Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   287 / 315
(#) cserga válasza uniman hozzászólására (») Dec 14, 2022 /
 
Bocs a kép az előbb lemaradt.

6.jpg
    
(#) uniman válasza cserga hozzászólására (») Dec 14, 2022 /
 
Köszi...ez már "fotó"! Az U1 IC-n nincs felirat?
(#) Régi motoros válasza pipi hozzászólására (») Dec 14, 2022 /
 
Így rajzolva értem is a logikát, de ez mennyire lehet életszerű egy jó BMS -nél vajon?

Számát sem tudom, hány laptop aksit bontottam már, nem nagyon volt jellemző, hogy egy cella átpolarizálódott, csak elvétve nagyon kevés százalékban találtam. Ott inkább a 0V -ig merülés a jellemző, ritkább esetben a cellazárlat és cellaszakadás.
A 0V -ig merültek általában veszik a töltést, és tartják is. A zárlatosak szintén veszik a töltést, de baromira melegszenek egy idő után és természetesen a töltést nem is tartják. A szakadt meg nyilván nem is veszi. Feltételezhető, hogy akkor ez mégis csak elektronika hiba vajon? Én arra tippelnék.
(#) Régi motoros válasza cserga hozzászólására (») Dec 14, 2022 /
 
Hát ez bizony megint nem egy balanszálós áramkör úgy nézem.
(#) cserga válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 14, 2022 /
 
Talán túl nagy elvárás is lenne egy morzsaporszívó töltőjébe a cella kiegyenlítő rendszer.
Ezek után a hétfői kérdésem még egyszer: érdemes-e vennem egy hasonló kapacitású cellát, beépíteni, tölteni és messziről figyeni, hogy mi történik (a puding próbája az evés)?
Amúgy kösz a hozzászólásokat, jó pár új dolgot tanultam (horribile dictu: én még a szelénoszlopos tápokon nőttem fel).
(#) Kovidivi válasza cserga hozzászólására (») Dec 15, 2022 /
 
Érdemes, persze. Ha találsz jó cellákat olcsón, mindet cseréld egyszerre, hogy a maximális üzemidőt ki tudd hozni a porszívóból. Teszt idejére régi, gyenge cellát is berakhatsz, laptopból bontva, vagy akárhonnan.
(#) Régi motoros válasza cserga hozzászólására (») Dec 15, 2022 /
 
Szerintem meg nem, egyáltalán nem lenne nagy elvárás. Ez lenne az egyik minimum feltétel.
Persze értem én a gyártó szemszögét, ha normálisan meg lenne csinálva, nem kéne új aksit venned hozzá (legfeljebb évek múlva mikor már a cellák használódnak el ténylegesen annyira,
hogy rendkívül kevés üzemidőt biztosítanak), amit természetesen ő ad el neked ismét.

Kérdésedre a válasz:
Idézet:
„...rápróbálhatsz egy másik cellát, de ne fűzz hozzá sok reményt...”

Ettől függetlenül lehet, hogy magához tér. Ha ez volna a helyzet, akkor viszont vagy mind a négyet kicseréled azonos új cellákra, vagy a három jót leméred kapacitásügyileg és kb ugyanolyan használt cellát válogatsz hozzá (de gondolom erre nem vagy berendezkedve). Vagy vehetsz hozzá újat is ha találsz. Mert ha épp a tesztből kiderül, hogy a megmaradt cellák pl 1725, 1648, 1702, akkor 1700mAh -s cellát már nem biztos hogy találsz újat. De még ha igen is, a következő gond az, hogy az új cella lesz a legerősebb láncszem, a másik három meg a gyengébb, mert azokban már ki tudja hány ciklus van,
tehát előbb utóbb azokból fog kifeküdni a következő.
Éppen ezért ha mind a négyet cseréled, elvileg jobban jársz (igaz drágább művelet), és tovább tart majd.

Ezek a lehetőségeid.

Ui.: Mondanám, ha tudnád a másik három cella jelenlegi kapacitásértékét, tudnék küldeni neked egy ugyanolyan kapacitásút (nyilván használtat de már teszteltet), hogy ne neked kelljen keresgélni,
de mérés nélkül attól tartok ezt nem tudod kivitelezni.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2022
(#) Régi motoros válasza cserga hozzászólására (») Dec 15, 2022 /
 
Az még lemaradt, hogy nyilván teszt erejéig bármilyen cella jó, ami tartja a 4V-os feszültséget,
ahogy Kovidivi is írta. Ha tudod használni és tölteni is, és hetek múlva sem hal meg, akkor jó lehet az elektronika, érdemes a cellacserét kivitelezni. Nyilván az üzemidő, ekkor attól függ, éppen milyen cellát sikerült bele találni, vagy a másik három mit bír még.
(#) cserga válasza uniman hozzászólására (») Dec 15, 2022 /
 
Sajnos nincs rajta semmi.
(#) ati790731 hozzászólása Dec 16, 2022 /
 
Sziasztok!
Adott pár lenovo T530 akksi, soha nem voltak használva, 5-6 évesek, sajnos megadott érték alá merültek, és az elektronika nem engedi őket tölteni. A kérdés az, hogy mivel túlmerültek, érdemes -e velük foglalkozni, (lámpában használnám őket) nem szeretnék tüzijátékot. Egyel szerencsém volt, még épp fel lehetett tölteni, és tökéletes állapotban van kb 5 órát megy vele a laptop egy éve. Lehetséges, hogy a többiben lévő cellák is jók lehetnek egy töltés után?
(#) antikzsolt válasza ati790731 hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Meg kell egy picit bikázni. Én jómagam egy telefon töltőt kaptam ezért szét. Hozzáteszem 500mA tud leadni. kb 10 másodperc után egyből tolom befelé a rendes töltőbe. Aztán figyelem nem e akar tűzijátékba menni. Melegszik e stb. Igaz az nem laptop aksi már hanem abból bontott cellák.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2022
(#) pipi válasza ati790731 hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Cellánként kell tölteni, illetve ha több van párhuzamosan azokat lehet egyszerre, bár jártam úgy hogy a párhuzamosak közül az egyik cella megmakkant, és a másik sem töltődött. Nem szabad bikázni, az ELŐÍRÁS kb 3V-ig kicsi kb 30mA árammal tölteni, utána lehet nagyobb árammal tölteni. Ha megnézed a li-ion töltők karakterisztikáját...
Javaslom a TP5100-as kapcsolóüzemű modult, esetleg a TP4056-os analógot
(#) ati790731 válasza pipi hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Köszi az infókat!
(#) antikzsolt válasza pipi hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Lehet hogy nem szabad de eddig egyszer sem jártam meg még ezzel a technikával. Eddig kb 100 liion aksit támasztottam fel ezzel a technikával. Amelyik esetleg emiatt hal meg azt már nem is érdemes máshogy vacakolni vele. A többi aksi fajtáról már nem is beszélek. Alkalmanként csak a töltő változott. Szép napok is voltak amíg azt kellett csinálnom

Amúgy miért mit okozhat egy 5v 0.5A adapter használata 10mp alatt egy liion aksiban amit ne vennék időben észre?
(#) pipi válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Az esetleges kémiai elváltozást
érdemes olvasgatni pl: https://www.engineersgarage.com/basics-of-li-ion-battery-charging-p...-3-17/ sőt itt még tovább boncolják: https://www.monolithicpower.com/battery-charger-fundamentals
Érdemes "normális" töltőáramkörbe beruházni, pl itt a Hestoreban is van tp4056 modul, de jobb a tp5100-as modul, adatlapja 5555 oldalon a töltőáram diagramja https://datasheetspdf.com/pdf-file/1299994/TopPower/TP5100/1 (ellenállással állítható a töltőáram)
(#) antikzsolt válasza pipi hozzászólására (») Dec 17, 2022 / 1
 
Ok ha azzal tölteném fel biztosan előfordulhat ezt nem tagadom. De egy max 10mp(valóságban kb a fele idő) töltéstől amivel csak épphogy megemelem a feszültséget benne hogy a normális töltő ne tiltsa le mert túl van merülve. Ennyi idő alatt nem valószínű hogy bármi olyan kár keletkezne benne ami indokolná a kémiai elváltozást. Viszont ha meg igen akkor egy sima töltés alatt is végbemegy már mert annyira el van pusztulva az aksi.
(#) DM hozzászólása Dec 19, 2022 /
 
Sziasztok!
Egy M18 12Ah-s Milvo replika akkut akarok összerakni 21700-as cellákból. 5 sorba kötve és az ötös blokkok párhuzamosan, azaz 3 cellánként van összelemezelve.A cellák kapacitása eléggé szórt, 3600
és 4100 mAh között van van. Hogy állítanátok össze a 3 cellát, hasonló értékűek egy sorba vagy
számoljam az átlagot es akkor közel azonosak lesznek a blokkok?
(#) Régi motoros válasza DM hozzászólására (») Dec 19, 2022 /
 
Bízd ezt a számolást a kalkulátorra, az berakja neked úgy, hogy minél azonosabb legyen a kapacitása minden cellablokknak. Minél több van párhuzamosan, annál kisebb lesz a szórás.

Ebike akkucsomagom 13P13S csomagját úgy összeválogatta, hogy szinte 1-2 mAh eltérés van csak a cella csoportok közt. Persze neked a 3P elrendezéssel nagyobb lesz az eltérés.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2022
(#) pipi válasza DM hozzászólására (») Dec 19, 2022 /
 
Inkább először párhuzamosan, majd a párhuzamos blokkok sorba
(#) Jonni hozzászólása Dec 20, 2022 /
 
Üdv

Lehet olyan usb-s töltöt venni mint a TP4056 csak nem egy, hanem 2 sorba kötött akkut tud tőlteni?

De lehet ha nem usb-s az se baj
(#) Remci hozzászólása Dec 20, 2022 /
 
Sziasztok!
Az öcsém vett egy kis kézi akkumulátoros láncfűrészt. A tipusa nem ez, de így néz ki: Bővebben: Link . 2 akku jár hozzá, ami a felirata alapján 48V 3Ah-ás. Mindkét akku az első használat után, a töltőre feltéve nem vette a töltést. Vissza küldte szervízbe, majd mikor onnan vissza jött, az akkuk ugyan úgy a lemerülés után nem vették a töltést, a gép sem indul el velük. Mivel nem akar szórakozni tovább a szervízzel azután, hogy ilyen jól meg sikerült nekik csinálni az akkukat,így szétszedtem az egyiket. A képeken lehet látni a csodát,és a javítást. Ráírják a 48V-3Ah-át, közben 5db 18650-es 1500mAh-ás akku van benne,bár az egyiket cserélték, az 1300mAh-ás. Abban 3,9v-ot mérek, a többiben 4,1v-ot. Igazából az lenne a kérdésem,hogy ha vennék bele új akkukat,mondjuk 2000mAh-okat, akkor a védelmi,töltő elektronika elbírná-e azokat, vagy azt is cserélni kellene?
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2022
(#) Régi motoros válasza Remci hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
Nem akarlak elszomorítani de ez egy újabb gyenge minőségű termék sajnos, legalább is akkumlátorügyileg. A beépített BMS szintén balanszáló funkció nélküli, és ha mérnék egy valós kapacitástesztet, lehet még 1000mAh se jönne ki belőle. Természetesen cserélhetsz benne cellákat,
de mivel a balanszálás úgy is hiányozni fog belőle, csak a szerencsén múlik, meddig fogják bírni a cellák. Még ha új is, előbb utóbb elmásznak. Amúgy a FET is csak 30V -os benne, de hát a kínaiak a csillagot is lehazudják az égről mint tudjuk. No mindegy.

Viszont ha két akku nem veszi a töltést már elsőre sem, én az akkutöltőt nézném meg először,
bár az se lehet egy nagy eresztés feltételezésem szerint.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2022
(#) Remci válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
Hát ez rossz hír. Esetleg tudsz ajánlani hozzá megfelelő BMS-t? Nem javítottam még ilyet,nincs benne nagy tapasztalatom. Viszont láttam a youtube-on egy videót, ahol tesztelték a gépet, ott pl a gyári aksi helyett Parkside,vagy Makita akkut használtak hozzá egy közbenső adapterrel,ha jól emlékszem. Az akku töltője egy kapcsoló üzemű adapter, ami üres járásban 21v-ot ad. Ezért is volt érdekes az aksira írt 48V. De ha a töltő a rossz, akkor mért cseréltek benne egy cellát?
(#) Remci válasza Remci hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
Pl ez jó lehet? Bővebben: Link
(#) Régi motoros válasza Remci hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
Ez már egy fokkal jobb, feltéve ha befér a tokba a cellák mellé...
Idézet:
„...mért cseréltek benne egy cellát?”

Jó kérdés én nem tudom. Mindkét akkuban egy-egy cellát kicseréltek?
Azért érdekes volna ismét visszaküldeni, másodjára vajon mit lépnek...
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2022
(#) Suba53 válasza Remci hozzászólására (») Dec 20, 2022 /
 
Ez már a vicc kategória. Ez az akkupakk 20V 1500mAh lehetne maximum. A szerviz meg egy hasonlóan link csapat lehet, mint a gyártó, hogy képesek voltak az 1500mAh akkuk közé berakni egy 1300mAh darabot, amit ráadásul forrasztottak, ponthegesztés helyett.
Megérne egy fogyasztó védelmi bejelentést, mert ez így bőven az átverés kategória.

A LIDL-ben rendszeresen lehet kapni 20V 2Ah Parkside akkukat, azokban szintén 5db cella van, 2000mAh darabok, és a Parkside nem akar átverni. Nem látom ennek az akkunak a csatlakozását, lehet hogy kompatibilis, akkor én olyat próbálnék rárakni.
(#) Remci válasza Régi motoros hozzászólására (») Dec 21, 2022 /
 
Szétszedtem a másik akkut is, abban is cseréltek egy cellát. Hát vissza lehetne küldeni, de lassan nem ér annyit mint a postaköltség. Tanuló pénznek jó volt, még jó hogy nem én vettem.
(#) Remci válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 21, 2022 /
 
Már akkor mondtam az öcskösnek, hogy tuti gagyi, de nem hitt nekem. Még a parkside akkut kipróbálom, meglátjuk mi lesz.
(#) Lucifer válasza Remci hozzászólására (») Dec 21, 2022 /
 
Engem csak az érdekelne, hogy az 5S 18650 hogyan adja ki a 48V-ot
(#) antikzsolt válasza Lucifer hozzászólására (») Dec 21, 2022 /
 
Én is ezen gondolkodtam.
Következő: »»   287 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem