Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés
 
Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   70 / 71
(#) img válasza pittti hozzászólására (») Ápr 4, 2022 /
 
Elhiszem, a fotó csalóka.
(#) pittti válasza pittti hozzászólására (») Ápr 11, 2022 / 3
 
Szerencsésen megoldódott az Apacer SSD problémája - csak a Sentinel felületi tesztjét kellett lefuttatni (a legszigorúbbat, amelyik újra inicializálja a szektorokat) - háromszori futás után lett is rajta több mint 400 (!) áthelyezett bad szektor. Így már símán kicserélték garanciában, javaslatomra - és némi ráfizetés ellenében - egy Samsung-ot kértek és kaptak helyette. Elvileg ezek a legmegbízhatóbbak, legalábbis a telepítés során, és egészen eddig semmi probléma nem volt vele.

Sajnos úgy látszik igaz az a hír, hogy a mostani chiphiányos időkben előkerülnek az eddig félrerakott, raktárakban porosodó másod - harmadosztályú memória chipek, és felbukkannak még a nevesebb gyártók termékeiben is. Ebben ugye az a legrosszabb ha veszek valami ilyesmit, egyből a Sentinel tesztjével kellene kezdeni, hogy egyáltalán lássam, mit kaptam a pénzemért! Szép, jó világ ez...
(#) Sinike hozzászólása Aug 24, 2022 /
 
Üdvözlet.
Akadt egy Seagate hdd, ami egyik napról a másikra megállt. Keresnék egy donort, amiből áttehetem a fejet, hogy használhassam, vagy legalább lementsem az adatokat. (Nincs rajta pótólhattlan adat, csak nagyon sok innen-onnan)
Kérdésem, hogy csak ezt az egy típust keressem, vagy van más - teljesen kompatibils - lehetőségem is?
Vagy kapható-e valahol fej-egység? (Mert az egyik fej nincs rajta.. elszállt, vagy nemtudom) Ha igen, hogy keressem (head-ra csak szerszámokat dob..)
Típus: st3000nm0033, Constellation ES.3
Köszönöm
(#) uniman válasza Sinike hozzászólására (») Aug 24, 2022 /
 
Kezdjük azzal, hogy ha nem áll rendelkezésedre egy ilyen helyiség a munkálatokhoz...: Bővebben: Link
...vagy már ki is nyitottad egy porral szennyezett helyiségben. Akkor ennek lőttek!
Ha nem nyúltál volna hozzá és akkor százezrekért (Ft) a profik megoldhatták volna a gondot. (De még tőlük sem kapnád vissza a HDD-t új "fejjel"...hanem egy másik vinyóra lementett adatokat.)
(#) pittti válasza Sinike hozzászólására (») Aug 24, 2022 /
 
A komplett fejszerelvényt kell(ene) benne kicserélni, ehhez egy azonos modellszámú donorra van szükség. (4 tárcsa, 8 fej)

Más kérdés - ha a fej leszakadt, az általában sérülést okoz a lemeztárcsa felületén, ez az új fejszerelvényt is azonnal tönkreteheti. Még más - ha te ezt a konyhaasztalon már szétszedted, akkor értelmetlen bármivel is foglalkozni - csak kidobott pénz lenne...
(#) kzozo hozzászólása Dec 1, 2022 /
 
Sziasztok.
Van egy Toshiba 2Tb-os HDD-m, egy kamerarendszerben volt aminek a tápja elromlott. Csere után a HDD-t nem látta a rendszer. Vettünk másikat (WD), azzal most már hibátlan minden. A régit beraktam egy WIN10-es gépbe, hiba nélkül lehet olvasni, írni. Sentinel szerint már nem 100/100-as, de ami meglepő hogy az indulási ciklusok száma: ~19000. Lehet hogy nem valós, viszont a gyengélkedő táp miatt elképzelhető. Próbaképpen teszteltem egy SMART TV-vel is, az sem látja.
Van valakinek ötlete hogy mitől függ az hogy egyik eszköz látja, egy másik pedig nem?
Köszönöm.
(#) KBal76 válasza kzozo hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Amikor épp nem PC-be rakod, akkor mi adja neki a tápot? Gondolom nem egyetlen USB aljzat, az ritkán ad le 11W-ot, ami az induláskori igénye ennek a HDD-nek. (plussz a step-up konverter veszteségei)
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2022
(#) kzozo válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Mindenhol van külön +5V és +12V, azok meg is vannak induláskor is és utána is.
(#) martin66789 válasza kzozo hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Találkoztam már ilyennel szerintem más rendszeren volt formázva. Pl Leformáztam Win 10-zel egy merevlemezt rákötöttem egy XP-s gépre és nem látta a kötet nagyságát. Viszont ha XP- formázom le a merevlemezt azt simán látja a win 10.
(#) img válasza kzozo hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
A Samsung TV-k pl. az NTFS fájlrendszert szeretik: se FAT32-vel, se exFAT-al nem sikerült működésre bírnom a miénket.
(#) kzozo válasza img hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
A file rendszert megnézem, már nem emlékszem jelenleg milyen van rajta. Köszi a tippet.
(#) lazsi hozzászólása Jan 10, 2023 /
 
Egy ismerősöm keresett meg a következő wincsivel:
Seagate Barracuda 1.5TB

Van-e valakinek egy (használaton kívüli, de hibátlan elektronikájú) ilyenje, aminek az elektronikáját elkérhetem egy mentés idejére?
(Egyéb megoldás is szóba jöhet, de abban csak közvetítő lennék, a döntés az övé...)

seagate.jpg
    
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Üdv!

Kezdjük az elején: mi a hibajelenség és mitől lett olyan?
(#) bbb válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 / 1
 
Nekem úgy rémlik, hogy oldalakon keresztül írták le az itteni, adatmentésben gyakorlottabb emberek, hogy ne cserélgesse senki az elektronikát, mert semmi értelme, s akár több kárt okoz, mint hasznot. Én bíznék bennük a helyedben és nem szórakoznék ezzel.
(#) lazsi válasza img hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Egy külső (hordozható) tárban volt. Nem működött. Másik eszközbe téve sem működött.

Az a helyzet, hogy engem úgy kerestek meg, hogy "Át tudom-e szerelni az elektronikát, hogy lementsék róla az adatokat?" Mivel nekem nincs pont ilyen wincsim, ezért tettem fel itt a kérdést.
Mivel egy ez 10 éves eszköz, és akkoriban még nem volt túl gyakori a 1.5TB, gondolom, nincs belőle túl sok.

Egyáltalán nem biztos, hogy elektronika hiba, de azt megpróbálnám javítani, ha lenne cserepanel.

Nem fűzök hozzá sok reményt, de egy kérdést megért...
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
De mit jelent a "nem működött"?

- Fel sem pörög?
- Felpörgés helyett nyüszít?
- Felpörög de kattog?
- Felpörög, de 'fém a fémen csúszik' hangja van?
- Felpörög, semmi furcsa hangja nincs, de nem látható BIOS-ban?
- Felpörög, semmi furcsa hangja nincs, de megfagyasztja a gépet, akár már a BIOS-ban?
- Látható BIOS-ban, de a kapacitása 0?
- Látható BIOS-ban, a mérete is megvan, lemezkezelőben is megjelenik betűjellel, csak éppen nem elérhető, vagy fatális I/O hibát ad?

Stb...

Megjegyzem: ezek az F3-as Grenada 58-ak tele vannak egymást katalizáló, firmware-beli és hardveres típushibákkal - ezeknél csak az a kérdés, hogy mikor dobják be a törölközőt.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2023
(#) lazsi válasza img hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Határozott igennel tudok válaszolni...

Idézet:
„Az a helyzet, hogy engem úgy kerestek meg, hogy "Át tudom-e szerelni az elektronikát, hogy lementsék róla az adatokat?"”


Egy kollégám rokonáé az eszköz. Ő beszélt vele, hozzám már csak ez a kérés érkezett. A kollégám "valamennyire" ért hozzá, ezért nem kérdeztem a pontos hibajelenségről, hiszen már eljutott odáig, hogy "panelcsere" ezzel keresett meg engem.
Amit tudok, hogy ez egy (USB-s) külső tár volt, de az (vagyis az USB - SATA közötti rész) működik.
(#) antiktelefon válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 / 1
 
Most adat kell, vagy javítani akarod?
Mert adat esetén eléggé érdekelt lenne a tulaj, hogy pontosan megválaszolja a kérdéseket.
Mondjuk el nem tudom képzelni, hogy valaki adatmentős gyakorlat nélkül megmondja másik elektronika kell és egy másikat rárakva jó lesz. Img ért hozzá, így majd ő megmondja ezen milyen adott darabhoz kötött dolgok vannak a nyákon, ami miatt a csere nem megoldható magában és gondot is okozhat.

De ha szerzel panelt és sikerül az összes adatot kinyírni, máris te leszel a tulaj és a kollégád kereszttűzében és akármit csinálsz, azt már nem fogod tudni visszaszerezni
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2023
(#) pittti válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
„...A kollégám "valamennyire" ért hozzá, ezért nem kérdeztem a pontos hibajelenségről, hiszen már eljutott odáig, hogy "panelcsere"

Hát igen, eddig általában az öt éves gyerekek is eljutnak. Namost - ehhez a típushoz elég könnyű elektronikát szerezni (100664987 a panel száma) mert elég sokféle modellt ezzel szereltek - DE:

Még azonos firmware esetén sem fog vele működni, ugyanis ezek az elektronikák adaptív információkat tartalmaznak - ez azt jelenti, hogy az elektronika a mechanikához van párosítva, ergo, mindegyik csak a saját párjával használható.

Van megoldás - kettő is, BOOT CODE módban indítva a merevlemezt az adaptív infók átírhatók az új elektronikába, így már működnie kell vele. Hátránya - drága célhardver kell hozzá, valamint illik tudni mit csinálsz.
A másik megoldás az eeprom leforrasztása, kiolvasása és a másik elektronika eepromjába történő beírása. Ennek pedig az a hátránya hogy forrasztani kell, valamint csak nem olcsó Eeprom íróval oldható meg.

Viszont - ezek a machinációk semmit sem érnek fejszerelvény, PreAmp, csapágy, felület, és motorhibák esetén. Látod, bőven van rá lehetőség hogy egy merevlemez megadja magát.

Tehát egy pontos állapotfelmérés nélkül a legjobb tanács is inkább árt, mint használ...
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2023
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Amint pittti is jelezte: a laikusok leginkább sosem tudják megállapítani mi a valódi hibaok, mert nagyon könnyű összekeverni a hardveres hibaokot a szoftveressel (vagyis a firmware hibával). Mindegyik HDD / SSD egy pici mikroszámítógép, a saját, egyedi kis világában.

A kőkorszaki Maxtorok idejéből megmaradt az a városi legenda, hogy a panelcsere mindenre is jó - sajnos nem, sőt van amikor többet árt, mint használ.

A korrekt diagnózis megállapításához fontos lenne a pontos hibajelenség és az azt feltehetőleg kiváltó előzmény megismerése. És lehetőleg nem szájról szájra (mint a pletyka), hanem direktben a tulajtól.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2023
(#) lazsi válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Meggyőztetek...
És igen, az a városi legenda...

Kaptam privátban ötletet egy cégről, akik ilyennel foglalkoznak, összekötöm velük a kollégámat. Azt gondolom, ez a legtöbb és leghatékonyabb, amit tehetek.
(#) antiktelefon válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Szerintem img és pittti is tudna segíteni rajta, de ha picit sok lesz a 0 a számla végén, akkor lehet az itteni adatmentősöket keresni.
A lényeg, hogy pillanatilag nem lesz jobban elrontva.
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») Jan 10, 2023 /
 
Most láttam, hogy Szigetszentmiklóson laksz: ha a tulaja is ott él, akkor tudok ajánlani akár ottani, helybéli kollégát is.
(#) lazsi válasza img hozzászólására (») Jan 10, 2023 / 1
 
Nem, a tulaj nem ott lakik... Pontosabban nem tudom, hogy hol lakik, de a kollégám budapesti.
A munkahely pedig Lágymányoson van, tehát szerintem a Móricz lesz a nyerő.
(#) robis01 hozzászólása Márc 29, 2023 /
 
Fellépet egy kis probléma egy HDD-vel. Tegnap még ment, ma meg kerregett, kattogott kb 10 másodpercig aztán eltűnt róla a fájl rendszer. 2 részre volt osztva és NTFS-be formázva.
Előzmény még annyi hogy két hete vettem egy nagyobb HDD-t, mivel ezen már csak pár Gb szabad hely volt, ezért szelektálva elkezdtem mentem ami kell, és törölni ami nem kell. De ez ugye sok idő, ezért nem egyszerre mentettem le mindent. Kb 120 Gb lett lementve eddig, és úgy 20-30 Gb törölve.

Most meg üresnek látja a Linux, és Macrium is.
Vissza lehet állítani valahogy a fájlrendszert? Vagy leszedni valahogy a maradék adatokat?

Van még egy egy ugyanolyan működő HDD-m. Érdemes kísérletezni a panelcserével?
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2023
(#) bbb válasza robis01 hozzászólására (») Márc 29, 2023 /
 
Idézet:
„Érdemes kísérletezni a panelcserével?”
Nem!
Idézet:
„Vissza lehet állítani valahogy a fájlrendszert? Vagy leszedni valahogy a maradék adatokat?”
Talán igen. Viszont a fizikai tünetek megjelenése után akkor nyüstölném tovább magam, ha nem annyira életbevágó ami rajta volt, vagyis pótolható, vagy esetleg nem is kell. Ha ez nem igaz, akkor küldd el olyanhoz, aki ezzel foglalkozik!
(#) img válasza robis01 hozzászólására (») Márc 29, 2023 /
 
Szervusz! Ne nyúzd a meghajtót feleslegesen Macriummal és hasonló, nem adatmentésre való programokkal, hanem kapcsold le! A panelcserét, a hűtőbe rakást, stb. meg engedd el, mert erre az esetre sem(!) adnak megoldást.

A meghajtó, miután kerregett meg kattogott 10 másodpercig, leállt vagy tovább pörgött?
(#) pittti válasza robis01 hozzászólására (») Márc 30, 2023 /
 
„...Érdemes kísérletezni a panelcserével?”

Mivel a két merevlemez firmware verziója eltérő, ezért nem. Egyébként ha a bios detektál egy HDD-t, típusa, mérete látszik, akkor az az elektronika hibátlan. A panel hibájának egészen más jelei vannak.

„...Vissza lehet állítani valahogy a fájlrendszert? Vagy leszedni valahogy a maradék adatokat?”

Le lehet menteni, de nem az eredeti merevlemezről. Ilyen, már csak szívességből működő eszközről először tükörmásolatot kell készíteni (ehhez megfelelő célhardver kell), majd a kópiáról lehet a megfelelő szoftverrel az adatokhoz hozzáférni (pl. Ace Data Extractor).

Én legalábbis így szoktam csinálni...
(#) SMarioOo hozzászólása Márc 30, 2023 /
 
Sziasztok, nem HDD, hanem SSD kérdés, de hátha. Szoval van egy ilyen https://www.gabit.hu/240GB-GREEN-SSD-2-5-IN-7MM-SATA-WDS240G3G0A SSD-m, amire sikeresen ráléptem és kitört egy darab a sarkából. Az elektronika része is látszik kicsit, de sérülést nem vélek rajta felfedezni. Most jön az érdekes rész, gépre kötve látja az adatokat, meg is tudja őket nyitni, de sem törölni, sem gyorsformázni nem tudja, egyszerűen rajta maradnak a fájlok és nem lehet őket eltüntetni. A kérdésem az lenne, hogy van értelme vele foglalkozni vagy inkább keressek más SSD-t innen: https://www.gabit.hu/spl/939281/Solid-State-Drive-SSD-meghajto
(#) bbb válasza SMarioOo hozzászólására (») Márc 30, 2023 /
 
Olcsóbb másik SSD-t keresni akárhonnan.
Következő: »»   70 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem