Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   114 / 125
(#) adapter válasza uniman hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
Természetesen TRP31 ahogy azt az elején írtam. (Nyilvánvalóan a második szöveg részben elgépelés áldozata le a HSZ. gondolom ez csak velem fordulhat elő.)
Igen, azért mond valamit a lángmoduláció...
Idézet:
„Milyen .. termosztátot javasoltok a .... helyett, illetve egyáltalán be lehet-é kötni, vagy nem is kontaktus kapcsol hanem valamilyen speciális megoldása van?”

Erre vonatkozott a kérdésem!
Azt is írtam, hogy még nem láttam csak telefont kaptam ez ügyben és a "hozzáértő szakember" két-három hétre vállalta én meg sajnos fejből nem vágom, (kérlek nézzétek el ezt nekem) hogy ez pont nem potenciál mentes kontaktust kapcsolgat.
Ezért is kérdeztem meg itt, hogy mire készüljek! (Vagy mire ne, meg hogy meg ne vegyen valamilyen más, nem hozzá illeszthető termosztátot....)
(#) uniman válasza adapter hozzászólására (») Okt 18, 2022 / 1
 
Ha a kazán kézikönyvét elővesszük...lehet ez áll benne:
(Higgyünk neki, vagy ne?)
Én a wifis termosztát helyett inkább "rosszul működő...TRP31 termosztát"-ot nézetném meg (szakemberrel). Biztos, hogy "rosszul" működik?
Bizonyára létezik vele kompatibilis termosztát...persze nem olyan olcsón (mint egy kapcsolgatós wifi cucc).

CSAK.jpg
    
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
Aztán lehet hogy le lehet jötni a "buta" termosztátot, és a 8-9 rövidzár helyére meg az "okosat".
De ha megtaláltad a leírását, akkor linkeld már be, mert én sokat kerestem, azután feladtam (van más dolgom is).
Azt a véleményt osztom, hogy nem a termosztátot kellene kicserélni, mert a "csili-vili" sem fog jobban teljesíteni.
Keresési találatok alapján német kukaszökevény maga a kazán is. Nem is tudom hogy került ide.
(#) uniman válasza Gafly hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
Azért írtam én is, hogy "lehet ez áll benne"...csak tipp, hogy olyan. Leírások csak közösek vannak féltucatnyi hasonló modellszámú kazán termékcsaládról...
De lehet még annál is bonyolultabb, mert ez tudhat együttműködni egy külső melegvíztárolóval is... (a 7-8-9 kapcsokra annak hőkorlátozóit kell bekötni. Ha az nincs, akkor van az átkötés.)
Majd a gazdája megmutatja/ lefotózza a kaposcléce(ke)t...
Meg aztán én sem vagyok "szakember"...
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2022
(#) adapter válasza uniman hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
(Csak hogy kontextusba lehessen helyezni: Ez egy idős embernél van, én magam alig ismerem, apósom munkatársa volt, és mióta apósom kórházba került pár éve ő segít dolgokban kertet ás, fákat metszeget, kerítést fest ilyesmiket, cserébe mindössze pár jó beszélgetésért.
Ezért gondolta apósom hátha meg tudnánk oldani amolyan pro bono. (ha lehet akkor természetesen). A wifis mellett nem kardoskodik, (nem kardinális) valaki csak említette neki "hogyazmennyiredejóómegmárnemisdrága".)

A szabályzóról magam csak valami borzasztó labanc nyelvű agyonmásolt pdf-t találtam, és ami a fő: nem lehetek biztos benne, hogy a talált dokumentum mennyire illeszkedik a valósághoz.
Ez indukálta kérdésfelvetésem...
Mindazonáltal, 1-2-4 bekötést is csak egy darab színes fecniről olvasta ami kiesett a kazán külső burkolatának megmozdításakor.
Hogy képeket küldene-e, azt még nem tudom...
Sajnos pontosan nem tudom definiálni a hibás működést, próbálom felidézni, valami ilyesmit hallottam: .." hol bekepcsol, hol meg ki, függetlenül a beállított hőmérséklettől. néha semmikor nem kapcsol be." Állítólag valaki már javította, vagy két éve akkor valami olyasmit mondott (az a valaki) talán valameddig jó lesz még....
Ennyit sikerült megtudni két telefon meg egy SMS után. (Egyszer sem beszéltem személyesen az öreggel....)
Végül: Gafly-val ellentétben én tényleg nem értek hozzá csak ha mondjuk tényleg három vezetéket kell bekötni (úgy látom már nem ilyen egyszerű) azt mondjuk még kinézem magamból, hogy képes vagyok bekötni, persze azt is belátom ha nem így lesz ebben az esetben, de az is egy tisztességes válasz lenne: Ez meghaladja a tudásom, kerítsünk (vagy várjunk inkább 2-3 hetet a szakira) mást...
(#) Gafly válasza adapter hozzászólására (») Okt 18, 2022 / 1
 
Sajnos én sem értek hozzá, bárki is mást állít rólam.
De így mostmár világosabb a dolog.
Ha tényleg segíteni akarsz, akkor alkalomadtán nézd meg személyesen. Bizonyos kor felett a termosztát is furcsa viselkedéseket mutathat (mármint nem úgy működik, ahogyan képzeljük hogy kellene).
Szerintem ne vetessenek meg az öreggel wifis okos termosztátot!
(#) VIM válasza adapter hozzászólására (») Okt 18, 2022 / 1
 
Szia! Ez a termosztát nem szokott elromlani mint ahogy a többi hasonló német technika sem, főleg ezek a régebbi kiadások. Az lehet a probléma, hogy az öreg úr nem emlékszik, hogy a megírt program hogyan kapcsolgatott ill. az éjszakai vagy a nappali megy folyamatosan ha oda van kapcsolva a kapcsolója. Szerintem ki kell venni a programból (ne az óra szimbólumon legyen a bal felső program választó) és meg kell Neki mondani, hogy válassza a napocskát és a hozzá tartozó poti értéket ha nappal van, ha pedig éjszakára le szeretné csökkenteni a hőmérsékletet akkor kapcsolja a holdacskára és a potijához tartozó értéket fogja tartani ameddig nem kapcsol napocskát. Az Ő korában már nem szabad bonyolult dolgokat kezelni de ez a termosztát csak így lesz komfortos a számára. Ha mást nem is de egy papírra írt rövid használati javaslat a kezelésről biztosan nagy segítség lesz a számára.
(#) adapter válasza Gafly hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
VIM-nek is:
Most Dunántúlra kell mennem, talán csütörtökön estefelé már arra tudok menni....
(#) proli007 válasza adapter hozzászólására (») Okt 18, 2022 /
 
Nyugi! A közhiedelemmel ellentétben ott is élnek emberek..
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2022
(#) adapter válasza proli007 hozzászólására (») Okt 19, 2022 /
 
Tudom, hozzájuk megyek! (Nem mindegyikhez...)
(#) fumirossi hozzászólása Okt 25, 2022 /
 
Sziasztok!

Egy régi házban szeretném lecserélni a - 6000 évesnél egy nappal sem idősebb - régi MMG (talán 5013?) szoba termosztátot egy Tado V3+ termosztátra. Mellékelek egy képet biztos, ami biztos. A másik képen látható, hogyan van jelenleg bekötve.
Fázisceruza alapján azt látom, hogy
1 = 0 (N)
2 = vezérelt
3 = fázis
Jól látom?
A Tado használatijának idevágó részét is mellékelem.
Akkor így kéne az újba kötnöm (MMG » Tado)?
1 » P1
2 » NO
3 » COM

Vagy tök vakon vagyok?
(#) Inhouse válasza fumirossi hozzászólására (») Okt 25, 2022 /
 
Igen, így jó a két pont, amit zárni kell.
De legyen a P1 akármi is...inkább ne köss oda nullát.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2022
(#) fumirossi válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 25, 2022 /
 
Köszönöm, hogy megnézted.
A P1 egyébként “Parking”. A használaton kívüli vezetékeket lehet oda kötni, hogy ne kelljen szigetelőszalagozni, vagy ilyesmi. A P1-P3 három darab nagy büdös semmi.
(#) fumirossi hozzászólása Okt 25, 2022 / 1
 
Na, ez az én szegénységi bizonyítványom. A termosztát appja mutatja, hogyan kell felszerelni, de nem értettem. Hogy miért, azt ne kérdezze senki, mert nekem ciki.
De most, hogy összenéztem az általam leírtakkal, tökéletesen ugyanazt mondja. Bocsánat, ha raboltam vele az idődet…
(#) Inhouse válasza fumirossi hozzászólására (») Okt 26, 2022 / 1
 
Ne hülyéskedj, nincs miért bocsánatot kérned.
A megerősítés mindig jó, főleg egy amúgy idegen területen. Még nem láttam sok ilyen készüléket, ahol lett volna parkolópályás bekötési pont, de néha nagyon jól jönne.
Arra vigyázz, hogy a régi termosztátból következtetve ott 230V van kapcsolva, áramtalaníts előtte!
(#) küzmös Gergely hozzászólása Okt 30, 2022 /
 
Sziasztok! Eljött lassan a fűtésszezon ideje, ÉTI 25 azt hiszem ez a jószág megnevezése. Idén észrevettem egy hibát, 2db gázszerelő is futkosott már rajta köröket. Tehát bekapcsolom a termosztátot, és a visszajelző glimm lámpa félfénnyel pislákol (emlékeim szerint ez elég láthatóan világított, s nem így). Működési zavar is van. Ha feltekerem a hőmérsékletet indítja a gázkazánt, ami bő egy percig megy is, utána lekapcsol, s úgy marad (kazánon nem világít a zöld bigyula se). Azt mondták hogy termosztát hiba lesz, és vagy vezetékelési hiba (zárlat). Az egyik gázszerelő hozott egy új "comfort" digitális termosztátot NO-COM bekötve, de kazán kapcsolása helyett a biztosítékot veri. Jött egy másik szerelő, aki állítja hogy ez az új termosztát ilyen régi 230V.-os kapcsolgatásra nem alkalmas, csak a régi fajta termosztát (ami volt) az lesz a nyerő. Én mondtam neki hogy itt a termosztát egy mágnesszelepet kapcsolgat, gravitációs megoldással kering a víz, azaz NINCS keringetőszivattyú, nem azt kapcsolgatja. Mondjuk tény hogy így is a kazán elektronikája a 230V.-os hálózatban van. Az állítását fenntartotta, hogy akkor sem, a másik szerelő által beszerzett új termosztáttal ez a rendszer nem lesz kompatibilis, azért vágja le a biztosítékot, mert alkalmatlan a feladatra, nézzünk hozzá egy a régihez egyező termosztátot.. Kérdésemre hogy mi lelhette a régit egy álltó helyében, azt válaszolta hogy Murphy törvényei szerint a 25 éves elektronikai dolgok bármikor elromolhatnak, talán "elillant a gáz a bimetálnál", a félig halvány visszajelző lámpára nem tudott mit mondani, csak annyit hogy a glimm lámpa idővel halványodik, (de talán nem egy álltó helyében, mikor az előző fűtésszezonban még pirosan fénylett. ) Mi lehet a probléma, s lenne-e valakinél elfekvőben egy ilyen termosztát, vagy annak használható, működőképes elektronikája?
(#) proli007 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 30, 2022 / 2
 
Hello! Nem ismerem ezt a Comfort termosztátot, de ha az szerepel rajta, hogy NO-COM az egy független záróérintkezőre utal. Vagy is ha leverte a biztit, akkor nem jól volt bekötve.
A kazánban valóban 230V-os a gázszelep, tehát azt kell kapcsolni. De a termosztáthoz három vezeték van kivezetve. Fázis-Nulla-Szelep. A termosztátnak a Fázis-Szelep pontokat kell összezárni. Ha a Fázis-nullát zárod rövidre, akkor zárlat lesz és a kazán nem is megy.
A nulla szerepe eltérő a régi és új termosztátoknál. A réginél alapvetően a termosztát hiszterézisének csökkentése miatt van. Vagy is mikor bekapcsolja a kazánt, egyben bekapcsol egy ellenállást is, ami fűteni kezd és ettől a membrán azt hiszi, hogy melegebb van és előbb kikapcsol.
Az új készülékeknél a termosztát megtáplálása a feladat. Ilyenkor a Fázist az L potra kell kötni, a Nullát pedig az N pontra. A Gázszelep megy az NO pontra, és egy átkötő vezeték kell az L-COM pontok közé.
Ha a termosztát elemes, akkor a Nulla vezetőre nincs szükség, a Fázis-Gázszelep vezetéket kell a COM-NO pontra kötni és kész vagy.
A tényleges Fázis és Nulla pontok természetesen felcserélődhetnek, ha a kazán villásdugóval csatlakozik, mert ugye az megfordítható. De a működésen ez mit sem változtat.

Mivel nálad nincs utókeringtetés és a kazánfelé csak egy vezetéket látok, erős a gyanúm, hogy a termosztát a teles kazán 230V feszültségét kapcsolja és nem az eredetileg szánt kazán belső bekötése van használatban. Igy tulajdonképpen a termosztát kapja meg a villanyt és az kapcsolja a kazán konnektorát. De a helyzet ekkor is ugyan az, csak a termosztát felől a nulla is be van kötve a kazán konnektorába.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2022
(#) VIM válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 30, 2022 / 1
 
Szia! Nem a kazántermosztátnak van ilyen jellegű hibája?
(#) Gafly válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 30, 2022 / 2
 
Ehhez a termosztáthoz három vezeték szokott menni, nulla, fázis és kapcsolt szál.
Ha az új okos termosztátban ha ezt a három szálat rákötik a C (közös), NO (alaphelyezetben nyitott) és NC (alaphelyzetben zárt) kontaktusra, akkor biztosra vehető a zárlat. De ha csak két vezetéket közöttek be, és azt pont a fázis és a nulla közé, akkor is.
Maga ez a féle MMG AM termosztát ma is kapható, de akár ingyen is utánad vágják, mert mindenki ész nélkül cseréli le wifi/rádiós okos termosztátra, azt hiszik attól melegebb lesz majd.
A benne lévő glim öregedése során hajlamos furán világítani, ki lehet cserélni ha zavar.
Ha egy perc után az őrláng is kialszik, akkor nem szegény termosztát a hibás.
Emlékeim szerint ebben a kazánban olyan, hogy "elektronika" nincsen...
(#) küzmös Gergely válasza Gafly hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Itt eleve csak két vezeték van, gondolom az 1-2 (NO-COM), szerintem kb mindegy is hogy melyik a fázis, melyik a föld a kettő közül, de nem kizárt hogy rosszul gondolom. A linkelt termosztátnak ma van a kifutási dátuma, azt írja nem kapható. A comfort termosztátnál is ez a bekötés. Szerintem a minél pontosabb, és stabilizálhatóbb hőfokállítás miatt cserélgetik, állítólag sokkal stabilabban szabályoz.. állítólag. A glimm lámpa.. hát nem tudom, csak annyit tudok hogy a tavaszi lekapcsolásnál még hibátlanul működött, és szép pirosan világított, most meg nem működik, és csak dereng
(#) küzmös Gergely válasza VIM hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Szia! Elvileg nem, most csak úgy be van dugva a kazán a "röfibe", 50C-ra van állítva (vízhőfokot), és ezt figyelve, (igen gazdaságtalan) módon üzemel, azaz nem fázunk. Kapcsolgat rendesen, és bőven.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2022
(#) küzmös Gergely válasza proli007 hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Van egy harmadik (NC) 250V AC bemenet is. S valóban 2db 1,5V.-os elemmel táplált.
(#) uniman válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 30, 2022 / 1
 
"Rosszul" ...mert itt csak egy fázis jön az egyik dróton, amit vissza kell küldeni a gázszelepre, hogy bekapcsoljon a kazán. Ha régi termosztáthoz nem 3 eres vezeték volt bekötve...akkor a glimm sem világíthatott.
A "föld" meg felejtős, mert a nulla vezetéknek nem az a megnevezése !
Ha mégis 3 szál volt a réginél és a nullát összekötöttétek a fázissal, akkor naná , hogy repült a biztosíték...
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2022
(#) küzmös Gergely válasza uniman hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Én nem voltam itthon az eredeti termosztát leszerelésénél, most kérdeztem meg, illetve néztem meg, mivel az se tudta aki itt volt, hogy valóban mi van alatta.. s ott van, bakker, a harmadik szálat leszigetelte, és alátűrte a szerelő. Igazad van, 3 szál volt eredetileg rákötve. S most, akkor ennek tudatában olvasom át újfent az egészet amit itt leírtatok nekem...

P1170094.JPG
    
(#) uniman válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Valószínűleg a barna a fázis és ezt kell összekaspcsolni a zöld-sárgával...a magyar "népi" szokások szerint, mivel...
Ha a barna lett összekötve a kékkel, repült a bizti...
(#) küzmös Gergely válasza uniman hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Most már nagyon érdekel, így lekaptam a konnektor házat ott ahol a kazán eredetileg be volt dugva. Ez egy "kókány BT." által elkészített valami, a képek tanúsága szerint, ami kap egy 230V.-ot (kép alja felől), és a továbbiakban van egy elsőre átláthatatlan mókolás, (amivel 27 évig, azaz ez év tavaszáig működött is a rendszer) Kötve hiszem, hogy a 2 méter vezetékelésben volna a baj. Én nem mondom hogy az eredeti termosztát hibátlan, és azt sem hogy az új használhatatlan, de ezek tudatában gyanús hogy a bekötése nem volt jó az újnak. Egy biztosnak látszik, hogy a sárga zöldnek van valami szerepe.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2022

P1170096.JPG
    
(#) küzmös Gergely válasza uniman hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Ez pedig valahogy úgy lesz ahogy írod..
Idézet:
„A "föld" meg felejtős, mert a nulla vezetéknek nem az a megnevezése ! Ha mégis 3 szál volt a réginél és a nullát összekötöttétek a fázissal, akkor naná , hogy repült a biztosíték...”
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2022
(#) Gafly válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Nincsen itten semmi furmány,
alul:
- fekete -> fázis
- zöld/sárga -> védővezető
- kék -> nulla
felül:
- kék -> fázis
- zöld/sárga -> kapcsolt fázis a termosztátból
- barna -> nulla
Ami az alsó részt illeti, legkevésbé sem így szoktam kiosztani a színeket, bár gyakori megoldás ezt a három színt használni termosztáthoz is.
Kazános meg így járt, hogy hitt a színeknek.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2022
(#) Hutty válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 30, 2022 / 1
 
A termosztátod hőtárolós kályhához volt eredetileg kitalálva, igényli a fázist és a nullát is. Ez az első zavaró.
A zöldsárga a termosztátnál a kapcsolt nulla lenne. Második zavar.
Ez nem kókány, hanem kötésdoboz spórolás...
A móricka rajzon próbáltam megrajzolni...

1234.jpg
    
(#) Hutty válasza Hutty hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
És a harmadik zavar, hogy a kék-barna ereket felcserélték...
Következő: »»   114 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem