Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   157 / 166
(#) SzilCsong válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 30, 2022 /

10usec-t ír minimum és 40-60% kitöltési tényezőt.
Köszi, valószínűleg másik vezérlőt nézek.
(#) mex válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 30, 2022 /

Idézet:
„Szerintem nagyjából ennyi a titok, ami a konkrét kérdésre válasz:
CWB (Setting of rotation direction) -> DIR
CLOCK -> CLK -> Step

Éppen elég lett volna ennyit írnod.
(#) Massawa válasza SzilCsong hozzászólására (») Ápr 30, 2022 /

Egy NEMA motor rendszerint még 1 kHz-s frekire sem tud reagálni, te meg ennek a többszörösével probálkozol.
(#) Gafly válasza mex hozzászólására (») Ápr 30, 2022 / 1

SzilCsong szerintem nem haragudott meg érte, hogy kapott egy jobban érthető adatlapot, amivel közelebb került ennek az IC családnak a lelkivilágához.
(#) mex válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 30, 2022 /

Bevitted az erdőbe.
(#) SzilCsong válasza Massawa hozzászólására (») Máj 1, 2022 /

A lassúság lenne a cél, a példába valóban egy gyors működés van szimulálva
(#) SzilCsong válasza mex hozzászólására (») Máj 1, 2022 /

Nem vitt be az erdőbe, jó az a leírás, meg mint írtam, jól kötöttem be, csak bizonytalan voltam. Azt nem értem, hogy a gyári megoldás, amiből ki lett véve, az nagyon szép, alig hallható módon hajtja a motort és valamiért ezt a finomságot sehogy se tudom elérni.
Lehetséges, hogy nem is step/dir eljárást használ?

(egyébként lézer gravírozót szeretnék belőle csinálni, az XY-hoz használnám ezeket a motorokat)
(#) mex válasza SzilCsong hozzászólására (») Máj 1, 2022 /

Léptetőmotorhoz step-dir-es hajtást használnak. A tört lépések (mikrolépések) alkalmazása általában csökkenti a motorzaj érzetét ,de nem mindig lehet használni, mert csökkent nyomatékkal jár, könyebben jön létre lépésvesztés.
Ha az eredeti felhasználásban is az STK 672 volt a meghajtó, és csendes volt a motor, akkor a step jelek hosszát kellene megvizsgálni, módosítani.
A saját lézergravírozómban az X tengely fogasszíjhajtású, egy fordulatra több mint 40mm tesz meg, ott bőven kellett a mikrolépés, (1600 impulzus) egy körülfordulásra,ezzel együtt van hangja a motornak.. Mondjuk ha még növelem az osztást -egészen 52000-ig lehet csendesebb, nomeg lasabb is.
(#) Massawa válasza SzilCsong hozzászólására (») Máj 1, 2022 /

Az impulzusszélességgel nem lehet a sebességet befolyásolni. Azt kizárolag a frekvencia határozza meg, azaz a lépések = impulzusok száma másodpercenként. A meghajtok általában az élre reagálnak és nem az impulzus hosszára. A mikrolépések kizárolag olyan eestben használhatok, ha a motornak nem kell hosszabb ideig az adott pozicioban megállnia. A mikrolépesek nem azonosak a motor fizikai polusaival azaz egyszerre mindkét tekercsen áramnak kell folynia, hogy a forgorész az adott pozicioban maradjon ami általában tulterheli a tekercseket és elöbb utobb a motor leég. Ráadásul több meghajtoban van un. current sink funkcio, azaz ha nem változik a bemenet csökkenti a tekercsekben a nyugalmi áramot ami a microlépésre nagyon rosz hatással lesz, mert a permanens mágnes elöbb utobb kibillenti a motort az adott poziciobol = lépésvesztés, és akkor löttek az egésznek. A microstep használata csakis folyamatos és általában terheletlen mozgásra ajánlott. ( pl egy 3D nyomtato XY tengelyére, de nem a Z-re).
A sebességet a megfelelö áttétellel kell elérni illetve a frenvenciával. Ha a kolléga gépe egy fordulatra 40 mm mozdul, azaz 200 lépés = 40 mm, egy lépés 0,2 mm. Ezt egy lehet csökkenteni a mikrosteppel, de a sebességet továbbra is a frekvenciá al lehet. Azaz a mikrosteppel tudod felezni, negyedelni a felbkntást ( 0,1 mm 0,05 mm), de hogy meddig marad az adott pozicioban azt a frekvencia csökkentésével tudod elérni. Ott elvben nincs also határ, de ha tul alacsony, akkor csökkenteni kell a motoráramot mert nagyon tulmelegszik a motor.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2022
(#) KKobra hozzászólása Máj 31, 2022 /

Egy kis segítségre szorulok! "Találtam" véletlenül három létetőmotort. Van egy saját építésű CNC-m amit a 3018-as mintájára készítettem. Szeretnék még egy kicsivel nagyobbat építeni. Ehhez szeretném használni a képen látható motorokat. A kérdés mit tudnak a motorok? Milyen vezérlés kell? Hogyan kell bekötni a motorokat.?
Zöldfülű vagyok! (:
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2022
(#) dB_Thunder válasza KKobra hozzászólására (») Jún 1, 2022 /

Ezek két fázisú, 2 tekercses léptetők, de minden tekercsnek ki van vezetve a középmegcsapolása.
Ehhez szerzel legalább 2 amperes léptecs vezérlőt (pl: DM556), meg tápegységet.
A középmegcsapolás kihagyásával bekötöd a tekercseket és kész vagy!
(#) KKobra válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 1, 2022 /

A vezérlő nem volt mellette. Igazából ki sem tudtam próbálni. A tekercseket megmértem, jónak tünik a motor.
(#) zsa hozzászólása Jún 27, 2022 /

Sziasztok. Javítottam egy plottert 1-2 hónapja. vezérlő ic-t kellet cserélni ami sikerült is . Most megint gondom van vele közvetlen bekapcsolás után a fej beáll a 0 pontra de pár mp után elkezd valamelyik motor kalibrálni 1-2 lépést. Vagy is a fej nem mozdúl csak hallani a motort hogy rángat oda vissza. Ez melegebb időkben sűrűn jelenkezik és van hogy le is fagy a javított ic tengelye nem mozdúl vezérlésre. Ilyenkor reset nem segít csak ki és bekapcsolás. utána jó újra mindkét tengely működése.
Hűvösebb időben nincs gond vele! De ez a melegebb időket is ugy értem közvetlen bekapcsolás után már jelen van a hiba .
Az ic-t no cleaning fuxal cseréltem , de nem mostam le, ic tetejére és a borda közzé hűtőpad kerűlt ami rápréselődött az ic lábaira valószínüleg. Gyárilag is volt hűtőpad benne.
Valakinek tipp
(#) Bakman válasza zsa hozzászólására (») Jún 27, 2022 /

Le kellett volna mosni. Önmagában a flux nem okoz problémát de idővel összeszedheti a levegő páratartlamát és/vagy a port, ami vezető lehet.
(#) Kera_Will válasza zsa hozzászólására (») Jún 27, 2022 /

Annó 1 notebook szervízben nekünk flux nélküli munkára kellett átállni, mert voltak bajok a ram slotok környékén. Hiába áztattad és kefélted alkohollal majd erős levegő sugárral fújtad ...stb. idővel mégis megjelent a flux hártya. Elég annyi ami az ónban van, szépen lehet vele dolgozni . Előnye is van, nem kell költeni mindenféle fluxosságra se .
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2022
(#) zsa válasza Bakman hozzászólására (») Jún 27, 2022 /

Szia. Kimosattam az ic-t , most már tiszta. Összerakás után jó volt még reggel 10óra fele, de délutáni 2óra környékén jóval melegebb volt a mühelybe bekapcsolásra már kezdődött újra a hiba. Tengelyek működése jó volt de folyamatosan valami sustorgó ciripelő hang jött ki a gép vezérlőjéből folyamatosan, pedig a gép nem végzet feladatott. Ezt már hallotam jó működés esetén is tengelymozgatás után halható 1-4mp ig mikor megáll a motor , de aztán csönd szokot lenni.

Szétkaptam és próbaként hűtőborda nélkül kapcsoltam be . Ennek eredménye bekapcsolás után a gép nem állt be 0 pontra a fej elmozdúlt de valamiért le is tiltott azonnal mert manuálisan sem engedte a tengelyek vezérlését.
Igy most a borda visszakerült pad nagysága csak az ic felülete és erőssebben lecsavaroztam a bordát.
Bekapcsra jó lett nem sistereg , motorok sem pozicionálnak maguktól. Így most jó!
Ezek az ic-k ennyire érzékenyek lenének a hírtelen melegedésre? Vagy a borda nem feszül rá elégé az ic re és melegebb időben befolyásolná a működését?

Anélkül, hogy megnéztem volna az adatlapját: sok IC-ben van saját védelem, könnyen elképzelhető, hogy az elégtelen hűtés miatt viselkedett úgy, ahogy.
(#) zsa válasza Bakman hozzászólására (») Jún 27, 2022 /

Ez egy tmc2225 ic gyári motorvezérlő modulokon 1x1 cm es bordát tesznek . Az enyémbe 2db van 1db bordán kb 10x-es méretű. igaz ic tűréshatárán van a bemeneti fesz 40v környéke, így nagyobb hütés is kell. Remélem nem lesz gond vele.

Adatlap, 13.1-es pont: The driver integrates a four level temperature sensor (pre-warning and thermal shutdown) for diagnostics and for protection of the IC against excess heat.
(#) zsombga hozzászólása Aug 7, 2022 /

Üdv nektek! Mivel nekem új a téma, így hozzátok fordulok. Van valakinek gyakorlati tapasztalata ilyen zárt hurkú léptetőmotorral kapcsolatban? 3Nm enkóderes léptetőmotor Valóban biztonságosabb egy normál vezérléssel szemben? 500-600rpm között lenne a maximum igény és az ügyintéző azt mondta telefonban, hogy az már erősen határeset. A jelleggörbe szerint viszont még elvileg beleférne.
(#) Bakman válasza zsombga hozzászólására (») Aug 7, 2022 /

Amelyik léptetőmotoron van enkóder (akár gyári, akár utólagos), mindig biztonságosabb, mert a lépésvesztést tudja korrigálni a vezérlő (szoftver).

Ha adott fordulaton nem elég a nyomaték, nagyobb motort kell választani.
(#) Peter65 válasza zsombga hozzászólására (») Aug 7, 2022 /

Üdv!
Az enkóder lehetőséget ad zárt szabályozási hurkok kialakítására. Ezekkel minőségben jelentősen jobb szabályozás, dinamika, fordulatszám-átfogás érhető el. A szabályzási lehetőségek nagyon sokfélék, és az eredmények is mások. Ez például egy viszonylag egyszerű, de jó szabályozási jellemzők kialakítását lehetővé tevő megoldás.
(#) zsombga hozzászólása Aug 10, 2022 /

Köszönöm a válaszokat. A bizonytalanságot sikerült elosztlatni. Berendeltük, ma megérkezett, és azt kell, hogy mondjam, eddig kiválóan teszi a dolgát!
(#) SzilCsong hozzászólása Jan 18, 2023 /

Sziasztok

Tudna valaki lehúzó szerszámot ajánlani Nema 17 szíjtárcsájához?
Csapágylehúzóval nem tudom megfogni, sajna a szíjprofilja pont nem jó nekem ezért akaorm cserélni, de gyárilag rá van préselve, elég komoly illesztéssel.
(#) kila válasza SzilCsong hozzászólására (») Jan 18, 2023 /

Bővebben: Link ,Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2023
(#) mex válasza kila hozzászólására (») Jan 18, 2023 /

Hát ez inkább csak ötletadó. Ha túlfedéses az illesztés, és alumínium a szíjtárcsa, akkor ennek reccs a vége.
Nekem is gondott okozott, gyártottam hasonló méretekre használható, variálható karmos lehúzót.
(#) Bakman válasza kila hozzászólására (») Jan 18, 2023 /

Mutatja a szerszám "megbízhatóságát" az, hogy kamerán kívül működik megbízhatóan.

Aki csak egyszer is húzott le tengelyről csapágyat vagy valamilyen kereket, azonnal látja, hogy ez egy vicc. Kivéve akkor, ha laza az illesztés.
(#) Bakman válasza SzilCsong hozzászólására (») Jan 18, 2023 /

Keresd meg azt a cimborád, akinek van csapágylehúzója. Ha kicsi a rés a kerék és a motor között, arra is van megoldás, lásd melléklet. Ha máshogy nem megy és alumínum kerék van a tengelyen, egynes csiszolóval le lehet faragni. A végén kézi reszelővel lehet elvékonyítani annyira az anyagot, hogy a tengely ne sérüljön de a szoros illesztés miatt elpattanjon a kerék.
(#) Massawa válasza mex hozzászólására (») Jan 18, 2023 /

Ez jo, csak a csak a külsö keretnek kell masszivabbnak lennie. Amikor megfeszül a csavar gazlanggal egy kicsit meg kell melegiteni a fogaskereket és gond
nélkül lejön. Ha jol emlékszem 1/2colos csöböl alakitottam. Ki
(#) mex válasza Massawa hozzászólására (») Jan 18, 2023 /

10x3 mm a keret. Kisebb tárcsákhoz, (ami belefér) tökéletes, jópár darabot lehúzott már. Porszívó motorok csapágycseréjéhez a hoszabbik keret való, azokat is lehozza.
A melegítést általában nem preferálom, sokkal nagyobb csapágyaknál alkalmaztuk, mert ott elengedhetetlen volt, és akkor is az összeépítés során.
Következő: »»   157 / 166
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem