Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?
 
Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   1091 / 1149
(#) Epu2 válasza granpa hozzászólására (») Okt 4, 2022 / 1
 
Késsel körbevágtam, javítás után pár csepp pillanat. Egyenek fel sem tettem a buráját. Így jobb a hűtés, nagyobb a fény, amit a külső bura megtör.
(#) Gobe54 válasza granpa hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Nekem csak a fűrész segített.
(#) nedudgi válasza granpa hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
A lengyelek a "ż" betűt zs-nek ejtik - keményen. Ha "ź" lenne, akkor is zs, csak lágyan, kicsit selypítve. Az ó meg u-nak hangzik.
(#) granpa válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Pedig olyan "jól" hangzott sz-el.
(#) Arcor hozzászólása Okt 5, 2022 / 1
 
Tisztelt Fórumozók!
Arra lennék kíváncsi, hogy vajon miben használhatták a képeken látható transzformátort.
Segítségetek előre is köszönöm!
(#) bitmixer válasza Arcor hozzászólására (») Okt 6, 2022 / 2
 
Ezek a feszültségek a nagyobbik csokin nem igazán klappolnak, hacsak úgy nem, hogy a 69 és a 82V ellenkező fázisban van. Ugye digitális multiméterrel mértél? Ha igen, akkor ezek lehetnek parazita átszűrődések is. Lehet, hogy nem így tartoznak össze a tekercsvégek. Mérd ki előbb ohmméréssel, hogy ki-kivel van, és azután mérj feszt.
Gondolom, ezek a szekunderek, és a primer 230 AC, csak nem látszik a képen?
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2022
(#) antiktelefon válasza bitmixer hozzászólására (») Okt 6, 2022 /
 
Esélyes 82V a két vége és a 69V egy megcsapolás. Ha két megcsapolt, szimmetrikus szekunder van, akkor akár class H erősítő trafó is lehetne, de a terhelhetőség kérdéses meg a primer is...
(#) szepi003 hozzászólása Okt 6, 2022 /
 
Sziasztok Egy borhűtő tápjába tönkre ment az MJE13005-2 tranzisztor . Mit jelent -2 ,mert az csak sima MJE13005 lehet kapni.Kérdés az hogy jó e helyette .köszönöm. üdv szepi003
(#) kadarist válasza szepi003 hozzászólására (») Okt 6, 2022 /
 
Szia! Ólommentes, mindennek megfelelő, olcsósított, slankított, könnyített kivitel.
(#) szepi003 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 8, 2022 /
 
Köszönöm. Még egy kérdés MJE13007 Jó e helyette. köszönöm
(#) kadarist válasza szepi003 hozzászólására (») Okt 8, 2022 /
 
Jó helyette.
(#) kismukk válasza pipi hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
MivelK itt Delimano gépről van szaktanácsadás, szeretnék kérdezni az ugyanilyen márkájú aprítógéppel kapcsolatban (Delimano Clarity Chopper Pro), készült 2017
Miután beraktam a száraz kenyérkockákat, pár másodpercig ment csak, majd leállt. Leégett volna a motor? A gép alján lévő fedlapot leszedtem, semmi égett szag nem érezhető, a kis réseken átnézve a réztekercsek normálisnak tűnnek.
A nyomógomb-kapcsolót reteszrúd gátolja, amely akkor old, ha a gépet ráhelyezzük az aljra (edény). Lehet, hogy itt lesz valami kontakt-probléma?
Hol és hogyan keressem a hibát? vagy szét kell szednem az utolsó csavarig?
Köszönöm a tanácsokat előre is!
(#) villanyipi válasza kismukk hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Szigorúan a konnektortól 4 településnyi távolságra, kinyitva a kések pörögnek ha fogóval meghajtod őket vagy meg sem moccannak?
Megeshet szorulása van, ha igen pár csepp étolaj a tengelyre nem önteni elég pl fülpiszkálót bemártani és odanyomni.
Ha simán könnyen forgott a kés utóbbi művelet nem haszontalan de nem is szükségszerű.
(#) Régi motoros válasza villanyipi hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Sajnos az étolaj nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket nálam. Elektromos kávédaráló acél késtengelye bronz siklócsapágyban, ami egy nem is tudom hány éves gépben volt és elkezdett szorulgatni. Én is próbálkoztam étolajozással, ami ideig óráig ment is, de két három héten belül az olajból csak valami ragacsos trutyi maradt, amibe még jobban beleragadt a tengely. Univerzális motorról lévén szó, a fordulatszám az egekben, és emiatt a súrlódás is elég nagy hőt termelt.
Aztán gondolom a nagy hőt nem bírta az étolaj, azért adta meg magát, gyanítom.
Esetleg alacsony fordulatnál ahol nincs akkora hő, talán jobban teljesít, vagy nem...
(#) villanyipi válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Itt abszolút nem megoldásképp írtam, csupán ha szorulna ideig óráig a friss kenéstől megindul, utána már lehet gyanakodni a bronz csapágyra, s ha megéri akkor kínlódni vele, ha nem és talál az ember belevaló motort akkor csere, de ha meg simán elforog ott valami elektromos hiba lesz amit meg kell találni.
(#) img válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Szilikonzsírral érdemes az ilyet megkenni, mert az étolaj (mint organikus termék) hosszútávon az általad is tapasztalt állapotba alakul át. Egyébként jóval olcsóbb is mint az étolaj, és nem csak a mostani valuta árfolyamoknál. Víz,- és gázszerelő boltokban kapható, pl. az Orczy áruházban.
(#) Régi motoros válasza villanyipi hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Akkor én félre értettem...
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2022
(#) szepi003 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Szia.Köszönöm a segítséget
(#) szs válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 

Mert az nem is brozcsapágy (az állandó kenést kívánna), hanem szintercsapágy volt. Az ha egyszer túlmelegszik, akkor "kidobja a kenést", és onnantól szorul, melegszik. Amúgy sem örök életre, csak annyira tervezik, mint egy kávédarálót. Szakaszos, időszakos használatú, pár évre tervezett dolgokba.
(#) Régi motoros válasza szs hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Lehet igazad van, én csak annyit láttam, hogy sárga, azért feltételeztem, hogy bronz vagy réz persely. Egyébként működött is sok éven keresztül. Anno még időzítőt is tettem bele, hogy kikapcsoljon magától ha megdarálta a kávét, mákot, cukrot, épp mikor mit kellett...
(#) giskard hozzászólása Okt 10, 2022 / 1
 
Hali
A dzsumbujban találtam egy ilyet.
Hátha valaki találkozott már vele (a gugli nem a barátom).
A nyákon a felirat: MYC-20/B
(#) gyoran válasza giskard hozzászólására (») Okt 13, 2022 / 1
 
Kvarc mekkora frekvenciájú rajta? Én spec. órának nézném ami be tud kapcsolni valamit. Mondjuk ehhez kissé sok az alkatrész. Vagy inkább voltmérő, frekimérő stb.
Elemet bele, hátha kiírja, hogy mi az. Az LCD alatt van valami SMD, gondolom kontroller.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2022
(#) Epu2 válasza giskard hozzászólására (») Okt 14, 2022 /
 
Engem emlékeztet egy fordító gépre.
(#) passenger78 hozzászólása Okt 17, 2022 /
 
Sziasztok!
Ez egy ősi szovjet varrógép pedáljában lévő kondi. Igazából a motornál is van egy ugyanilyen, csak az rosszabb állapotban. Kérlek segítsetek értelmezni, hogy mit látok? Ez igazából két kondi egyben? Függetlenek, csak egy "csomagolásban" vannak, vagy össze vannak valahogy kötve? A kép alapján mintha két kondi lenne külön két pólussal (C2), ami aztán valahogy összegyógyul egybe (C1). Ki tudom ezt valahogy váltani két külön kondival? Vagy esetleg eggyel? Kapni gondolom nem igen lehet ilyesmit...
Bocs a laikus kérdésért, de ilyen ősi cuccokat ritkán lát az ember.
Üdv.
(#) kadarist válasza passenger78 hozzászólására (») Okt 17, 2022 /
 
Szia!
Ez egy olyan hálózati zavarszűrő blokk, mint ez: Bővebben: Link
(#) Suba53 válasza passenger78 hozzászólására (») Okt 17, 2022 /
 
És hogy értsd, miről is van szó.
Ezekbe a zavarszűrő blokkokba össze van építve 1db "X", és 2 db "Y" kondenzátor. A komolyabbakban még induktív zavarszűrő elem is be van építve.
(#) passenger78 válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 19, 2022 /
 
Köszi!
Úgy áltlalában a biztonsági filter kondi funkciója megvan. Mondjuk egy ilyen X típusút ugye a túlfeszültség (villámcsapás, akármi miatt) rövidre zár, és ideális esetben kiég az eszköz biztosítéka (vagy ha az nincs, lecsap a kismegszakító, ha az sincs, akkor meg megszívtad...). És ezt ugye párhuzamosan kötik a fázissal, meg a nullával. Az Y típusúnak viszont a nullával és a földdel kéne párhuzamosan kötve lennie. Ez az eszköz viszont nincs földelve. Hol van szerepe itt az Y típusúnak? Ha megnézed a képet, a nagy kondinak csak négy pólusa van. És az egész cucc párhuzamosan van még kötve egy másik, sokkal kisebb kondival, a kettő között meg van valami kerek bigyó, ami nekem tekercsnek tűnik, úgyhogy talán valami 70 évvel ezelőtti induktor lenne. Lásd képek, valahogy úgy van kötve, ahogy a magam kis béna módján lerajzoltam.
(#) Suba53 válasza passenger78 hozzászólására (») Okt 19, 2022 /
 
Az a tekercs az induktív zavarszűrő komponens, ami sok hasonló újabb zavarszűrő blokkban már be van építve a kondik mellett. Az X kondinak nem az a feladata, hogy túlfesz esetén önfeláldozóan leoldja a biztosítékot. Arra külön eszközök vannak, amiket akkoriban még nem nagyon használtak kommersz készülékek esetén.
Az Y kondiknak valóban az a szerepe, hogy a föld felé legyen zavarszűrés. Magán a darabon jól is van feltüntetve. Ez egy alkatrész, amit ezer helyen használhattak. Hogy itt nincs leföldelve a fém része, az a készülék gyártójának az elhatározásától függött.
(#) proli007 válasza passenger78 hozzászólására (») Okt 19, 2022 /
 
Hello! Villámcsapás ellen csak az imádság jó. Az Y kondi a szűrő házára van kivezetve, így kapcsolatban van a fémburkolattal..
Az egész hacuka feladata, hogy a szabályzó (amit Te kapcsolónak rajzoltál) által keltett zavarokat szűrje, hogy a rádiózást ne zavarja a működése. Ha emlékeim jók, ez valami szenes ellenállás szabályozású volt anno. Ami recsegett rendesen használat közben. A kiegészítő kondi, egy érdekes olajtöltésű kondi volt. A két tekercs és az olajkondi feladata is a nagyfrekvenciás szűrés.
(#) passenger78 válasza Suba53 hozzászólására (») Okt 19, 2022 /
 
Persze, az is megvan, hogy az elsődleges funkciójaz X/Y kondiknak nem biztonsági, hanem zavarszűrés, csak a cikkben, amiben olvastam erről (Itt: Link) arra hegyezik ki a témát, hogy miért hívják ezeket biztonsági kondiknak (safety capacitor). De az ott is le van írva, hogy alapvetően EMI/RFI szűrésre valók.

@proli007: íme még egy kép, hogy a mechanikus rész hogy működik. Ha kézzel lenyomom a végén azt a kart (amit normál esetben a lábaddal nyomkodsz), előre csúszik a másik végén lévő kis kerek lemez, de kontakt csak akkor van, amikor tövig lenyomod. Aztán a lemezke menetes, tehát elvben lehet állítani azt is, hogy mikor jöjjön létre a kontakt, de ebben a formájában nekem ez inkább egy sima rúgós mechanikus kapcsolónak tűnik.

Az ellenben elgondolkodtató, hogy - tekintve, hogy egy varrógépről beszélünk - az egész hacukának nem kellene -e valahogy fordulatszámot is szabályoznia? Merthogy a varrógépek jobbára nem úgy működnek, hogy benyomod a gombot aztán pörög, ahogy a csövön kifér. Majd ha lesz egy kis időm, leíriom a teljes kapcsolási rajzot, a másik kondival és motorral együtt...
Következő: »»   1091 / 1149
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem