Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma szervizelés, javítás
 
Témaindító: Atka15, idő: Júl 15, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   86 / 94
(#) proba válasza teddysnow hozzászólására (») Okt 1, 2022 /
 
Ha a gyártója így látta jónak, én nem variálnám.
(#) levaitamas hozzászólása Okt 8, 2022 /
 
Sziasztok!
Régi Midea klíma (R407C), kompresszor túláramvédelem hibára áll ki (defrost és az oper LED gyorsan villog). Áramtalanítás után a beltéri elindul, a kültéri nem.
Utalhat ez az üzemi kondenzátor kapacitásvesztésére?
(#) kaqkk válasza levaitamas hozzászólására (») Okt 8, 2022 / 1
 
Igen , mérés nélkül cseréld a kondit
(#) levaitamas válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 8, 2022 /
 
Köszi!
(#) every hozzászólása Okt 16, 2022 /
 
Sziasztok!
Van egy légkondi (Concept Pro 09K -a midea gyártja-) ami a felszerelés óta (első indítás) PC 04 hiba kód-ot ír ki. Mikor fel lett szerelve utánna két hónapon keresztül tökéletesen hűtöt, néha ki írta a hiba kódot, de utánna megjavult és ment tovább. Most majd egy hónapja fűtve van vele, de egy hete állandóan PC 04 kódot ír ki és sokszor el sem indul. Elejébe hűtésre rakva elindult fűtésre rakva nem. Utánna ha áramtalanítva lett utánna észhez tért és elkezdett fűteni. De most általába be sem indul még áramtalanítás után sem hanem ha fűtésre van rakva akkor azonnal indulásnak a hiba kódott írja kb. 30 másodpercig utánna 5-6 másodpercig a beállított hőfokott utánna újra a kódott. Túlfeszültség védős aljzatt is lett közé rakva de ez sem segített. Lehet ha most be kapcsolnák akkor elindulna, mert van amikor véletlen szerűen ugye megjavul.
Ugyan mi lehet a baj?
Válaszokat előre is köszi!
(#) Joe_001 válasza every hozzászólására (») Okt 16, 2022 /
 
ÜDV!
Ebben nem találod?
Inverter védelmi hibára tippelek.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2022
(#) every válasza Joe_001 hozzászólására (») Okt 16, 2022 /
 
Köszi!

És ez a inverter kompresszor meghajtó hiba, ez mi lehet, hol kell keresni vagy mibe a hibát?
(#) Joe_001 válasza every hozzászólására (») Okt 16, 2022 /
 
Szerintem a kültériben. Garanciális szerviz segíthet, nem házi, barkács téma. Keresd aki felrakta.
(#) Csillagnyee hozzászólása Okt 27, 2022 /
 
Sziasztok!
Kissé elborult projekt, de hőszivattyút készítenék klíma kültérivel.
Egy kedves barátom nyugdíj előtt hűtőgéptervező gépészmérnök volt, és otthonra egy lemezes hőcserélővel összepárosított on/off klímából készített magának falhűtéshez hőszivattyút.
Szépen működik neki a konstrukció, és én is hasonlót szeretnék, de fűtésre, és inverteresből
Vajon miként lehetne vezérelni egy olcsóbb (pl Whirlpool) vagy drágább (pl Panasonic) kültéri egységet beltéri egység nélkül? Milyen protokollal működik a kommunikáció? RS232/485? Gondolom agyontitkosíthatják... Jó lenne egy kis modul, ami elvégzi a szabályozást, és én on/off-ként vezérelhetném az inverteres kültérit
A leolvasztási ciklus, a kültéri ventilátorának vezérlése, stb. egyáltalán a kültéri egységből van amúgy vezérelve? Van viszonylag "általános" megoldás a kommunikációra a kültéri és beltéri között?
(#) kaqkk válasza Csillagnyee hozzászólására (») Okt 28, 2022 /
 
A leg célravezetőbb és legegyszerűbb ha megtartod-felhasználod a beltéri elektronikát is és avval vezérled a kültérit .
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2022
(#) Joe_001 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 28, 2022 /
 
Régebben lehetett kapni On-Off-hoz univerzális vezérlőt Akár azokból is lehetne válogatni. A beltéri ventilátorától függött melyiket választottam, vagy ventilátor csere. (Ma is van a neten)
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2022
(#) synergy válasza Joe_001 hozzászólására (») Okt 28, 2022 /
 
Iverterest szeretne vezérelni a szöveg alapján.
(#) Csillagnyee válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 28, 2022 /
 
Szia!
Köszönöm, gondoltam erre én is, de valami megbízható módon vezérelném. A távirányító, vagy az infra adó nem lenne emiatt az igazi.
Relé kontakt(ok), Analóg kimenet, esetleg RS232 még szóba tudna jönni az ép.automatika felől. Valami vezérelhető mikrovezérlős "gateway", amit igazából el kéne készíteni, ami megoldja az inverter szabályozását is, illetve a leolvasztási programot is. Hacsak nem ezek a kültéri egységek vezérlőjében vannak megírva.
Hátha valaki jobban ismeri ezen gépek vezérlésének felépítését...
(#) proba válasza Csillagnyee hozzászólására (») Okt 28, 2022 /
 
A Midea biztosan soros porton (rs485 áram hurok ) kommunikál a kültérivel két optoval, pár alkatrésszel szét lehet szedni normál RS232-re ). Nem direkt, hanem csak irányelveket, mért adatokat küld. (A dekódolásával mondjuk nem boldogultam, csak a lehallgatásig jutottam) A bel-kültérit összekötő buszhoz némely klímánál hozzáférhető a protokol. Amik okos otthon alá bepaszírozhatók, azok környékén keresgélj.
(#) Csillagnyee válasza proba hozzászólására (») Okt 28, 2022 /
 
Köszönöm,
Igen, gondolkoztam az okosotthon kompatibilis készülékekben, de szerintem azoknál is meg kell, hogy legyen a beltéri egység, vagy tévedek?
Belegondolva, nem lehet, hogy egyszeűbb egy saját kompresszorvezérlőt készíteni?
Kár, hogy nincsenek nyílt forráskódú DIY vezérlőpanelek...
(#) synergy válasza proba hozzászólására (») Okt 28, 2022 /
 
Sokféle víz-levegő hőszivattyút integráltam okosotthon vezérlő (BMS) alá. Mindegyikben közös volt, hogy a saját vezérlőjének (ha úgy tetszik vezetékes távirányítójának) a buszára csatlakozott a gateway, ami fordított más terepi buszra (modbus, knx, stb). Egyik sem a beltéri-kültéri kommunikációs vonalát használta. Ezekben az esetekben mindenképpen szükséges a beltéri.
(#) synergy válasza Csillagnyee hozzászólására (») Okt 28, 2022 /
 
Valaki itt pont ebben a topicban leírta, hogy inverteres víz-levegő hőszivattyúhoz készített vezérlést. Vele egyeztetnék e helyedben. Keress vissza, sajnos nem emlékszem, hogy ki volt.
(#) Joe_001 válasza synergy hozzászólására (») Okt 28, 2022 /
 
Ahhoz is láttam. Csak pár hónapja volt.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2022
(#) Csillagnyee válasza Joe_001 hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Köszönöm a tippeket!
Biztosan ebben a csoportban volt, és idén?
Aliexpressen láttam univerzális vezérlőt, de nagyon gagyi, gyenge és nem is invertereshez való szerintem, amit találtam.
Ha valaki ráakadna, megírhatná, hogy mikori a hozzászólás
Nem sokára ismét átnézem, hátha ráakadok a tagra.
(#) Joe_001 válasza Csillagnyee hozzászólására (») Okt 29, 2022 /
 
Az inverterest a nyáron láttam.
(#) Travolta válasza Csillagnyee hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Ezek inverteres panelek.
(#) ozo hozzászólása Nov 12, 2022 /
 
Tisztelt Kollégák!
A Midea + klímánk önmagától rendszertelenül ki- bekapcsol. (Nincs Samsung televízió a lakásban.) A panelen minden elkot kicseréltek. A többi alkatrész elektronikailag hibátlannak bizonyult -- legalábbis, amit mérni lehetett. Vajon mi idézheti elő a hibát? Keresek Budapesten olyan szakembert, aki ezt meg tudja javítani. Kérem, hogy írjanak az *****@***** címre.
Köszönettel: Orha Zoltán

Mod: E-mail cím törölve a hozzászólásból. Nyilvános fórumra, saját érdekedbe ne írj ki e-mail címet, ha nem szeretnél spamet gyűjteni.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2022
Moderátor által szerkesztve
(#) Lina1591 hozzászólása Nov 18, 2022 /
 
Sziasztok!
Adott egy Airwell Indoor un st xlm 12rc hiába kapcsolom át fűtésre csak hideget fúj.
esetleg használati útmutatóval ha rendelkezik valaki nagy segítség lenne.
válaszotokat előre is köszönöm.
(#) kaqkk válasza Lina1591 hozzászólására (») Nov 18, 2022 /
 
A hőfokot megemelted a felfelé nyíl segítségével ? Ez szokott lenni az alapvető hiba amit elkövetnek hogy csak átkapcsolják de a hőfokot nem állítják át , vagy fordítva a hőfokot állítják és az üzemmódot nem .
(#) Lina1591 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 19, 2022 /
 
Köszönöm a segítséget de sikerült találni egy leírást a fedlap alatt is van egy átkapcsoló azt kell átkapcsolni.
(#) boxtif válasza ozo hozzászólására (») Nov 20, 2022 /
 
A vevő opto szokott szarakodni, cseréld ki.
(#) kaqkk válasza proba hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
A lehallgatáshoz használt kapcsolást megosztanád ?
(#) proba válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
Ha csak lehallgatni akarsz, egy opto jó polaritással a kommunikációs szálba, utána egy RS232 vevő modul és már megy is. Talán egy ellenállás kell a kimeneti oldalra, meg táp , hogy az opto tranzisztora tudja kezelni az RX bemeneten. ( midea mission ...) Egyébként a gyári beltéri idevonatkozó részét is megépítheted. Akkor adni venni tudsz. Soros áramhurkon keresztül kommunikál, ha beteszel egy ledet sorba, azon is látszik amikor beszélget. ( az optoval érdemes egy fordított diódát párhuzamosan kötni, akkor rossz polaritással sem kap túlfeszültséget. Soros ellenállás viszont nem kell, az benne van a beltériben meg a kültériben)
(#) kaqkk válasza proba hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
Csak annyi lenne a terv hogy E1 hiba esetén eldönthető legyen (egyszerűen) hogy a kültéri vagy a beltéri elektronika e a hibás .
(#) proba válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 22, 2022 / 1
 
Már nem emlékszem, de szerintem a kültéri ad egy DC 30-40V tápot. Ezt szakadt kommunikációs vezetéknél mérhető. Ha ez nincs meg akkor a kültéri nem kap tápot, vagy rossz a tápegysége. Ha összekötöd a kommunikációs szálat és közé raksz egy antiparalell kapcsolt ledet ( csak hogy ne kelljen foglalkozni a polaritással), és az villog, akkor a kommunikáció jó ( bár lehet opto hibánál ez még kevés). Amikor kommunikáció hibám volt, akkor a kültéri tápegysége volt halott, másoktól még opto vaksága, és egy esetben egy kis kondenzátor hibát hallottam.
A kommunikáció úgy működik, a kültéri ad egy 30-40V tápot egy soros ellenállás opto led, opto tranzisztoron keresztül, a vevőben szintén van egy ellenállás, egy opto led, meg egy opto tranzisztor. Talán a beltéri levillogja amit szeretne, és erre válaszol a kültéri.
Amit tudsz ellenőrizni, a panelek bontása után, az opto tranzisztorokon átmegy-e a TX RX jel. Szerintem ha értelmezhető adatcsomag átment, ez a hiba már nem jön be. Az meg simán akár egy kézi műszerrel, logikai ceruzával ellenőrizhető. A lehallgatás a további hiba keresést segítené, akár úgy, hogy a két egység egymástól függetlenűl tesztelhető lenne. ( azt hazudná a forgalmazás, hogy a túloldalon minden rendben)
Következő: »»   86 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem