Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   194 / 233
(#) erbe válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 19, 2023 /
 
... és máris látni, milyen torz a hálózati jelalak és mennyivel szebb a szünetmentes invertere által gyártott.
(#) kendre256 válasza erbe hozzászólására (») Jan 19, 2023 /
 
Legalábbis terhelés nélkül... Még nem mértem meg terhelve, úgy nyilván más lesz az átkapcsolási tranziens, meg a jelalak is valószínűleg.
(#) erbe válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 19, 2023 /
 
Már mértem terhelve is. Tranzienst nem, csak a jelalakot. Sokkal szebb, mert nagyobb felbontású a szkóp. A szünetmentes meg tartja a paramétereket, ami egy hálózatnak X kilométeren nem mindig sikerül.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Én pont most szemezek egy 3000VA-es 2600W-os ups-sel, 72V-os akksival, tiszta szinuszos, használtam kb. 150€, akksi nélkül. Az átkapcsolás ideje szinte nulla. Sőt, emeli vagy csökkenti is a kimenő feszültséget, hogyha a bemenet ingadozik, ilyenkor nincs is átkapcsolási idő.
Az ups felőli töltés kiiktatására elég egy dióda, talán nem jelez hibát. A csipogót ki kell forrasztani, különben használat közben 4mp-ként csipog. Hűtést meg kell erősíteni. Ha az ups elé rakunk egy relét, hogy leválasszuk a hálózatról, azonnal az akksit fogja használni, ezzel ki lehet akár komplett logikát is alakítani.
Az autóakksit el kell felejteni, 25-35Ah-t tudnak az új 70Ah-sok is, de ilyenkor már károsodik. Hogy ne károsodjon, kb. 10-20Ah-t tudsz max. kivenni. Értelmetlen, mert ekkor is csak pár évig fog működni.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2023
(#) Atis57 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Szia!
Ezt próbáltad már?
"Az autóakksit el kell felejteni, 25-35Ah-t tudnak az új 70Ah-sok is, de ilyenkor már károsodik. Hogy ne károsodjon, kb. 10-20Ah-t tudsz max. kivenni. Értelmetlen, mert ekkor is csak pár évig fog működni."

Nem Diódával lehet kiiktatni.
(#) Kovidivi válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Persze. Most ment tönkre az autómban a generátor, az akksi benne 1hónapos. Hazaúton lemerült az akksi 11.5V-ra, onnantól már nem indította el az autót, a fények indítás közben majdnem lekapcsoltak (kijelzők fényei). Este ImaxB6-tal feltöltöttem, 35Ah ment bele. Ezt még egyszer sikerült eljátszani, akkor még éppenhogy indított, 11.6V volt az akksin, és 26Ah ment az akksiba az éjszaka folyamán. Ami akksi az autóban volt, azt biztonsági okoból cseréltem le, tökéletesen indított, azt lemérve (használt, régi) csak 25Ah-t tudott tárolni. Mérd le te is a tied, több mérés többet ér. Az pedig köztudott, hogy az akksit 12V fölött kell tartani, és hogy elég lapos a merítési grafikon, 12V-on majdnem teli van (mondjuk 80-90%-on), 11.5V-on meg szinte teljesen üres. Szulfátosodik, meg a ciklusok száma 300-1000 közé tehető (ha jobban meríted, kevesebbet bír, ha alig meríted, 3év napi kicsi használatban).
(#) Kovidivi válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
"Nem Diódával lehet kiiktatni." - hanem mivel? A dióda miért nem jó? Főleg amikor egy bika ups-hez még 4db külső akkupakkot párhuzamosan tudsz kötni, aztán összesen 1-2kWh akksipakk lóg az ups-en, akkor az ő pár A-es töltése nem sokat ér szerintem.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2023
(#) Atis57 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 22, 2023 /
 
Szia!
Nagyban függ az inverter bloksémájától. Ha szerencséd van a menűben 0ra lehet venni.
De pl ilyeneknél --stabilan nem működik a dióda beiktatása után.

UPS 1.jpg
    
(#) Atis57 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 22, 2023 /
 
Szia!
Akkor milyen akkut ajánlasz?
Főképpen ezért;
Autó akku 1kWh be -kitárolása kb 60Ft
Munkakakku kb 90Ft
Li ion akku kb 120-150ft (a beszerzési ártól függ )


" Értelmetlen, mert ekkor is csak pár évig fog működni."
Az a pár évig működik, azért nálam 5-7 év .Utána kuka .
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 22, 2023 /
 
Olyan, hogy szinte nulla átkapcsolási idő nem nagyon van, általában 10-20ms vagyis vagy egy fél vagy egy teljes periódus. De emlékeim szerint egy szünetmentes esetén ez még több is szokott lenni, olyan 2-3 periódus. Illetve, azt a konkrét típust nem ismerem, de ezek nem szoktak szinkronban működni a bejövő hálózattal, sőt még csak nem is szabályozott kimenetük van. Nem tudom mi a terved vele, de én kíváncsi lennék rá, hogy az a 3kW-os vajon le tud-e adni 1kW-ot tartósan.
Az autó akkuról annyit, hogy ez nem ennyire egyszerű igen/nem kérdés, nálunk volt a cégnél 3 fázisú 15kW-os szünetmentes, egy egész helyiség volt az övé, meg egy másik az akkuknak. Abban munkaakkuk voltak, de sokkal tovább azok sem mentek el mint egy gépjármű indítóakku. Illetve, az indítóakku is elment 8-10 évet valamikor, amikor még nem a tervezett elavulás szerint kellett gyártani minden létező terméket. Aztán ott van a lion akku, jóval drágábban, amit szintén 4-5 évente ki kell dobni a telefonból és újat kell venni helyette, szóval én attól sem vagyok hasra esve.
Az autó akkuval napelemes használatban 3 probléma van, az egyik hogy nem meríthető sokáig, azaz nem lehet nagy kapacitást kivenni belőle, a másik hogy fixen áll, nincs mozgatva, a harmadik a töltés, igazából az impulzus vagy impulzusszerű töltést szereti, mint amilyen pl. egy trafó és 1db dióda.
Egy napelemes rendszerben az inverter az egyetlen amin nem érdemes spórolni, mivel az az egész rendszer lelke, emellett költségben is az a legkevesebb, a napelemek sokkal többe kerülnek, ahogy egy nagy kapacitású akkupakk is. Nemrég egyezkedtem kíváncsiságból egy illetővel, egy napelem tábla ára olyan 80-90 ezer, és fél áfával még csak csak meg tudtam volna venni, de áfa nélkül sehogy.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 22, 2023 / 1
 
Idézet:
„Olyan, hogy szinte nulla átkapcsolási idő nem nagyon van”
Léteznek, csak nem hobbi kategória (szerverekhez használják elsősorban) és a saját fogyasztásuk sem kevés. Valamit valamiért.

szerk.:
Általában dupla konverziós (double conversion ups) vagy nulla átkapcsolási idővel rendelkező szünetmentesként hirdetik őket.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2023
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Jan 22, 2023 /
 
Van egyszerűbb megfogalmazása is. Online szünetmentes. Folyamatosan működik. Nincs átkapcsolási idő. Előnye ezen kívül. hogy a bejövő hálózati feszültséget bizonyos határok között stabil értéken adja tovább. Ha a megszabott tartományból kilép, akár lefelé, akár fölfelé, leválik a hálózatról. Sajnos, ennek fejében van egy állandó fogyasztása, akár megy róla valami, akár nem. No meg nincs olyan, hogy simán átmegy a hálózat, hanem a hatásfoka miatt mindig kicsit többet fogyaszt, mint egy relés, ami egyenesen átengedi a hálózatot.
De vannak területek, ahol ez nem számít. Bankok, szerverrendszerek, pl. mail- kiszolgálók, gugli...
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 22, 2023 /
 
"szintén 4-5 évente ki kell dobni a telefonból és újat kell venni helyette, szóval én attól sem vagyok hasra esve." - persze, mert 1C-vel van merítve, és sokan 1%-ig merítik, amikor már kikapcsol magától, így nem csoda. Jól mértezett akksit 0.1-0.3C-vel merítesz maximum! Ha pedig gyengül az idővel, akkor még jobban le kell az áramot csökkenteni, vagy párhuzamos cellákkal meg kell az akkupakkot támogatni.
Hogy mi drága egy napelemes rendszerben? Kb. minden. Most, ha minden igaz, 2db 2200W-os, 1980VA-es ups-t tudok venni 150€-ért (60eFt). Ez szerintem egyáltalán nem drága, a mosógép menne róla, ami víz melegítéskor 1.5kW-ot húz, de át fogom verni, mert az ups-t 208V-ra is lehet állítani, akkor a felvett teljesítmény kevesebb lesz, így kb. 50%-os fogom az ups-t terhelni (a víz melegítés sem folyamatos terhelés, szerencsére). A másik meg fogja vinni a műhelyem, 300W laptoppal, pákával, stb, fűtéssel 1300W, plusz a szárítógép, az folyamatos 500-600W.
Napelemet néztem, 2x330W-ot szeretnék elöször, az összesen 260€ (102eFt). Akkupakk először csak az itthon fellelhetö cellákból lesz elkészítve, 140db 2Ah-s, de ott az E-scooter akksija, ami önmagában 1.5kWh az E-bike és az elektromos fűnyíró akksija is kiad egyben 0,9kWh-t, ha akarom felhasználom, de tudok venni 40eFt-ért 2Ah-s cellákat, 100db-ot, ami 0,74kWh. Az akkupakkot így úgy fogom elkészítem, hogy lehessen bővíteni.
Ha pedig feladja az ups a szolgálatot, akkor a másikat eladom, és majd kitalálom, hogy szinuszos inverter lesz helyette, vagy más. Az akkupakk feszültsége adott lesz, 72V.
Az átkapcsolási időről nem találtam semmit, de az bíztató, hogy akár 50Hz->60Hz átalakítóként is használható, olyankor maxon megy az inverter része. Amúgy: "Double conversion on-line UPS with automatic by-pass and power factor correction" Ha még a power factor-t is módosítja, akkor meg biztos jó lehet Egyébként meg teljesen mindegy, hogy hány ms alatt kapcsol át. Ez egy szerver ups, ott nem lehet szórakozni! Hogy szinkronban legyen a hálózattal, az pedig nem is szükséges. Ha teli az akksi, és a kimenetén 50W-nál nagyobb a terhelés, akkor lekapcsolom a bejövő feszültségét, hagy dolgozzon. Ha lemerült az akksi, visszaadom neki, és megy tovább minden, amit megtáplált. A saját fogyasztását majd megmérem, de olvastam, hogy a Victron meg nagyobb márkás fél millió Ft-os 3-5kW-os hibrid inverterek is szívják a 100W-ot folyamatosan, csak hogy működni tudjanak...
Az autó akkuval csak a probléma van, kivéve, ha nem használod, és folyamatosan a töltőn lóg.
"indítóakku is elment 8-10 évet" - gondolom az a szünetmentes évente 10x ha ment, 10percre. Az nem valami sok. Amire én tervezek, az akár napi használat.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2023
(#) Kovidivi válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 22, 2023 /
 
Nem ajánlok semmilyen akkut, mindenki azt vesz, ami neki szimpatikus. Nekem is tetszik a LiFePo4, de nem fogok most rá beruházni. Autó akkuba akartam, de aztán, azt hiszem GeLee-vel megbeszéltük az egyik témában, hogy a lekapcsolási feszültség nem határozható meg, és igazából akkor nem döglik be, ha nem használod (vagy csak mint az autóban, hogy töltöd folyamatosan, és csak picit meríted, rövid ideig), inkább lemondtam róla. Jól hangzanak a számok, 12V 72Ah 0,864kWh, csak az a baj, ennek talán a negyede igaz, kevés ciklusszámmal.
Az árakat nem tudom honnan szedted, de nem is lényeges, mivel biztos nem azzal számoltál, hogy egy 72Ah-s akksiból 15-25Ah-nál többet nem szedhetsz ki. Az akku ára is változó, honnan veszed, te építed össze vagy mediamarktból leakasztod ( ), ez mind befolyásoló tényező.
Az a tény, hogy neked működik egy autóakkus rendszered, ez jó, és örülök neki, sőt, sok helyre inkább autóakkut raknék, mint mást, de én 2-3kW terheléssel számolok, és oda brahiális kapacitás kellene, hogy egyáltalán károsodás nélkül (vagy minimálissal) megússzanak egy mosás/szárítást az akksik. Amúgy írhatnál róla pár sort, mennyi akksid van, mennyivel terheled, milyen sűrűn, stb.
(#) Kovidivi hozzászólása Jan 22, 2023 /
 
Azon gondolkozok még, hogy az akksipakkot lerakom a pincébe. Először el akartam ásni a kertben, de a pince lehet jobb megoldás. Szeretném ha télen nem fagyna meg, nyáron pedig nem sülne meg, könnyen szerelhető, ellenőrizhető, bővíthető legyen, és ha ki is gyullad, ne okozzon tüzet a házban, se a környezetében. Erre valami akna is jó lenne, de ott a víztől félteném. Nem tudom, hogy ha a pincében kigyullad egy ilyen akkupakk, ahol mondjuk nincs semmi éghető, a beton födémen át tud-e a tűz terjedni, vagy csak lesz egy kis padlófűtésem? Lehet ott is be kell egy Rittal szekrénybe raknom, hogy legalább a tűzcsóvát megfogja, irányított lyukkal, és ott fúj ki, mint az űrhajók, mikor startolnak.. Egy füstérzékelő az kelleni fog, távoli eléréssel... Oltani felesleges lesz.
Láttam Mikrosilver akkupakkját 18650-es cellákból, hát nem semmi. De ha ott egy kigyullad, nem tudom, mekkora kárt okoz. Szerintem az egész ház leég.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2023
(#) dB_Thunder válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 22, 2023 /
 
Nem teszt jót a hő a betonnak sem!! Simán elreped tőle! Nem éghető hőszigeteléssel védeni kell!!
(#) Kovidivi válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 22, 2023 /
 
Ez jó tipp, ezt könnyen lehet a plafonra rögzíteni. Köszi. Szerencsére nincs ablak, hogy arra tudjon a tűz terjedni, csak egy kisebb, egyenes, hosszú lépcső. A füst onnan a szabadba távozna. Szerintem elég biztonságos. Főleg, ha nem éghető szigeteléssel még jobban védem amit védeni kell.
(#) Atis57 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 22, 2023 /
 
Szia!

Régóta használok szigetüzemű napelemes rendszert. Álltalában február ---október ig. 24 órában.

S igen 20% nyi meritéssel szoktam számolni,a savas akkut.

2db 12v 155Ah + 7S10P Liion + 4S 12P Liion .(ez kb 35Ah és 42Ah )

Hát innen van kWh ár is.
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
Sosem merítettem a telefonom akkuját a kijelző szerinti 1/3 érték alá, ennek ellenére pár év után tönkre megy. Az meg ugye kicsit sem életszerű, hogy mellé szigszalagozok egy másikat is.
Elköltesz 200 ezret a napelemes rendszeredre, amivel megspórolsz majd havonta 1500 forintot jó esetben, de ezt is csak tavasztól őszig, télen semmit. Meg játszadozol vele hogy kézzel kapcsolgatod ide oda az egészet a hálózat meg a napelemes rendszer között.
Itt egy link, az illető 1,2 millióról ír, amivel a havi 16-18 ezres villanyszámlájának a 2/3-át megspórolja. Érdekes módon arról nem nagyon beszél, hogy az akkupakk mennyibe van, mert ha azt is hozzátesszük akkor egy rendes akkupakk az legalább még egyszer ennyi de inkább több, és akkor abból már lehet megtérülési időt számolni, feltéve ha közben nem megy tönkre semmi, de arra nem sok esély van, szóval a teljes időre lehet számolni legalább 3 de inkább 4 akkupakk teljes árával.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
Szerencsére vannak olyan inverterek ahová nem kellenek mindenképp aksi. Oda vissza sem kell kapcsolgatni a hálózat és a napelem közt mert az inverter megteszi. Nem is táplál vissza. Ha idén sikerül minden a tervek szerint akkor nekem még a fűtés egyrészt is napelem fogja végezni.
vegyes tüzelésű kazán, puffer tartályába fogja a felesleget betenni ha lesz. Ha nem akkor nem. . Természetesen az elsődleges mindig a ház áramhálózata lesz.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
Azt nem mondtam, hogy azért csinálom, hogy megérje, vagy hogy 5 éven belül visszahozza az árát Évente kb. 40eFt-ba kerül az áram, amit a mosógép és a szárítógép fogyaszt. Én egyébként 0.28€-ért (110Ft, Ausztria, ja, és ez még olcsó, mert 2022 februárban kötöttem szerződést, árgaranciával. Másoknál már régen megtörtént az emelés... olyan 40-50cent/kWh-nál tartunk jelenleg. ha erre kiszámolod a megtérülést, egyre kecsegtetőbb a dolog ) kapom az áramot, ebben benne van minden plusz költség (hálózat, ilyen-olyan adó, stb). Érdekel a téma.
Nem lesz itt manuális átkapcsolás. Arduino megcsinálja helyettem automatikusan. A rendszernek egyszerűnek, bővíthetőnek, és automatának kell lennie.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2023
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
"Sosem merítettem a telefonom akkuját a kijelző szerinti 1/3 érték alá, ennek ellenére pár év után tönkre megy." mint írtam, a telefonban 1C-vel van az akksi merítve. Ez nem.kedvező neki.
A plusz akku párhuzamos kapcsolását általános értelemben gondoltam, nem az, hogy a telód hátuljára szigszalagozol egy másik akksit Pl. modellautóknál ha gyengül az akksi (ott azért folyik 20-40A), akkor fogom, kötök vele egy ugyanilyen gyengébb akksit, dupla magas lesz, dupla kapacitás, és a belső ellenállás ismét a megfelelő szintre kerül, hogy a 20-40A-es merítés ne melegítse fel az akksikat.
(#) dokidoki válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
telefonban 1C-vel van az akksi merítve Akkor egy óra alatt lemerül a telefonod?
(#) Kovidivi válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 23, 2023 / 1
 
Nem. Hanem ha bekapcsolod pl. a kamerát, akkor amíg indul a program, a 3Ah-s akksibból 3A-t szív rövid ideig. Ha 4K YT videót indítasz el, akkor meleg lesz a telefonod 10perc után, nem? Bootoláskor annyit fogyaszt a proci, amennyit akar, egyszer mérd meg. Önmagában az óriási kijelzők sokat fogyasztanak. De ha a ciklusszámot nézzük, elég jól teljesítik a gyári specifikációkat. 3év használat, hazudjuk azt, hogy 3napot bír a teló, ami nálam maximum másfél nap volt újkorában, valóságos körülmények között, az pontosan 365 ciklus. Télen, nyáron. Ez a teszt nálam 1095 ciklust adna, mert estére 30-40%-kal fel fogom a telefont rakni tölteni. A jelenlegi telóm is bírja már 3éve, igaz az akksija max. 1 napos, és előfordul az is, hogy délután powerbankon lóg, ha sokat használom. Szerintem teljesen korrekten teljesítette, amit elvártam tőle. 4Ah-s akksi van benne, és ha YT-ot nézek, 3-4 óra alatt teljesen lemeríti.
Ezért kell egy akksipakkot túlméretezni, hogy 0,1C-vel legyen csak merítve, ha lehet. Így kapsz 10 óra üzemidőt, ami nagyon kíméletes merítés a celláknak, meg fogják hálálni.
(#) dokidoki válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 23, 2023 /
 
Így már értem. Igazad van.
(#) erbe válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 23, 2023 / 1
 
Nem régóta van okostelefonom. 5 Ah-s. Normál használat(om)ban 5-6 nap után is még bőven van benne. Youtube-ot számítógépen sem nézek soha, nemhogy telefonon. Jönnek az unokák, előző este felrakom a telefont tölteni. Megérkeznek, eltűnik a telefon . Másfél óra múlva hallom a sipákolást, 15 % alatt van. No meg forró a telefon. Nem videonézés, hanem játék. Arra már ők is rájöttek, hogy nagy monitoron élvezetesebb a videózás.
(#) helektro válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 23, 2023 / 1
 
Rosszul számolod a töltési ciklus-t. Legalábbis ha LiIon celláról beszélünk. Ha pl. 50%-on felrakod a telefont tölteni és 100%-ig töltöd, akkor az nem 1 ciklus, hanem 0.5. Egy ciklus az 0-100% közötti töltést jelent. Azaz ha 2x töltöd a telefont 50-100% között, akkor az lesz 1 ciklus.
Ill. az sem mindegy, hogy milyen értékek között van használva egy cella.
Ha az mindig kb. 30-70 (80)% között van használva, akkor a töltési ciklus szám 5-10x akkora is lehet, mintha 0-100% között lenne használva és töltve ugyanolyan elhasználódást figyelembe véve.
Nem véletlen, hogy az ipari felhasználás esetén (de pl. a műholdaknál, elektromos autóknál is) a töltési ciklus vége valahol az elméleti kapacítás kb. 80%-a körül van, és nem merítik 30-40% alá, mert ebben az esetben az akku élettartama nagyságrenddel nőhet).
A telefon akksi meg nagyon rossz példa, mert az arra van tervezve kb., hogy a lehető leghamarabb fel lehessen tölteni, és kb. 1 napig életbe tartsa a telefont. Gyakorlatilag kis túlzással azon kívűl, hogy kigyulladjon, más védelem nem nagyon van benne. Nem is az a cél, hogy hosszú életű legyen. Ezeknél a cél, hogy 1-2 évnél többet ne nagyon bírjon ki.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2023
(#) segítő hozzászólása Jan 23, 2023 /
 
Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában. Hobbioldal, nem a MTA Lazítani..
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2023
(#) tursaba válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 24, 2023 /
 
Szia! Milyen invertert használsz?
(#) Kovidivi válasza tursaba hozzászólására (») Jan 24, 2023 /
 
Csütörtökön veszem meg, 2db Eaton EX-2200 lesz, ha minden igaz. Szünetmentes táp egyébként. 72V bemenő feszültség, szinuszos kimenet 1980W/2200VA. Ebből kettő az 4kW.
Következő: »»   194 / 233
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem