Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1367 / 1384
(#) Suba53 hozzászólása Nov 24, 2022 /
 
(#) Gafly válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
Idézet:
„Köszi, igen ez lenne az”

Fura izlésed van, de saját döntés.
(#) Suba53 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 24, 2022 / 1
 
Persze, mert elfelejtették olajozni a fordítógépet.
(#) erik001 hozzászólása Dec 10, 2022 /
 
Sziasztok
Lézeres nyomtatót akarok venni nyáklap készítéshez.
Kinéztem pár nyomtatót szerintetek erre célra melyik felelne meg volt hogy nyomtattam másnál és a fekete rész át tetsző volt mintha kevés toner por lett volna rajta, de volt ahol fénymásoltattam nyomdába ott meg tökéletes erős vastag fekete volt maratás után is szép volt a panel,itthon is jót szeretnék csinálni ,kinéztem pár nyomtató típust segiteni kéne kiválasztani melyik lehet jó hozzá:
Hewlett Packard LaserJet 3005, 1010, 1012, 1015, 1018, 1020, 1022, 1200, 2100T, P2014,
Mit kell nézni rajta hogy jó minőségbe lehessen vele nyomtatni?
Milyen mű nyomó papirt ajánlotok?
(#) Elektro.on válasza erik001 hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Én régebben HP6P vel nyomtattam PNP transzfer fóliara. Gyönyörű paneleket tudtam csinalni. De 22 evesen kidobtam mert már 30 nyomtatasbol 1 sikerült. Mindene elöregedett.
Ezert vettem nemrég HP Laserjet M209D nyomtatót.
Papiron szuper, akár mobilról is nyomtathatok.
Sajnos a tonere nem tapad rendesen a rézhez, pedig nem takarékos módban nyomtatok. Sajnos szerintem a mai nyomtatók mind spórolós nyimtatásraa vannak beállítva ami papirra nyomtatasnál jó is. Próbálj olyat keresni aminek a beállításaiban részletesebben állítható a por adagolása.
(#) Lamprologus válasza erik001 hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Papírnak csakis kínai sárga transfer papír!

Nyomtató nálam Samsung ML2020 (bár nem tudom kapható-e még)... Utángyártott tonerrel is használható a kínai papírral.
(#) erik001 válasza Lamprologus hozzászólására (») Dec 11, 2022 /
 
Most rendeltem meg Xerox Phaser 3020V_BI Nyomtatót bízok benne hogy jó lesz, kínai sárga transfer papírt tudsz linkelni ?
(#) Lamprologus válasza erik001 hozzászólására (») Dec 12, 2022 /
 
(#) KBal76 hozzászólása Dec 18, 2022 /
 
Van hogy a sokaknál bevált vasalós, vagy acetonos toner-transzferes megoldás valakinél agyonpucolt nyáklapra, tizedik alkalommal sem akar átmenni. Jönnek a tanácsok a zsírtalanításra, súrolasra, de hiába. Most én is így jártam, de meg lett a megoldás! Az okokra csak tippem van.
Szóval, a kinyomtatott mintát le kell mosni alkohollal: nyakonönteni és tiszta törlőkendővel vagy textillel áttörölni. Ez nem bántja a nyomatot. Egyből áttapadt a rézre.
Gyanúm hogy a papírról, vagy az előző papírról a görgők átvisznek zsírt a nyomatra is.
(#) Ge Lee válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 18, 2022 /
 
Hogy kerülhet oda zsír? El nem tudom képzelni. Mondjuk nálam alap, hogy sosem taperolom kézzel a papírt, csak az élét fogom meg és úgy teszem a nyomtatóba.
A réz tisztításánál sokan követnek el olyan hibákat, hogy csiszolják ami érdessé teszi a felületet és azért nem tapad, vagy vizezik és a vízből különféle anyagok maradnak vissza száradás után, vagy nem jó a zsírtalanító szer és az hagy maga után valamit.
Ami nekem bevált. Egy darab wc papírt finoman átitatok sósavval, ezzel alaposan áttörlöm a nyákot, ez leszedi róla nem csak a koszt de az oxidréteget is, majd egy másik papírt átitatok izopropil alkohollal és azzal többször áttörlöm, ügyelve arra hogy ne maradjon szösz a felületen és lehet vasalni.
(#) KBal76 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 18, 2022 /
 
Nem ma kezdtem az s.k. nyáklap készítést. Ha a réz tisztítása bevált volna, nem írtam volna. Nyilván nem taperolja a többség a rezet vagy papírt se össze, és minden már sokszorosan bevált pucolási módszert kipróbáltam . Ezert írtam hogy mi a "gyanúm", mert bizonyíték, biztos válasz nincs. Nem szokott gond lenni, de kivételek mindig lehetnek, itt olvasva is ez jön le, ezert írnak sokan.
(#) pont válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 18, 2022 /
 
Ártani biztos nem árt, és egy hiba lehetőség kizárva, tetszik.
(#) Remci válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 18, 2022 /
 
Én is így csinálom. Mindig jól sikerül. Kínai sárga papírt használok, 6-7-szer engedem át a laminálón.
(#) Abrakadabra hozzászólása Dec 21, 2022 /
 
Kb. 15 év szünet után, megint hobbi szinten NYÁK-ot szeretnék gyártani.
Beszerezhető manapság valamilyen Windows alatt futó NYÁK tervező program leírással együtt
(pl. Eagle ) régebbi verziója jogtisztán ?
Nem akarok egyelőre PIC-el, SMD-vel, stb. foglalkozni, hanem csak hagyományos tokozású alkatrészekkel tervezni, építeni.
Előre is köszönöm, ha valakinek lesz hozzászólása.
(#) niedziela válasza Abrakadabra hozzászólására (») Dec 21, 2022 /
 
Vedd meg a Sprint Layout-ot, egyszerű, fapados, olcsó.
Vagy van pár ingyenes is, de az olyan amilyen, nincs fejlesztői támogatás.
(#) NickE válasza Abrakadabra hozzászólására (») Dec 21, 2022 /
 
Nagyon sokáig használtam én is az Eagle-t. Ha jól tudom, még mindig ingyenes 80x100mm méretig.

Utóbbi időben az EasyEDA-t és KiCad-et használom.

EasyEDA szerintem az egyik legkönnyebben használható nyáktervező. A legjobb benne az, hogy tényleg nagyon ritkán kell alkatrészt tervezni, mert elképesztően sok alkatrész van benne.

A másik a KiCad. Ez teljesen ingyenes nyílt forrású. Nagyon jó szoftver, szerintem nehezebb a használata, mint az Eagle vagy az EasyEDA, de nem kell tőle félni.
(#) Abrakadabra hozzászólása Dec 21, 2022 /
 
Megnéztem a linket, köszönöm. A mostani verziójuk Windows 10-hez van, nekem meg még Windows7 van a laptopomon, majd egyezkedek velük...
(#) Pethical válasza Abrakadabra hozzászólására (») Dec 21, 2022 /
 
Szia!

Az Eagle korábbi verziói, ha jól tudom már nem vásárolhatók meg, az ingyenes korlátozott verziók továbbra is használhatók, de az korlátozott. Az új verziók azért rosszak, mert előfizetős, nem egyszer fizetsz érte. Cserébe teljes, van kapcsolási rajz szerkesztő, nyákszerkesztő, jó sok alkatrész, felhőből telepíthető alkatrészek, 3d megjelenítő, CAD-al való összekötés, felhőtárhely. Van hozzá támogatás, szóval valamit kap is az ember a pénzéért.

Ahogy említették ott a Sprint Layout, az egyszerű, de fizetős. Csak rajzolni kell (és lehet) benne, kb. bármit és bárhogy. Előnye, hogy csak egyszer kell megvenni és otthoni nyákgyártáshoz könnyű vele nyomtatni bármit bárhogy. Sokan használják, de nem sok kérdés merülhet fel vele kapcsolatban.

Ha ingyenesben gondolkozunk, akkor ott a KiCAD. Ez elég könnyen használható, és elég nagy közösség használja, minden kérdésre találni választ neten és elég teljes (én őt használom), nem csak nyák, de kapcsolási rajz szerkesztő, 3d megjelenítő is van hozzá, kb. mindent meg lehet benne csinálni, cserébe nem ad akkora szabadságot (vagy csak nehezebben), mint a sprint layout és mondjuk, ha szeretnék fóliát nyomtatni több példányban, az sem a legegyszerűbb vele, a Sprintben meg 2 kattintás.

Webes platformon teljesen ingyenes az EasyEDA. Ezt is használják jópáran, akkor tud a legjobb lenni, ha Kínából (jlcpcb) rendelsz nyákot, mert hozzájuk van kötve. Ő is elég okos, kapcsolási rajz, nyák, előnézet és közvetlen rendelés. Rengeteg alkatrészt ismer ő is, mindent meg lehet vele is csinálni.

Ott van még az Altium Circuitmaker, amit én annyira nem ismerek, de sokan dícsérik. Ez is teljesen ingyenes.

Ha hobbira kell, akkor én az ingyenesek felé mennék, ha mindenképp kell a nagy szabadság és nem gond, hogy fizetős, akkor Sprint Layout, ha kellhet, vagy nem gond, hogy van kapcsolási rajz és nem gond a kicsit több "betanulási idő", akkor KiCAD. Ha kell, vagy megéri a fizetős, akkor az Eagle persze elég jó minőség, nem hiszem, hogy verhető.

Olyanokra nem tértem ki, mint az Altium Designer, amit aranyárban mérnek és szerintem túllőnek a célon.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2022
(#) wizes hozzászólása Jan 2, 2023 /
 
Régen - 25-30 éve,- többféle tervező rendszerrel dolgoztam nyákokat tervezve volt amit szerettem: Racal-Redac ennek aztán Cadstar lett a neve, ahogy látom van egy lebutított ingyenes változata:
https://www.ecadstar.com/en/resource/free-pcb-design-software-cadst...press/
(#) firstman hozzászólása Jan 4, 2023 /
 
Üdv! Én rontok el valamit, vagy a Sprint-Layoutból kimentett gerber és a JLCPCB nem kompatibilisek? A Sprintben a photoview alapján tökéletes a rétegrend, az oldalon pedig összekavarodik és hiányos. Sima, egy oldalas nyákról van szó.
(#) firstman válasza pipi hozzászólására (») Jan 4, 2023 /
 
Reménykedtem, de valamiért az oldal viewere közel sem azt a képet adja vissza, mint a sprint. A programba visszaimportálált gerber nem okoz ilyen problémát, tehát nem ott van a probléma.
(#) niedziela válasza firstman hozzászólására (») Jan 4, 2023 /
 
Ne foglalkozz az online nézegetővel, az nem mindig jó.
Add le a megrendelést, ha valami nem jó szólnak gyártás előtt.
(#) dolargaan válasza niedziela hozzászólására (») Jan 4, 2023 /
 
Pontosan. Az csak mutat valamit, hogy a panel felismerhető legyen.
(#) firstman válasza dolargaan hozzászólására (») Jan 9, 2023 /
 
Nos, végül sikerült megoldanom a problémát. A sprint ugyebár minden layernek .gbr kiterjesztést adott. Az átnevezés megoldotta a kompatibilitással kapcsolatos gondokat.
(#) XND hozzászólása Jan 10, 2023 /
 
Sziasztok.
Régóta küszködök a nyomtatóval,( kettő is OKI 430,és 401) jól működik mindkettő,de nyák-hoz nem jó. Már kapott új
tonert,majd dobegységet, a beállításoknál a maximális festék,semmi spórolás,de a nyomat világos,szürke,és vékony.
Már annyi bosszúságot okozott,hogy meg fogok szabadúlni tóle.Egy Xerox 3020-ra gondoltam.Kérésem- szeretném ha ajánlanátok egy olyan tipust ami nektek bevált,és jól használható vasaláshoz. Köszönöm.
(#) madzagos válasza XND hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Brother legolcsóbb fekete fehér lézernyomtatóm van tökéletes. Annyi hogy az a toner amit adtak hozzá az kifogyott és vettem hozzá "EREDETI" GYÁRI TONERT azóta gond nélkül használom.
(#) morgo válasza XND hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Én is Xerox 3020-at használok. A gyári toner hibátlan nyomatot ad. Utángyártott toner is használható, de egy keveset javítgatni kell laminálás után.
(#) Ge Lee válasza XND hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Mindig a legolcsóbbat vettem, először Samsung ML1610 volt, most ML2525 van, tökéletes. Viszont amennyire tudom, ezek csak a gyári tonerekkel jók, utángyártottal nem, illetve amikor már kifogyóban volt a régi vettem hozzá bele való port, megtöltöttem de úgysem lett jó, csak szöveget lehetett vele nyomtatni papírra.
(#) niedziela válasza XND hozzászólására (») Jan 11, 2023 / 1
 
Ha megfigyeled és hosszabban beleolvasol ebbe a témába, kiderül, hogy mindenkinek meg van a maga nyomtató tipusa ami a tutti. Ha ezeket összegyüjtöd, kiderül, hogy minden a kereskedelemben megtalálható nypmtató meg van emlitve legalább 5x. Igy megállapitható, hogy minden is meg nem is jó.
Szóval ez 99%-ban csak szerencse kérdése.
Következő: »»   1367 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem