Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Onkyo erősítő hiba
 
Témaindító: preq, idő: Nov 30, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 8
(#) Imi68 válasza alfa008 hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
Nagyon szépen köszönöm a válaszod!! Értékes volt a számomra. Próba közben rájöttem hogy a Pre+ Pre- lábakat sem kötöttem be 47ohm-mal gondoltam tápra kötni vagy keressek 62ohmost. Remélem jó lesz így.Esetleg kondenzátor közé??

onkyo.PNG
    
(#) Imi68 válasza Imi68 hozzászólására (») Márc 11, 2020 /
 
A kapcsolási rajzon a BIAS lábon ott van még a +táp is 56Kohm-mal a Gnd pedig 33Kohm-mal .Ezzel a feszültség osztóval lehet beállítani a nyugalmi áramot??
(#) alfa008 válasza Imi68 hozzászólására (») Márc 11, 2020 / 1
 
Szia! A többi STK ic-nél általában egyetlen ellenállással állítják be a Bias-t. Erről a típusról sajnos nincs adatlapom. A teszt erejéig kipróbálhatod, a szervizkönyvben leírt értékekkel. A pre± 100Ω-os ellenállása, a bemeneti fokozat feszültségének szűrése, simítása miatt van. Ott használhatsz 47Ω-os ellenállást is, de teszteléskor akár ki is hagyhatod. Élesztéskor feltétlenül zárd rövidre a bemeneteket!
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2020
(#) Imi68 válasza alfa008 hozzászólására (») Márc 12, 2020 /
 
Szia! Tesztelem az Stk-Ic még csak a régebbit, bármit csináltam nem terhelte be a tápot ,mert nem zárlatos. De amikor hangszórót tettem a jó kimenetére és újjal érintettem a bemenetet akkor világított a tápágba kötött égő. Az új Ic-n sem tudtam zárlatot mérni ,lehet hogy ez erősítőben is valami ilyesmi történik azért füstölt az ellenállás a tápágban.Ha ez így van akkor mi nyithatja ki a tranzisztorokat,én a bemenet választó Ic-t gyanúsítom.Valahogy blokkolni kellene a védelmet, vagyis átverni a processzort hogy bizony van ott végfok, engedje fel a bemenet választó tiltását és az általad is említett kondenzátoron akkor bele lehetne hallgatni, mi jön át a bemenetválasztón
(#) alfa008 válasza Imi68 hozzászólására (») Márc 13, 2020 / 1
 
Szia! A processzor a kimenetre kerülő egyenfeszültséget és a kimeneti áramot figyeli, az emitter ellenállásokon képződő feszültségesésből. Kivett végfokkal mindkét érték 0, tehát onnan nem kaphat tiltást, azt pedig nem látja, hogy van, vagy nincs benn a végfok. Ennek végfok nélkül is működnie kéne. Esetleg valami hibaüzenet nem jelenik meg a kijelzőn? Ha nem, akkor a védelmi rész meghibásodása is kizárható. (Meglehet, hogy a meghibásodott bemenet választó matt gerjedt be a végfok.)
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2020
(#) Imi68 válasza alfa008 hozzászólására (») Márc 15, 2020 /
 
Szia! Úgy néz ki itt tényleg Stk Ic hiba van ,már megint! Vagy én nem csináltam valamit jól. Végfok nélkül hibátlanul működik,de ugye nem tudtam belehallgatni.Megreklamáltam az eladónál remélem vissza küldi a pénzt.Esetleg küldenél egy rajzot csak a be és a kimenetre te milyen kondenzátort, ellenállást kötnél teszteléshez

Stk.PNG
    
(#) alfa008 válasza Imi68 hozzászólására (») Márc 16, 2020 / 1
 
Szia. A kimenetre nem kell semmilyen kondenzátort rakni. A kimenetről, a visszacsatolásra menő 120K-os ellenállással párhuzamos kondi, a magas frekvenciájú erősítést csökkenti, azáltal, hogy a kondi látszólagos ellenállása magas frekvencián kisebb, így mérsékli a 120K-ot és vele az erősítést is. Egyébként üzemi körülmények között elhagyható, az ellenállással párhuzamos kondi. Az invertáló és nem invertáló bemeneteken lévő R-C tagok alul, felül áteresztő szűrrést végeznek. Ha kisebb értékű kondenzátort használsz, a szervizkönyvben leírt értékekhez képest, legfeljebb kevesebb lesz a basszus, de ugyanúgy működnie kell. Az alul-felül áteresztő szűrők -3dB-es töréspontú frekvenciáját magad is kiszámolhatod, e képlettel: f=2πxRxC

STK-s erősítőket a mai világban szinte lehetetlenség javítani. Egyes STK áramköröket a Sanyo már vagy 15-20éve nem gyárt. 2011-ben megszűnt a Sanyo félvezető gyára, tehát azóta semmilyen STK gyártás nincs. Ráadásul 2000-es években divatba jött, a még akkor gyártásban lévő típusok utánzatának előállítása, szerintem mondanom sem kell milyen minőségben. Én tranzisztoros, illetve FET-es kapcsolással szoktam pótolni, a kimúlt IC-ket. Minden IC-vel gyártott erősítőt, nem csak STK-st, szinte reménytelen évtizedek távlatából javítani, mert addigra egy végfok csip gyártása általában megszűnik, mással nem helyettesíthető. Ezért jobbak azok az erősítők, amiket diszkrét alkatrészekből építtettek, mert ha olyan tranzisztort nem is, de hasonló paraméterűt még 50 év múlva is kapni fogok. Tapasztalatom szerint, a diszkrét végfokok strapabíróbbak is.

Esetleg szétszedhetnéd a rendelt STK-t és küldhetnél róla képet.
(#) Imi68 válasza alfa008 hozzászólására (») Márc 18, 2020 /
 
Szia! Köszönöm a válaszod!Ha lehet kérném a további segítségedet! Rendeltem még egy Stk Ic-t , mivel nem ez a szakmám,ezért még most ezt látom egyszerűbbnek. Amíg erre várok, azt szeretném kideríteni miért nem jön át a jel a bemenet választón.Az 51-es a mute láb 100kohm-mal a földön van, azon nem jöhet tiltás a processzorból.Te látsz esetleg erre más lehetőséget?. Ha pedig jó az Ic és nem is tiltja semmi akkor át kellene jönni rajta a jelnek,ha csak nem hangerő szabályzási hiba van,vagy nem jó az Ic. Nem nagy ára van E-bay-en lehet hogy megrendelem.
(#) bubazozirea3 hozzászólása Nov 25, 2020 /
 
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.Van egy Onkyo TX-SV727R erősítőm ami néha bekapcsolás után 1-2-10 perc elteltével ad csak hangot. ( A kijelzőn megjelenik normálisan minden)
Ha tudnátok valakit aki meg tudná nézni és megjavítani kérlek küldjétek el a fellelhetőségét.
Én Budapesten lakom de ha úgy alakul vidékre is elküldöm.
(Én nem értek hozzá így nem is szeretnék belenyúlni.)

Előre is köszönöm a segítséget.
bubazozirea3
(#) dokidoki válasza bubazozirea3 hozzászólására (») Nov 25, 2020 /
 
Csak egy kérdés lenne. Használtok -e otthon sógyertyát, és ha igen mennyi a páratartalom átlagosan ekkor.
(#) tdi1 hozzászólása Dec 14, 2020 /
 
Sziasztok

Keresnék valakit aki meg tudna gyógyítani egy ONKYO TX-NR 616 erősítőt.
Elment a hangja, majd firmware frissítésnél lefagyott 80%-nál. Most bekapcsolás után írja, hogy restore from net, de a hálókártyártyáját nem aktiválja. Tud valaki megoldást? Budapesten vagy környékén.
Előre is köszönöm a segítségetek.
(#) arion válasza tdi1 hozzászólására (») Feb 3, 2021 /
 
Szia.
Elsőnek egy kérdés. Ha elment a hang miért frissítettél firmwaret? Ez most kb olyasmi, hogy kidurrant a kerék, megtankolom a kocsit hátha jó lesz.

A HDMI panelen lévő DTS chip lábai váltak fel vagy repedtek meg, ezeket újra kell(ene) forrasztani. A panelen lévő SMD elkókat válogatás nélkül kicserélni (tapasztalat, szinte mind rossz).
Ezek után máris lenne hang ha..... és igen, lenne hang ha a firmware-t nem rontod el, ennek sajnos... semmi köze a hang hibájához. Mivel firmware égen földön nincs, csak egy módon javítható, a HDMI panel cseréjével... ha kapsz.

Nekem 414-esem van valószínű firmware vagy processzor hibával. Természetesen sem processzort, sem HDMI panelt nem lehet kapni, és a firmware-t sem tudom beszerezni.
(#) Stev65 hozzászólása Feb 18, 2021 /
 
Sziasztok, TX NR-1010 produkálja azt a hibát hogy időnként elmegy a hang kb 1 mp-re. Kb fél óra múlva ezt megismétli. Úgy vettem észte hogy bemenettől független a dolog. Van tippetek hogy mi lehet a hiba oka?
Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2021
(#) Fats Domino hozzászólása Jún 4, 2022 /
 
Üdv a fórumozóknak! Onkyo TX-SR 577 erősítőm prímán működött, míg egyik nap bekacsolásnál a relé kattanó hangja után, semmi sem történt, kijelző üres,csak a standby LED villog. Van valakinek tippje mi lehet a gond? Valaki találkozott már hasonló problémával?
(#) Suba53 válasza Fats Domino hozzászólására (») Jún 4, 2022 /
 
Azt ugye tudod, hogy főbenjáró bűn egy kérdést párhuzamosan feltenni több topikban?

( A helyedben még az inkvizítorok érkezése előtt elmenekülnék valami kietlen helyre. )
(#) ONKYOS válasza Fats Domino hozzászólására (») Jún 5, 2022 /
 
Van elképzelés igen.
Valószínűleg forr,hiba, alkatrész hiba miatt bekövetkező, végtranzisztor/ok/ zárlata miatt, küld villogó hibajelet,a proci, a led-re..
(#) peti494 hozzászólása Kedd, 12:53 /
 
Sziasztok,

van egy Onkyo A-9010-es erősítőm. Rossz volt a potméter a hangerőszabályzó lapon. Rendeltem helyette egy ALPS potmétert 50-es helyett 10k Ohmosat, amire elvileg azt írták, hogy jó.
Kiforrasztásnál a panelből kitört néhány vezető réteg, de egy szaki elvileg javította az új poti behelyezésével együtt. Én azt látom, hogy az IN1 OUT1 az nem lett odaforrasztva semmihez. Ez normális? Bekötve a motoros része működik a potinak de hang nincs egy deka sem. Ki kötve van minimális hang. Ki lehet kerülni ezt a panelt úgy, hogy tudjam valahogyan szabályozni a hangerőt? Van erre valami módszer, univerzális hangerő szabályzó nyáklap vagy bármi?
Köszi szépen!
(#) reloop válasza peti494 hozzászólására (») Kedd, 13:17 / 1
 
Szia! Csak az 1,2,3 lábaknak van szerepük a hangerőszabályozásban. 1 test, 3 +5V, 2 szabályozható feszültség. Mérd ki az 5 V-ot az 1-3 lábak között!
(#) peti494 válasza reloop hozzászólására (») Kedd, 13:58 /
 
4,2 V-ot sikerült rajta mérni. Ebből lehet valamire következtetni?
(#) reloop válasza peti494 hozzászólására (») Kedd, 14:26 / 1
 
Ekkora feszültségről is működhet a szabályzás. A 2-es lábon a poti állásától függően 0-4,2 V kéne megjelenjen. Mérj feszültséget 1-2 lábak között feltekert hangerő állásban! Ha ott a 4,2 V, akkor szakadás valószínű a 2-es láb és R1402 között.
(#) peti494 válasza reloop hozzászólására (») Kedd, 16:04 /
 
Megmértem még többször az 1-3 lábakat de már csak 3,27V-ot mutat. Az 1-2 láb folyamatosan 0 V-on van. Viszont az 1-4 változik a poti tekerésével együtt 0 és 3,27 V között.
Ezeknek a potiknak nem standard a láb kiosztása?
A poti kiosztását csatolom.
(#) reloop válasza peti494 hozzászólására (») Kedd, 19:39 / 1
 
A beépített potiról nem tudok nyilatkozni, csak a rajzrészlet alapján kommentálom az elvárt működést. Mérj ellenállást feszültségmentes állapotban az 1-2 lábak között! A poti feltekert állásában kOhm nagyságrendű ellenállást kell észlelned. Ha csak pár Ohm az ellenállás a poti állástól függetlenül, akkor vagy a poti nem belevaló, vagy zárlat keletkezett a fólia javítása során.
(#) peti494 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 9:14 /
 
Ki méregettem az ellenállásértékeket. Amik jók voltak. Viszont akkor az lesz az igazság, hogy a láb kiosztás nem egyezik meg. Mert a régi potinak a az 1-2 lába között változott az ellenállás ha tekergettem, ahogy írtad, az újnál pedig az 1-4 között változik.
(#) peti494 válasza reloop hozzászólására (») Sze, 10:22 /
 
Lenne még kérdésem pluszba.
Csináltam egy fapados rajzot az átkötésre, eredeti meg az új lábkiosztással.
Itt a C jelölésű lábaknak van funkciója? A kapcsolási rajzon egy ellenállásba és egy kondenzátorhoz csatlakozik. Azokat be kell kötni?
Illetve, vannak a fő lábak a +5v a föld és a változó feszültséges láb, mindegyikből kettő, az új kiosztáson gondolom azok vannak bekarikázva amik a "fő" lábak. Kérdésem is pont az lenne, hogy van jelentősége annak hogy fő láb tehát bekarikázottatt kössem oda ami eredetileg is a fő láb lett volna vagy variálhatom Ground1 Out2 In1 vagy egyéb random bekötésekkel?
(#) reloop válasza peti494 hozzászólására (») Sze, 16:52 / 1
 
A C1, C2-nek analóg hangerőszabályozásnál lenne jelentősége a loudness végett. Itt használaton kívül vannak. Az N.C a rajzon azt jelenti, nincs bekötve.
Az Új kiosztáson a karikázott és a nem karikázott egy-egy független poti lehet. Ellenállásméréssel leellenőrizheted. Az átkötési rajzod kissé homályos, de ha csak az egyik potit kötöd be az újból, akkor jó lesz.
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem