síkjától számítva, annyit hagy rá.
A homloklemez vastagsága 1 mm
Markolászás közben húzza a körmös tuskó maga felé a szalagot, amit bármilyen pozícióban befogad - praktikusan a szalag bordás fele van a fogazott vonó tuskó felé - a kés akkor jön le fokozatosan, amikor a tok ütközik a homloklemezhez és elég nagy már a behúzó erő. Ezt az erőt lehet ezen a készüléken a piros kerékkel állítani. Nyugalmi helyzetben a húzó fogas izé a homloklemeznek ütközik, így alsó, nyitott helyzetben van. Frankó szorosan meghúzza! *** Nagyon jó, mert egykezes! Nem kell ellentartani, fogókkal szétbarmolni, mert ha valami kimarad vissza lehet léptetni a szalagot a kilincs kitámasztásával. Köszönöm 06smici a lámpást! Ejnye! A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2022
Moderátor által szerkesztve
Vannak olyan helyek, ahol a nem jól levágott kötegelő súlyos hibának számít.
Ha az oldalvágó egyik élét a gumóra támasztod, le lehet nyírni szintesre.
Ja nekem nincsenek ilyen problémáim. Van rendes síkba vágó oldalcsípőm, meg egy homlok csípő is lapul a szerszámosom mélyén, kifejezetten kötegelő lecsípésére a szűk helyeken. Régebben napi több száz kötegelőt elfogyasztottam. Azt csak rendes szerszámmal lehetett csinálni, mintsem minden vágásnál figyelni a helyes technikára.
Más is használ ilyen kötegelő húzó fogót, mint orizájé? Régebben gondolkoztam már rajta, de sose láttam akkora előnyét. Illetve melyik fajtát/típust ajánljátok belőle? Ha nem vészes az ára, lehet beruházok egyre. @Bakman, én azért súlyos hibának nem mondanám, látni sokkal cifrább dolgokat. De mindenképp az igényesség jele, ki milyen munkát hagy maga mögött. Mondjuk ha olyan gépbe kell belenyúlni, ahol mindenhonnét kiállnak ezek a hegyes vackok, akkor azért felemlegetem a felmenőit a kedves készítőnek.
Szia,
Szerintem ez inkabb kabelkotegelo meghuzo szerszam
Igen, most már értelmezni tudtam a működését.
Lehet vele csak megfeszíteni, de a végén akár le is vágható a kilógó nyelv. Persze nem muszáj levágni, mert hosszabbításként a kimaradt szálra rádugható egy következő szalag. És mint ahogyan 06smici is fentebb írta, egy zsúfolt helyen, egy dzsumbujban nem karmolnak össze a korábban levágott hegyes végek. Pl.: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2022
Egy kérdést csak egyszer, egy helyen teszünk fel.
Üdv!
SMD forrasztásához kellene nekem valami nagyító. Ilyen szemüveget Bővebben: Link és vagy mikroszkópot nézegettem Bővebben: Link . Bár a mikroszkóp kicsit drágább, meg nem is is sokszor használnám,csak néha kisebb javításoknál,így lehet hogy felesleges pénzkidobás lenne. De nem tudom melyik lenne jobb.Van ezekkel valakinek tapasztalata? A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2022
Én nagy dioptriás 3-as, 4-es szemüveget használok erre, az lényegében nagyító. Van mindkettő hasonló amit linkeltél, de a szemüveg nálam magasan veri őket. Olcsó, Tec..os max. 2000 Ft.
Szia!
Többünknek is van ezekkel tapasztalata, kinek pozitív, kinek negatív. Ha ebben a topicban rákeresel a nagyító szóra találsz véleményeket. Én ilyet vettem: Bővebben: Link. Az optikájával elégedett vagyok, a világításával nem. (Lejáró elemtartó fedél, rossz helyre világít, nem ledes és elemekkel együtt már nehéz.) Ennek az optikája és egy olcsó pár száz Forintos olvasószemüvegnek az optikája lényegében megegyezik, és az utóbbinak a viselése azért kényelmesebb. Vehetsz több különböző dioptriával készített szemüveget a különböző nagyításokhoz. A fenti nagyítót én 99%-ban a legalacsonyabb nagyítással használtam, mert a nagyobbaknál már közelebb kell hajolni az éles képhez, ami hosszabb ideig már kényelmetlen. Ez a nagyító, illetve az olvasó szemüveg azoknak lehet jó, akiknek nincs különösebb bajuk a szemükkel, csak egy kis nagyításra vágynak. Akiknek nem egyformán jó / rossz a két szemük, azoknak olyan megoldás jó, ami mellett a szemüvegüket is tudják viselni.
Értem,köszi. A szemüveget már több embertől hallottam,van olyan is aki kettőt használ egyszerre a megfelelő nagyításhoz. Lehet,kipróbálom.
Szia!
Nekem is van olyan,amit linkeltél. A lámpájával kapcsolatban igazad van,nekem sem működött úgy ahogy kellett volna. Sajna már olyan a szemem,hogy az újságot,könyvet is ezzel olvasom,persze a legkisebb nagyítással. De az zavaró,hogy az enyém már néha nyomja az orromat (nem azért mert nagy és hegyes ), hanem már úgy ki van kopva és az optika tartó része nem szorul meg,és vagy le,vagy fel billen, attól függően hogy hogy fordítom a fejem. Valamint az optikái is kezdenek mattosak lenni,hiába tisztítom. Ezért gondoltam valami szemüveg forma kivitelre,mert annak a viselése is kényelmesebb lenne. A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2022
A világitos szemüveget felejtsd el, nehéz és a fény sem elég. Minél aprobb dolgokkal foglalkozol annál fontisabb a jo világitás. Azt az ilyen szemüveg nem helyettesiti csak az orridat nyomja meg az elemeket fogyasztja. ( én már mindböl kiszereltem a világitást. Ha az ei kell ( ha nem az asztalon dolgozok akkor egy hasonlo szemüvegre Szemüvegre
egy mágnassel rögzithetö nagyfényü COB LEDet szerelek. A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2022
Ha egy egész mikroszkópra nem akarsz beruházni, de van kéznél számítógép, egy USB mikroszkóp még jó lehet. Ezeknek a gyenge pontja az állvány, de esetleg meg lehet hekkelni.
Időben késik a kép. Kérdés, hogy mennyit. Valamint mennyi hely marad a tárgy, és mikroszkóp között forrasztani. Amiket nézegettem, kevés hely volt.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2022
Csak az USB-s mikroszkópon késik. Az optikain nincs ilyen probléma.
Akkor szerintem kezdetnek próbáld ki a legolcsóbb olvasó szemüvegeket. Az sem nagy vesztesség, ha munka közben ráfröccsen a forró ón, vagy gyanta. Vettem pár ilyet, és olyan helyeken használom őket, ahol esetleg sérülhet, de néha jól jön ha látom az apró betűt. Pl. kocsi, telek stb. A rendes optikusnál készített szemüveget ilyen helyre nem viszem. Egyszer megkérdeztem egy szemészt ezekről a nagyítókról és olvasó szemüvegekről. Azt mondta nyugodtan lehet őket használni, nem rontja a szemet.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2022
Amit a kollega berakott ott kb 40 mm hely van a mikroszkop meg a tárgy között. Ez a mikroszkop nem késik, csak nagyon ütödött modon van a felvételi gomb kialakitva, aminek megnyomására megmozdul a mikroszkop és rossz lesz a kep.
Én csináltam hozzá egy kis távkioldot.
Most néztem, nekem ugyanez van. Sajnos nem egyformán éles a teljes kép, valami optikai elmozdulás lehet benne. Vagy a bal, vagy a jobb oldal éles. Az egy lencsés szemüvegemet még nem győzte le semmi elektromos nagyítás. Főleg felbontásban nem.
Csak a szemüveggel nem lehet fényképezni.
![]() Az enyémmel nincs baj, igaz, hogy akkor még vettem amikor a kinaik még majdnem ingyen adták. Még a vámosok is behivtak, mert nem hitték el mennyit fizettem érte.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást. Ma kipróbáltam a két olvasó szemüveggel való forrasztást. Egész jól ment. Egy TQFP tokozású Ic-t kellett cserélnem a mamám Tv-jében. Szabad szemmel csak a fekete kockát láttam,a lábakat meg össze mosódva. A két szemüveggel meg rendesen. Ahhoz képest,hogy ilyen méretű SMD Ic-t még nem forrasztottam, csak hébe-hóba egy-egy SMD tranyót,kondit,diódát, egész büszke vagyok magamra
. A képen látható hogy milyen lett, de majd a hozzá értők eldöntik, hogy milyen. Mindenesetre működik a Tv. Lehet hogy egyenlőre hagyom a másik szemüveg vásárlását,mivel így is megy, de egy USB mikroszkópra azért beruházok. Nem forrasztáshoz,inkább azok ellenőrzéséhez. Azzal gondolom jobban rá lehet közelíteni a lábakra,megnézni milyen lett a forrasztás. Esetleg tud valaki ajánlani egyet, ami biztos nem gagyi? A neten sok félét láttam,sokféle árral,kinézetre meg mind ugyan az. Ezért érdeklődöm.
Az a mikroszkop amit beraktál jobb mint az USB. Ilyen nagyitásnál a mikroszkop nem mozoghat aza nagyon stabil állvány kell hozzá, különben nem fogsz látni semmit. Ráadásul rögziti is amit látsz.
Gratulálok a fotó minőségéhez, bárcsak mind ilyen lenne!
Én nem tudom értőként minősíteni, de ha sajátom lenne a produkció, akkor büszke lennék rá. Az a tapasztalatom (kis számú eset alapján), hogy ezeket nem beforrasztani nehéz, hanem a panel megóvását szem előtt tartva leszedni. Célszerszám nélkül szinte lehetetlen egyben levenni, vagy legalábbis nagyon macerás. Barbár megoldás, de ha biztosan rossz az alkatrész akkor én le szoktam vagdosni a lábait. A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2022
Köszönöm. Igaz drágább mint egy USB mikroszkóp,de én is inkább ez felé hajlok.
Köszönöm. Telefonnal készült
. Szerencsére van hőlégfúvós állomásom, azzal pillanatok alatt leszedem, nekem inkább a vissza rakás az izgis,nehogy túlmelegítsem a nyákot és felszakadjanak a vezető sávok,főleg ha hajszál vékonyak. Plusz a beállítás,hogy a lábak is oda kerüljenek ahová kell. De kell még egy kis gyakorlás |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ha ebben a topicban rákeresel a nagyító szóra találsz véleményeket. Én ilyet vettem:
), hanem már úgy ki van kopva és az optika tartó része nem szorul meg,és vagy le,vagy fel billen, attól függően hogy hogy fordítom a fejem. Valamint az optikái is kezdenek mattosak lenni,hiába tisztítom. Ezért gondoltam valami szemüveg forma kivitelre,mert annak a viselése is kényelmesebb lenne. 

. Szerencsére van hőlégfúvós állomásom, azzal pillanatok alatt leszedem, nekem inkább a vissza rakás az izgis,nehogy túlmelegítsem a nyákot és felszakadjanak a vezető sávok,főleg ha hajszál vékonyak. Plusz a beállítás,hogy a lábak is oda kerüljenek ahová kell. De kell még egy kis gyakorlás