Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Menetszámolós tekercselőgép házilag
Lapozás: OK   32 / 35
(#) bodgabo hozzászólása Szept 3, 2021 /
 
Sziasztok!
Főleg régi rádiókban előforduló un. méhsejt tekercsek készítéséhez szeretnék tekercselőgépet készíteni. Az elképzelés az, hogy a tekercset egy 1,8° lépésű léptetőmotor forgatná, a huzal mozgatását pedig egy CD-olvasó fejmozgató mechanikája (ez is léptetőmotoros). Az elektromos és mechanikus kialakítás nem okoz nagy fejtörést, de a leprogramozásával megakadtam.
Mivel itt egy fordulat alatt majdnem egy teljes oda-vissza utat tesz meg a huzalvezető, így a forgató motor egy lépésére a huzalvezető motornak (egy megadott, több változós képlet szerint) több lépést is kellene mozdulnia. A képletben szerepelnie kellene a menet hosszának és egy x értéknek, amivel be tudom állítani, hogy egy fordulat alatt egy teljes oda-vissza löketnek hány %-át tegye meg.
Lehet hogy valamelyik programozós topicba jobban illene?
Hasonlóra gondoltam, csak nem szervómotorral.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2021
(#) kaqkk válasza bodgabo hozzászólására (») Szept 6, 2021 /
 
Ezt eleink megcsinálták mechanikusan , egy excenteres kerékkel , minél jobban eltoltad a középpontól a kerék közepét annál nagyobb volt a tekercs szélessége és természetesen pont körbeért a menet mire kellett Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2021
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 6, 2021 /
 
Granpa magévá tette apám szent méhsejt tekercselőjét, majd biztosan tesz fel róla képet.
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Szept 6, 2021 /
 
Jó, hogy említed; jól el van téve, de megkeresem.
(#) mex hozzászólása Szept 6, 2021 /
 
Evőkanál mint huzalvezető

Az ötlet briliáns, a kivitelezés már más lapra tartozik.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2021
(#) scooby_ hozzászólása Szept 28, 2022 /
 
Sziasztok!

Kicsit kihalt a topik... Hátha sikerül feléleszteni.
Elkezdtem tervezni egy félig-meddig automata tekercselő gépet. A menetszámlálást nagy felbontású encoder fogja végezni (2048inc), ennek a normál A és B mellett van A/ és B/ kimenete is. Mivel a számláláshoz nagy sebesség kell, nagy sebességű mikrokontrollert is fogok használni (PLL 64MHz.) A szálvezetést léptető motorral szeretném megoldani. Ezt egy DVR8825 fogja vezérelné remélhetőleg mikrolépéssel. Ennek szintén teljesen különálló mikrovezérlőt szánok, Ő rá érkezne az encoder A/ és B/ jelei, hogy a számlálónak csak számolnia kelljen. Az adatokat a számlálóról soros porton küldöm át a léptetőmotor vezérlőnek mint "konfiguráció". A kérdésem az volna a szálvezetővel kapcsolatban, hogy vajon melyik megoldás lenne a jobb? A léptetőmotorral diszkrét lépésekkel lépegetni a huzalátmérőnek és a teljes fordulatoknak megfelelően, vagy folyamatos előtolást alkalmazni a huzalvezetőnek szintén huzalátmérő és teljes fordulatnak megfelelően?
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2022
(#) Massawa válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
Nem tudom milyen méretekben gondolkodsz, de kisebb trafokra, tekercsekre tulbonyolitod a dolgot.
A huzalvezetés csak nagyjábol függ a motor poziciojátol, sokkal lényegesebb a konstant feszültség a huzalban, mert akkor az magátol oda fekszik ahova kell. A motornak csak némi elötolás kell.
Azt sem tudjuk milyen sebességekre gondoltál, igy azt sem tudjuk miért is kellene valami szuper gyors proci hozza. Egy léptetö motor kb 2-500Hzig képes forogni, ami egyáltalán nem kozmikus sebesség. Ha DC motorral kivánsz tekercselni az megint más dolog.
(#) Ódenka válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
Szervusz!
Bakman fórumtárs volt olyan jó, hogy egy programozható enkóderes számláló terveit közkinccsé tett. A szálvezetést a régi gyári tekercselő gépemen be tudom állítani, de 0.3 mm alatti huzaloknál így sem tudom beállítani, hogy egy egész sort végigvigyen igazítás nélkül. A tekerő gépeknél a pontos cséve befogás az igazi pontosságot igénylő, mert ha kicsit "hajít" a cséve, akkor kézzel még jobban lehet vezetni a huzalt, mint géppel. Persze akinek nagyon jó a szeme, kézügyessége, annak a kézi vezetés nem nagy ügy. Jó neki...
(#) benjami válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
Az stm32 mikrokontrollerek hardveresen is tudnak inkrementális enkóder jelet feldolgozni, így a MHz nagyságrendű sebesség sem okoz nekik gondot.
(#) scooby_ válasza Massawa hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
Szia!
DC motor lesz, méghozzá egy akkus fúró belsősége. Kap egy analóg áteresztős motorvezérlőt, ami képes a nyomatékot is szabályozni. (RT1997/10-11). Az előtolás sebessége nálam nagyban függene a fordulattól, mivel az egyetlen visszacsatolásom az az encoder által szolgáltatott jel. Logikailag vegyük mondjuk a léptetőmotor teljes fordulatát. Az 200 lépés fullsteppben. Az encoderem 2048 inkremenst küld egy teljes fordulatra. Tehát 2048/200 = 10,24 inkremensenként kell egy step jelet küldenem a motornak, így fog adódni a 200 lépéshez (teljes fordulathoz) 2048 inkremens az encodertől. Valami ilyesmi megoldást alkalmaznék a huzal vastagságának beiktatásával, és ehhez még nyilván hozzá jön a fullstepp/halfstepp/Microstepp alkalmazás. Elméletben. A léptetőmotor sebessége annyira szerintem nem lényeges. Inkább az, hogy stabilan tudja tartani a lépést, ne tévesszen. Így nyilván nem fogom 500Hz-el megküldeni, egy jó 20-25% tűrésen belül maradnék.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2022
(#) Massawa válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
Még mindig nem tudjuk milyen méretben is gondolkodsz. Én talán 2 eve csináltam egy kis tekercselögépet kisebb - kb max 7 cm széles és 6 cm átméröjü tekercsekre és max 0,5 mm huzalra.
Teljesen feleslegesnek tartom azt a felbontást, hiszen fordulatonként csak max 0,5 mm kell elmozdulnia a szálvezetönek. Az enyém kb 10 cm-re van a csévetesttöl, azaz a huzal játszva kompenzálja az esetleges eltérést. Elég sok idöt vett igénybe a feszesség beállitása, de már müködik.
Nekem mindkét mozgást léptetömotor biztositja, igy aránylag könnyü szinkronba hozni a fordulatszámot meg a szál vezetést. Nem kellett sem mikrolépés sem szuper gyors proci.
Sokkal több energia kellett a huzaldob felszerelésének a kialakitására, illetve a lágy inditásra. Én elég sok kistekercset csévélek 0,1 mm meg vékonyabb huzalokbol, amiket eddig csak 0,5 kg kiszerelésben tudtam beszerezni. Elinditani egy fél kilos dobot 0,1 mm-s huzallal nem éppen leányálom. Ma már a tele huzaldobokat csagyágyazott pontos tengelyre fogom fel és a csévét lassan inditja a motor. A többit a szálfeszitö hivatott kiegyenliteni.
(#) scooby_ válasza Massawa hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
Szia!
Elég vegyesen tekercselek trafókat, elég vegyes huzalokkal. Általában 0.5, 0.8. 1, 1.5mm-es huzallal. Ettől lejjebb előfordulhat bizoní a 0.1....0.13mm-es huzal is. Csévék is vegyesek. SM74, SM85B sokszor akad. 3-400W-os hálózati trafókat is szoktam tekercselni. Ugyan csak ritkán, mert gyűlölök kézzel tekerni. Próbálom amennyire csak lehet unuverzálisra és precizre készíteni a gépet ahogy tőlem tellik.
Nálam a huzalvezető fölé lesz felfogatva a huzaldob, nálam is csapágyazva lesz, de fékezése is lesz filces szorítóval, vastagabb huzalnál ez előny lehet.
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
Ja igen! A motor indítás... Lágyindításra viszonylag egyszerű lehetőséget ad a kapcsolás amit az egyik ismerősöm ajánlott. 10 éve használja tekercselőgéphez. Mindösze csak egy R-C tag.
Az RT "műtachométer"-ként hivatkozott rá. Próbálkoztam PWM-es szabályzókkal is. Nem jöttek be.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2022
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
Ennek már a NYÁK terv is elkészült.
(#) Massawa válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
Azért ehhez a kapcsoláshoz az akkufurogép motorja meg a mechanizmusa nem lesz a legjobb. Azon motorok többsége kb 775-s tipusu, amik vigan huznak több 10 ampert is, szinte függetlenül a feszültségtöl.
(#) scooby_ válasza Massawa hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
Ismerősöm is akkusfúró motorral használja.
(#) Massawa válasza scooby_ hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
A lényeget megint nem irod, milyen az a motor. Csak az ujabbakban, a LiOn akkus gépekben vannak a 775-s motorok, a régebbiekben mindenféle elöfordult.
(#) Bubu54 hozzászólása Okt 28, 2022 /
 
Sziasztok,

Toroid tekercselőt épített már valaki?
(#) Ódenka hozzászólása Ápr 26, 2023 /
 
Segiccség...
Egy Kolléga tekercselő gépén a következő a számlálási metódus:
2 számláló van, egyik fel, másik lefelé számol. Egy a jeladó és programozva a leállás.
Mi van ekkor: 200 menet kell, 100-nál hiba van, visszatekerés...

Az egyik számlálás 0 -> 200 menetnél ér véget, a másik nyilván 200-ról --> 0 lefelé.
100. menetnél mindkettő 100-at mutat.
Visszatekerek 10 menetet +110 az egyiken - 90 a másikon.
Ezután tekerek előre 110 menetet.
A pluszoson 220 lesz, (200-nál kikapcsol) a lefelé számolón ??? Az 0-nál kapcsol ki...

Vagy fáradt vagyok és nem értem, de lehet ez így jó?
(#) kaqkk válasza Ódenka hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /
 
Miért mi számolgassuk ? Kérdezd a kollégádat, hamár ilyen ügyesen kitalálta ......
(#) Kinka István válasza Ódenka hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /
 
A leírtak alapján mindegy merre forog a tekercs, azonos irányba számol a gép.
A kívánt menetszámból visszafelé, a feltekerthez meg hozzáadja. Olyan kellene ami letekerésnél visszafelé számolna. Valószínűleg a jeladó nem tesz külömbséget az irányok között.
(#) Ódenka válasza Kinka István hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /
 
Kicsit egész nap fejfájós voltam és nem láttam át és nem is értettem a dolgot. Elsőre mindig magamban keresem a hibát, párszor már bejött...
Szóval enkóder a jeladó, de ahogy néztem a számlálók típusát, tudnak előosztani, tehát egy alacsony osztású enkóderrel létrehozható a pl. 60-360 fokos jelet 1-nek értelmezni, (OMRON H7CX)
De irányváltoztatásnál hogy jöhetne össze a korrekt számlálás attól hogy egyik fel a másik lefele számol? Amíg nincs irányváltás, addig minden klappol, de ha nem? Valamint melyik, vagy hogyan ad a kettő korrekt kapcsoló jelet?
Még nem használt a gépezet, tehát a pudingolás hátra van, csak elméletileg érdekel a dolog.
Nem is értem, ha nem rendes enkóder jelfeldolgozás van, minek az impulzus számlálókhoz?
Idézet:
„Olyan kellene ami letekerésnél visszafelé számolna. Valószínűleg a jeladó nem tesz külömbséget az irányok között.”

Elképzelhető, hogy az enkóder A és B kimenetét a számlálókkal meg tudja különböztetni, de nem írt a Kolléga valami elektronikai okosságról a jelfeldolgozásnál...
A saját gépemnél ez 100%-osan megoldott, elméletileg érdekel a másfajta megközelítés.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2023
(#) dB_Thunder válasza Bubu54 hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /
 
Szerintem magánemberként nagy ritkán 1 toroid tekercselésére, nem épít azt ember ilyen bonyolult gépet!
Akinek meg kell, az megveszi, gyártat, vagy gyárt.
(#) Bakman válasza Ódenka hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /
 
Idézet:
„érdekel a másfajta megközelítés”
Úgy tűnik, a gép tervezője nem gondolt minden eshetőségre. Ettől függetlenül több módon is megoldható a feladat...
(#) Massawa válasza Ódenka hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /
 
Ugy látszik a tervezöje nem számolt ilyen lehetöséggel, mert alapbol minden enkoder kezeli az irányváltást ( más az idözitése a két impulzusnak). Azt már tervezönek kell tudnia, hogy mit kezdjen velük.
Persze össze lehetne adni a két számlálo értékeit, hogy megkapd a különbséges vagy az összeget, de az egy extra feladat lenne
(#) Ódenka válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /
 
Nagyon várom a Kolléga beszámolóját, működik és hogyan?
Már ott elakadtam, hogy egyik számláló fel, a másik lefelé számol?
Nekem ez rejtvény...Én már nem akarok semmilyent csinálni, csak mégis érdekel, ha működik hogyan és ha nem...?

h7cx.pdf
    
(#) szs válasza Ódenka hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /
 
Idézet:
„100. menetnél mindkettő 100-at mutat.
Visszatekerek 10 menetet +110 az egyiken - 90 a másikon.
Ezután tekerek előre 110 menetet.
A pluszoson 220 lesz, (200-nál kikapcsol) a lefelé számolón ??? Az 0-nál kapcsol ki...”


Mert már a második sornál (aláhúztam, vastagítottam) elrejtetted a hibát.
Ha +100-ról visszatekersz, az +90 (nem +110), és ha -100-ról vissza, az -110 (nem -90)
Tehát ha 110-et hozzátekersz, akkor a "pluszos" 200 lesz, a lefelé számolós nulla.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2023
(#) Ódenka válasza szs hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /
 
Nem értem. Az egyik lefelé számol. a 100-as értékné a bejövő impulzus lefelé viszi a számlálást - a valós irány lényegtelen a kijelzés szempontjából. Ugyanígy a pluszosnál, mindegy merre megy a forgás, az impulzus pozitívan változik. A valóságos menetszámok viszont a leírtak. De tévedhetek, ha nagyon akarod...
(#) Ódenka válasza Ódenka hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /
 
Azt akartam az egészből kihozni, hogy azt a célt, hogy az esetleges, menet közbeni előre-hátra tekerés ellenére is a valós menetszám megvalósuljon.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2023
(#) szs válasza Ódenka hozzászólására (») Ápr 27, 2023 /
 
Tehát biztos vagy benne, hogy a "pluszos" akkor is hozzáad, amikor visszafelé forog a gép?
Ha ez így van, akkor nem kell gondolkodni semmin. Csapnivaló konstrukció.

Ui: azaz van min gondolkodni. Egy tekercselésszámlálónál erre is kell gondolni, hogy visszaforgáskor vissza is tudjon számolni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2023
Következő: »»   32 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem