Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   152 / 168
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Van ennél súlyosabb hibája is, a 13/14-es modellnél pl DC hiszterézis probléma is van..., már nem emlékszem pontosan a részletekre, de talán 0V környékén +-1 div értékig egyszerűen 0-át mutat a szkóp! Ilyet még bóvliban sem nagyon engedhetnének meg...
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Magyarul egy szoftveresen működő, oszcilloszkópot utánzó játék, aminél a megjelenített kép, bizonyos mértékben függ a bemenetre kapcsolt jeltől is...
(#) Kokass Nandee hozzászólása Ápr 27, 2022 /
 
Csak félek, hogy a tektronix 453 egyik pillről a másik ra elromlik, még eredeti alk.rész sincs hozzá. Emiatt néznék vmi jobbat, megbízhatóbbat.Valószínű,maradok a Rigolnál.. A fnirsiről 1014d néztem videót, ott meggyőző, de a valós tapasztalat a lényeg.
(#) Ge Lee válasza Kokass Nandee hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /
 
Amennyiért azokat az öreg TEK-eket vesztegetik manapság, teszel hozzá egy keveset és veszel egy új Siglent-et vagy Rigol-t. De néha akad használtan is féláron vagy alig drágábban. És ezekhez alkatrészt is kapsz, akár alaplapot is, de az elkopó enkódereken kívül nem nagyon igényelnek más javítást. Százával vettek belőlük itthon is, de még senkitől sem hallottam hogy kukáznia kellett volna.
(#) sdrlab válasza Kokass Nandee hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /
 
Sohase marketing videókat nézz, hanem olyanokat, amiken boncolgatják a készülék tulajdonságait! Az EEVBLOG videói pl egész jók, kiindulási alapnak...
(#) Mengyán hozzászólása Ápr 27, 2022 /
 
Sziasztok! A melóhelyemen feleslegesnek ítéltek (nincs, aki értsen hozzá) egy Matrix MOS-620 oszcilloszkópot. Analóg, 20MHz, két csatornás, és triggeres, bármit is jelentsen ez utóbbi. Én már használtam oszcit, de nagyon kezdőnek tartom a tudásomat. Mondjuk mint ha egy multiméterhez annyit értenék, hogy meg tudom mérni a ceruzaelem feszültségét. A kollégák még ennyit se értenek hozzá. Elsősorban tudás bővítés céljából (szeretném megtanulni a használatát) és elektronikai barkácsolásaim méréseihez használnám. Érdemes megvenni, és ha igen, akkor mennyiért? A magam részéről max 30-40e-et gondoltam érte. Reális lehet? Úgy emlékszem, 2013-ban lett véve, ~95-100.000 Ft-ért. Semmi nincs hozzá, csak tápkábel. Gondolom két mérőzsinór fog kelleni. Viszont kellene helyette egy olyan eszköz, amit a kollégák is tudnak használni, azaz kb egy multiméter bonyolultságú. A fő felhasználása a következő lenne: Üzemanyagkutakra illesztünk tankoló automatát, és időnként beesik 1-2 olyan jeladó, aminek nem a szokásos open kollektoros kimenete van. Ezeket kellene megnézni, hogy "mégis mi a franc jön ki belőle?". Pl ha látom, hogy változó az impulzushossz, akkor jó eséllyel kommunikálni szeretne. Pont egy ilyen eset miatt lett véve ez az oszci, és kb azóta sem volt bekapcsolva.
(#) Skori válasza Mengyán hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /
 
Ez a típus, egy egyszerű alap készülék, de már használható típus. Teljesen lényegtelen, hogy mennyiért lett beszerezve, a piaci értéke 15...20eFt körüli lehet, ha nagyon újszerű állapotú akkor esetleg 20...25eFt.
Oszcilloszkóphoz, oszcilloszkóp-kábel kell mérővezetéknek. Néha hirdetnek ilyesmit az apróban, párezer Ft-ért. A leírt felhasználásra lehet, hogy elegendő, de egy digitális oszcilloszkóp ilyen mérésre talán ügyesebb lenne. Viszont digitális oszcilloszkópból, egy már használható változat jóval többe kerül.
(#) nagym6 válasza Mengyán hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /
 
Idézet:
„azaz kb egy multiméter bonyolultságú”
Vannak ilyen multiméter szkópok több féle kicsi kézi akkus. Kérdés, milyen frekvenciájú jelet kell vizsgálni. Ha csak annyi kell, hogy változó impulzushossz vagy nem, akkor jó lehet. Határfrekvencia, mintavételi sebesség a lényeges paraméterek. Aliexpress, Banggod, hasonlókon lehet találni, de paramétereket át kell nézni, mert vannak semmire jók is.
(#) Mengyán válasza Skori hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /
 
Köszi. Esetleg valami alapabb digitális oszcit tudnál ajánlani, amivel a jeladót ki tudom mérni? Árban hasonló ( ), mint a Matrix, mert a különbözetet fizetem.

Kicsi a világ! Azonos az irányítószámunk. Megkérdezhetem, melyik utcában laksz? Én a Nagyszőlősben. Már vagy 10 éve olvasgatom a cikkeidet a honlapodon, csak akkor még 200km-re laktam.
(#) Mengyán válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /
 
Biztosan belefér az 1Hz-5kHz tartományba, jellemzően 20-200Hz, ha normál jeladó. (33-100 impulzus/liter, 40-120L/perc) Ha kommunikálni szeretne, akkor gondolom 9,6kHz. Igazából kommunikációnál elég ennyi, mert akkor skippeljük, vagy keresünk olyan embert, aki ismeri a protokolt.
(#) Skori válasza Mengyán hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /
 
Sajnos az olcsóbb kategóriából nem ismerek olyan típust, amit nyugodtan mernék ajánlani. Ha valóban csak alacsony frekvenciás jeleket kell megnézni, akkor nagym6 által ajánlott multiméter-szkóp választékot is érdemes lehet megnézni. Ha itthon veszel, akkor érdemes olyan helyről, ahol adott esetben tudsz elállási joggal élni...
(#) Gafly válasza Mengyán hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /
 
Gondolom céges felhasználás lévén vadi új és számlás megoldás kellene.

Mert úgy egyébként, az általad leírtak alapján valami nagyon alap, akkus hordozható szkóp is elég (akár "játékszer" kategória is). Olyat akár adok is kölcsön kipróbálásra/tapasztalatszerzésre.
(#) nagym6 válasza Mengyán hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /
 
Mustool MD8207 Ilyesmire gondolok, paraméterei jóval túlteljesítik amit kérsz, legalábbis leírása szerint. Olcsóbb változata Mustool MT8208 , már esetleg gyenge lehet. Ha csak pld.: harmadát teljesítik a leírt paramétereknek -vannak ilyen esetek- akkor ez az olcsóbb nem jó. Nem tudok róluk semmit gyakorlatban, nézz át teszteket, videókat független szerzőktől.
(#) Cinema hozzászólása Ápr 28, 2022 /
 
Elkapott a gépszíj, azaz, vennék egy Picoscope 2204A PC-alapú szkóp-adaptert.
Ismeri valaki, van valakinek?
Esetleg némi biztatás, lebeszélés is érdekes lehet, bár a tudása az sok mindenért kárpótol.
Írjatok tapasztalatot, akár másféle PC-szkópról is, érdekel a véleményetek.

Üdv!
(#) Ge Lee válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
A Pico az PC alapúban már jónak számít, de amennyit azért kérnek, én inkább tennék hozzá egy keveset és vennék egy asztali DSO-t használtan. A PC függőség a legritkább esetben jön jól, macerás, helyigényes stb.
(#) Cinema válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
Rendes asztali DSO van már, de azt nem akarom a számítógéppel házasítani.
Ez a Pico azért lenne jó, mert tud olyat, amit amaz nem, illetve, nagyobb felbontás is jó néha, főként hangfrekvenciás mérésekhez, meg egyszerűbb az adminisztrálás, kép-mentés.

Üdv!
(#) sdrlab válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
Én arra nem vennék mérget, hogy nagyobb a felbontása! Simán trükközhetnek ilyenkor túlmintavételezésből származtatott bitszám növeléssel, amivel nincs baj..., csak tudni kell, hogy mi ez..., illetve ilyet az asztali szkópok is tudnak néha...
Hangfrekvenciás mérésekhez nagyságrendekkel jobban jársz egy jobb hangkártyával! Szkóppal ezt meg se fogod közelíteni, hisz a vertikális erősítő torzítása nem fog csökkenni semmilyen trükközéstől, ami több nagyságrenddel rosszabb lesz, mint a hangkártyáé...!
(#) nagym6 válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
Idézet:
„Én arra nem vennék mérget, hogy nagyobb a felbontása!”
Nekem 14 bites USB szkópom van, olcsó kategória. Sehogy nem tudok vele jobb eredményt mérni, látni, mint a jóval komolyabb asztali 8 bitessel. Sőt az FFT is sokkal jobb az asztali 8 bitesen, ahol már a 14 bitnek komoly előnyt kellene nyújtani.
(#) Skori válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /
 
Elég sok DSO-ban van wifi manapság, így PC-vel nem nagy ügy menteni képeket, vagy videót. Bővebben: Video
Bővebben: Video
Ráadásul a wifi egyúttal a leválasztást is megoldja. Ezek után, eszembe nem jutna semmilyen USB szkópot venni.
(#) sdrlab válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
Nézted már, hogy milyen ADC van benne? A 14 bites, nagy sebességű ADC-k nem egy olcsó kategória önmagában véve sem. Ha tényleg olcsó kategória a szkóp, akkor nagy rá az esély, hogy kisebb bitszámú, de a lassúbb üzemmódokban, ahol ez belefér, túlmintavételezéssel keletkezik a 14 bit. Már..., ha ez nem teljesen csak parasztvakítás volt a gyártótól, és szó sincs róla. Elvileg az FFT-nél, a dinamikatartományon látnod kellene az ebből fakadó jóval nagyobb tartományt... Bár, egyes szkópoknál még a mértékegységet sem tüntetik fel itt... )
(#) nagym6 válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
AD5643RBRMZ-3 ADC van benne, ez 14 bites max. 100 MS/s katalógus szerint. A gép Analog Discovery itt. Az egész készülék saját zaja is nagy. Tény, hogy semmi előnyt nem hoz ez a felbontás. Játszottam 10 bites Rohde & Shwarz szkóppal, az láthatóan tényleg 10 bites volt, lába nyomába sem léphet az enyém 14 bittel, csak ezt az egy szempontot figyelembe véve.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2022
(#) sdrlab válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
Az nem egy DAC?
(#) nagym6 válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
De tényleg DAC, elnéztem . Megvan AD9648 van benne, 14 bit.
(#) sdrlab válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
)))
Igen, ez már valóban 14bites ADC! És vagy 300$ maga az IC )) Nem azt mondtad, hogy olcsó szkóp? ))
Akkor kb a vertikális erősítő lehet gyenge, nagy zajú(vagy zaj csatolódik rá belül) benne, ha nem látszik a 14bit előnye....
(#) nagym6 válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
Ez kb.: 8 évvel ezelőtt volt 60-70000 Ft. körül. Zaj csatolódik rá belül, sok. Van még benne logikai analizátor, pattern generátor, függvénygenerátor. Ezek együtt öntik a zajt, semmi árnyékolás. A szkóp alapzaja ha nincs a bemenetre semmi kötve, 8 mV sáv csúcstól csúcsig.
(#) sdrlab válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
Az tényleg nem kevés! Érdekes, hogy maga az AD ilyen gyengén kivitelezett eszközt adott ki....
(#) nagym6 válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
Így néz ki egy 100 mV cs-cs tiszta bemenő jel ezen az USB 14 bites szkópon.

14bit.jpg
    
(#) sdrlab válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 29, 2022 /
 
Igen, ez nem fehér zaj, egyértelmű! Látszik, hogy impulzus jelleggel szóródik valami rá, ez okozza a vonal kiszélesedését...
(#) Cinema válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 30, 2022 /
 
Van egy demo-róla a Globalfocus jóvoltából, abban egyértelműen látszik, hogy tud 12-bites fölbontást, csak a sávszélesség rovására. Sok minden tetszik a tudásában, a dB-skálázhatóság, a log/log FFT-kijelzés mind hasznos funkció számomra.
Na arról viszont nincs érdemleges adat, hogy mennyire szűkül le a sávszélesség, ha 12bittel dolgozunk, vagy nem találtam erre utalást. Esetleg más paramétere is változik-e?
Néha jól jönne a 12bit, főleg hangfrekvenciás mérésekkor, illetve az FFT-nél is. Kérdéses, hogy mekkora zajjal társul a nagyobb fölbontása, tehát kihasználható-e valóban az a 12bit. A Picotech állítása szerint kicsi a készülékei zaja, tehát a nagy fölbontás kihasználható, más kérdés, hogy a PC mennyit ront ezen?
Láttam Owon 12 és 16bites szkópokat, nem győztek meg, kis jeleknél nagy a zaj, ami rontja a nagy fölbontás kívánta jelek vizsgálatát.
Még gondolkodom.
-
A hangkártyás "méréseket" inkább hagyjuk, nem műszer-jellegű.

Üdv!
(#) Cinema válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 30, 2022 /
 
Dícséretes, hogy egyáltalán ilyen zajos környezetben az az IC még megfelelően dolgozik!

Üdv!
Következő: »»   152 / 168
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem