Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőmérsékletfüggő motorfordulatszám szabályozás
Lapozás: OK   1 / 1
(#) vanzerr hozzászólása Ápr 30, 2006 /
 
Sziasztok!
Adott egy autóban lévő fűtőventilátor. Szeretnék ezzel egy olyan dolgot művelni, hogy ha beállítok egy x hőmérsékletet egy hőmérőmodulon akkor a fűtőventilátort addig üzemelteti egy magasabb fordulatszámon amíg az utastér hőmérséklete el nem éri az általam beállított hőmérsékletet. Ha eléri az általam beállított hőfokot az utastér akkor pedig fokozatmentesen a ventilátor fordulatszáma lecsökken. Ha ismét változik a hőmérséklet akkor a motor fordulatszáma ismételten változik. Szóval egy olyan dolgot szeretnék készíteni amivel az utastér hőmérsékletét állandó hőfokon tudnám tartani az előbb leírtak szerint. Az egésszel annyi problémám van, hogy se egy erre a vezérlésre alkalmas hőmérőmodulom se más egyéb kapcsolásom sincsen.
Remélem nem írtam túl bonyulultan le a problémámat.
(#) Gab_Bee válasza vanzerr hozzászólására (») Ápr 30, 2006 /
 
Hy! Ez engem is érdekelne! köszi!
bye
(#) Tomee válasza vanzerr hozzászólására (») Ápr 30, 2006 /
 
Itt a HE-n nézz körül valamelyik pc hűtéses totyikban.
Ott pont ilyen kapcsolásokat találni.
(#) vicsys válasza vanzerr hozzászólására (») Ápr 30, 2006 /
 
[link=http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/szamitogep_tunningolas_i_-_pc_ventillator_szabalyzo.html]http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/szamitogep_tunningolas_i...o.html[/link]
Szerintem ez jó lenne neked.
Úgty kéne átalakítani, hogy a fesz osztó fix tagja helyére egy termisztort raksz.
A kimeneten ha nagyobb áram kell, fejeld meg egy fettel.
nagyvonalakban ennyi az egész!
(#) Gettobike hozzászólása Szept 24, 2007 /
 
Sziasztok! Nekem egy ugyan ilyen hőmérsékletfüggő fordulatszámszabályzó kéne, csak váltóáramú 230Vos kisteljesítményű motorhoz. Próbálkoztam olyannal, hogy triakos szabályzóba a poti helyre bettem ntc szenzort, de nem változtatta a fordulatszámot :no:. Tudna valaki egy kapcsolási rajzot adni? A segítségeket előre is köszönöm!
(#) chipi hozzászólása Júl 1, 2010 /
 
Sziasztok!
Egy olyan kapcsolást keresek ami hőmérséklet emelkedésével emelkedik a fordulat szám is. Erősítőbe akarom. Egyik haver egyszer régebben csinált nekem ilyen pici kis áramkört, de most ismét szükségem lenne ilyenre.
(#) Gergő81 válasza chipi hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Régi Ge teljesítménytranzisztor.
A C-E szivárgóáramuk annyira hőmérsékletfüggő, hogy egy kis DC ventilátort szabályozni képes.
(#) azxo1 hozzászólása Ápr 4, 2018 /
 
Helló Mindenkinek!!!

A segítségeteket szeretném kérni egy áramkör megépítésében.
220v-os asszinkron motor hőmérséklet függő fordulatszám szabályzása.
A képen a meglévő érzékelő, ehhez kellene az áramkör.
A szivattyú adatai: wilo tf110
1. fordulat: 2300
2. fordulat: 2650
3. fordulat: 2800
Namármost az a helyzet, hogy sokan azt mondják, hogy az ilyen zárt kalickás, asszinkron motorokat nem lehet triakkal szabályozni. Hát nekem már kb 3 éve ezzel: Bővebben: Link
üzemel egy ilyen szivattyúm. Sőt, a fentebb említett szivattyút is üzemeltettem pár napig ugyanezzel a kapcsolással, csak ott egy 300k-s NTC-t raktam a poti helyére, így szabályozva a szivattyút a hőmérséklet függvényében. Hát ez nem egy elegáns módszer. Szóval ehelyett szeretnék valami elektronikát. Már csak azért is, mert az említett hőérzékelő a tetőn van egy szolárban. Az elképzelés annyi lenne, hogy egy potival be lehessen állítani azt a hőmérsékletet, amire elindul a szivattyú, egy másik potival pedig az ehhez tartozó legalacsonyabb fordulatszámot. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál kisebb a fordulatszám. Viszont kb 80 fok felett mehet maximális fordulatszámon. Ha esetleg ezt is lehetne potival beállítani, az jó lenne. Ja, és valami analóg áramkörre gondoltam, lehet benne IC, de ne PIC legyen. Nekem a felprogramozás bonyolult lenne.
Előre is köszönöm a segítséget!!!
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2018

vr10.jpg
    
(#) azxo1 válasza Gettobike hozzászólására (») Ápr 4, 2018 /
 
Én ezt használtam: Bővebben: Link
A 470k poti helyére egy 300k NTC-vel sorbakötött 150k ellenállással.
Bár nem tudom, neked milyen hőmérséklettartomány kell.
Ügyelj arra, hogy nagyon alacsony forulatszám mellett legyen kikapcsolva a motor,
nehogy leégjen. Nekem ez úgy volt, hogy 40 foknál bekapcsolt egy hőfokkapcsoló,
ez kapcsolta a fentebbi fordulatszámszabályzót. És GRUNDFOS UP 20-45 N szivattyúval.
(#) pucuka válasza azxo1 hozzászólására (») Ápr 4, 2018 /
 
Nem tudom észrevetted-e, hogy egy majd 11 éves postra válaszoltál.
Lehet triakkal szabályozni egy asszinkron motor fordulatszámát, de annak szigorú feltételei vannak. A terhelésnek állandónak kell lenni, és csak viszonylag szűk fordulatszám tartományban használható. Ha leveszed a terhelést róla, és üresen az asztalon próbálod, az ilyen fajta szabályozás hatástalan. Próbáld ki egy ventilátorral, ha leveszed a lapátokat róla, nem tudod a fordulatszámot állítani.
Az ilyen fajta szabályozást szlip szabályzásnak hívják, ami nem lehet túl nagy, mert ha a motor átesik a billenő nyomatékon, akkor megáll, és leég. Magad is írod, hogy alacsony fordulatszámnál ki kell kapcsolni. A Danfoss gyárt olyan motorokat, amelyek direkt ilyen üzemre terveztek, de általában az aszinkron motor ilyen fajta fordulatszám szabályzása elég veszélyes dolog.
(#) azxo1 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
, teljesen elkerülte a figyelmem. (ide lett áthelyezve a kérdésem)
Nos, a terhelés állandó, (zárt rendszerben szolárfolyadék).
Igen, leéghet, de nem tud, ha vannak beállítási lehetőségek.
Azért kértem azt, hogy a legalacsonyabb hőmérséklethez be lehessen állítani a legalacsonyabb fordulatszámot. De ha egy, a hőmérséklet függvényében változó szinuszjellel
hajtanánk meg a triakot, akkor a kimenetén lehetne a motor, nem?
Nem kellene nekem 0-100%, elég lenne kb 30-100% fordulatszám.
Ez most is úgy lenne, hogy ha a szolárlötyi 10 fokkal melegebb a pufferben levő fűtésvíztől, akkor egy hőfokkapcsoló kapcsolná be a kért elektronikát.
(#) kokozo válasza azxo1 hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
Szerintem a legegyszerűbb az ha marad ez a kapcsolás amit linkeltél azzal beállítod a minimum fordulatot, és a potival párhuzamosan beteszel egy rezisztív optokaput, aminek a bemenetére már bármit lehet kötni. Ebben egy led van és ennek a fényereje határozza meg az ellenállását. Hőszenzort meg egy mezei tranyóval is rá lehet bírni egy led fényerő szabályzására.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2018
(#) pucuka válasza azxo1 hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
Idézet:
„hőmérséklet függvényében változó szinuszjellel”

Nade a színuszjel melyik jellemzőjével? Az amlitúdójával(feszültségével) vagy frekvenciájával? (utóbbi esetben nincs is szükség a triakra)
Az a baj, hogy az aszinkron motor fordulatszám nyomaték görbéje a mellékelt ábra szerinti. Ha változtatod a motor feszültségét (áramát), akkor a púp jobboldali szárának meredekségét változtatod. Amíg a jobboldali száron mozog a munkapont, addig nincs baj, de ha a munkapont átkerül a púp baloldali szárára, akkor áll meg a motor, mert csökkenő fordulatszámhoz csökkenő nyomaték tartozik.
Olyan szabályozást célszerű inkább alkalmazni, ami ha a hőmérséklet különbség előre beállított értékénél nagyobb, akkor bekapcsolja a motort, ha kisebb, akkor kikapcsolja. (kétállású szabályzó) A kapcsolási hiszterézis egy - két fok, szerintem bőven elég.
Persze ezt a kapcsolást végezheti triak is, pl. SSR, Csak a folyamatos fázishasításos szabályzó a veszélyes üzem.

4_8_abra.png
    
(#) azxo1 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
Én csak hobbi szinten foglalkoztam elektronikával, iskolában nem tanultam. Így nem igazán értek ehhez a részéhez. Persze már sok elektronikát összedobtam, de azok inkább csak párhuzamos port vezérlések, kissebb analóg áramkörök voltak. A motorokhoz nem értek, így elhiszem amit mondasz, biztosan igazad van. Viszont nekem mindenféleképpen folyamatos szabályzás kell. A motor kikapcsolása megoldott, mert egy bizonyos hőfok alatt nem kapna áramot a kért elektronika. Ezt a kikapcsolást egy független hőfokkapcsoló végzi. Az elektronikában meg lenne egy olyan beállítási lehetőség, amivel a legalacsonyabb (biztonságos) fordulatszámot be lehetne állítani. Az hogy a motor amplitúdóval, vagy frekvenciával szabályzott legyen-e, azt Ti biztosan jobban tudjátok.
(amúgy már elkészült az a programom, amivel hangkártyára küldenék ki 20-50 Hz-et a triaknak,
hőmérsékletérzékelő ds1621-es, a mért hőmérséklet függvényében a kimenő frekvenciával.
Most már csak az a kérdés, hogy nem-e kellene tirisztoros-egyenáramot szabályozni ezzel a 20-50 Hz-el? Mert ha váltóáramot szabályzok, akkor ott nem biztos, hogy szinkronban lesz a hálózati és a pc-ről kimenő frekvencia. Vagy hülyeséget beszélek? Remélem értitek, miről beszélek, még ha nem is tudom pontosan megfogalmazni. Ha lesz időm, közzéteszem az egész számítógépes projektet. )
Köszönöm a hozzászólásokat!!!
(#) pucuka válasza azxo1 hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
A triaknak hiába küldesz 20 - 50 Hz -et, mert a triak vezérlését a hálózathoz kell szinkronozni. Ha 20 Hz -el gyújtogatod, akkor a triak csak akkor fog gyújtani (bekapcsolni), amikor a 20 Hz -es jel feszültsége fázisban eléri a a triak gyújtásához szükséges feszültséget abban a periódusban, ahol a két frekvencia periódusa megegyezik. Ez a feltétel csak minden sokadik periódusban fog fennállni. Az így kapott frekvencia viszont nagyon alacsony lesz, és szó sincs folyamatos vezérlésről.
Ha tirisztort alkalmazol, azzal lehet az egyenáramot megszaggatni, használták is ezt a variációt, (GTO, vagy szaggatós inverter) de ez már maga a frekvencia váltó. Ezzel csak az a gond, hogy a tirisztor kikapcsolásáról külön gondoskodni kell, és ez már elég bonyolult. Ennek korszerűbb megoldása az IGBT -vel felépített inverter.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2018
(#) azxo1 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 13, 2018 /
 
Na, oké. Ma egész nap teszteltem nagyon alacsony fordulatszámon, magas fordulatszámon,
ide-oda tekergetve a potmétert, a szivattyúra szereltem egy digitális hőmérőt, és nem hogy nem ég le, de még csak nem is melegszik. (persze amikor 60 fokos szolárfolyadék halad át rajta, akkor igen, de ha az lehűl, lehűl a szivattyú is)
Tehát van ez a kapcsolás: Bővebben: Link
Erre kellene a fentebb leírt szabályozható elektronikát összehozni, ami ugyanolyan jellel vezérli a triakot, mint az eredeti triakos kapcsolásban. Annyi változás lenne, hogy elég egy 10k ntc-re megépíteni.
(szóval:
Az elképzelés annyi lenne, hogy egy potival be lehessen állítani azt a hőmérsékletet, amire elindul a szivattyú, egy másik potival pedig az ehhez tartozó legalacsonyabb fordulatszámot. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál kisebb a fordulatszám. Viszont kb 80 fok felett mehet maximális fordulatszámon. Ha esetleg ezt is lehetne potival beállítani, az jó lenne. Ja, és valami analóg áramkörre gondoltam, lehet benne IC, de ne PIC legyen.)
Nagyon szépen megköszönném!
(#) Povi hozzászólása Szept 21, 2022 /
 
Sziasztok

A hozzáértők segítségét kérném. Egy nagy toroid transzformátor hőmérsékletfüggő hűtését szeretném megoldani. A trafóba gyárilag beépítettek a tekercsek közé egy hőmérő szondát (KTY10-6) úgyhogy az egy fix paraméter azt kell használni. Találtam is egy majdnem megfelelő kapcsolást (csatoltam) annyi segítség kellene, hogy a kimeneti teljesítménye kevés. A kapcsolásról azt írják max 200mA motoráramig használható nekem viszont egy 12v/10W-os ventilátor van beépítve a dobozba. Ezt szeretném meghajtani.

A segítséget megköszönöm.

Viktor
(#) erbe válasza Povi hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
A BD140 helyett teszel BDX34 vagy hasonló darlington tranzisztort hűtőfelülettel-hűtőbordával. A kollektor-bázis közötti 3,9 kOhm-ot el lehet hagyni vagy meg kell növelni.
Itt a választék. Bár a szűrés nem tökéletes, mert PNP-t jelöltem és közékever NPN-eket is.
PNP Darlinton közepes telj.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2022
(#) Povi válasza erbe hozzászólására (») Szept 21, 2022 /
 
Köszönöm. A napokban megépítem.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem