Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotfűnyíró vagy fűnyíró robot
Lapozás: OK   22 / 24
(#) liderces válasza sirály12 hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Na jóó de a gép mit csinált vele meg sem mozdult, körbe ment egyik oldal iránya nem müködik? Akkor eladó vagy sem? Vagy csere mire?
(#) sirály12 válasza liderces hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Semmit nem csinált. Ezért is vettem ki szívfájdalom nélkül a gépből. Inkább csere, elektronikában nagyon sok minden érdekel. Ha kell a panel, és cserélnél, akkor többi privátban, ne offoljuk szét a topikot.
(#) donsony1 válasza donsony1 hozzászólására (») Aug 11, 2021 /
 
Lassan de megszületett:
(#) Burney87 hozzászólása Szept 14, 2021 / 6
 
Sziasztok! Visszanézve a hozzászólásokat úgy láttam, hogy többeknek van/volt problémája a Robomow RL szériákkal. Az elmúlt időszakban élesztettem fel 1,5 ilyen robotot. Pár dolgot tapasztaltam, amiket megosztanék veletek.
Az egyik egy fantomhiba volt RL 2000-nél. Elkezdi a nyírást szépen, majd egyszer csak felvillan valami üzenet, de mielőtt azt leolvasnád leáll. A vezérlőt kiemelve a helyéről, mintha mély alvásból térne vissza, látszólag minden rendben. Újra indítva ugyanez, kb. 20 perc munka után kikapcsol. Az akksi persze új volt. Először megigazítottam az akkunál lévő érintkezőket. Ezután ugyan hosszabb ideig ment, de utána meg a határoló vezeték jelét veszítette el és állt le. Hosszas próbálgatás és többszöri szétszedés után ráleltem végül a hiba okára, amit a másik RL 855-ös robotunknál is megfigyeltem utána. Egy roppant banális és könnyen orvosolható hibáról van szó, ami megzavarja a szenzorokat. Az akku érintkezői egy a robotban lévő sínre csúsznak rá. Ennek a sínnek a hátsó fele normálisan 1-2 cm-re van a meghajtó motorok fém hűtőbordáitól. De idővel a műanyag ami a síneket tartja meggyengül és meghajlik. Ez a rárakott burkolat miatt nem is látszik. Nyírás közben amikor a kasztni csavarodik a sín eléri a hűtőbordát, ekkor (legalábbis az én esetemben így volt) nem egy olyan rövidzárlatot hoz létre, ami a biztosítékokat és áramköri elemeket károsítana, de a testre ad egy pillanatnyi feszültséget, ami miatt a szenzorok nem érzékelnek semmit. A hiba javítása egy kis extra szigetelő anyaggal a hűtőbordák és a fém sín között megoldható. Azóta eltelt egy hónap heti kétszeri fűnyírással 0 hibajelenséggel.
A másik hibajelenség a korrózióra vezethető vissza. Az RL 855 a szervíz menüből indított meghajtómotor teszten mindig elhasalt. Automatikus üzemmódban szintén nem működött, azonban a kézi irányítással rendben volt a meghajtás. Itt az odométer anya oldali csatlakozója (molex 2510) volt korrodált belülről. Ezt Kínából rendelt új belső érintkezők cseréjével lehetett orvosolni. Alkatrész és szerszám megérkezése volt 1 hónap, a javítás 15 perc. Azóta az is rendeben van.
Csak azért nem 2 bevethető robotom van, mert az egyik beázott vezérlőjének az elektronikáját javítgatom éppen
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2021
(#) Lucifer válasza Burney87 hozzászólására (») Szept 14, 2021 /
 
Köszi a remek beszámolót, jó tudni az ilyenekről.
Nem mai gépek ezek már, de én még mindig le vagyok nyűgözve a masszívságuk miatt.
Érdekes az is, hogy mennyi iteráció volt belőlük RL-400-500-855-RL-1000/2000, City 120 stb.
Ahogy nézegettem a szervizanyagokat mindig reszeltek rajta kicsit.

Idézet:
„mert az egyik beázott vezérlőjének az elektronikáját javítgatom éppen”

Ha valami alkatrész kell szólj, a lenti threadben Sirálytól eredeztett panel nálam kötött ki lidércesen keresztül. Pár baját orvosoltam, de még mindig nem kommunikál UART-on a terminál felé.

Tényleg nincs valakinek RM szériához infrás távirányítója aminek fel tudná venni az infra kódjait vagy eladó/kölcsönadható lenne?

Ilyen mint ez (nem bluetoothos)
https://robomow.zendesk.com/hc/article_attachments/360008739820/blobid0.jpg
(#) Burney87 válasza Lucifer hozzászólására (») Szept 17, 2021 / 3
 
Köszönöm, de úgy néz ki összeáll lassan.
Volt egy csúnya beázása a panelnek. Semmi életjelet nem adott. Szétszedés után látszott, hogy a panel egyik része konkrétan megfeketedett és a nyákról még a festék is felvált egy jó részen, meg iszonyú korróziós nyomok voltak mindenfelé. Először reménytelennek tűnt, de elkezdtem tisztogatni és tesztelgetni. Mivel az LCD is beázott, így azt is kiforrasztottam, hogy lássam mi a helyzet alatta. Az a tény sokat segített, hogy a végig tudtam nézni egy sztereomikroszkóppal az egészet.
Az LCD alatt van egy D1 jelű (B4-es) Schottky-dióda a V4274A feszültségszabályzó bemenete előtt. Szabad szemmel ill. nagyítóval mintha valami lett volna a dióda tetején. Végül mikroszkóppal láttam, hogy konkrétan kilyukadt. Ezt cseréltem egy hasonló paraméterű diódára. Ezen kívül egy szűrő kerámiakondit cseréltem és még egy helyen javítottam a sérült pályát. Tettem rá egy másik LCD-t is. Jelenleg munka asztalon labortáppal meghajtva már ad életjelet (Világít a kijelző és jelennek meg rajta karakterek is.). További teszteléshez vissza kellene építenem a helyére a robotba, de az csak hetek múlva lesz megoldható.

Számomra is bámulatos a robusztusságuk. Noha a mai robotok belsejébe ilyen szinten még nem volt szerencsém belemászni, de én ezeket az RL szériákat roppant átgondolt (leszámítva ezt a hűtőbordás dolgot) és jól javítható gépezeteknek tartom.
Ami nekem megható látvány volt, amikor végre összeraktam az RL 2000-t és lenyírattam vele a már három hete nem nyírt udvart a helyenként több mint 20 cm magas fűvel, esőben, gond nélkül. Na ez az amit sok mai robot sem tud még mindig.
(#) Lucifer hozzászólása Júl 14, 2022 /
 
Sziasztok!

Nincs véletlenül valakinél Amborogio robot aminek a dokkolójában TX-S2 típusú transmitter doboz van?
Került hozzám egy panel amiben egy IC fel van robbanva, és nem tudom leolvasni a típusát.
(#) Lucifer válasza Lucifer hozzászólására (») Júl 14, 2022 /
 
Más forrásból kiderült: LM3488 lesz az
(#) phosphero hozzászólása Aug 15, 2022 /
 
Sziasztok,
valaki szedett már szét worx landroid (wg794) kábel-szenzort? Sajnos a gép néha pörög-leall, a szenzor-kepernyo ( alap kijelzőn a 2-es gomb megnyomva) is X el jelöli néha. Kábelt átnéztem,de nem látok sérülést! Ki van gyantazva, holnap megpróbálom szétszedni. Komplett "front sensor"-t lehet csak kapni, de 60 euró+ szállítás, ennyit sajnálnék pár ellenállás+kondi+tekercsre... Köszönöm
(#) Kovidivi hozzászólása Szept 18, 2022 /
 
Sziasztom.
Nekem Bosch Indego 800-zal volt szerencsém, 2db-bal is, mindkettő megjavult nálam.
Hibajelenségek robi_1: a fő nyákon levő lithium elem 2.6V-ra volt lemerülve, ezt cseréltem, hogy még 5 évig ne legyen gond. A téli állás miatt megszorultak a kerekeket meghajtó áttételek, így a motorok a maximális áramot vették fel, de nem forgott a kerék. Szétszedve, a motor fogaskerekét megmozgatva megjavult. Ennek a robotnak nem volt akksija, úgyhogy én készítettem neki egyet. Az eredeti akksija egy 9S2P pakk, de BMS, meg bármilyen védelem nélkül, gyárilag! Az én pakkom BMS-t fog kapni. Egyedüli védelem az akksiban egy PTC vagy NTC, sikerült megmérnem, a GND-re van csatlakozva, és 11.13kOhm szobahőmérsékleten. Ezt összeállítottam sima ellenállásokból, és elfogadta a fűnyíró (9.8kOhm-ra hibát dobott, szóval elég szűk tartományt fogad el).
robi_2: a kijelzőn levő fólia/plexi teljesen be volt homályosodva, ezt felpolíroztam, és mintha új lenne, plusz a fényerőt felraktam 50%-ról maxra, így már látszik a szöveg szépen. A felemelés szenzor dobott többször hibát, szétszedtem, leteszteltem a hall-szenzorokat, működtek ahogy kell, de mintha a mágnes be lett volna kicsit oldalra fordulva, vagy a kosz miatt nem ment fel teljesen a tengely a mágnessel. Kis mozgatás után a hiba nem.jött vissza.

Elég zavaros ez a robot, a töltőállomás nélkül nem fog bekapcsolni! Sőt, ha nincs rajta a zöld burkolat, akkor meg a töltő sem fog a fűnyíróval kommunikálni, mert a burkolat elején van egy mini mágnes, a töltőn meg egy hall szenzor. Ezért nem indult el a robot nálam 2 napon keresztül, akármit is próbáltam. Aztán a gombok: hosszan és erősen kell nyomni, máskülönben nem veszi a robot észre... Egyébként a bekapcsolást leírom: ráteszed a töltőre, alul van egy piros kulcs, elfordítod (vagy már korábban elfordítottad), majd vagy magától bekapcsol a kijelző, vagy bármelyik gombot megnyom a 6-ből, és vársz. Több mp múlva elkezd a kijelző világítani.
A felemelés szenzorokat könnyű egyébként tesztelni, mert egy relé mindig kattan, amikor változik az első kerék állapota, tehát hallani lehet, hogy az alaplap megkapta-e a megfelelő jelet, vagy sem.
Amit még csinálnom kellene: az egyik kijelző nehezen olvasható, nem tudom, hogy az LCD csatlakozója ferde nincs a helyén megfelelően, vagy alapból ilyen az LCD...
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2022
(#) takacs4444 hozzászólása Márc 22, 2023 /
 
Sziasztok.
Egy benzinmotoros fűnyírót szeretnék átalakítani távirányításúra. A hátsó kerekek lennének hajtva ablaktörlő motorokkal (később lehet cserélve lesznek de most ez van kéznél). A motorok vezérlését hogyan tudnám megoldani? Néztem pár videót fűnyíró átalakításról és a következő motorvezérlőket használták amik nem olcsók.
Sabertooth dual 32A motor driver (~$124.99) Bővebben: Link
Cytron Smart Drive Dual DC Motor Driver 7V-35V 30Amp (~$80)Bővebben: Link
Ezekre a vezérlőkre egyből lehet csatlakoztatni az RC vevőt.
Milyen olcsóbb megoldás létezik? Az L298N max áram 2A, a BTS7960-ból 2db kellene és még a távirányító vevőjét rácsatlakoztatni. A Double Way 320A ESC Brush Motor Speed Controller nem tudom, hogy jó lenne-e? ]Bővebben: Link
Távirányítóból valamelyik Flysky típust használták, nekem elég lenne a legegyszerűbb távirányító is mivel kezdésként csak a motorokat akarom irányítani. Előre is köszönöm a segítséget!
(#) kokozo válasza takacs4444 hozzászólására (») Márc 22, 2023 / 1
 
(#) Kovidivi válasza takacs4444 hozzászólására (») Márc 22, 2023 / 1
 
L298 egy katasztrófa, több Volt esik rajta! Felejtsd el. Adatlapban szerepel a pontos érték. Valami Mosfet-es cuccot keress, esetleg 12V-os kefés esc-t modellautókhoz, brushed esc 12V, ezzel fogsz találni megfelelöt.
Távirányítóból használhatsz flysky-t, vagy pl. Modelcraft GT2, mind ugyanaz, kb. 8-15eFt-ba kerül egy szett használtan (adó és vevö), és megbízható. Vagy újonnan 32€, esetleg találsz olcsóbban Bővebben: Link
Szabályzónak pl. ez is megtenné, de tesztelni kell, mennyire melegszik 12V-on a te motoroddal: Bővebben: Link. Vagy amit te linkeltél, le kell tesztelni, mennyi áramot kér a motorod. A távirányítóra egyböl rá tudod dugni a szabályzót.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2023
(#) Kovidivi válasza kokozo hozzászólására (») Márc 22, 2023 /
 
Ezt nem fogod tudni a távval összehozni, csak ha készítesz egy konverter áramkört.
(#) kokozo válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 22, 2023 /
 
3 féle vevőt lehet venni PAM, PWM és a PPM.. Ha pwm-eset vesz nem kell átalakító
(#) Kovidivi válasza kokozo hozzászólására (») Márc 22, 2023 /
 
Igazad van. Csak akkor a táv nem 31€ lesz, a vevő meg nem 6-9€/db, és írta, hogy neki a legegyszerűbb távirányító is megfelel. Én sosem használtam PWM kimenetű 2.4GHz-es modellezős vevőt, mert ez egyáltalán nem elterjedt, de ez nem zárja ki, hogy nem lehetséges.
Igazából a kérdés az lenne, mekkora áramot kérnek a motorjai. A linkelt szabályzók 200-300A csúcsáramot tudnak, de folyamatosan csak 30-50A-t (saccra), kivéve, ha a hűtés meg van erősítve.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2023
(#) kokozo válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 22, 2023 /
 
A legegyszerűbb, ha vesz egy gyerek játék tankot pár ezerért ami 2 motort vezérel és a kimenetét kell csak feltuningolni Szerintem egy ablaktörlő motor nincs 100W-os ami max 10A, de terhelés nélkül 1-2 ampert vesz fel.
(#) Kovidivi válasza kokozo hozzászólására (») Márc 22, 2023 /
 
A még egyszerűbb megoldás pedig az lenne, ha venne egy hibás robotfűnyírót, aztán felhasználná azt. Mondjuk az nem tud 5-10cm-es füvet vágni, mint a benzines...
(#) takacs4444 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 22, 2023 /
 
Az ablaktörlő motor adatlapján max 8,5A van megadva. Az esc-s lenne a legegyszerűbb ha bírja, mert azt rá lehet kötni a vevőre(annak is pwm-es vevő kell?). A pwm-es megoldás is jó lehet csak akkor drágább a távirányító és a vevő. Találtam egy ilyen megoldást, nem tudom mennyire jó:Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza takacs4444 hozzászólására (») Márc 22, 2023 / 1
 
Amit linkeltem, az sima, általánosan használt modell távirányító, az nem sima PWM kimenetű, hanem szervóknak/szabályzóknak való PWM (van ennek valami neve vajon?). Erre nem tudsz rákötni általános H-hidat, mint pl L298, hanem erre szabályzót tudsz rádugni, 3pin-es szabvány csatlakozóval. 8.5A az semmi gond az ESC-nek.
(#) Lucifer válasza takacs4444 hozzászólására (») Márc 22, 2023 / 1
 
Idézet:
„Milyen olcsóbb megoldás létezik?”


Vegyél egy hoverboardot amire rámegy a főzhető FW:
https://github.com/EFeru/hoverboard-firmware-hack-FOC

Direktben lehet rákötni PPM-es vevőt.
(#) takacs4444 hozzászólása Márc 27, 2023 /
 
Sziasztok!
A következő ESC-vel működhet? Fordulást meg lehet vele oldani, hogy egyik kerék áll másik forog?
Bővebben: Link
Ezzel a távirányítóval?
Bővebben: Link
Tudom AliExpress-en van olcsóbb esc meg távirányító is...
(#) Kovidivi válasza takacs4444 hozzászólására (») Márc 27, 2023 /
 
A két kimenet csak simán párhuzamosan van kötve... Azt azért döntsd el, hogy hogyan akarsz forogni. Ha tank módjára akarod irányítani, szerintem az nagyon körülményes, elveszi az élvezeti értékét, a linkelt távirányító meg ezt a módot nem hiszem, hogy tudja, már csak azért sem, mert a bal oldali joystick valószínűleg rugó nélküli, míg a jobb oldali visszaáll középállásba... Tényleg gondold át. A legegyszerűbb lenne, ha a két hajtott kereked azonos sebességgel forogna, és lenne az első kerekeken egy szervó, ami fordítja. Tank hajtás is megoldható, de akkor készülj fel, hogy saját szabályzást kell hozzá készítened, ami feldolgozza a távirányító jelét. Előre/hátra és jobbra/balra jelből készít 2db előre/hátra jelet. Nem egyszerű, már csak a jelek középállása miatt sem, ami mondjuk állítható a távon, de akkor sem egy pontos pozícíó, gondolnod kell a középállásnál levő neutrális tartományra, ahol nem csinál semmit a fűnyíró, stb.
(#) takacs4444 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 27, 2023 /
 
Köszönöm a választ! És ha 2db ESC lenne akkor tudnám a bal oldali joystickal a baloldali motort, a jobb oldalival meg a jobb oldali motort irányítani? Csak akkor olyan távirányító kellene amin mind a 2 kar középen áll.
(#) Kovidivi válasza takacs4444 hozzászólására (») Márc 27, 2023 /
 
Igen, akkor tudnád. Meg kell nézni, hogy van-e ilyen távirányító. De hogy melyik joystick hogyan reagál, azt általában eltitkolják. Amit én ismerek: bal oldalinak nincs középállása, ahova állítod, ott marad, azzal adagolod a gázt a repülő rotorjára. Nem is tudom, hogy hol adja ki magából a neutrális jelet, de azt hiszem, hogy mikor középen áll, akkor, tehát mindig keresned kell ezt a pozíciót, hogy ne forogjon a motor. A jobb oldali joystick meg általában csak jobbra és balra mozog, és beáll középre. Tehát semmi sem passzol az igényeidhez. Ami passzolna, az meg drága.
(#) Kovidivi válasza takacs4444 hozzászólására (») Márc 27, 2023 /
 
Bővebben: Link Lehet, hogy találsz olyan távot, ami tudja ami neked kell, de keresned kell, és utána olvasni, hogy megfelelő-e. Keress speciálisan tankhoz való távot.
(#) takacs4444 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Szia! Ha a következő távirányítóhoz csatlakoztatok 2 db BTS7960 motorvezérlőt akkor az úgy jó lehet? Igaz a 2 joystickot nagyon pontosan kellene mozgatni, hogy egyenesen menjen... Bővebben: Link
(#) takacs4444 válasza takacs4444 hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Rossz volt a link:
Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza takacs4444 hozzászólására (») Ápr 6, 2023 /
 
Nem tudom. Amikor én ezzel az RF modullal próbálkoztam, hatótávolságot nézve töredékét értem el, mint bármilyen legolcsóbb 15-20Euros 2.4GHz-es táv, a hibakezelés nagyon bonyolult volt, ha elment a jel, mit csináljanak a szervók, a szervó rángatta a tápot folyamatosan, ezt rendesen meg kellett szűrni, mert állandóan hibás adat érkezett, vízmentes kialakítás plusz gond, és 20x nagyobb lesz a végleges termék, mint egy sima vevő. Ha profin tudsz programozni, akkor vágj bele nyugodtan. Annyi gond volt vele, hogy 100x olcsóbb volt a legelső standard távot megvenni, ami megbízhatóan működött, óriási hatótávval. A beleölt óráim száma mind kárba veszett, siker nélkül.
A végén kétirányú kommunikációs protokollt programoztam le CRC ellenőrzéssel, hogy az elveszett/hibás adatot azonnal ismételje meg az adó, de 100ms alá nem tudtam a késleltetést csökkenteni. Ezt mind tudja az a táv, amit fent linkeltem GT2. Ehhez már egyszerűbb lenne egy mixer áramkört tervezni, ami a 2 pwm jelből (előre hátra jobbra balra) elkészíti a motorok jelét.
(#) Lucifer hozzászólása Ápr 13, 2023 /
 
Sziasztok,

Nincs valakinek véletlenül Landxcape gépe LA3000 dokkolóval?
Van nálam egy elektronika ami valószínűleg villámot/túlfeszt kapott.
A tápokat még pótolnám is de a PIC fűt benne.
Ha valakinek lenne ilyen panele és lenne PIC programozója meg tudná nekem nézni, van-e kódvédelem a PIC-en?
Köszi előre is!
Következő: »»   22 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem