Fórum témák
» Több friss téma |
Azért tehetnél fel a két oldaláról "bunda nélkül" képet, meg hogy honnan és milyen néven rendelted...
Gyakorlatilag erről van szó:
https://jyetech.com/dso-138-oscilloscope-diy-kit/
Hát srácok, az az igazság, hogy kinullázni nem igen tudom a feszültség mérést.
Ami a típust illeti, minden videóban egy másik fajta Oszcilloszkóp szerepel. Úgy értem, hogy mindegyikben ugyanaz van, de nem olyan, ami nekem érkezett kínából. Ha a képeket megnézitek, akkor látszik, hogy az alap képernyő teljesen más. A hirdetésben olyan oszcilloszkóp van, aminek a kijelzőjén felül van egy vízszintes csúszka. Az én változatomon ilyen nincs. És a beállítható opciók, vagy módok ikonjainak elosztása is más. De pl. lefutó és felfutó trigger között sem tudok láthatóan váltani. Mint kiderült vált, de nem jelzi ki, hogy épp mire van állítva, csak tapasztalni tudom, hogy másképp mutatja a képet. Arra tippelek, hogy ezen a példányon egy másik Firmware lehet. Vagy újabb, vagy régebbi. De ezt megmondani nem tudom, mert nekem a kijelző másképp is indul. Ha áram alá teszem, akkor pici idő után azonnal az alapképernyőt mutatja. Nem mutatja előtte az elő képernyőt, a firmware számával. Lehet ezt valahogy frissíteni? Vagy hasonlót csinálni rajta? Lehet hogy valami gagyi firmware van rajta, aztán azért nem jó. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2022
Lehet frissíteni!
Lentebb írtam az "eredeti" gyártó lapját, ahol találsz firmware-t is. Csinálj mentést, mielőtt bármit is bele akarsz tölteni, márha nincs lezárva a mostani program a kiolvasás ellen... 1001 klónja, változata, tuningja van már ennek a szkópnak, nekem egy DSO Shell volt, nemrég adtam el. Idézet: „kinullázni nem igen tudom a feszültség mérést” Ez pedig hardver probléma lesz! Nehezen hinném, hogy elrontották volna a mérést programból... A proci a 10. lábán méri a jelet, itt fél tápfesznek, azaz 1,6 voltnak kellene lennie a kijelzett 0 értékhez
Köszönöm!
És ha nem 1,6Volt a 10-dik lábon, akkor van megoldás? A firmware mentés és frissítés nehéz? meg lehet oldani a mikro USB csatlakozóján keresztül?
Idézet: „És ha nem 1,6Volt a 10-dik lábon, akkor van megoldás?” Biztos lesz rá megoldás, majd akkor kitaláljuk mi hazudik! Nyomtasd ki a kapcsolási rajzot, ami az User Manual végén van, ott van az élesztéshez szükséges feszültségértékek feltüntetve! Idézet: „A firmware mentés és frissítés nehéz?meg lehet oldani a mikro USB csatlakozóján keresztül?” Elvileg le van írva ennek is a menete az oldalon! Lehet hogy tudja az USB-n keresztül, akkor aránylag egyszerű, ha nem akkor kell hozzá programozó eszköz is, és valamelyest bonyolultabb...
Rendben. Picit rákészülök és megpróbálom megcsinálni.
Látom, hogy nagyon sok feszültség érték fel van tüntetve. Meg ugye a kapcsolási rajz is itt van. Mondjuk én azzal sokra nem hiszem hogy megyek, de legalább van. Lehet hogy kell hozzá az a kis USB panelecske.
Játszál még pár napig a cuccal, mert minden ott van, csak nem veszed észre.
A felsö csuszka csak akkor jelenik meg, ha széthuzod az X tengelyt. A trigger az elsö képen felül jobbra van a nyillal a közepén, aminek az iránya mutatja, hogy felmenö vagy lemenö él triggerel. A másik képen ez a rajz alul jobbra van. Szoval nem kell ott keresni a hibát ahol nincs, hanem ki kell mindent tapasztalni, ha nincs idöd még a használati utasitást sem elolvasni. ( minden ott van).
Köszönöm a biztatást!
A csúszka akkor sem jelenik meg, ha úgy széthúzom a jelet, hogy csak egy része látszik! Nem azt írtam az előző hozzászólásomban, hogy nem találom a trigger jelet, hanem elmondtam, hogy az én változatomon felül van, nem úgy mint más készülékeken. Ezen kívül, az egy dolog hogy felül van, de hiába változtatom meg, "nem" változik az ikon. Tehát: Állítani lehet és tudom is, csak az ikon nem változik felfutóról lefutóra. A mért jelen látom, hogy változtattam, mert ellentétes lesz a jel. A használati utasítást elolvastam. Több videót megnéztem, magyart és más nyelvűt is. Használatit is töltöttünk le magyar nyelven. Valaki leírta mit hogy kell csinálni. Hadd mondjam el még egyszer: Ez az oszcilloszkóp nem pontosan úgy néz ki, mint amit a hirdetésben lefényképeztek. A menüje is másképp helyezhedik van elrendezve. Viszont ezeket nem azért írtam le, mert hibának tartom, hanem pusztán el szerettem volna mondani. A kép, amin a csúszka is van és alul van a trigger ikon, az van általában minden videóba és az aliexpresses hirdetésben is ez volt. Onnan mentettem ki. Amin nincs csúszka, az meg az én oszcilloszkópom. Hibának egyetlen egy dolgot tartok, amire pillanatnyilag nem sikerült megoldást találni. Bár, az ötlet még nem fogyott el. Ez pedig az, hogy pontatlanul írja ki a feszültséget. Konkrétan sokat ír ki. Alapból sem nullát. Ha összeértetem a plusz-mínuszt, akkor sem. Ha eltolom a nullát a kalibrálás üzemmódban, akkor sem.
Nézd meg a 2 képet. Probàld a te szkopodat is ugyanolyan állapotba hozni ( kapcsolok a bal oldalon), és rakd be a képet amit mutat.
Kérlek szépen, hogy nézd meg te is jobban! Én már próbálgtom ám ezt kb. egy hete. Nézd meg, hogy az enyémen az Auto kijelzés is fent van, a running helyett nekem lent van a RUN felirat. Ott lenne a felfutás-lefutás trigger ikon. És kinézetre is minden más egy kicsit. De megpróbálom ugyanazzal a beállítással és lefényképezem.
Láthatod, hogy ami "gyári képen szerepel, azon a készüléken a feszültség 0,5Volt. Az én készülékemen 500mA. A 0,2ms az enyéman 200us. A kapcsolók ugyanúgy állnak. De szerintem ez nem olyan gond. Lényeg, hogy nincs csúszka és másképp jelez ki mindent. Még a 8 sorban fent lévő adatokat is másképp írja. más a sorrend és most nézem, a gyári képen egy sorral többet is ír ki. Nem hiszem, hogy nem látszik.
A "gyári" fotón az újabb szoftververzió látható!
Ilyen volt a DSO Shell képe is! De annak a szofverje nem jó neked, mert más a hardver!! Menüből lehet méréshatárt is váltani, nem volt rajta ezer kapcsoló!
Értem, de ha bármalyik videót megnézem, ugyanez az alaplap és ugyanez a szoftver jön velem szembe. Annyi különbséget látok, hogy nincs ott a DSO138 embléma.
A hagyományos elektromágneses alapú porlasztó 60-80V körül kap a nyitáskor, a nyitvatartás már megy 12V ról is. Az újabb piezósok meg többszáz volton mennek.
E tiedében - bal oldal - szerintem kontaktushiba is van. Az X tengely széthuzoja X5-n van ( bal oldali also kapcsolo) a display meg nem látja (X1-t mutat).
Ez a szkop ( az eredeti is) elég érzékeny a kontatus hibákra meg a forrasztásokra. ( nejem is többször kellett a NYÁKot tisztitani stb. Innen már mást nem lehet mondani. A displayre nem jutnak el a kellö informaciok.
Jó a kontakt, mert az X1 nem azt mutatja, hogy a kapcsoló milyen állásban van. Ha a kapcsolót x5-ről x2-re, majd x1-re húzom, akkor az 500mV átváltozik 20mV-ra, majd 100mV-ra. Az X1 ilyenkor nem változik. Azt menüből lehet állítani. Van X1 állás és X10 állás. Ez szerintem arra való, hogy az X10-es szonda esetében is jól mutassa a mért adatot. Ne nekem kelljen felszorozni. Bár nem lenne nehéz.
Akkor a fene tudja mit is adtak el neked.
Srácok!
Van valakinek Ilyenje? Azt írja a DSO 138 kit-nél, hogy ez már egy régi verzió és jobb a DSO 138 mini. Jobb lehet vajon? Vagyis inkább az érdekelne, hogy működhet vajon?DSO 138mini
És hol lehet ilkyet venni? Mert az oldalon nem találom. Alin nem találom.
Az oldal alján találsz kapcsolati pontot...
Vagy vaterán még... A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2022
Egyébként megvan, hogy miért más nekem ez a DSO138.
Azért, mert kb. a DSO 138 Pro firmware-je van fent. Meglehet, hogy azért is működik instabil módon, mert ezt a firmware-t csak beújították a kínaiak erre az alaplapra.
Idézet: „kb. a DSO 138 Pro firmware-je van fent.” Nem lehet az, mert ez hardveresen váltja a méréshatárokat! Tehát nincs külső kapcsoló! Még mindig nem mértél feszkót amit ajánlottam! Addig, nem a megjelenésbeli különbségeken akadj fenn!!
Szia!
Így igaz. Az is, hogy a Pro verzió nem kapcsolókkal váltja a méréshatárokat, hanem szoftveresen. Szerintem te sem hardverest akartál írni. És az is igaz, hogy nem mértem még feszültséget. Bevallom, rá akartam venni egy ismerősömet, akinek pontosabb műszere van, mint nekem. És bitang jó ilyen panelek javításában. Az én multimeterem amúgy is elég egyszerű kivitel. De mivel az ismerősömet nem tudtam eléggé ösztökélni a méricskélésre, azt fogom csinálni, hogy hétvégén picit lehitelesítem bent a munkahelyemen a műszerem. Értsd ez alatt, hogy legalább annyit megnézek, hogy csal-e és ha igen, akkor mennyit? Utána megmérek a panelen mindent, amit tudok. Ami a megjelenését illeti: Nem vagyok fennakadva, csak szerencsésen sikerült belesodródnom egy olyan beszélgetésre, ami erről szólt. Massawa fórumtárs elkezdte írni, hogy játszak még a műszerrel, mert nem látom át a helyzetet. Meg hogy ott van minden, csak nem találom. Erre lereagálandó mélyedtem bele, hogy mutassam, nem én nem találom a menüben a dolgokat, hanem nincsenek is ott a dolgok. Valójában csak arról van szó, hogy máshogy van az én oszcilloszkópomon. Aminek nem feltétlenül van jelentősége, csak magamat szerettem volna tisztázni. Lényegében pofon egyszerű menüje van. Ha egyáltalán menünek lehet ezt mondani. Közben azért nagyjából kiismerem ám. Szerintem előbb vagy utóbb kidobom ám. Hiába készre forrasztottként vettem, hogy ne kelljen vele vesződni. Attól még kell vele vesződni. Ha legalább a feszültséget amire vettem stabilan meg lehetne vele mérni, akkor már megérte volna megvenni. De sajnos nem így van. A legnagyobb gondot szerintem az okozza majd, hogy ugyan írtam arról, hogy felfele csal, de még ezt a csalást sem határozottan, és stabilan csinálja. Ha úgy tenne, fel tudnék rosszabb esetben állítani egy koordináta rendszert, hogy líneálisan, vagy egy görbét követve mér egyre nagyobb feszültséget? Aztán a mért adatról ki lehetne következtetni, hogy mekkora lehet az érték valójában. DE ez hol így, hol úgy mér. Megtanultam, hogy kell kinullázni a diagramot. Hol behozza középre, hol csak közelebb hozza. a számokat ugyan kinullázza, de lehet hogy utána már nem mér. Csak miután össze-vissza nyomkodtam mindent rajta.
Ha előbb utóbb kidobod, ha kérhetem felém dobd.
Biztosan jó módszerrel próbáltad kalibrálni?
Amikor abban a beállításban vagy ahol fel-le tudod tologatni a vonalat (kék a baloldali kis jelzés) akkor kell hosszan megnyomni a SEL gombot. Ha nem megy akkor meg lehet próbálni rátenni a normál verzió firmware-jét (feltéve, ha stm32f103 van benne nem pedig valami klón proci). Ui: Kidobás esetén engem is érdekelne hol esik le A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2022
Idézet: „Szerintem előbb vagy utóbb kidobom ám.” Ezért adtam el kb beszerzési áron a DSO Shell-t. A Micsig kicsivel többet tud
Micsig? Ez egy következő típus?
Jó nagy lépessel lesz a következő!
![]() Micsig egy gyártó, van pár féle szkópja. Én ilyet használok: https://eleshop.eu/micsig-sto1004.html
Igen már megnéztem. Jó nagy szerencséd van, hogy az 500 eurós oszcilloszkop nem annyit tud, mint az én 10000 forintos csoda panelem. Igaz?
Képzeld el, ha nem tudna többet. Szerintem nem lenne őszinte a mosolyod ![]() Na de viccet felretéve, már tegnap akartam méregetni, csak közben rá kellett jönnöm, hogy a nagy tesztelgetések közepedte 6V lett a 9Voltos elemben. Így nem igazán érdemes vergődni. Ma viszont vettem új elemet és meg tudtam csinálni a méréseket. Hát... mit mondjak? Lehet el kellene engedni ezt a holmit. Van ami jónak tűnik, de van ahol tök mások az értékek. Ráírtam a papírra a mérendő ertékek közelébe a valós ertékeket remélem látszik. Telefonról így tudo. Meloldani. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ha legalább a feszültséget amire vettem stabilan meg lehetne vele mérni, akkor már megérte volna megvenni. De sajnos nem így van. A legnagyobb gondot szerintem az okozza majd, hogy ugyan írtam arról, hogy felfele csal, de még ezt a csalást sem határozottan, és stabilan csinálja. Ha úgy tenne, fel tudnék rosszabb esetben állítani egy koordináta rendszert, hogy líneálisan, vagy egy görbét követve mér egyre nagyobb feszültséget? Aztán a mért adatról ki lehetne következtetni, hogy mekkora lehet az érték valójában. DE ez hol így, hol úgy mér. Megtanultam, hogy kell kinullázni a diagramot. Hol behozza középre, hol csak közelebb hozza. a számokat ugyan kinullázza, de lehet hogy utána már nem mér. Csak miután össze-vissza nyomkodtam mindent rajta.