Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   269 / 292
(#) chrismis hozzászólása Jún 23, 2022 /
 
Sziasztok,

egy hibás Termomax Inka gázkazán vezérlőpanelt szeretnék mejavítani.
Valakinek van tapaszatlata ezzel kapcsolatban? Mik a jellemző hibák? Hol érdemes keresni?

Köszönöm!

tmi.jpg
    
(#) Inhouse válasza chrismis hozzászólására (») Jún 23, 2022 /
 
Szia!

Mondjuk nagy segítség lenne, ha elárulnád, hogy milyen hibajelenséget produkál a tied...
(#) Slaci81 válasza VIM hozzászólására (») Jún 24, 2022 /
 
Szia! Nagyon köszönöm a segítségedet!
(#) gyunix hozzászólása Aug 24, 2022 /
 
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni,de előre jelzem nem vagy gázkazán szerelő. Van nekünk egy Ariston bs24-re hallgató kombi gázkazánunk.

A hibajelenség a következő: A kazán bekapcsolás után világít a power led. Eddig ok. Meleg víz megnyit, de a kazán meg se mukkan. Nem gyújt be. Nyomok egy resetet és elindul a fűtés úgy, hogy az ki van kapcsolva és a termosztát is alacsonyra van állítva.

Olvastam több fórumon, hogy elképzelhető, hogy a váltószelep hibásodott meg vagy koszolódott el? Egy tisztítás segíthet a problémán?
(#) Ronin válasza gyunix hozzászólására (») Aug 24, 2022 / 1
 
Szia.
Jól írtad, nem vagyok gázkazán szerelő, de várunk egyet.
(#) VIM válasza gyunix hozzászólására (») Aug 24, 2022 / 3
 
Szia! Én nem vagyok szerelő de ha megengeded segítenék ha tudok. Kicsit pontosabb típusjelölést kellene megadnod de megpróbálok így is valami használhatót mondani, hogy nem derül ki a készülékről hogy ventilátor vagy kéményes (CF vagy FF). A BS sorozt darabjainak a vízáramlás kapcsolója reed relés és az érzékelőre fekete vezetékek csatlakoznak. Ha ez a kapcsoló kontaktus nem működik a vízcsap nyitásra akkor nem indul be a kazán gyújtási folyamata, nem fog meggyulladni az égőtér. Ha hibát nem jeleznek a hőfokjelző ledek (márpedig erre a reed hibára nincs) akkor elsősorban ezt kellene megnézni. Helyesebben nem ezzel a reed kapcsolóval szokott a probléma lenni hanem az őt működtető mágnessel ami a csőszakasz belsejében van és megakad. Persze az is előfordulhat, hogy a bemeneti vízszűrő van elkoszolódva és ezért nem tudja a vízáramlás magával ragadni ezt a működtető mágnest és az nem tudja kapcsolni a reed relét. Röviden ennyi volna.
(#) jpuskas99 válasza gyunix hozzászólására (») Aug 28, 2022 / 1
 
Én sem vagyok gázszerelő, azért talán, ha a kizárásos módszert vesszük elő (lehet túl primitív az ötlet, de egy próbát megér, nem kerül sok időbe):
Elzárod a fűtési előre- és visszatérő vezeték csapját, majd így indítod a kazánt.
Akkor mi történik? A váltószelep mozdul?
(#) rapido hozzászólása Aug 30, 2022 /
 
Sziasztok!
Egy Saunier Duval Renova C 24 E kombi gázkazánhoz szeretnék 'valamilyen kompatibilis' külső hőmérséklet érzékelőt csatlakoztatni, hogy kihasználhassuk (vagy legalább kipróbálhassuk) a kazán időjáráskövető szabályozásának lehetőségét.
Naivan felhívtam néhány szakkereskedést, hogy megtudjam, mit ajánlanak a kazánhoz, de lévén, hogy ez már egy öreg masina (talán 2005-ben vettem), nem tudnak gyári terméket ajánlani. Sajnos más gyártmányt sem. És azt sem tudták megmondani, hogy régen mit ajánlottak volna. Elvileg már nincs semmilyen gyári támogatásuk (termékinformációjuk) ehhez a kombi kazánhoz.

Használja közületek valaki ezt a Renova C24E kombi kazánt külső hőmérséklet érzékelővel? Milyen érzékelővel?
Csak gyári érzékelő csatlakoztatható hozzá vagy esetleg más, valamilyen 'univerzális' érzékelő is?
Csatolok egy képet a kazán elektromos kapcsolási rajzát. Sajnos elég gyenge minőségben van csak képem.
A kazán használati utasítása itt a fórumon is megtalálható. A 38. o...rajza.
A jobb alsó sarokban mutatja a külső érzékelő bekötési pontjait. Ugyanabba a sorkapocsba kell kötni, ahova a helyiségtermosztátot is. Tekintve, hogy a kazán gépkönyve szerint "Bármely alkalmazott helyiségtermosztátnak potenciálmentes típusnak kell lennie.", azt feltételezem, hogy ilyennek kell lennie az ugyanazon sorkapocsra csatlakoztatható külső hőmérséklet érzékelőnek is.

Ami a fűtési rendszerünket illeti.
- A kombi kazán egy műanyag csöves, osztó-gyűjtős, acél lapradiátoros fűtési rendszert táplál.
- A kazánt egy Computherm Q7RF szobatermosztát vezérli.
- Az osztó-gyűjtő testek rézből vannak, a kazán alatt; egyszerű (olcsó) fizikai szűrőkkel ellátva. Mágneses iszapleválasztó és hasonló okosságok nincsenek a rendszerben.
- Minden radiátor külön csatlakozik az osztó-gyűjtő egységhez.
- A radiátorok kivitelüket tekintve 22, és 33 kialakításúak, és a lenti kép szerinti külső bekötésűek. Az alsó szeleptestek értelemszerűen 100%-os átfolyásúak.
- A radiátorokon jelenleg normál elzárókerekek vannak, de tervben van, hogy esetleg egy-két helyiségben termosztatikus fejekkel modernizálunk.
- A kazánt töltése egy flexibilis bekötőcsőn keresztül történik.
- Erre a flexibilis bekötőcsőre vannak feltekerve a "FLODRAVIN" gyártmányú elektromos vízkőmentesítő készülék vezetékei.

/A FLODRAVIN a kazánnal együtt lett üzembe helyezve. A kazán garanciájának feltétele volt valamilyen elé kötött vízkőmentesítő eszköz. Annak idején ez volt vállalható áron. Nem tudom, mennyire hatásos, de érdemes megemlíteni, hogy a használata mellett (is) 3-4 év után hőcserélőt kellett cserélnünk. Persze nem csak a vízkövesedésből adódhatott a hőcserélő dugulása és kilyukadása, hanem abból is, hogy a különböző ütemben utólag beépített új radiátorok nem voltak megfelelően átmosva beépítés előtt./


Elnézéseteket kérem a hosszúra sikeredett leírásért. Csak azért tettem, hátha van köztetek olyan, akinek hasonló a fűtési rendszere és így konkrétabb infókat is tud adni arról, hogy külső hőmérséklet érzékelő beépítésével mit, milyen változásokat lehet remélni gázfogyasztás csökkenése terén.

Ha a külső érzékelő mellett a kazán hőcserélőjének házilagos átmosása-savazása témakörben is adnátok javaslatokat, azokat is köszönettel venném. Előbb-utóbb ez is aktuális lesz.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2022
(#) Gafly válasza rapido hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Szerintem ez ilyet nem tud.
Nekem F24 van, az tutira nem (legalábbis tudnék róla, mivel mi szereltük újonnan), és szerintem csak "kéményben" különböznek...
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2022
(#) rapido válasza Gafly hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Kell hogy tudja.
Legalábbis a gépkönyve szerint. (Elvileg azonos a C24 és az F24 gépkönyve.)
A gépkönyv 6., 9., 10., 24., 25., 38., és a 39. oldala tartalmaz részletes vagy érintőleges utalást vagy rajzi szemléltetést az időjáráskövető szabályozásra, külső érzékelő használatára.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2022
(#) gyulank hozzászólása Aug 30, 2022 /
 
24kW-os FÉG kazán nem gyullad be. Ha kicsi az őrláng ki is alszik bekapcsoláskor. Egyszer látszódott, hogy valami belobbant, de máskor ennyi se látszott. Kifújtam amennyire hozzáfértem, de nem hiszem, hogy egyszerre dugult el mindkét oldal. Gázszerelő azt mondta, hogy ki kell benne cserélni az egyik kondenzátort. Melyik kondenzátor okozhatja ezt? Egyik sem púpos. Raktam fel képeket, videókat.
(#) Gafly válasza rapido hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Mivel az enyém ugyan Renova (Star ) F24, de nagyon nem így néz ki, ezért szerintem hagyd figyelmen kívül a hozzászólásomat.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2022
(#) kzozo válasza gyulank hozzászólására (») Aug 30, 2022 / 1
 
Egy kondenzátort nem feltétlenül csak akkor kell cserélni, amikor már púpos.
(#) gyulank válasza kzozo hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Tudom, de melyik kondenzátor értékcsökkenése okozhatja ezt, és hogy? Amúgy mind 105 fokos.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2022
(#) kzozo válasza gyulank hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
A fényképen én összesen 3db-ot látok. Ezeket alapból kicserélni nem költség.
(#) gyulank válasza kzozo hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Nem is mondtam, hogy az, bár nekem az, mert csak rendelni tudnék. De attól, hogy azt ismételgeted, hogy a nem púpos kondenzátor is lehet rossz, amit én nem vitattam, még nem tudom, hogy melyik okozhatja ezt, vagy okozhatja-e egyáltalán valamelyik. Mind a négyre ráírtam az értékét, nem tudom, hogy látsz hármat. A szövegbe is beleírtam, hogy elsődleges problémám a vékony vezetők, ha nem muszáj nem akarom véletlenül én is leszakítani a NYÁK-ról. Csak akkor akarom cserélni, ha meggyőződtem róla, hogy igen, a valamelyik kondenzátor okozhat ilyet, mert ezt csinálja meg azt. Egyelőre nem tudom elképzelni, hogy okozhatja valamelyik, de szeretném tudni.
(#) VIM válasza rapido hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Szia! Ezt csak ezzel a termosztáttal fogja tudni a szabályzást nem a Q7RF-el.
(#) VIM válasza gyulank hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Szia! Ezt a leírást ismered? Ebből elég jól lehet tájékozódni a kazán hibaelhárításával kapcsolatban. A kosz kifújását a gyújtóláng csövéből sohasem lefelé szabad kifújni, mert azzal csak rontani lehet a fúvóka teljes elkoszolódásával. Ha most ebből kifolyólag nem lehet őrlángot gyújtani, mert nem jön gáz a fúvókából akkor rézsodrat elemi szálával lehetne a fúvókát kitisztítani vagy erőteljes célzott ráfújással letisztítani a dugulást a furatról. Amíg nem tudod meggyújtani az őrlángot és az nem marad égve addig nem is lehet tovább lépni a működését tekintve.
(#) rapido válasza rapido hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
A felhasználó nevem mellé kaptam egy hangsúlyos piros figyelmeztető jelzést.
Moderátortól, rendszerüzenet, felhasználói bejelentést követően.
Kissé értetlenül lamentálok a helyzetemen. (Mi is van és miért is???)

Szerettem volna reagálni rá, de nem sikerült rájönnöm, hogyan tehetném meg, hogyan írhatnék a küldő Moderátornak. Talán a fórumot működtető szerkesztőség e-mail-címére lehetne írni. Nekem talány. Ezért ezúton próbálok tiszta vizet önteni a pohárba. (Hátha a lelkes Felhasználó társ ezt is jelenti és így eljut a Moderátorokhoz.)

Előzmény.
Az itteni topikban felvetett problémámat először a relevánsabbnak tűnő "Külső hőmérséklettől függő kazánvezérlés" topikban szerettem volna felhozni, de úgy láttam, hogy ott az utolsó hozzászólás egy 2014.12.10-i keltezésű hozzászólás, amire (a benne lévő kérdés, kérdések ellenére) a mai napig nem érkezett válasz. Ezért én úgy ítéltem meg (Ezek szerint tévesen.), hogy az a topik nem aktív, és inkább itt, ebben a topikban kértem segítséget.
Sok korábbi itteni hozzászólást visszaolvastam és a saját készülékem (SD Renova C24E) nevére is rákeresve sok hasznos plusz információt találtam. De sajnos a fő problémámra, hogy "Milyen külső hőmérséklet érzékelővel lehetne kihasználni az SD Renova C24E kombi kazánom időjáráskövető szabályozási funkcióját?", a színvonalas hozzászólások/válaszok ellenére sem találtam megoldást. Ezért döntöttem a hozzászólásom és a kérdéseim beküldése mellett.

Ugyanakkor jövőbe tekintve, és azt feltételezve, hogy másnak is lehet hasonló kínja, és talán ő is elsőre logikusan a"Külső hőmérséklettől függő kazánvezérlés" topikban kutakodik, SEGÍTŐ SZÁNDÉKKAL megadtam a hozzászólásom itteni linkjét.
A lenti képen láthatjátok, mit írtam a másik topikban, amit egy Felhasználó társ jelentett, töröltetett.
- Szerintem egyetlen kérdés sincs benne. A moderátor mégis arra figyelmeztetett, hogy "Egy kérdést csak egy helyen, egyszer teszünk fel!"
- Szerintem a másik topik nem aktív! Attól sem válik azzá, ha én írok bele és ott teszem fel a kérdéseimet. Hiszen az utolsó hozzászólásra 2014.12.10 óta nem érkezett egyetlen válasz sem.


Hálás lennék, ha eltűnne a felhasználó nevem mellől a pirosság!
Annak is jobban örülnék, ha legközelebb egy hasonló helyzetben a lelkes Felhasználó társ közvetlenül nekem írna egy üzenetet. Köszönettel venném tőle (bárkitől), ha direktben figyelmeztetne, amikor megítélése szerint a fórum szabályzatával összeegyeztethetetlen cselekedetet követek el. (Mert így, most kicsit olyan óvodás hangulatban érzem magamat. Pedig már régen kinőttem belőle.)
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2022
(#) rapido válasza VIM hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Szia! Nekem nem elektromos kazánom van. A Google nekem is feldobta az általad linkelt SD Külső hőmérséklet érzékelőt, de annál a kompatibilis kazánok felsorolásánál nincs megemlítve a Renova C24E, csak a Renova Electric. De nekem gázkazánom van. Sajna.

A Q7RF-et a beltérben használjuk, szobai termosztátként. Fel sem merült bennem, hogy ezt használjuk külső érzékelőként is. De jó ötletet adtál, talán lehet, hogy van külső érzékelőben is valamilyen rádiós eszköz, ami ha nem is SD gyártmány, de -ahogyan a szobatermosztát sem az- talán kompatibilis lenne a gázkazánnal (is).
(#) gyulank válasza VIM hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Az őrlángot megoldottam. Azt feljebb vettem, és nem oltódik el. A probléma az, hogy nem gyullad be a gázrózsa vagy mi. Hogy jön-e gáz azt nem tudom, de a videón hallani, hogy kattan. A gázszerelő is előbb azt mondta, hogy a hőérzékelőt kell cserélni, hogy ne aludjon ki az őrláng. Miután elment megoldottam ezt, akkor mondta, hogy akkor a kondenzátort kell kicserélni.
(#) vision61 válasza gyulank hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Nem írtál pontos típust, a FÉG több 24 kW-os változatot is gyárt(ott). A fényképen lévő panel alapján SC24-re tippelek. Ha a szerelő kondenzátor cserét javasolt, az nem feltétlenül a vezérlőpanelen keresendő, szerintem inkább a keringető szivattyú segédfázis kondenzátora gyengélkedik. Az alacsonyabb szállítóteljesítmény miatt nem kapcsol az áramlásérzékelő, emiatt nem nyit a gázszelep.
(#) gyulank válasza vision61 hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Az alapján az. Nem láttam más feliratot. De az alaplapot mondta, és a szivattyú megy, és az áramláskapcsoló LED világít, és kattan a szelep.
(#) vision61 válasza gyulank hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Ha a szelep kattan, akkor a vezérléstől kap jelet. (Esetleg, ha van multimétered, a kombinált szelepnél mérd meg a tekercs kapcsain a feszültséget. AC 24, vagy AC 230 V, attól függően, melyik SIT verziót építették be. ) Az égőtálca egyáltalán nem gyullad be, vagy csak kis lángon üzemel ilyenkor?
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2022
(#) gyulank válasza vision61 hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Tettem fel videót az első hozzászólásban linkeltem. A 3-ból egyben látszik néha valami fény, a többiben annyi sem. A rövid címűben csak a be-ki kapcsolás rész van abból amin belobbant valami. Az az 1fps is, és az animált képek is abból vannak. De amúgy semmi nincs kis lángon se.
(#) rapido válasza VIM hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Szia!
Korábban már reagáltam arra, amit írtál.

Az interneten hiába keresgélek, sehol nem találok arról infót, hogy a SD Renova C24E kazánhoz konkrétan melyik külső érzékelő az ajánlott "kiegészítő tartozék".

Belefutottam abba is, amit Te is linkeltél.

Érdekes, hogy ez az érzékelő ugyanazzal a képpel és azonos leírással, de vagy 0020266793 cikkszámon (mint Új cikkszám), vagy 0020040797 cikkszámon (mint Régi cikkszám) szerepel.
A gyártó weboldaláról letölthető a 0020040797 leírása, amiben a 11-12. oldalon benne van, hogy pl. csak a -szintén általad is linkelt- Exacontrol E7 termosztáttal tud együttműködni.

Idézet:
„A külső szenzor az eBus-hoz csatlakozik.
A külső szenzor csak az e-Bus-hoz illeszthető «E» típusú termosztáttal működik együtt (pld. Exacontrol E 7)”


Vélhetően erre utaltál Te is a hozzászólásoddal, amit ezúton is köszönök.

Sajnos nem vagyok otthon az elektronikában. A kazánunk elektromos kapcsolási rajza szerint a külső érzékelő két vezetéke egy sorkapocs két pontjára kötendő, amik a vezérlőegységen belül egy "XT5" nevű elektronikus alkatrészhez kapcsolódnak. Hogy ez eBus vagy annak egy része, vagy mi egyéb, az nekem jelenleg még nem tiszta.
Sajnos a megoldáshoz így még nem jutottam közelebb.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2022
(#) VIM válasza rapido hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Szerintem az SD nem gyárt különféle kőlső hőmérséklet érzékelőket a kazánjaihoz hanem ezt az egyet és ehhez az BUS kommunikációs szabályzó rendszerhez illeszkedik megfelelően. Azt nézd meg a kazán XT5 sorkapcsán, hogy van e ott BUS felirat szabadon hagyva, mert akkor van remény a kezelésiben a 9. oldalon a fűtésszabályozás c. alpontja szerint a kazán menüjében kiválasztani a megfelelő értékeket. Szerintem egyik kazánban sem alapfelszereltség a beépített szabályzó de külső beavatkozókkal tudni fogja ezt.
(#) VIM válasza gyulank hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Az nem fordulhatott elő, hogy nagyon letekerődött a vezérlődobozon a vízhőmérséklet potmétere? Az előremenő csőszakaszon van még a kazán termisztor, az nem hibásodhatott meg? A kémény termosztát ha leold az késleltetett újraindulást eredményez. Ez nem okozhat szintén tiltást? Az biztosra vehető, hogy ha a vízáramlás kapcsoló ledje világít és a gázszelep kapcsol akkor az jónak mondható de valamelyik érték megfelelő hiánya megakadályozza a főégő tartós üzemét és ez csak a szobatermosztát, kazán termisztor és a vízhőmérséklet potméter.
(#) jpuskas99 válasza rapido hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Egyszerűbb volna, ha megkérdeznéd az SD magyarországi képviseletét:
https://www.saunierduval.hu/fogyasztok/
Bár ilyen régi kazán műszaki problémájával érdemben nem hiszem, hogy foglalkoznának.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2022
(#) gyulank válasza VIM hozzászólására (») Aug 31, 2022 /
 
Én nem tekertem le, de ha le lenne tekerve, akkor szimplán nem is kattanna a szelep. Gondolom a termisztorral ugyanez a helyzet, mert az azt okozná, hogy alacsonyra kell fűteni, ami már meg van, nem kattanna a szelep. A kéménytermosztát nem csinálhat semmit, mert az egész nem csinál semmit, nem termel hőt, de ha csinálna valamit, akkor is csak nem is kapcsolna be, csak a keringés. A szerelő olyasmit mondott, hogy a kondenzátor miatt nem tartja meg. Nem akartam vele értetlenkedni, mert alapból úgy kezdte, hogy az a nagy fekete kétlábú a kondenzátor. De a nagy az a táp puffer kondi, és én nem gondolom, hogy okozhat ilyet, ha csökken a kapacitása, meg a többi se. De lehet, hogy rosszul gondolom, valami oka biztos van, hogy ezt mondta. Csak nem értem az összefüggést. Egyelőre szét van szedve, ahogy fényképeztem, és várom, hogy valaki megerősítse, hogy a kondenzátor okozhat ilyet, és cseréljem ki.
Következő: »»   269 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem