Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1037 / 1116
(#) bbb válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 25, 2022 /
 
Egyáltalán az alaplapod infra portjához van illesztőprogram, ami működik is? Utoljára ilyesmivel tizenéve foglalkoztam, mikor win7 alá hergeltem be az asus digital home funkcióját, de annak az infrája például csak a saját dolgait szerette.
(#) proba válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 25, 2022 /
 
régen mintha egy girder nevezetű program lett volna, ami soros porton tudott rögzíteni, infra távirányító jelet. Az alaplapi infra szerintem a régi infrás mobilokkal kommunikált.
Itt egy frissebb projekt...
Mondjuk az a program annak idején csak a soros port egyik lábát használta, máre nem tudom melyiket. Ami biztos, a távirányító jeleit tudta rögzíteni.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2022
(#) Régi motoros válasza bbb hozzászólására (») Nov 25, 2022 /
 
Ezt még ki kell deríteni, gondolom be is kellene kapcsolni a biosban, mert eszközkezelőben amúgy semmi nincs. Az igaz, hogy megszámlálhatatlan géppel foglalkoztam már én is, de nem nagyon emlékszem rá, hogy egyiknek is lett volna IR az eszközkezelőben.
Talán csak némelyik laptopnál rémlik, de lehet azt is meg tudnám számlálni fél kezemen.
(#) Régi motoros válasza bbb hozzászólására (») Nov 25, 2022 /
 
Nos a helyzet az, hogy nem hogy illesztőprogram, de még csatlakozó sincs az új lapomon néztem.
Még a régi lap volt a fejemben, azon tudom hogy van, szóval besült a mutatvány.

Viszont COM1 az mondjuk van alaplapi, akkor az is jó lehet...
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2022
(#) Georgee hozzászólása Nov 28, 2022 /
 
Sziasztok!

Mitől lehet az hogy Gigabyte Ga-h61m-s2pv lapnál UEFI frissítés után egy héttel visszaíródik a régi UEFI? Dual UEFI-s a gép, de elvileg ha működik a frissítés, akkor beleírja a második chipbe is. Nekem a másodikba nem történik felűlírás. Az UEFI a hivatalos oldalról lett letöltve és gond nélkül működik. Kell valamit tennem, hogy a második chip is megkapja a frissítést, vagy ez automatikusan végbemenő folyamat? Videókártya miatt kellett frissítenem. De ma indításkor a régi UFEI várt lefagvya.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2022
(#) Dióda válasza Georgee hozzászólására (») Nov 28, 2022 /
 
Gondolom a bios-ra gondolsz mert uefi-t nemnagyon lehet csak úgy mókolni.
Olyant meg még nem láttam hogy visszaírja a régi biost hacsaknem gond van a jelenlegi bios-al.
Van hozzá egy beta bios amivel valószínű hogy prüszköl de a stable normálissal nem szabadna.
Esetleg még az elemet érdemes lehet ellenőrizni kitudja.
(#) antiktelefon válasza Georgee hozzászólására (») Nov 28, 2022 /
 
Nem ismerem a konkrét lapot, de sokszor van opció rá, ha ugyanazt a biosképet akarod újraírni felajánlja hogy a másik biost is felülírja. Vagy fogsz egy spi programozót és kézzel megírod és nem szívsz vele
(#) Georgee válasza Dióda hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Valamiért az ragadt meg bennem hogy a grafikus felület, amiben az egeret is lehet használni az az UEFI, (javíts ha tévedek, nem szakmám az informatika). Az utolsó stabil verziót tettem fel a gigabyte oldala szerint. Ezért nem értem hogy bő egy hét használat után miért töltődött vissza a régi verzió. Külföldi oldalakat olvasgatva azt írják, hogy ha működik a frissítés, akkor a backup chip is megkapja az új veriót. Ezért nem értem miért állt vissza a régire.
(#) Georgee válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Itt nem ajánlotta fel. Kaptam egy "reflash succesfull, pc restart" üzenetet és indult is az új verzióval a gép.
(#) antiktelefon válasza Georgee hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Mondom miután megírtad, ha újra ugyanazt fel akarod írni. De baromi régi lap, lehet így nem megy,meg kell nézni. Kézzel ha behúzod a chip selectet a bioschipen még az segíthet és akkor biztosan arról indul és azt írod meg.
(#) Suba53 válasza Georgee hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
A dual BIOS-nak az a lényege, hogy mindig legyen egy olyan kályha, ami meleget ad.
A BIOS frissítéskor csak a másodlagos BIOS-ba íródik be, és elvileg azt használja a gép bootoláskor. Az elsődleges BIOS nem módosul, és ha a frissített BIOS rossz, vagy megsérül, akkor a stabil elsődlegesről mindig biztonsággal tud indulni a gép.
Ha mindkét BIOS felülíródna frissítéskor egy esetleg rossz, hibás kóddal, akkor elveszne ez a biztonság.
(#) pittti válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Azért ez nem egészen így van. Legalábbis Gigabyte lapoknál mindig az elsődleges (primary) bios chipbe íródik az új, majd az első indítás után (ha az rendben lezajlik) írja át a másodlagos (secondary) chipet is az új bios-al. Tahát a két bios chipnek minden esetben azonos a tartalma!
(#) Suba53 hozzászólása Nov 29, 2022 /
 
Sziasztok!
Nem hiba, de talán tudtok segíteni a dillemmában.
Nagyon régóta csak INTEL procikat használok, és az általam felügyelt gépekben is INTEL procik vannak döntő százalékban.
Jelenleg egy LGA1155-ös Core i5-3570 procit használok, szuper ASUS alaplappal, kifogástalanul megy, de már 10 éves a konfig.

Azóta számtalan jobbnál jobb proci látott napvilágot, az AMD a RYZEN sorozattal teljesen felzárkózott, sok esetben meg is előzte a nagy riválist.

Arra gondoltam, hogy én is váltanék egy korszerűbbre, bújom a kínálatot, de a bőség zavara bizonytalanná tett.
Van konkrét összehasonlítási tapasztalatotok mondjuk egy új generációs i5, és egy hasonló kategóriájú RYZEN procival kapcsolatban?
(#) Georgee válasza pittti hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Én is így olvastam a gigabyte oldalán. Csak azt nem értem miért nem került a második chipre is a frissített verzió, ha működik. Vagy épp miért került vissza a régi, ha közben egy hét alatt aktívan volt nyaggatva a gép. Illetve többször is ki volt kapcsolva.Van egy magyar oldal is, ami körüljárja a témát, hogy mi a helyzet akkor, ha hibás a bios verzió és bekerül a main chipbe majd a backupba is. Valahol említi is, hogy a helyes verzió esetében is ez az eljárás. Ha sikeres és működik mehet a backupba is.Gigabyte dual bios
(#) Suba53 válasza pittti hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
A hivatalos leírás nem ezt mondja.
Idézet:
„How does GIGABYTE DualBIOS™ Work?
GIGABYTE DualBIOS™ feature two physical BIOS ROMS mounted onto the motherboard. One chip acts as your "Main" BIOS, or the BIOS your system primarily uses during boot up. The second chip acts as a "Backup" BIOS and has the factory default BIOS version on it. If your "Main" BIOS happens to fail or stops functioning, the "Backup" will automatically take over on your next system boot with little or no down time.

Magyarul:
Idézet:
„Hogyan működik a GIGABYTE DualBIOS™?
A GIGABYTE DualBIOS™ két fizikai BIOS ROM-ot tartalmaz az alaplapra szerelve. Az egyik chip a "fő" BIOS-ként működik, vagy az a BIOS, amelyet a rendszer elsősorban a rendszerindítás során használ. A második chip "Backup" BIOS-ként működik, és a gyári alapértelmezett BIOS-verziót tartalmazza. Ha a "Fő" BIOS meghibásodik vagy leáll, a "Backup" automatikusan átveszi a következő rendszerindítást, kis állásidővel vagy anélkül.”

És itt szó sincs arról, hogy mind a két biost írkálná.
De tulajdonképpen csak így van értelme. Ha mindkét bios írható lenne, akkor véglegesen működés képtelenné lehetne tenni az alaplapot.

Eredeti Gigabyte leírás.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2022
(#) bbb válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Proci összehasonlítgatáshoz a cpuboss oldal nem túl rossz, van pár szempont, amit ott láthatsz.

Szerk.: már máshogy hívják... Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2022
(#) Ge Lee válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Erre azért nem lehet egyértelmű választ adni, mert mindig az fog nyerni a versenyben amelyikre az adott szoftvert éppen optimalizálták. Ugyanez igaz a 8/16 szálas dologra, hiába van a 16 szál ha az alkalmazások zöme nem tudja kihasználni, olyan mintha nem is lenne. Általánosságban szerintem nyers erőben az Intel jobb, alkalmazásokban meg úgy fej fej mellett vannak.
Én fordítva vagyok, nekem örök életben AMD-m volt most meg 9. gen. Intelem van, jó jó, de a nagyobbiknál (i7 9700) mintha kisördögöt is kaptam volna a procival, szó szerint. Semmit nem csinálok a géppel, meg van nyitva mondjuk 3 ablak a böngészőben, és fullon pörög a hűtő majd szét esik. Megnyitom a feladatkezelőt hogy vajon mi hajtja a procit, 2 másodpercen belül lelassul a venti, erőforrás használat szinte nulla (észrevette hogy figyelem). Aztán ha újra csinálok valamit ugyanez, amíg nem nyitom meg a feladatkezelőt hogy megnézzem vajon mi tekeri a procit, addig valami a háttérben űzi hajtja, ahogy megnyílik a feladatkezelő nullára esik az erőforrás igény. Két teljesen egyforma gépem van, csak a másikban i5 9600k van, az nem csinálja ezt.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2022
(#) Suba53 válasza bbb hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Köszönöm, már napok óta böngészgetem ezeket az oldalakat, és rengeteg mindenféle összevetést láttam.
Inkább azt szerettem volna megérdeklődni, hogy ha valakinek van a közelében mindkét fajta új generációs proci, és mindkettővel napi szinten foglalkozik, számára milyen érzés fogalmazódott meg ezzel kapcsolatban.
Lehet hogy az a válasz, hogy mindkettő baromi jó, és egyéb szempontokat kell mérlegelni. Ge Lee például rámutatott egy lehetséges anomáliára.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2022
(#) bbb válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Itt a hivatalban szinte kizárólag intelt vesznek. Vannak nem jó szériái az tény. Hogy ez a brand gép miatt, vagy a proci a ludas, sose fogom kideríteni. Otthon főleg AMD van, nincs vele bajom - sőt!
Viszont amikor azt írják egy szoftverre, hogy ezzel, vagy azzal megy jól, akkor abban van valami, hiába van erősebb a másikból a gépedben, mégis lehetnek anomáliák.
Pl. valamelyik autós játék (nem emlékszem melyik volt, de talán needforspeed valamelyike) optimalizálva intelre, meg hozzá nvidia kártyára. Hiába volt jóval erősebb az AMD gépem, nvidia kártyával, mégis időnként megakadt a játék. Aztán jött egy patch és ez elmúlt.
De mondjuk ott a mortal kombat X, aminek az ajánlott gépigénynél szerepel mindkét gyártó, ott semmi gondot nem tapasztalok maximum grafikán se.
Némelyik szerkesztőprogramnál előfordult (remélem egyre kevésbé), hogy csak egy szálat kezelt, ezeknél az egy szálon erősebb procis gép jobban tud teljesíteni, hiába hívják már görögdinnyének a géped, annyi mag van benne
(#) antiktelefon válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Mindkettőt használom és mindkettőből sok van. Teljesen jó a Ryzen, egy használt 3600x vagy 3700x-et javasolnék, kb bármilyen ab350 vagy b450 lappal, olcsó és jó. RAM fontos, mindig 2 stick legyen, nem 1, nem 4 és minimum 3000MHz. Lap olcsóbb, RAM drágább picivel. Driveresen van olyan jó, mint az Intel.
Elenyésző a különbség, én Ryzent javasolnék, mert használtan olcsóbb, proci az gyártói garanciás és a ramok nagyrésze is.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2022
(#) KBal76 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Szerintem tegyél ki az asztalra valami figyelő widgetet, egyből látni fogod mi az ami zúgatja a procit.

rainmeter.gif
    
(#) pipi válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2022 / 2
 
Vannak folyamatok amik üresjárásban indulnak el/futnak, ezért nem látod, ha meg szeretnéd nézni
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2022

Névtelen.png
    
(#) Doky586 válasza Georgee hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Ha jól emléxem voltak (régebben) olyan alaplapok ahol a két bios chip közt mikrokapcsolóval/jumperrel kellett váltani. Ha nem hagytad jóvá pár újraindulásig akkor úgy tekintette hogy nem sikerült a flashelés...

Szerintem el kéne olvasnod a lapod user manualját (RTFM).
(#) img válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
"Semmit nem csinálok a géppel, meg van nyitva mondjuk 3 ablak a böngészőben, és fullon pörög a hűtő majd szét esik. Megnyitom a feladatkezelőt hogy vajon mi hajtja a procit, 2 másodpercen belül lelassul a venti, erőforrás használat szinte nulla (észrevette hogy figyelem). Aztán ha újra csinálok valamit ugyanez, amíg nem nyitom meg a feladatkezelőt hogy megnézzem vajon mi tekeri a procit, addig valami a háttérben űzi hajtja, ahogy megnyílik a feladatkezelő nullára esik az erőforrás igény."

Bányász trójai, vagy más kártevő.
(#) Ge Lee válasza img hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Szerintem ne nevettessük egymást...
(#) villanyipi válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Pedig ez bizony nagyon is megalapozható, egy hordozható vírus kergető lefuttatása lehet találna is valamit.
(#) Ge Lee válasza villanyipi hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Ennyire hülyének nézel?
(#) img válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Nem tudom, hogy milyen szinten foglalkozol a gépekkel, mert nem ismerjük egymást. És nem is írtad oda, hogy ezeken már túl vagy.
(#) Ge Lee válasza img hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
De most komolyan... Hol van ma már oprendszer fejlett tűzfal nélkül? Sehol. És nekem olyan is van, ami sokkal jobb a defendernél is. Naprakészen...
(#) img válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Nálam is Mikrotik van, de nem ez a jellemző mindenütt...
Következő: »»   1037 / 1116
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem