Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   903 / 959
(#) gyuszo válasza Miki82 hozzászólására (») Dec 15, 2022 /
 
Ezt biztosra egy helyi regisztrált szerelő fogja tudni. Majd ő elvégzi a szükséges teendőt.
A védővezető persze szükséges, hogy meglegyen, de szabályosnak is kell lennie.
(#) tothgyula válasza zaza99 hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Mivel 1fázisú az ÁVK,mérd meg a hurkot a L-N között is. ÁVK előtt és utána is. A 0,9 OHM és az 1,62OHM között nagy a különbség,nem reális. Laza csatlakozásra utal. Javítottam már ilyen esetben a tetőtartónál is!
(#) Alkotó hozzászólása Dec 26, 2022 /
 
Hezitáltam motoros, vagy villanyszerelős-e a kérdés.
A melléklet szerinti motorindítókat használok, amikből most az egyik gép átalakítása miatt felmerült a vízszintes elhelyezés lehetősége. Még csak függőleges elhelyezést láttam, és a dokumentációk egyáltlán nem tesznek említést erről a részletről. Belül, a mágneskapcsoló mozgó része vízszintesen mozog, tehát ebből a szempontból nem látok semmilyen kockázatot az elfogathatóságban.
Kérdezem, beépíthető a kapcsoló úgy, hogy a két nyomógomb egymás mellett helyezkedjen el, azaz a ház nem függőlegesen áll, hanem vízsintesen?
(#) Horvath65 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 27, 2022 /
 
Szerintem nyugodtan. Ha vízszintesen van szerelve akkor is az alsó csuszkára támaszkodik a fegyverzet. Láttam már hasonló beépítést, bár nem gyakori.
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 27, 2022 /
 
Nem konkréten ezek, de hasonlo gombok (négyzetes kivitel egymás mellett egy blokkban) csak a mühelyem gépein mindenhol máshogy vannak gyárilag beépitve. A furogépen vizszintesen egymás mellett a függöleges sikon, a körfürészen egymás alatt, az esztergán a kezelölap tetején ( azaz majdnem vizszintes sikon) a marogépen függölegesen egymás alatt. Szerintem teljesen mindegy hogyan épitik be. Én sem találtam a minap vett kapcsolon semilyen leirást/utalást hogyan kell beépiteni.
(#) Alkotó hozzászólása Dec 27, 2022 /
 
Köszönöm a megerősítést.
Még nem dőlt melyik helyzet lesz ígéretes, a normális vagy az elfordított.
(#) ötfelezős válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 28, 2022 /
 
Ahogy az egyik kereskedőnél fedél nélküli képet látok, eleve az "álló" helyzetű kukszninál van a mágneskapcsoló a szokatlanabb "mozgó rész függőleges" helyzetben...
(#) Vacok hozzászólása Dec 29, 2022 /
 
Sziasztok!
Egy 80-as években épült házban jelenleg egy nem szabványos fa szekrényben vannak elhelyezve a kismegszakítók és a villanyórák egy 20A korlátozó kismegszakítóval.
Bővíthető-e a teljesítmény 32A-re szabványosítás nélkül?
(#) granpa válasza Vacok hozzászólására (») Dec 29, 2022 /
 
Szolgáltatója válogatja, de elképzelhető, hogy ragaszkodnak a szabványosításhoz (+100 eFt).
(#) Atis57 válasza granpa hozzászólására (») Dec 29, 2022 / 1
 
Szia!
Felénk (ÉMÁSZ ) inkább 3-500 eFt lessz az. + 1/2 év várakozás.
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 29, 2022 /
 
Nem csak felétek, volt DÉMÁSZ területén is vastagon fog a ceruza.
(#) Vacok válasza granpa hozzászólására (») Dec 29, 2022 /
 
Még akkor is, ha csak egy kismegszakító csere szükséges?
(#) Bakman válasza Vacok hozzászólására (») Dec 29, 2022 /
 
Akkor nem.
(#) gyuszo válasza Vacok hozzászólására (») Dec 29, 2022 / 1
 
Szabványosítás nélkül talán a 25 A menni fog, ha a szerelőn van sapka és jó napja van.
(#) proba válasza Vacok hozzászólására (») Dec 29, 2022 /
 
Volt demasz területen a szabványosítás kimerült a tetőtartónál a vezetékre egy csavaros szorító, és egy új földelőszonda leverésében. Igaz régebben a régi tekerős biztosítékokat kicseréltem kismegszakítókra, és feltettem egy FI relét, de maga az óraszekrény maradt, csak egy kiselosztót tettem a gumman tábla tetejére. A legnagyobb költség a szakvéleményt adó mester 15-20 eFt os szakvéleménye volt. ( igaz 1 fázis volt, a szolgáltatónak azt hiszem az automata cseréért pár ezer ft ot kellett fizetni csak.)
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 29, 2022 / 2
 
Megtörtént a kapcsoló áthelyezése. Végül függőleges maradt.
(#) Baxi válasza Vacok hozzászólására (») Dec 30, 2022 /
 
Szia!
Nem az építés ideje hanem a plusz 12A rád gyújtsa a lakást vagy sem, az a kérdés. Illetve vállalja valaki a bővítés jogi vonzatait papíron. Ha ezek megvannak akkor szerintem simán cserélik, a jelenlegi szekrényben is. Max adsz egy 5-öst a démászos/mvm-es kiérkező egyének, tapsztalat ~ 5 perces munka.
Amúgy a rendszered bírja, van elosztó utána stb.?
(#) Laca13 hozzászólása Dec 30, 2022 /
 
Sziasztok!
Az elektromos sütős topikban fejtegettem, hogy konyhafelújítás kapcsán szeretnénk beépíthető elektromos sütőt. Nézegettem a sütők teljesítményét és arra a következtetésre jutottam, hogy mivel eléggé falánkak, 2,5-3,5KW, a 20A, egy fázisunk elég karcsúnak tűnik, ha közben mást is akarunk használni. (mosógép, mikró, egyebek).
Arra a következtetésre jutottam, hogy lehet hogy bővítést kellene kérnem 32A-re, viszont tartok tőle, hogy mivel régebbi építésű a ház, falba épített mérőszekrénnyel, esetleg húzós lenne a végösszeg. Azt sem tudom, hogy a meglévő vezeték keresztmetszete megengedné-e a 32A-t, vagy azt is cserélni kellene. Nem ismerem a szabványokat de megmértem a földelő vezeték átmérőjét (ehhez hozzá lehet férni legálisan) ami a mérésem szerint 3mm-es alu. Nézegettem a szabványokat, de ez egyikbe se illik bele, mert keresztmetszetben nem a szabvány szerinti jön ki. 6-osnak sok, 10-esnek kevés. Melyik lehet ez? Vajon mennyi lenne a végösszeg ha vezetéket is cserélni kell? Az oszloptól a szekrényig kb. 20-25 méter a távolság, légvezeték ebből 6-8 méter, aztán falhoroggal csatlakozik a tűzfalhoz és csőben megy az óraszekrényig.
(#) Ge Lee válasza Laca13 hozzászólására (») Dec 30, 2022 /
 
Nálunk 2 éve megy gond nélkül az elektromos sütő a B16-ról, nem gondolnám, hogy nálad akkor ne menne a 20-asról. Ezt az egész bővítéses dolgot meg úgy lehet a legolcsóbban megúszni, hogy átvezetékeled magad az egész lakást úgy, hogy amikor kijön a regisztrált szerelő és megnézi, akkor azt lássa, hogy a mögöttes rész teljesen rendben van, azaz minden további nélkül kicserélheti a 20-as kismegszakítót 32-esre. Hogy mi egyéb vonzata lesz a dolognak az sok mindentől függ, ha szerencséd van akkor semmi, ha nincs szerencséd akkor meg repkedhetnek a százezrek.
Nálunk is az 50+ éve a falba beépített fadobozban van minden, az eon-os szerelő csak annyit mondott rá, hogy nincs ezzel semmi gond, csak ráférne egy teljes felújítás (csere) az azóta benne lévő alu dolgokra, ahogy az egész lakás szerelésére is.
(#) Laca13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2022 /
 
Nálam a ház nagyobb része már át lett szerelve réz vezetékre, mert a mosógép miatt a fürdőszobai leágazásnál melegedtek a kötések. Mivel könnyűszerkezetes ház, a gerincvezetékek a padláson futnak, így nem is volt olyan nagyon nehéz a teljes csere. Alu már csak az alagsorban van. Mondjuk amikor jött a szerelő hogy órát cseréljen, akkor nem tetszett neki, hogy a nulláknál össze voltak kötve a réz és alu vezetékek, de tett rá egy ilyen csavaros vezeték szorítót és azt mondta úgy jó lesz. Tervbe volt az alsó rész cseréje is, de eddig nem jött össze.
Lehet hogy akkor nem is variálok, marad így ahogy van, bár ha az asszony esetleg még klímát is szeretne, akkor már biztos hogy a 20A kevés lesz.
Nincs valami link ahol fent vannak a szolgáltatók által elfogadott szerelők?
(#) Ge Lee válasza Laca13 hozzászólására (») Dec 30, 2022 /
 
Nálatok nonstop, napi 24 órában megy a sütő? Biztos van kivétel, de egy családban többnyire az asszony süt, ami mondjuk fél óra, nem gondolnám, hogy abban a fél órában nekiállna még a sütés mellett mosni meg porszívózni is, bár ki tudja... Ha így közelíted meg a dolgot, akkor a 32A is kevés lesz.
(#) kendre256 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2022 / 1
 
Idézet:
„nem gondolnám, hogy abban a fél órában nekiállna még a sütés mellett mosni meg porszívózni is, bár ki tudja...”

A nők mindent is tudnak csinálni egyszerre...
Mellesleg a sütés, mosás, porszívózás pont mehet egyszerre, mert a mosógépet elindítja, fél-egy óráig rá sem kell nézni. A sütő is hasonló, egy darabig rá sem kell nézni, vagy csak időnként, és közben lehet porszívózni. És közben a három berendezésből csak a porszívó megy szinte állandóan, a mosógép a programtól, a sütő meg a hőmérséklettől függően be-be kapcsolgat. Simán összeállhat, hogy egyszerre is felveszik a max. teljesítményüket.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
(#) Laca13 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 30, 2022 /
 
Mindent is, és még egy kicsit azon felül is.
És hozzáteszem, hogy mint írtam, lehet hogy még légkondi is kell, na meg én sem vagyok az az egy helyben ücsörgő, úgyhogy többnyire forognak a faipari gépek, vagy ép hegesztek, flexelek és egyebek. Azt meg nem is számoltam, hogy a két gyerek asztali pc-je, a 120-as monitorral, gyakorlatilag nonstop megy ha itthon vannak.
(#) gyuszo válasza Laca13 hozzászólására (») Dec 30, 2022 /
 
Idézet:
„Az oszloptól a szekrényig kb. 20-25 méter a távolság, légvezeték ebből 6-8 méter, aztán falhoroggal csatlakozik a tűzfalhoz és csőben megy az óraszekrényig.”


Egy vázlat rajzot készítenél erről, akkor többet tudnék mondani.
Egyébként nem mindegy, hogy a hétvégi házimunka megvan egy szombat délelőtt, vagy egész hétvégi program lesz az áram beosztás miatt.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
(#) proba válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 30, 2022 /
 
Igazából csak egy kérdés van, a bejövő fázis keresztmetszete. Nálunk az 10mm2 volt. arra simán feltették a 32A+10A éjszakai kismegszakítót. Nagyjából ugyan ezzel a felállással. Annyi, fent a tetőtartónál új kötőelemet kellett felrakni, mert a bandázsolás már nem szabványos. ( kitoltam velük, a kilógó csonkra pluszban pont ráfért, így a régit szét sem bontottam.)
Amúgy a papírt adótól meg kell kérdezni, mik az elvárásai, utána lehet a többin gondolkodni. Távolról csak az biztos 32A-hoz papír kell, és azt nem a szolgáltató adja, csak elfogadja.
(#) gyuszo válasza proba hozzászólására (») Dec 30, 2022 /
 
Azt ki kellett volna cserélni NFA2x 16 mm2 légkábelre. Nemcsak a vezeték keresztmetszetével van a gond. Itt a kép. Már csak a sodrott az elfogadott és legalább 16 mm2.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
(#) Laca13 válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 30, 2022 / 1
 
Csináltam egy Móricka rajzot. Talán el lehet rajta igazodni. A tető alatt végig csőben megy a vezeték, aztán a ház hátulján falban és csőben a beépített régi fa óraszekrényig.

Vázlat.jpg
    
(#) gyuszo válasza Laca13 hozzászólására (») Dec 30, 2022 /
 
Elég ez a rajz. Ilyet már nem lehet. A lényeg az, hogy ott ahol a fali horog van, alatta kell lennie a mérőhelynek a padláson már nem mehet keresztül. Így a vezeték is sokkal rövidebb lesz.
8 + 5 méter is elég lehet. Oda kell leütni az új földelő szondát is. Az utcáról látszódnia kell a mérőhelynek. Lehetőleg az oszlophoz minél közelebb. Ezért kérdeztem, mert soknak tünt a falihorogtól a mérőhelyig a távolság. Így már világos.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
(#) Laca13 válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 30, 2022 /
 
Akkor azt hiszem maradok az egy fázis amper bővítési próbálkozásnál. A ház összes gerinc vezetékét átszerelni elég meredek lenne, ráadásul elöl nincs olyan fedett hely ahová az új óraszekrény felszerelhető lenne. Ja, és bonyolítja a helyzetet, hogy a ház könnyűszerkezetes, csak az alsó szint beton.
Kösz a segítséget!
Az a kb 3mm átmérőjű vezeték egyébként valójában hányas lehet 2mm-ben és mit bír?
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
(#) gyuszo válasza Laca13 hozzászólására (») Dec 30, 2022 /
 
Itt egy táblázat , de ez réz vezetőre érvényes, az alu ennek csak 2/3-a.
Az olyan 6 mm2 kehet és alu, max 20 A, számít a távolság is.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
Következő: »»   903 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem