Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   815 / 839
(#) Egri Frédi válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 19, 2022 /
 
Azért jó lenne, ha írni-olvasni tudnak ... Többre nincs is szükségük.
(#) 24bitponthu válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 19, 2022 /
 
"nem fognak egyetemi tanárokat alkalmazni" YT nézve , a magyar elte atomcsill előadások nagyon nagy százaléka borzalmas minőségű - hang - sajnos az ottani nem szakemberek csinálják a hangosítást , csilingel , vödörhang , gerjed , kimarad percekig , és nem veszik észre - érdekes , külföldi oldalakon ilyet nem mernek felrakni , sőtt DGY is rendszeresen ilyen videókkal jelentkezik , nem érti mi a gond ...
Hiába kértem , figyeljenek oda , ez marad utána , ha a hang ilyen , a mondanivalóját is igy értékelik . Az írta hogy ők csinálják a hangosítást , gondolom egymást fúrják (szívatják) ezzel , más okot nem tudok elképzelni .
A régebbi csillagvizsgálós előadások még rosszabbak , valami kis teremben voltak -már leszedték- ott a kép is olyan volt mintha valami füstüvegen át vették volna fel .
(#) Moderátor hozzászólása 24bitponthu hozzászólására (») Márc 21, 2022
 
Ha lehet, maradjunk a fősodornál, ez ugyanis a labortáp témája, nem a hangosításé, videofelvételeké!
(#) Skori hozzászólása Márc 25, 2022 / 20
 
Tudom, általában tök felesleges ilyen pontosság, de azért jó érzés ezt látni a polcon, ami a képeken van. Megérte a ráfordított energiát? Ha a ráfordított munkaórákat nézem talán nem, de azthiszem tothtechnika2 barátommal, mindketten elég sokat tanultunk ebből a projektből.
(#) Lac364 válasza Skori hozzászólására (») Márc 25, 2022 /
 
Melyik az eladó a kettő közül Skori? Nekem s van polcom.
(#) Alkotó válasza Skori hozzászólására (») Márc 25, 2022 /
 
Ez már bőven túlmutat a hobbi fogalmán.
Szinte már művészi produktumnak mondanám, minden elismerést megérdemeltek.
(#) JZoli válasza Skori hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Gyönyörűek ezek a tápok! De a mérőkészülékek sem a gagyi kategóriát képviselik, ahogy elnézem. De örülnék, ha a műhelypolcomra ilyen minőségű, és árú készülékek kerülhetnének.(Na jó ezt irigység miatt írtam)
(#) Suba53 válasza JZoli hozzászólására (») Márc 26, 2022 / 1
 
Szerintem ilyenkor sokan érezzük azt, amit te.
(#) Skori válasza JZoli hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Köszönöm! Nekem is csak nemrég kerültek ezek a műszerek a polcra. A multimétereket használtan vettem, újonnan én sem tudnám ilyen műszerek árát megfizetni. Az alsó Fluke vagy 20...30 éves lehet, ki tudja milyen előélettel, és mennyi üzemórával, de úgy néz ki, hogy ennek ellenére pontos. A másik multimétert sem túl régen vásároltam, szintén használt, de azért egész jó állapotú műszer. Nyilván a pontosságukat csak egymáshoz képest tudom megítélni, ill. a labortápokat TGabor barátom kalibrálta a saját multiméteréhez, így némiképp ez is megerősíti, hogy hihetőek a mért értékek.

A labortápok legalább két évnyi fejlesztő munka eredményei, és a vége bizonyos szempontból kicsit összecsapott lett, utólag beszerelt plusz zavarszűrőkkel, nyákra forrasztott vezetékekkel, vagy pl. utólag beépített védelemmel a sense csatlakozásokon. Ahhoz, hogy reprodukálható legyen, és minden a panelre kerüljön, még további munkát kellene belefektetni. Viszont már nagyon szerettük volna használatba venni. Tehát ezek egyfajta prototípusnak tekinthetők, persze ettől még igen jól használhatók .
(#) JZoli válasza Skori hozzászólására (») Márc 26, 2022 / 1
 
Láttam már ezt a tápot Tóth Gábornál is, nagyon tetszett. Ő is írta, hogy rengeteg fejlesztői munka van benne. Nem lesz véletlenül belőle eladó panel, vagy esetleg KIt? Gondolom nem olcsó dolog ez, de ki tudja, hátha beleférne a költségvetésbe.
(#) Skori válasza JZoli hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Egyelőre nehezen reprodukálható. Pl. a módosítások, hekkelések teljes, utánépítéshez szükséges szintű dokumentálása, is nagy munka lenne. De ki tudja mit hoz a jövő. A távlati tervek között szerepel, hogy egyetlen nagyobb panelre kerüljön a teljes táp (az előlapi kezelőpanel kivételével) de ez további fejlesztést igényel. Már összeírtunk egy elég hosszú listát, hogy miket kellene kicsit másképp csinálni...
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2022
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Szerintem ha ti raknátok össze a tápot, és készen adnátok el, benne lenne a táp (saccra) 250eFt-ban. A munkaóra is rengeteg, az anyagköltség is magas, plusz ez nem szériatermék, ebből csak korlátozott számú készül, mégpedig kézzel. A 250eFt talán még túl kevés is,de ezt te tudod megítélni, én csak a hozzászólások alapján "ítélkezek", amiket eddig megosztottatok.
(#) Gafly válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 26, 2022 1 /
 
Rátapintottál a "rákfenére".
Annyiért a kutya se veszi meg.
Ha annyira jó, akkor nemsokára úgyis lehet kapni ebay-ról mondjuk 20 000.-, kittben "utángyártottat"...
Vagy beleölnek még egy rakás időt (ami pénz is), és árulják a nyákot (amit kinából rendelnek).
Már csak szolidaritásból is lehet vennék, ha árulnák...
(#) tothtechnika2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 26, 2022 / 2
 
Megmosolyogtattál. 250.000 Ft az irreálisan kevés ezért a tápért. (Legalábbis elnézve a konkurencia ennél sokkal szerényebb paraméterekkel rendelkező ennél 10x drágább tápjait)

Azt kell látni, hogy miután már kész volt, hogy mit hogy kell összerakni, tehát már ki volt taláva a "konstrukció" kb 3 hét napi 8-10 órás munka volt összeszereleni a 6 tápot, nyilván ebbe a nyákok összeszerelése/forrasztása is bene van. Ezt csak ha munkaóárába kiszorozza valaki egy olyan műhely bérleti díjával, ami szükséges ezen tápok összeszereléséhez többe kerül mint a 250e/táp. Nyilván itt nem feltétlen az anyagköltséget kell megfizetni, mert az darabonként kb 80-100.000 Ft-ból kijött. Legalábbis 2 évvel ezelőtt, most lehet 300.000 Ft nem takarná be a mostani félvezető árakkal, arról nem is beszélve, hogy szerintem nagy részét nem is lehetne beszerezni, mert vagy nincs raktáron, vagy olyna áron van, amit már én sem fizetnék ki érte.

Azt is látni kell, hogy ez a táp nem egy összeszerelőbarát konstrukció, tehát ez így gyártásra teljes mértékben alkalmatlan. Pl. kézzel lett készítve a hűtőborda, tartószerkezetek, pfc tekercs, emi szűrők. Skori barátom tekerte a pfc tekercseket. Nyilván ez gyártásban nem járható út.

Mindezeken felül van pár igen sarkallatos összeszerelési nehézség. Sajnos nem tudtam beszerezni kellően pontos és kis ppm-es ellenállásokat a mérőkörökbe, így ezeket 6,5 digites multival válogatni kell a jó közös módosú elnyomás végett. Ennyi ellenállás párbaválogatása is kb fél napig tartott. Így a 0,1%-ból közel 0,001%-ot sikerült válogatni (ami még mindig kevés...)

Végül mikor teljesen készre össze van szerele a táp, minden egyes példányon a mérést, a referenciát, majd magát a tápegységet is kalibrálni kell. Ez sem két perces meló, és hogy végig pontos legyen a teljes tartományban elég nehézkes is és sokszor végig kell menni rajta.

Szóval ha 250.000 Ft-ért eladnánk a tápot, az nagyjából nekem minuszos lenne, nemhogy keresnék is rajta. Ráadásul mivel ugye ezt ketten fejlesztettük nem csak én szeretnék keresni rajta. Bár a fejlesztés azért lett, mert kellett egy (vagy inkább 8) ilyen precíz labortáp, meg azért kiváncsiak is voltunk a Skorival a határainkra. Nyilván ahogy ezt többen is mondtátok, ez nem hobbi kategória. Hobbista nem fog kiadni egy műszerért fél millát vagy többet. Aki pénzt keres vele, meg szüksége van rá, az meg úgyis megveszi, mert nem tud mást csinálni. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy 2-3 évig műszert fejlesszen.

Én 3 lehetőséget látok a továbbiakban a táp értékesítésére. (mert nyilván gondolkoztunk már ezen, ha már idáig jutottunk, kár lenne itt megállni.)

1. összeszereltetem / legyártattatom a nyákokat kínába, majd otthon bemérem/kalibrálom őket és eladjuk pfcs táp/előszabályzó/főszabályzó/vezérlőpaneleket adott összegért. A többi összeszerelést a felhasználó megoldja, dobozlja, stb. Szerintem ez nem feltétlen járható út, mert a nyákok ára így is elég vaskos lenne, nemhiszem, hogy utána még bárki szerelegetni szeretné, meg így garanciát is elég nehéz lenne vállalni, meg utána engem hivogatnának, hogy miért nem működik, ha valaki elrontana valamit rajta.

2. Megtervezem az egészet egy nyákra, kitalálunk valami gyártható konstrukciót és gyártatok kb 100 db-ot és megpróbálom eladni. Ehhez viszont nem kevés pénz kell.

3. Eladjuk az egész tervet az elector-nak pl. egy szemmel jól látható nagyobb összegért, és majd akkor ők árulják kit-ben.

Ez majd a jövő zenéje, hogy mi lesz, egyenlőre szépen íródik egy már egész komoly lista, hogy mit kellene még fejleszteni vagy máshogy csinálni a tápon. Nyilván ez az egynákos verzión már mind meg lenne valósítva.
(#) tothtechnika2 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Idézet:
„Annyiért a kutya se veszi meg.”
Ennél lényegesen nagyobb összegeket ajánlottak már ezért a tápért mikor nálam látták emberek. Sőt, több komoly megkeresésem van, akit érdekelne a dolog, anynit elárulok, hogy ennél sokkal nagyobb összegért / db.

Vannak olyan fejlesztési körülmények, ahol ennek a tápnak minden paraméterére szükség van (sőt még pár dologba javítani is kellene rajta...) és ezt nyilván csak egy komoly fejlesztőbrigád/labor tudja értékelni, akik már ebbe töbször is belefutottak.

Idézet:
„ebay-ról mondjuk 20 000.-, kittben "utángyártottat"”

Nem fogsz ebből 20.000 ftért utángyártottat venni, mert csak az ADC meg a DAC ára többe kerül ami benne van. Ha meg ugye minden le van spórolva, akkor meg az már nem ez. Ha meg semmi nincs, akkor az sem lesz olcsóbb.
(#) tothtechnika2 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Idézet:
„Vagy beleölnek még egy rakás időt (ami pénz is), és árulják a nyákot (amit kinából rendelnek).
Már csak szolidaritásból is lehet vennék, ha árulnák...”


Nem látom értelmét a nyák árulásnak egyenlőre, mert ezt összeszerelni nem hiszem, hogy bárki össze tudná. Aki össze tudná, az nem fog ezzel szórakozni szerintem. Eleve sot363-6 tranyók 10-esével sorakoznak a nyákon, ssop, sc70-es ic-k, 0402-es alkatrészekkel van tele a nyák. Az alkatrészek igen nagy része speciális, nem kommersz, igen nehezen beszerezhető. A mérőkör alkatrészeket sepeciálisan válgoatni kell, amihez minimum egy 6,5 digites multiméterre szükség van, vagy még sokkal speciálisabb alkatrészeket igényelne (0ppm-es ellenállásokat pl.).

Nyilván meg lehetne sokkal kommerszebb alkatrészekből is építeni, működne úgy is, és azzal is tisztában vagyok, hogy ha 10x rosszabbak lennének a paraméterei, még mindig nagyon sok embernek álom táp lenne, de nekem vérezne a szívem, ha el lenne direkt rontva.
(#) Gafly válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Márc 26, 2022 / 1
 
Ne értsél félre, én nektek szurkolok.
Csakhát ebben a világban nehéz valamit értékén eladni.
(#) tothtechnika2 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 26, 2022 / 2
 
Így van. Viszont szerencsére itt nem ez volt a cél, csak már megfordult a fejünkbe, ha már ennyi energiát beleöltünk. De lehet, hogy sosem lesz belőle semmi, lehet pár év múlva, írok róla egy cikket, kapcsolással mindennel, sosem lehet tudni.
(#) Egri Frédi válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Márc 26, 2022 /
 
Sajnos még mindig ez a MAGYAR valóság 2022 -ben.
Van egy nagyszerű ötlet és nem tudjuk hasznosítani...
(#) Ge Lee válasza Egri Frédi hozzászólására (») Márc 27, 2022 / 1
 
Nem nagyon lehet azt elvárni senkitől, hogy hónapok, évek munkáját csak úgy ingyen bárki számára elérhetővé tegye. Ha hasonlóra van szükséged akkor vagy másolni kell (nem nagyon van mit) vagy kalákában fejleszteni. Egy ismerősöm (nem fórumtag) elindult két úton is vele, az egyik már egész jól működik, nyilván ezek kompromisszumos megoldások, és ő sem enged megosztani belőle semmit, mivel elég sok munkája fekszik benne. Az egyik egy szokványos keménykapcsolós előszabályozóval működik, ami annyiban más, hogy a szabályozó átkapcsolása le van lassítva annyira, hogy ne termeljen nagy zavart. Így a táp kimenete nincs tele tüskékkel, nem kell egyéb trükkökkel zavarelnyomást csinálni, cserébe az előszabályozó is fűt, mert ugye jóval nagyobb kapcsolási vesztesége lesz. A másik pedig rezonáns előszabályozós, ahol viszont az előszabályozó szabályozhatósága a kompromisszum.
A leginkább járható út szerintem még mindig a 2 táp, ahova megfelel egy mezei kapcsolóüzemű is oda azt kell használni, ahova meg nem oda meg az analógot. Aki pl. csak fénytechnikával dolgozik napi szinten az eleve nem fog analógot venni, aki meg erősítőket méreget annak nem fog tetszeni ha a mérésekbe a táp zavarai is belemodulálódnak.
(#) Massawa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Márc 27, 2022 /
 
Ne ringasd magad ebbe a magyar álvaloságba.
Nézz körül a nagyvilágban hány egetmegválto megoldás születik naponta, és sokan milliokat fektetnek az ötletekbe meg az elsö sorozatba, hogy pár honap mulva nyomtalanul eltünjön a piacról.
És ez nagy cégek esetében sincs máskép. ( Több mint 15 évet töltöttem egy amerikai világcégnél. Általában 3 évente született egy uj drága berendezés, ami hozott némi pénzt a kasszàba, de szinte minden évben egy-két uj termék, ami éppenhogy csak egy kiállitást ért meg. És minden terméken a mérnökök meg egyébb szakemberek tucatjai dolgoztak - sajnos gyakran feleslegesen.
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 27, 2022 / 2
 
Idézet:
„És minden terméken a mérnökök meg egyébb szakemberek tucatjai dolgoztak - sajnos gyakran feleslegesen.”

Szerintem az egyáltalán nem volt felesleges. Azok az elvetélt fejlesztések, az azokból szerzett tapasztalatok is kellettek ahhoz, hogy azok a 3 évente létrejövő sikeres termékek is megszülethessenek.
(#) Egri Frédi válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 27, 2022 /
 
Már megint félre értettél valamit. Ilyesmire nekem nem fáj a fogam, mert nem tudnám kihasználni a lehetőségeit. Nekem az Alkotó/proli007 féle táp is bőven sok. Én másról beszéltem.
Próbálok segíteni, talán sikerül ...
A múlt század végén élt két zseni feltaláló, mérnök. Természetesen egymás "ellenfelei". Az egyik egy csóringer, akinek a találmányai megváltoztatták a villamos energiához fűződő kapcsolatunkat. A másik egy khm... jó üzleti érzékkel megáldott - egyébként jó szakember - a másik oldalon. A csóró - találmányai ellenére - szinte elfeledve csóróként halt meg, nem egészen tisztázott körülmények közt. A másik - az előbbi ötleteit felhasználva - elkezdte felépíteni napjaink 10 legnagyobb világcégének egyikét.
Nem tudom, érted -e mire akartam célozni - dióhélyban.
(#) Massawa válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 27, 2022 /
 
Azok a közbülsö termékek nem igen voltak kapcsolatban a fö termékcsaláddal, amit sokszor kellett késleltetni a környezet technologiai fejlödésének a bizonytalan irányvonala miatt. Arrol nem is beszélve, hogy kb 2005-ben hogy meglenet egy uj technologa a piacon, sokan sok millio dollárt fektettek be, a cég berendezése kb 6 honap mulva piacérett lett, erre alig 3 honap mulva az egész technologiát leváltotta egy ujabb, az eredetit meg teljesen ott hagyták mint kutya a …
Csak Németországban vagy 100 millio Eurot nyomtak az alig egy évig müködő rendszerbe. A mi berendezésünk is természetesen teljesen felesleges lett, és egy ujat kellett kutyafuttában fejleszteni.
(#) Kovidivi válasza Massawa hozzászólására (») Márc 27, 2022 / 1
 
Konkrét adatok nélkül én 10x ekkorát is tudnék lódítani!
Komolyan, mit akarsz elérni a 100 millió euró kijelentéssel? Essen le az állunk? Vagy nem is értem. Ezzel akarod alátámasztani, hogy neked van igazad? Én meg 100 milliárd eurós projekten dolgoztam, és befutott, többet nem árulhatok el, de higyjétek el, hogy komoly volt a dolog! Amerikában persze.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2022
(#) Egri Frédi válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 27, 2022 / 1
 
Hmmm ... Amerikában - euró ??? most írjak én is valami nagyot ?
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 27, 2022 /
 
Az hogy, egy országos kommunikácios hálozatban kicseréltek vagy 100 ezer elöfizetöi berendezést meg a központi egységeket, amik 9 honappal késöbb már nem léteztek ( Docsis 2.0), mert megjelent a Docsis 3.0.
(#) Massawa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Márc 27, 2022 /
 
Nem fogod elhinni, Németországban az amerikai cuccokért is euroval kell fizetni.
(#) Moderátor hozzászólása Márc 28, 2022
 
Kollégák!
Ez még mindig a Labortáp topic, tehát ne menjünk el olyan irányba, ami nem ide tartozik!
(#) Massawa hozzászólása Márc 28, 2022 / 2
 
Nem azoknak kellene szolni, akik csak személyeskedésre használják a felületet?
Következő: »»   815 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem