Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   193 / 234
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Jan 8, 2023 /
 
Amit te mondasz több hiba is lehet a rendszerben. Elhelyezési/tájolási hiba, árnyék, túl kevés napelem stb. Nézesd át mert ott bizony hiba lehet. Vagy be kell ruházni egy nagyobba. De ha nem is termeli meg az összes energiát azért hoz hasznot. Méghozzá azzal hogy nem kell azt megvenned
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 8, 2023 /
 
A maximális teljesitmény ami megvan engedve. ( most rendeltem még 6ot a déli oldalra). Az elemek 2 blokkban vannak. Több a déli oldalon kevesebb meg a nyugati oldalon. Semmi árnyék sem egyébb akadály nincs.
És végignéztünk a környéken vagy két tucat hasonlo berendezést, mind ugyanigy müködik.
A novemberi képen már ott vannak az akkuk is.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2023
(#) hadhazik válasza Massawa hozzászólására (») Jan 8, 2023 /
 
Mit jelent a megengedett maximum?
Visszatáplálós a rendszer? Mi korlátozza a hálózat független telepítést?
(#) Istvanpisti válasza Massawa hozzászólására (») Jan 8, 2023 /
 
Idézet:
„Azért ne beszéljünk félre. A hálozat felujitása nem elsösorban pénz kérdése”


Megosztanád velünk mire gondoltál akkor, amikor félre beszélésről írtál? Az írásom melyik részére gondolsz, vagy az egész teljesen hibás?
Szerinted mi szükséges a hálózat felújításához, ha elsősorban nem pénz?
(#) Massawa válasza hadhazik hozzászólására (») Jan 8, 2023 /
 
A hálozatfüggetlen telepitést nem korlátozza senki, csak az, hogy akkor honnan veszel energiát ha nem süt a nap?
(#) Massawa válasza Istvanpisti hozzászólására (») Jan 8, 2023 / 1
 
Csak arra céloztam, hogy mindenki hálozatfelujitásrol beszél. Addig amig nincs egy világos cél, addig felesleges belekezdeni. És az nincs! A néphülyitö megujulo szloganokkal nem lehet hálozatot tervezni.
Persze azt a cégek pontosan tudják, hol nem elég a keresztmetszet, és azokat a részeket fejlesztik is folyamatosan, de azt senki sem tudja, hogy hogyan lehet egyensulyba hozni egy olyan hálozatot ahol a kiszámithatatlan energiatermelök és a még kiszámithatatlanabb nagyfogyasztok aránya egyre még inkább növekszik.
És ha ez nem sikerül, akkor jön a blackout.
(#) Istvanpisti válasza Gafly hozzászólására (») Jan 8, 2023 / 7
 
A középfeszültségű feszültségszabályozás úgy működik, hogy pl. a 132/22 kVos állomásban lévő transzformátorokban van terhelés alatt is változtatható áttétel, ezt az ATSZ (automatikus terhelés szabályozó) működteti, ha szükséges, de általában nem túl sűrűn. A 22 kV-os gyűjtősínről elmenő vezetékek mindegyikének ugyanaz az induló feszültsége, annak is ami 20 km hosszú, és annak is, ami mondjuk 5 km. Azokon a 20/0,4 kV-os transzformátorokon, amik közelebb vannak a 132/22 kV-os állomáshoz, azokon nagyobb lesz a primer feszültség. Ezekben a transzformátorokban is van lehetőség áttételt módosítani, de ez csak szétszedett , feszültségmentes állapotban lehetséges. Már léteznek 22/0,4 kV-os OLTC transzformátorok, amikben lehetséges terhelés alatt is változtatni az áttételt. Ezek egyelőre nagyon drágák, kell melléjük valamilyen szabályozó rendszer, illetve várhatóan nagyobb lesz a karbantartás igénye, mint a jelenlegieknek. Nem biztos, hogy örülnének a népek, ha pl. 3 évente 1-2 napra nem lenne villany a körzetben, karbantartás miatt. Jelenleg ilyen transzformátorokkal folynak kísérletek a hálózaton, a tapasztalatok gyűjtése folyamatban van, a tömeges elterjedés sehol sem tart.

Ami a gázturbinás erőműveket illeti, azok nem üzemi erőművek, hanem üzemzavariak, amikor kieseik egy nagyobb erőmű egység, akkor indulnak és addig mennek, amig a "rendes erőművek" pótolják a hiányt, emiatt nem fontos mennyiért termelnek, mert évente néhányszor 10 órát mennek és a létesítésük sokkal-sokkal olcsóbb, mint a rendes erőműnek. Ezek nyílt ciklusú gázturbinák, hasonlóak a repülők turbináihoz.

Az emberek nagy része nem gondolná, mennyi plusz költség jelenik meg amiatt, hogy az időjárás függő megújuló energiatermelőket a hálózatba lehessen integrálni, pl. akkumulátoros tároló.

A HMKE-ről nekem a svájci frank alapú hitel jutott eszembe, ugyanaz a mozgatója mindkettőnek, de én nem hibáztatok senki, egyik esetben sem, mert a döntésük logikus volt, csak hát az időtáv.
Sokan felvették a frank alapú hitelt, mert annak kisebb volt a kamata ,mint a forint alapúnak, de a kockázatokat senki sem vette figyelembe. Pedig jó lenne, ha mindenki tudná, hogy a világot két dolog mozgatja: a kapzsiság, és a félelem. Attól függ, mi tűnik pillanatnyilag előnyösebbnek, hogy melyik érzés az erősebb, de egy beruházás esetén, az időtáv miatt változhatnak a dolgok.
A HMKE esetén, - az elmúlt 2 évet megelőző 8 évben - nem volt értékelhető betéti kamat, volt viszont egy politikai termék a HMKE, ami nagyon "megérősnek" tűnt azáltal, hogy az éves szaldó miatt, egy túlméretezett rendszer esetén télen fűtésre lehetett használni a nyári betáplálást. Új építésű ingatlan esetén a gáz közmű megspórolásából kigazdálkodható HMKE, plusz hőszivattyú megoldja a fűtési gondokat olcsón. Csak aztán - a meglévő hálózatok miatt - tarthatatlanná kezdett vélni a helyzet, annyira, hogy a politika is megszólalt. Sajnos sem a hír mondója és a hír fogadója sem volt tisztában azzal, miről van szó, emiatt a népek háborognak.
A hálózati problémák emlegetése a népekben azt a képzetet keltette, hogy az Ő kis 0,4 kV-os hálózatával van a baj, pedig nem, vagyis azzal is, de nemcsak. A HMKE-sek azt látják, hogy nyáron eléri a hálózati feszültség a 250 V-ot és az inverterek lekapcsolnak, ezzel veszélyeztetve a betáplálást, a megtérülést. Ez ugyan hálózati probléma, de nem országos, annak ellenére sem, hogy egyre több helyen előfordul.
Az igazi probléma nem a sugaras KÖF és KIF hálózaton van, hanem a hurkolt 120, 220, 400 kV-os hálózaton. Ezeken a hálózatokon nem egyszerű meghatározni az energia ármamlás irányát mértékét, mert egymással párhuzamosan több hálózati elem is van. Ezeket a hálózatokat úgy tervezték, hogy ezekre kapcsolódnak a nagy erőművek és ezek szolgálnak az országon belüli, sőt az országon kívüli szállításra is. Az áramlásokat sok variációra, üzemállapotra el kell végezni, ez a MAVIR feladata. Az utóbbi időben jelentősen megnőtt az import is, a naperőművek is szaporodtak, emiatt a hagyományos erőművek csökkentett terheléssel mennek, és bizonyos üzemállapotokban néhány hálózati elem túlterhelődhet. De mit is jelent a túlterhelődés? Pl. azt, hogy nyáron, amikor amúgy is meleg van, akkor a távvezetékek hőmérséklete megemelkedhet olyan értékre (a napsütés és a rajtuk folyó áram által okozott veszteség miatt), amikor már ki kell kapcsolni, mert megnyúlna és a földhöz közel kerülne, ezzel balesetveszélyt okozva. Igen ám, de ha kikapcsolnak egy túlterhelt vezetéket, akkor ennek a terhelését átveszik a vele párhuzamos elemek, amik szintén túlterhelődhetnek. Ez eszkalálódhat oda, hogy az országos rendszer szétesik, az erőművek is leállnak, - mivel nem lesz bekapcsolt vezeték, amin kijöhetne belőlük a villany- és előállhat a teljes blackout. Ezt nyilván szeretnék a szakemberek elkerülni, de a szavukat nem nagyon akarták meghallani a politikusok, mert akkor a választóknak olyat kellett volna mondani, amit azok nem akartak volna hallani. Ez a politikus számára kerülendő helyzet.
Most jött el az a határ, amikor már lépni kellett.
A megoldás az lesz, hogy a vezeték sodronyokat – amiknek teherviselő eleme, a sodrony közepén futó acél szál – lecserélik nagyobb hő tűrésű vezetékre, amiknek a magja nem acél, hanem szénszál, emiatt magasabb hőmérsékletet, ezáltal nagyobb terhelést lehet rájuk megengedni.
Ez a csere idő és sajnos pénzigényes feladat, ha néhányszor 1.000 km sodronyról van szó, illetve szakember is kell hozzá, tervező, kivitelező, sok időbe telik az engedélyeztetés is.

Sajnos ez a rendszer is, mint minden napjainkban, összetett, a külső szemlélő számára nem látható, nem értelmezhető összefüggések mentén működik, akkor is, ha nincs a közelében politikus, de ha van, az nem az egyszerűség irányába viszi a dolgokat.

Azért kíváncsi lennék, hogy itt a Hobbielektronikán hány ember tudná kiszámolni egy egyszerű sugaras 0,4 kV-os hálózaton lévő, mondjuk 10 fogyasztót és 3 HMKE-t tartalmazó hálózaton a csomóponti feszültségeket, mondjuk téli esti és nyári napsütéses időre és ebből következtetéseket levonni? De ez csak költői...
(#) erbe válasza Istvanpisti hozzászólására (») Jan 8, 2023 / 2
 
Azért akad néhány.
(#) hadhazik válasza Massawa hozzászólására (») Jan 8, 2023 /
 
szélturbina
Kicsiben.
mikroturbina
Nagyban.
Ja és a hálózat.
(#) erbe válasza hadhazik hozzászólására (») Jan 8, 2023 / 1
 
Szélturbina.: nagy, Nagy, NAAAGY átverés. A névleges teljesítményét akkor tudja, mikor már rég le kellett állítani viharveszély miatt.
Mikroturbina.: Az jó, hogy kapható anyagokat hasznosítanak (vagy újrahasznosítanak) jó célra. Autómotor feltöltő turbinát. Árat nem írnak.
Ezeknél a kWh/$ vagy a kWh/év/$ mutató nem ártana. Szerintem a megtérülése párhuzamosan halad a hibrid inverteres akkumulátoros tárolással. Majd a végtelenben találkoznak.
(#) hadhazik válasza erbe hozzászólására (») Jan 8, 2023 /
 
energia közösségek
A helyzet továbbgondolásra érdemes.
(#) erbe válasza hadhazik hozzászólására (») Jan 8, 2023 /
 
Napenergia fórum
Olvass bele! Itt már ~20 éve kotyogok bele a nagyok társalgásába.
Nem mindegyik példa jó, amit említenek. Hogy én is említsek valamit és nem csak külföldről. Pornóapáti, Körmend. Kissé egyoldalú, de nem újsütetű "energiaközösségek".
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2023
(#) DJozso válasza DJozso hozzászólására (») Jan 8, 2023 /
 
Nos méregettem egy kicsit. Egy borús napon ez jött ki:
A ház közvetlen napi fogyasztása 6.78kWh volt, az inverter felvett energiája 8,05kWh . Az inverter szinte egésznap bypass módban volt, így az a kevés napenergia az aksiba került, mely 0.9kWh energiát jutatott az aksiba. Summa: kb 0,4kWh mínusz. Decemberben, januárban, borús időben, napelem rendszer off. Direkt MVM hálózat. Mondjuk nem tudom, hogy ilyenkor jobb hatásfokú lenne, egy sima mppt-s töltésszabályzó?! Amikor meg feltöltödött az aksi, elhasználná az inverter. Szerintetek? Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nekem csak 6db 405W-os paneleim vannak, ráadásul a szomszéd is rátakar ilyenkor. A veszteség több panelnél is hasonló, csak ott több a bejővő teljesítmény. Milyen tapasztalataitok vannak nektek ezzel a mikor éri meg, mikor nem üzemeltetni a rendszert. 10-15 panel felett?
(#) antikzsolt válasza DJozso hozzászólására (») Jan 9, 2023 / 1
 
Hogy mikor éri meg? Ez kb az igények határozzák meg. Hogy meg e éri? Hát nincs hálózati áram akár 1 panel is megéri. Ha meg van áram szolgáltató akkor vagy a visszatöltés vagy hibridinverter(akár aksi nélkül is) Ha meg takarásban van és nincs bypass dióda(nem biztos hogy jót mondok) ami a takart panelt átlépteti akkor persze hogy nincs annyi termelés. Esetleg ha tudod még a dőlésszöggel is tudsz játszani hogy némileg több legyen a termelésed.
(#) hadhazik válasza erbe hozzászólására (») Jan 9, 2023 /
 
Az indexet elhagytam, töröltem az ismert változások után, nem követem ~ szintén 20 éves múlttal.
Fűtés, arduino, etanolos autózás, napenergia stb. Cipó nick féle mikroWatt/HKMER megoldás lassan időszerű lehet, a vehemens ügyvezető munkája beérik.
(#) Roland9002 hozzászólása Jan 17, 2023 /
 
Sziasztok!

Van egy szünetmentes Ups szünetmentes tápom.
Szeretnèk napelemeket , ami az aksiba tölt.

Azt szeretnèm megoldani , hogy bizonyos eszközeim ne a hálózati áramról működjenek , hanem napelem táplálásból.
De ha gyenge a napelem , ès az aksi is merül , akkor a hálózatról működjenek az eszközök.

Hogy lehetne megoldani ?
Nem komplett drága kèszülèk választása a cèl , mielött ez jönne válasznak
Hobbi elektronikán vagyunk
Illetve a praktikus elv.
(#) Atis57 válasza Roland9002 hozzászólására (») Jan 17, 2023 /
 
Szia!
Ez is voltmár sokszor! De nem baj;

Megvan az UPS-d? Mik mennek majd róla ?
Összeadod a teljesitményt kiszámolod a napi fogyasztását, s veszed a 2X akkukapacitást!
PL;
Az akkukat kicserélném gépkocsi akkura (36V min55Ah , vagy 24V 75Ah vagy 12V 200Ah ) megfelelő méretben .
A Napelem 150--300W méretben --egy hozzávaló töltő.
Utána már csak az UPS -n kell levenni az akkutöltést 0ra.
A töltő képe , akár a gagyiexpress ról.
Ezt az áramkört nem nehéz összeállitani.

Persze felkészülhetsz, hogy ez drága hobbi.! kb 15-25 évnyi áramszámla árát -belerakod most ,egyben! Az akkuk meg ritkán mennek 10évnél tovább!Tudom lehet Li akkukat is venni még 3X ennyiért.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2023
(#) Roland9002 válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 17, 2023 /
 
Ez eddig rendben..
De...
Azt nem tudom , ha kifut a szuflából , akkor a póznás áramról menjen .... Mármint az a pár eszköz. Tv.. stb...
Szóval kell invertálni le ès fel ?
Aksiról menjen pár dolog , ha kifogy a szuflából , akkor rendes áramról..
Ez okoz kissè fejtörèst....
Valami vesztesèg lenne ha invertálgatom..
Mondanám hogy ha leesik nagyon az alsi töltèse , akkor egy relè átkapcsol a rendes áramra... Nade a rèszletek.. ès egy pillanatra meg is szakadna így az áram , pár kèszülèk nem szereti...

Ès minek töltsem a póznáról az aksit ha ki kell vennem belőle , ès mèg a hatásfok + invertálni..

Így már bonyibb...
Azèè mondom hogy nem tudom
(#) dB_Thunder válasza Roland9002 hozzászólására (») Jan 18, 2023 /
 
Két problémát említenék!
Az egyik, hogy a kisebb UPS-ek nem úgy vannak tervezve, gyártva, hogy folyamatosan menjenek akkus módban!!!
A másik, hogy a felépítése nem erre a működési elvre van kitalálva!
(#) Roland9002 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 18, 2023 /
 
Szünetmentes mièrt nem jó ha átkapcsolok az inverterről a hálózatra ?
Közben ne b***a le a számitógèpet!

Akkor mit ajánlotok erre a cèlra ?
De az elv is èrdekel , ha van egy youtube link diy tèmakörben , az se lenne hátrány.
Köszi a hasznos választ

Mod: Kérjük, fogd vissza magad, nálunk nem sikk a trágárkodás. Köszönjük.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2023
Moderátor által szerkesztve
(#) kendre256 válasza Roland9002 hozzászólására (») Jan 18, 2023 /
 
A napelem mellé mindenképpen kell egy napelemes töltésvezérlő. A töltésvezérlő az UPS-ed akkufeszültségéhez igazodjon (vannak kicsi UPS-ek egy akkuval, 12V-ról, vannak nagyobbak két sorba kötött akkuról 24V-ról, meg még nagyobb feszültségről működők is).
Az UPS akkuját érdemes kivenni, helyette (az UPS mellé) sokkal nagyobb kapacitásút tenni. Az UPS töltőáramkörét ki kellene iktatni. Az UPS-be (ha esetleg nincs benne) szellőző ventilátort kellene tenni (meg kifúrni itt-ott, hogy tudjon keringeni a levegő. (Mindezek mellett nem célszerű a maximális teljesítményén kihasználni az UPS-t, nem mindegyik van hosszú idejű működésre tervezve.)
A legtöbb napelemes töltésvezérlőn van akku lemerülés elleni funkció. Ilyenkor a terhelés kimenetet lekapcsolja. Ezt a kimenetet lehetne egy relével felhasználni arra, hogy lemerült akku esetén az UPS bemenete visszakapja a hálózatot (egyébként nem kapna áramot).
(Ha ezt nekem kellene megoldanom, a legnehezebbnek az UPS akku töltésének kiiktatását tartanám, kevésbé hozzáértők több problémával is szembesülhetnek. Az UPS is adhat mindenféle hibajelzéseket, arra tervezték, hogy maga kezelje az akkut, nem arra, hogy kívülről valami belekavarjon. Nem mellesleg olyan UPS a célszerű, amelyik hálózat nélkül is bekapcsolható, mert nem mindegyik ilyen....)
(#) Hutty válasza Roland9002 hozzászólására (») Jan 18, 2023 / 2
 
A szünetmentes típusát megtudhatjuk egyszerű földi halandók, vagy titkos?
Mert lehet, hogy egy semmire sem jó egység köré építünk palotát ...
(#) Ge Lee válasza Hutty hozzászólására (») Jan 18, 2023 / 1
 
A szünetmentesek 90%-ában olyan trafó van, aminek a szekundere (ami alul van) 0,5-ös vagy 0,6-os drótból van, egyik esetben 0,5 a másikban 0,72A folyhat rajta tartósan, ami utóbbi esetben is csak 165VA, ami ugye nem valami sok. Azért van jócskán alul méretezve, mert csak néhány perces üzemidőre van tervezve, arra az időre kibírja a túlterhelést. Meg persze nem szinusz hanem négyszögjel, tehát csak olyan fogyasztókat tehet rá amik kapcsitáposak mert annak mindegy.
Aztán mire valami csoda folytán összerakja ezt az egészet, addigra ott lesz mintha venne egy gyári invertert ami mindezt tudja. Hogy nem olcsó? Nem. Nem véletlenül, mivel meg kell felelnie bizonyos elvárásoknak, biztonsági követelményeknek amit házilag nem lesz egyszerű beleapplikálni de hajrá.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 18, 2023 /
 
Elvben vehetne egy camping napelemes rendszert. Azok többsége szinusz kimenetü és sokhoz lehet 12V os akkut is csatlakoztatni. Semmi mas nem kell hozza, maximum egy atkapcsolo relé.
(#) Swedhart válasza Roland9002 hozzászólására (») Jan 18, 2023 / 1
 
Szia én is így keztem illetve akartam megoldani aztán később kiderült hogy ez kevés Akumlátor oldalon is illetve Napelem oldalon is. A Napelem legalább 700 W teljesítményű kell akumlátor pedig legalább kell hozzá 500 ampernyi ahhoz hogy ezt tudd normálisan működtetni ezek a tapasztalatok ja és egy jó töltésvezérlő ez a legfontosabb az olcsó gagyi nem jó
(#) Hutty válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 18, 2023 /
 
Nem tudom miért nekem írtad,
de valahol már megjegyeztem, hogy ezek a PC-hez való szünetmentesek nem folyamatos üzemre lettek tervezve, csak azt az időt kellene áthidalniuk, amíg mentesz és leállítod a rendszert. De én voltam az együgyű, tegyenek bele jónagy aksit, akkor jó sokáig bírja stb.
De a konkrét típust még mindig nem tudom, lehet valami 200 VA-es mini, de lehet 5 kVA-es monstrum is.
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Jan 18, 2023 /
 
Na én is ezen gondolkodom mikor már nincs nap az invertert valahogy ki kellene kerülni hogy a hálózati áramot ne fogyassza az inverter feleslegesen. 40-70w körüli. De azért nem szeretném ha átváltáskor elmenne a villany leállna a számítógép stb.
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 19, 2023 /
 
Szia!
"De azért nem szeretném ha átváltáskor elmenne a villany leállna a számítógép stb."

Én pedig ebben látom a problémát.A galvanikus elválasztás miatt relé kell az átkapcsolásra.Ennek van átváltási ideje! Persze a 10-20msecról ne is álmodjunk.

A kapcsoló üzemű tápos cuccok meg a stabil 20-30 sec kihagyást szeretik! Akkor nem mennek tönkre.!
Hát ennyi a gond !
(#) antikzsolt válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 19, 2023 /
 
Na ja ezért is vagyok gondban rendesen kattog az agyam egy cseppet. Jó lenne a 50-60w spórolni mikor már nincs termelés a napelemen és csak mint fogyasztó az inverter.
(#) kendre256 válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 19, 2023 / 1
 
Idézet:
„Persze a 10-20msecról ne is álmodjunk.”

Powland SPH-3K mért jelalakjai terhelés nélkül. Ilyenkor egy relé vált át, de a jelalakból láthatóan átváltáskor valamennyire szinkronban van a hálózattal az inverter:
Következő: »»   193 / 234
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem