Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeltévés hibák, elosztás
Lapozás: OK   17 / 17
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Hogyan lehet egy digitális kép ronda, vagy te még analog TV-t nézel?
(#) szs válasza Massawa hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Ezt én sem értem. A digitális kép vagy van, vagy nincs (kockásodik is néha, meg "kimerevedik" amikor Fradi meccset nézek, ki tudnék néha ugrani az ablakon. Pedig azt szándékosan "lapostévén" nézem.). És az analóg TV időnként szebb képet ad, mint a mai. Nem azért, mert a mai rosszabb lenne. Csakhát az analóg TV-nek 80 éves múltja van (volt gyártáskor) jól kitalálták, Simon Templar pedig ott néz ki jól.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2022
(#) Massawa válasza szs hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
LaposTV-nek alig van köze a képminöséghez, illetve tud egy minöséget, amit addig ad, amig jön a jel. A kimerevedés, kockásodosás, szakadás majdnem kizárolag az átviteli lánc hibája. ( nincs elég sávszélesség, nem elég gyorsak az eszközök stb.).
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Aug 22, 2022 /
 
Nem maga a digitális kép volt ronda, hanem a digiboxból távozó video jel, annak a zavarcsíkjait tüntette el a "földhurok leválasztó".
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2022
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 22, 2022 /
 
Álljon meg a menet. Miröl beszélsz? Te a digiboxbol analog video jeleket kapsz frekvenciára modulálva (PAL), amit a TV-be az antenna bemeneten keresztül juttatsz be?
Elöször is ma már nem igen van SD TV müsor ( adás), a HD anyagot meg nem lehet PAL analog csatornán továbbitani a TV-be. Azaz akkor a digiboxnak a HD müsort SD-be kell konvertálni, majd ezt egy vivöre modulálni analog jelként. Ilyenkor a TV minden müsort a digiboxbol egy csatornán kap ( azaz a TV-t csak egyszer kell hangolni, akárcsak a videorekorder esetén).
Ha a digiboxbol a SCARTon keresztül jut el a müsor a TV-be, ott nem igen lehet zavar, de marad a HD>>SD konverzio a digiboxban. Ráadásul a digiboxban, ha valoban van modulator, annak általában semmi galvanikus köze sincs a bemeneti koax kábelhez, azaz ott megtörténik a földek szétválasztása. ( sajnos van néhány bárgyu készülék a piacon, ahol az ilyen készülékekben, ki tudja miért, a 12 V-s táp minusz polusát összekötik a hálozati PEN ( zöld sárga) vezetékkel.de ezt pillanatok alatt ki lehet mérni, és visszaadni a szolgáltatonak)
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2022
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Aug 22, 2022 /
 
Még valami. A digiboxban a 0056/0057 csatornák soha nem egy TV müsort tartalmaznak, hanem akár tizet is csatornánként. A TV-n viszont ezekböl egyszerre csak egyet látsz. A digitális hálozatban a TV müsorok vannak számozva (xxxx ID ) és általában nem a csatorna számát látod, hanem a 4 jegyü ID-t, amit a digibox rakhat át valamilyen egyszerübb listára ( programhelyre), aminek semmi köze a kisugárzott müsor müszaki paramétereihez, viszont látod a TVn amikor csatornát váltasz a digiboxon. (Azaz te döntöd el melyik müsor van pl az 1. programhelyen).
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Aug 22, 2022 /
 
Összekeveredtünk. TV kábel digitális jelekkel → digibox → kompozit video kimenet → megjelenítő eszköz. Az, hogy korábban a kompozit video jel ronda volt, az a földhurok mellékhatása miatt volt, de az már ki van szűrve. Jelenleg kizárólag két csatornát érint a zavar, ami kiszámíthatatlanul szokott jelentkezni annyi időre, hogy akár egy-két rövid epizódnyi műsorról is lemaradok.
Ha tényleg az van, amit írsz, hogy egy "kábel csatornahelyen" több műsor is lehet, akkor hogy-hogy kizárólag csak kettőt érint nálam a zavar?
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 22, 2022 /
 
A kompozit videojel modulálva van ( antenna bemenet) vagy alapsávu (Scart vagy sárga RCA)?

Pontosan az a baj, hogy nem tudod még pontosan le sem irni mi a bajod.
A kompozit videojelnek nincs HD verzioja, azaz alapbol a digiboxnak le kell konvertálnia a HD jelet SD-re.
Van még néhány hálozat, ahol a digitális csatornák mellé beraknak néhány alapjelet analog kompozit modulacioval ( egyre kevesebbet hozzád hasonlo elöfizetök kedvéért) amit a digibox simán átenged, de akkor csakis antenna bemeneten csatlakoztathatod a TV-hez.
Sok TV-nek viszont nincs meg a szelektivitása a kábelTV-hez. Az antennás vétel esetében szokás volt a szomszédos csatornákat kihagyni = 8+8 MHz védösáv. A KTV-ben ez elképesztö pazarlás lenne
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Aug 23, 2022 /
 
A kompozit video kimenet az a sárga RCA, semmi más. De ezen lépjünk túl.
A probléma két, kábelen bejövő digitális csatorna kiszámíthatatlanul jelentkező zavartságával van már csak...
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 23, 2022 /
 
De akkor ez zavar a digiboxban vagy a hálozatban következik be, ami a szolgáltato tulajdona, vele kell ezt tisztázod.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Aug 24, 2022 /
 
Ez ismeretlen forrású külső zavar lehet, mert amíg nem "kábel → földhurok leválasztó → kábel → digibox" volt a bejövő jel útja, addig nem voltak ilyen zavarok, csak mióta benne van a leválasztó is a jelútban, ami egy árnyékolás szempontjából gyenge pontot jelenthet.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 24, 2022 /
 
Milyen az leválaszto?

De még mindig jobb lenne a szolgáltato emberével megbeszélni a dolgot, mert igy csak gányolod a hálozatot.Van modemed is? Az hova van kötve?

Ha jol emlékszem a 56/57 csatorna kb 720 MHz körül van. Ott külsö zavar alig van, szerintem sokkal inkább a zavart a te dolgaid hozzák össze.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2022
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Aug 24, 2022 /
 
Tudtommal a kábelben a műsor szórás az analóg CCIR sáv kiosztás szerint történik, egy egy 8 MHz -es csatornában vannak a MUX -ok, ahogy a földfelszíni sugárzásban is.
Így az 56. csatorna: (képvivője, ebből számolható a csatorna frekvencia határa, de a zavar szempontjából nem igazán lényeges) 756,75 MHz, az 57. csatorna: 764,75 MHz.
Az 5G sugárzása a 700 MHz sávban: mobilállomás adófrekvenciája 703 - 733 MHz, a bázisállomás adófrekvenciája: 758 - 788 MHz.
Ebből következik, hogy ha lukas a kábel, bizony lehet zavar, ráadásul a kábelTV ominózus csatornái
pont a bázisállomás adófrekvenciáira esnek.
Tehát hibás árnyékolás esetén bőven lehet zavar, ezt az is alátámasztja, hogy az 5G rendszerben a bázisállomás csak akkor sugároz, ha forgalom van, tehát forgalomtól függően időszakosan.
Lehet inkább Zsombornak kellene írnom.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Aug 24, 2022 /
 
Az persze nincs kizárva, de Zsombor szerint a helyzet a leválaszto beiktatásával változott meg. Könnyen lehet, hogy az a levásztato tette hatástalanná az árnyékolást. ( se a kábel bemenetén, se a TV-ben sincs valoban test potenciálon).

Amugy a kábelben a 56. csatorna a 751,25 MHz-en van, a következö 8 MHz-el feljebb. De a digi csatornák a középfrekvenciával van definiálva nem a video vivövel. ( de elvben ugyanott van mint az analog TV).
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2022
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 24, 2022 /
 
Probáld meg a föld leválaszto után a házi földdel összekötni az árnyékolást. Ez elvben nem okozhat gondot, mert minden benti berendezés ezzel a földdel van kapcsolatban. Persze lehet, hogy el fog kelleni játszani azzal, hogy honnan huzod oda a földelést, hogy ne bugjon az erösitö stb. de ez megoldhato.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
Mi az a leválasztó? A képen látható kis dobozka, ami a hozzám bejövő kábel vége és a dogiboxhoz továbbmenő kábel között van sorosan. A szolgáltatót békén hagyom, annyira kiszámíthatatlan a zavar, hogy bizonyíthatatlan, valamint nálam ne akarjon senki idegen szerelgetni.
(Lehet, hogy még az idei évben lesz nálunk változás bőven.)
(#) Udvari Zsombor válasza pucuka hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
A WiFi routerünknek is van 5G csatornája is, a számítógépemmel arra csatlakozok, de nem az okozza a zavart, mert a net használatomtól teljesen függetlenül történik.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
Pontosan erre gondoltam, a leválasztó beiktatása okozhatott egy árnyékolás szempontjából gyenge pontot a tévé kábelen.
(#) pucuka válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
5G sugárzása nem csak a 700 MHz -es sávban történik, Meglehet, hogy az 5G -s mobilroutered nem is képes kezelni a 700 MHz-es sávot.
Attól még bázisállomás működhet a közeledben. Ezt viszont Te nem tudod azonosítani, ahhoz kell minimum a szolgáltató, vagy az NMHH zavarvizsgáló szolgálata. Bármennyire is parázolsz.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
A telefonos 5G meg a WiFi 5G nem ugyanaz!
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
Pontosan tudom mi a leválaszto, inkább a tipusa èrdekelt meg, hogy hova hogyan van csatlakoztatva. Meg az, hogy van-e kábelmodemed meg az hova van kötve. De belöled minden informaciot igen nehéz kipréselni..
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Aug 25, 2022 /
 
Valóban, az 5G -s WiFi az az 5 GHz -es sávban sugárzást jelenti. Megint terjed egy újabb téveszme, igencsak megtévesztő.
De létezik 5G -s (ötödik generációs) mobilrouter is. Ezért szüntették meg a mobilszolgáltatók a 3G (UMTS) használatát, mert az 5G hatékonyabban használja a frekvencia spektrumot, nomeg a szolgáltatók energia számláját.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2022
(#) Udvari Zsombor válasza pucuka hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Nincs mobilrouter, a kábelen bejövő net pumpálódik WiFi-re egy rendes kábeles routerrel. A tévé tudtommal egy különálló rendszert alkot, legfeljebb valahol lehet valami, ami leválasztja a netet a kábelről, nem tudom.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Probald már leirni, mi hova és hogyan van összekötve. Elmélkedsz gyakran teljesen felesleges dolgokrol.
A házba valahol bejön egy kábel. Azt el kell osztani a modemre meg a TV-re. Valahova rádugtad a földleválasztot, nem tudjuk hova. És azota vannak a bajok.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Aug 27, 2022 /
 
Egy kábel vég lejön hozzám is, arra van rádugva a "földhurok leválasztó", nem tudom, hogy fönt mi és hogyan van elosztogatva, de szakemberek munkája volt.
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Aug 27, 2022 /
 
Na ott a hiba. Oda elöször egy splitter kell, aminek 2 kimenete van. Az egyik megy a modemre a másik a TV-re ( nem szabad keverni). A TV kimenetre dughatod a leválasztot, majd abba a kábelt ami a TV-be megy.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Aug 28, 2022 /
 
Nem tudom, hogy splitterrel van-e kivitelezve, de lehetséges, régebben használtunk egy tévét az étkezőben is, de a digitális átállás óta az már csak porfogóként áll. Amúgy már írtam, hogy egy tévé kimenet lejön hozzám is, arra van dugva a leválasztó, de a leválasztótól is kábel jön tovább, mert oda kellett vezetni, ahol elfért a digibox (az analóg időkben pedig még egy VHS videomagnó).
Ha minden jól megy, akkor októberben kezdődhet a tetőtér beépítésünk, ami rengeteg változást von majd maga után...
Következő: »»   17 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem